DLINK NAS-323
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

DLINK NAS-323

28.07.2012 | 07:06
Ekipa,

pozdrav svima. Nije me bilo neko vrijeme tu, pa eto, sve vas pozdravljam

Bio sam u jednoj marinskoj bazi u Afg, gdje bas i nemaju razumijevanja za Apple based forume na nekom cudnom jeziku

Imam blagi problem (ko je to uopce problem) pa bi htio cuti misljenja ljudi koji imaju vise iskustva s tim.

Naime, u mom domacinstvu obitavaju:

Par iPhone
Android tablet
MBP
2-3 Windows PC
Aple TV
Apple Extreme

I onda sam dosao na ideju (bruka sam pametan zar ne )da malo centraliziram storage area. Mislim prvenstveno na filmove, dokumentarce, kcerkine crtice, MP3...

Kupio sam na Ebay za 30-40$ NAS-323 od DLINK. Znam da me nece oboriti enkim performansama, ali za te pare nisam mogao naci nista bolje...

Planiram ga spojiti na Apple Extreme, kojeg koristim za Wireless internet u stanu.

Pitanja:

1. Mogu li na NAS imati zajednicku iTunes arhivu, koju mogu koristiti svi Macovi i PC na mrezi?

2. Mogu li kreirati particiju na jednom od diskova za TM backup (samo za moj glavni MBP stroj). Ili je pametnije da koristim poseban externi drive samo za tu svrhu?

3. Pise u uputama da ima Torrent podrsku. Znaci NAS skida torrente bez racunala (legalne naravno ). Jel to radi u praksi?

4. Koje biste mi diskove preporucili da stavim unutra? Imajuci u vidu buku, zagrijavanje, pouzdanost...

5. Moze li se bezicno gledati film bez problema (NAS-Apple Extreme-ATV ili neki drugi streaming player)?

Jedno vrijeme sam koristio jedan stari comp kao decidirani NAS (sa freenas) ali mi je to sada neprakticno, zato sam kupio ovaj mali NAS. Nadam se da ce ispuniti svoju zadacu...

Hvala svima na eventualnim savjetima. Svaki tip je vise nego dobrodosao.
28.07.2012 | 09:33
A zasto nisi jednostavno kupio USB disk i ustekao ga u extreme? Ako ti fali USB porrova, stavis HUB i imas dovoljno.
28.07.2012 | 17:27
drlovric kaže:
1. Mogu li na NAS imati zajednicku iTunes arhivu, koju mogu koristiti svi Macovi i PC na mrezi?

JA imam D-link 320. Podržava AFP protokol i možeš imati na njemu shared iTunes arhivu.

2. Mogu li kreirati particiju na jednom od diskova za TM backup (samo za moj glavni MBP stroj). Ili je pametnije da koristim poseban externi drive samo za tu svrhu?

Ne posebnu particiju, nego sparsebundle na korisničkom folderu. Radi malo na guranje (neće od prve, ali ja sam ga upogonio od druge, nakon malo čačkanja po netu, ima step-by-step uputa). DNS ne podržava više particija na volumeu, ali to ti ni ne treba.

3. Pise u uputama da ima Torrent podrsku. Znaci NAS skida torrente bez racunala (legalne naravno ). Jel to radi u praksi?

Da. Naravno, kako on non-stop visi na internetu, tako i seeda torrente non-stop. U slučaju da seeda nešto nelegalno, posjeti te policija, kao ona dva bedaka prije jedno 6 mjeseci. Ali to kažem samo onako, jer ti ionako to trebaš samo za legalne torrente.

4. Koje biste mi diskove preporucili da stavim unutra? Imajuci u vidu buku, zagrijavanje, pouzdanost...

DNS-320 se grije dosta, i ventilatori mu dosta buče. Nije za držati nigdje gdje boraviš. Meni stoji na stubištu, i to skroz gore na vrhu, u potkrovlju, pokraj ADSL routera, direktno kabelom uštekan u njega.

Ergo, kako se dosta grije, ne pretjeruj s brzinom diskova jer ih neće moći ohladiti.

