fantomski mac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

fantomski mac

26.10.2011 | 15:11
Srdačan pozdrav,
imam laptop macbook pro 4 gb.
Naime, u zadnje vrijeme sam primjetila kada se kod kuće spajam na internet (etherent, HT), a pritom imam otvoren finder svako malo mi se uključi shared i pojavljuje mi se neki macbook pro 36, po ikonici mi pokazuje da je riječ o stolnom računalu. Moj suprug ima PC, ali niti ne koristimo istovremeno mrežu.
Na poslu smo svi umreženi, međutim dok ostali koriste PC, kolega i ja u uredu imamo MAC (naše osobne), kad se konektiram na internet uredno mi se u finderu pod shared pokazuje njegov mac, međutim kad on pogleda u svoj finder vidi moj mac i još taj fantomski macbook pro 36.
Sve mi je to malo čudno, nisam baš tehnološki informirana, ali eto pokušavam shvatiti o čemu je riječ.
Ima li netko neku ideju o tome što bi to moglo biti?

Mare
26.10.2011 | 17:18
Vrlo vjerovatno da imaš uključen wireless na svom T-Com routeru i da se ti tu neko spaja i "krade" ti internet. Sad, ukoliko ne koristite wlan, jednostavno ga isključite, a ako koristite, uključite zaštitu wpa ključem. Problem riješen.
26.10.2011 | 18:50
Mda, ali zašto bi se ista mašina vidjela na dvije različite lokacije, na dva različita računala?
26.10.2011 | 19:31
Pročitaj i moguće nađeš “kvaku“ na Lionu:
www.appleinsider.com/articles/11/03/10/i..._local_file_sharing/
27.10.2011 | 00:33
btopolnjak kaže:
Vrlo vjerovatno da imaš uključen wireless na svom T-Com routeru i da se ti tu neko spaja i "krade" ti internet. Sad, ukoliko ne koristite wlan, jednostavno ga isključite, a ako koristite, uključite zaštitu wpa ključem. Problem riješen.

Sigurno se ne radi o tome, jer taj koji bi krao wireless vjerojatno ne bi imao uključen sharing pa da bude tek tako viđen.

Ako se ne radi o ovom AirDrop featureu, vjerojatno se radi o tome da imaš na svom Macu uključen Samba protokol za file sharing prema Windowsima. Samba je takav glupi protokol da tvoj vlastiti Mac nema načina da skuži Samba putokaz na samog sebe kao - sebe pa ti ga u Finderu prikazuje skupa sa svim ostalim vidljivim Samba strojevima na mreži.
27.10.2011 | 18:55
Zahvaljujem na odgovorima.
Ja nisam instalirala Liona, još sam na Snow leopardu. Možda instalacija Liona riješi zagonetku. Hmm...logično mi je to i sa smba protokolom (tx smayoo). Kad čovjek ima malo znanja, pogotovo onih tehnoloških, onda neznanje postaje plodno tlo za paranoju - strah me da mi netko nepozvan na taj način čačka po dokumentima....
27.10.2011 | 21:29
To je vrlo zdrav strah, ali taj netko nepozvan ti može bez problema čačkati po dokumentima, i po mailovima, i može točno vidjeti po kojim stranicama surfaš i koje transakcije provodiš putem internet bankarstva itd, a da se ne pojavljuje u tvom Finderu.

Najvjerojatnije ti je taj "fantomski" mac zapravo tvoj vlastiti pod samba protokolom. Probaj dvokliknuti na njega. Što dobivaš?
28.10.2011 | 12:42
Kako da se onda zaštitim od takvih nepoznatih (i kad mi se ne pjavljuju u finderu)? Osim čačkanja po dokumentima, zavirivanje na moj račun, u transakcije....Uf! Nisam sigurna da li sam, kad se pojavio u finderu, bila na njega dvokliknula, uglavnom kad sam klikunula na njega pojavile su mi se, u stupcu do, ikonice Macintosh HD i iDisk, zatim su nestale i pojavila se ikonica računala (stolni mac)....sad sam doma konektirana, i imam otvoren finder, za sad ništa. Već par dana nisam bila doma priključena na internet u večernjim satima, a primjetila sam da mi se to kući događalo upravo tada. Sad, da li i vrijeme ima neke veze s tim....Da probam isključiti taj samba protokol, može li se, kako?
28.10.2011 | 18:29
System preferences, Sharing. S lijeve strane odabereš file sharing pa s desne klikneš na Options. Onda dobiješ prozor s tri kvačice, jedna od njih je "Samba file sharing (Windows). Ako je makneš, isključila si SMB.

Kako da se zaštitiš? Koristi isključivo WPA2 enkripciju na wirelessu, i lozinku od barem 20-30 znakova, kombinacije malih i velikih slova, brojki i interpunkcija (najbolje neku rečenicu koja je tebi lako pamtiva, a drugima besmislena). Nešto kao:

Čekam svoju 14tu četvrtastu, ljubičasto-zlatnu maćuhicu!

ili tako nešto.

I, naravno, administratorski account od Maca nikako ne držati bez passworda, isključiti autologin i koristiti password od barem 10-12 znakova, također velika i mala slova, brojke itd. Dobra fora je da koristiš neko tebi poznato pravilo, kao npr:

- prva polovica abecede velikim slovima
- vizualna zamjena slova brojkama (0 umjesto O, 1 umjesto I, 4 umjesto A, 8 umjesto B, 5 umjesto S, 3 umjesto E)
- uvijek točka nakon četvrtog slova

I onda odabereš neku običnu i dovoljno dugačku (10-12) riječ, npr. ime neke drage osobe, omiljenog pjevača, omiljenog grada, otoka... Recimo Pelješac

p3Lj.354C

Eto.
28.10.2011 | 19:18
Puno hvala smayoo, na trudu i zalaganju u objašanjavanju.
Također svima uključenima.
Do nekog novog riješavanja zagonetke, želim sve najbolje.
Pozdrav
27.01.2012 | 10:24
Kako se ono kaže, da ne otvaram novu temu?
I meni se nešto slično događa. Imam dva Minia jedan iz 2011 sa Lionom i drugi iz 2009. sa SL.
Na Miniu sa SL sam napravio Sharing za CD-DVD (s obzirom da ga novi Mini nema) i File sharing (samo AFP).
Kada se spajam, u Finderu se pojavi još jedan MacMini. Slika u prilogu.
Napominjem da se kompjuteri nalaze u proizvodnoj hali gdje nema drugih kompjutera, a susjedna hala je sigurno udaljena nekih 30-tak metara.
Savjet?
Screen_Shot_2012_01_25_at_25.png
27.01.2012 | 11:31
Ovo gore ti je ikonica SMB računala (Windows računala, ili Maca koji ima uključen SMB sharing).
27.01.2012 | 11:43
Da, u pravu si. Iako je SMB isključen, dole je ostao "čekiran" jedan user.
Hvala.
Screen_shot_2012_01_27_at_27.png
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 7 minuta
  • Yonkis: Zašto nema Hrvatske kada se želi dati feedback na nešto Appleovo? [link]
  • Yonkis: iCloud (plus). Ne prikazuje znak “plus”. Hellou, 21st ovdje :))))
  • Yonkis: Ako imate iCloud onda možete koristiti [link] čak i sa Android korisnicima.
  • m@xym: @Zdravac, naravno da hoće.
  • Zdravac: Hoće li nam to Apple proizvodi drastično poskupiti?
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO