16.12.2004 | 16:38
Gledam Servoy i fakat je sve OK, ....čak i bolje i močnije od FMP,
....ali cijena je za Developer + RunTime plugin (ograničen na 500 kopija po solutionu) 2644 USD, a za FMP Developer je 499 USD (runtime uključen i neograničen)
Pa skini Developer, radi 1 sat sasvim normalno, nakon toga javlja da ga treba registrirati .. nakon reloada mozes opet raditi sat vremena. Za testiranje je dovoljno.
Runtime je OK - samo ja jos nisam naletio na firmu koja zeli samo jednu licencu programa - a koliko se ja sjecam FMP Runtime ne radi u mreznom okruzenju ....
Servoy Developer je trenutno US$ 399 (Servoy Getting Started Pack) ili za SAN developere US$ 439.
....mislim ono je "koliko para toliko muzike", ....ali FileMaker mi se isplatio nakon 2-3 projekta, ostatak je zarada, .....a za Servoy se bojim da ga ne bi tako skoro isplatio....
Servoy nije zamjena za FMP, premda ih mnogi usporedjuju, vec kombinacija Application servera i RAD Tool-a.
Osobno znam barem 10ak FMP developera koji su sa FMP6 presli na Servoy, a ne na FMP7, iz vise razloga, a dva najcesca razloga su: 1. firma kojoj radis aplikaciju ne zeli se vezati na produkt koji nije standardna baza podataka; 2. problematika azuriranja aplikacije.
Pod 2. je mozda nevazni razlog, ali jesi li probao instalirati aplikaciju sa 150 FMP klijenata (i shodno tome masa podataka u bazi!) i nakon nekog vremena napraviti update (npr. dodati par novih skriptica)? Mislis da ce ti to vrijeme musterija platiti? A nek je to bug?
Samo za informaciju, moja zadnja aplikacija je posluzivala ca. 5000 ljudi jednog velikog koncerna preko web sucelja, oko 550 klijenata je pristupalo preko "rich" klijenta - FMP6 (radilo se o najvecoj FMP instalaciji u D). Sve skupa oko 20 Gb.