28.01.2012 | 09:47
Daješ čovjeku savjet da resetira susjedov router, a nemaš pojma kakve su mu postavke i zašto. I što ako ga resetira te nakon toga ni susjed više ne bude mogao na net? Što će mu onda reći? Čuj, sorry, Zdravac mi je savjetovao. A što ćeš ti na to reći? Jebiga, dalje ne znam, čovjek radi na windowsima, neka si kupi Mac.
Prije takvih nepromišljenih akcija treba uvijek napraviti "pinpoint" problema. Ako se spaja na WiFi, a ne ide na net, problem može biti da
- je WiFi veza preslaba, nestabilna i da zato ništa ne radi
- ne dobiva IP adresu (jer DHCP server na WiFiju nije uključen ili nešto s nečim nije kompatibilno)
- da dobiva IP adresu iz istog subneta kao što ima i sam lokalno postavljenu na ethernet interfaceu (ako ima nešto postavljeno) pa Mac ne zna routirati internet promet
- da dobiva IP adresu i sve je OK, ali iz nekog razloga ne dopire do DNS-a (pa treba ručno upisati DNS adrese od susjedovog providera)
- da je sve ovo OK, ali da je susjedov router loše podešen (što žabac kaže - MAC filtri, itd.)
- da je i to OK, ali da jednostavno ne radi i ne znamo zašto ne radi (nije baš vjerojatno)
Dakle, cijeli je niz problema koji nemaju nikakve veze s resetiranjem routera niti bi reset routera pomogao (ili bi pomogao pod cijenu da rasturiš postojeću funkcionalnost). Pa nećemo onda najprije resetirati router, nego ćemo najprije provjeriti je li što od ovog prije.
Kad te zaboli trbuh, sigurno nećeš najprije odjuriti u hitnu da ti kirurzi izvade slijepo crijevo, a da bi poslije skužio da je problem bio u pokvarenoj pašteti.