5. Moze li se bezicno gledati film bez problema (NAS-Apple Extreme-ATV ili neki drugi streaming player)?

Onako. Recimo da može, ali ako nitko ništa drugo pri tom ne radi s NASom. O fullHD filmu govorimo, naravno. Niže rezolucije bez frke.
02.08.2012 | 15:09
Hvala Smayoo. Koncizno i argumentirano

Drago mi je da, eto, imamo slicne strojeve, pa sam dobio sve informacije u jednom potezu.

Mene je buka isto zanimala, upalio sam ga onako "na prazno" bez diskova, i nije mi uopce bucan.

Pretpostavljam da ventilatori ubrzaju kada se unutrasnjost ugrije pa generiraju vise buke, ali definitvno ga necu drzati u dnevnom boravku

Hvala jos jednom...
02.08.2012 | 22:58
Nema na čemu!
04.08.2012 | 13:40
Smayoo,

jesi li podesio da se koriste fiksne (staticne) IP adrese?
04.08.2012 | 13:57
u načelu bi bilo dobro da NAS uređaj ima statičku IP adresu
04.08.2012 | 20:17
Da. Teoretski bi radio on i s dinamičkom (DHCP), ali kilavo je to. Stabilnije radi sa statičkom adresom. Ne mora cijela mreža biti statička, staviš statički IP DNS-u, a DHCP servisu podesiš da mu nije cijeli range za dinamičku dodjelu.

Npr. kod mene DHCP dodjeljuje adrese 192.168.1.20 do 192.168.1.200, a one od 1 do 19 i 201 do 254 dodjeljujem ja, statički.
04.01.2013 | 16:49
Zanimljivi su mi nas 323 ili 320, no imam malo nejasnoća.

Unutra bih stavio 2x(1TB ili 1.5TB ili 2TB ) diska (ista, naravno) u RAID 1.

Nije mi jasno što ako nakon par godina neki disk rikne, i nema za kupiti isti takav. Kako će raditi RAID1 s dva različita diska?
Disk istog kapaciteta sigurno neće biti problem kupiti, no isti model/proizvođač će biti problem.
Zna li netko više o ovome?
04.01.2013 | 16:53
To je, kao i većina kućnih NAS-eva, neki embedded linux, tako da taj RAID nije pravi hardverski RAID, nego je zapravo ona linux mogućnost formiranja virtualnog volume-a s redundancijom zapisa. Tako da takvih problema ne bi trebao imati. Staviš drugi disk, bitno je samo da je jednako velik ili veći i pustiš ga par dana (do tjedan, ovisi o tome koliko je nakrcan) otkačenog s mreže, da ga ne guše zahtjevi, da napravi rebuild.
05.01.2013 | 00:45
Kužim. Pošto je Linux, vjerojatno postoji i neka opcija/hack spajanja preko ssh na nas.

Prošao sam sada manual, sviđa mi se što jedan dio prostora na diskovima može biti raid, a ostalo iskoristiti za ne-raid (više prostora za manje bitne stvari).
05.01.2013 | 01:49
Da, ali to nije pametno tako napraviti, jer je kasnije veća zaj... rekonstruirati image kad crkne jedan disk.

Postoji hack za spajanje preko ssh na NAS, ali onda nemoj poslije više raditi update firmwarea, jer će ti nastati rusvaj.

Ja sam taj hack napravio da bi mogao brže raditi move velikih arhiva iz jednog foldera u drugi (kad to radiš iz Findera, onda efektivno kopiraš čudo podataka tako da ih najprije vučeš na Mac pa vraćaš natrag na NAS i tek kad završi kopiranje, briše se original).
05.01.2013 | 04:25
Imas JAKO puno hackova raznih za NAS-323. Iako je star model, pomalo pregazen vremenom, okupio je vrlo aktivnu zajednicu korisnika, tako da ti nece biti problem odraditi sto god ti treba...

320 nema torrent client, pa ne znam koliko ti je to bitno, inace su manje vise isti.

Performanse te nece oboriti s nogu, ali za SOHO uporabu vise nego dobar. Ako kupujes rabljen, obrati paznju na ventilatore, znaju iritirati jer vremenom postaju bucniji.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, m@xym, Riba, Anonimci (712)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.65 Seconds

Provided by iJoomla SEO