17.03.2004 | 14:04
Nakon spekulacija da ce Opera napustiti Mac i prekinuti razvoj Opera browsera, dogodilo se cudo - jucer je izdana preview beta verzija 7.5 Opera browsera!
U doba OS 9, Opera 5 je bio izvrstan browser, no nisu se snasli pri prelazu na OS X. Carbon verzija je bila traljava, user interface los, cesto se rusila. Tu negdje sam i sam odustao od Opere koja je dugo stagnirala na verziji 6.0.3 dok su ostale platforme vec presle oznaku 7.
No jucer su nas svih iznenadili i to visestruko Nova Opera ja napisana gotovo nanovo, zahtjeva OS X 10.1, podrzava sve lijepe stvari sto idu uz OS X, user interface je popeglan. Sramota bi bilo da je Mac izbacen iz ponude developera koji podrzava toliko puno razlicitih platformi.
Detalje o izmjenama mozete procitati ovdje:
snapshot.opera.com/mac/m750p3.html#detail
A link za download cete naci ovdje:
my.opera.com/forums/showthread.php?s=1fb749104987e5532bca1f704c c4e675&threadid=48018&goto=nextnewest
Prvi testovi pokazuju da se radi o izvrsnom browseru, i mogu reci da se Opera ovime vratila staroj slavi koju su narusili verzijom 6. Tekucna verzija sadrzi i Mail client, rendering engine je besprijekoran, brzina zavidna...tu su i neizbjezni tabovi. Mislim da bi moglu uspjeti ovime, prvenstveno kod ljudi koje zanimaju all-in-one rjesenje poput Mozille, ali u puno elegnatnijem paketu.