29.12.2011 | 01:30
Aristotelus kaže:
Ma smayoo slažem se ja s tobom ali čovjek nije pitao (...) Ljepota cisca i je u tome što je stabilan (relativno) i konfigurabilan, no to zahtjeva određeno poznavanje ip i tcp protokola te topologije mreže. Eto!
Žao mi je što si stekao dojam da te napadam i ispričavam se zbog toga. Ali jednostavno se ne slažem s pristupom u konfiguriranju koji si ti predložio. Konfiguracija mora biti bazirana na prioritiziranju po portovima (npr. mailovi i HTTP na prvom mjestu, pa VPN, pa FTP, pa... pa onda na zadnjem mjestu torrenti i piz...), a ne na fiksnom ograničavanju bandwidtha po IP adresi ili po portu.
Dakle, ako nigdje nikog nema i netko je na kraju radnog vremena pustio torrent clienta da nešto usisava s neta, zašto ovaj ne bi pokupio svih 10 Mb/s ako nikom ne smeta? Ali onog časa kad se od kuće zakači neki VPN klijent, on mora imati prioritet, dakle dobiti svih 10 Mb/s u trenucima kad prenosi, a kad je idle, onda torrent. Itd.
Naravno da se na Ciscu to može sve iskonfigurirati, ali nije to baš "walk in the park". A obične plastičare od 400 kn dolaze tako konfigurirane "out of the box" ili uz minimum klikanja po web interfaceu (ako baš želiš pogurati neke portove u low priority). S obzirom na količinu znoja koju treba proliti da se Cisca natjera da radi to što želiš, možda je čovjeku jeftinije kupiti običan router pa potrošiti 400 kn, nego potrošiti, ne znam, 5, 10 ili 20 sati svog dragocjenog vremena kojeg nema i koje inače naplaćuje po 200 kn/h.
A da plaća profesionalca da mu konfigurira Cisco, teško da bi prošao ispod tih 400 kn...