05.05.2022 | 22:34
Borisone kaže:
Ako sam dobro pohvatao konce, pojednostavljeno Bonjour je mDNS (multicast DNS).
Segmentirao si mrežu koristeći VLAN-ove da bi napravio zasebne broadcast domene.
Nisam to učinio DA BIH napravio zasebne broadcast domene, nego iz nekoliko drugih, funkcionalnih razloga. Možda sam trebao biti svjestan da to podrazumijeva i ovo što si ti napisao, ali nisam bio toga svjestan, jer se ne bavim time profesionalno i ne znam sve te detalje. Čovjek koji mi je to napravio, pak, nije bio svjestan da Bonjour neće funkcionirati (jer nije inače Apple korisnik, linuxaš je, nije ni znao da postoji nešto što se zove "Bonjour", ja to nisam spomenuo ranije jer mi nije palo na pamet da je bitno, i tako... ne kaže se uzalud da je znanje važno, ali je iskustvo nenadoknadivo
).
I sada bi to raskupusao. Radi komocije.
Ne bih ništa raskupusao što se ne mora. Funkcionalni razlozi zašto su VLANovi posloženi su mi i dalje bitni. Radi komocije? Pa da, naravno. Da mi nije bitna ta Apple "it just works" komocija, ne bih ni bio Apple korisnik. WTF? Zar to nije samo po sebi jasno?
Gdje VLAN-ovi konvergiraju? Na L3 switchu ili firewallu?
Sad si mi nešto opsovao...
Čekaj... Ovako piše na ponudi:
1x Router MikroTik RB3011UIAS-RM
1x Mrežni switch Mikrotik CRS326-24G- 2S+IN
3 AP-a su spojena izravno na router, a 2 na switch
ostali korisnici na switchu su na ethernetu (5 Macova, LG smart TV, Canon printer/skener/kopirka s Airprint funkcijom
, još neke điđe koje nisu bitne za ovu priču).
Svi ethernet priključci su u istom VLANu skupa s jednim wifi SSIDom, i onda su još 2 wifi SSIDa svaki u svom VLANu.
Vidi na uređaju koji ti je router da li ima podršku za mDNS, AirPrint, AirPlay ili neki sličan oblik/naziv multicast routinga.
Pretpostavljam da nema.
Griješim li?