07.11.2018 | 11:05
Ne razumijem baš pitanje vezano uz IP adresu. Obzirom da kompletno pi-hole rješenje funkcionira kao DNS server kojeg klijenti iz lokalne mreže pitaju npr. daj mi reci koja IP adresa je
www.google.com, ne vidim razlog zbog kojeg bi imao problem sa VPN servisom bilo kojim. Također, ne vidim razlog zašto bi ijedan DNS server imao "dinamičku" IP adresu. DNS sam po sebi kao sustav je zamišljen tako da imaš DNS lookup zonu i reverse lookup za određenu domenu i u njoj NS zapise o tome koje su IP adrese DNS servera.
Drugim riječima, možeš uređaju ili dodijeliti fiksnu IP adresu iz raspona svoje lokalne mreže ili možeš napraviti DHCP rezervaciju u svom routeru za MAC adresu uređaja, pa da svaki put dobiva istu IP adresu. Ako se odlučiš na to da ne gasiš DHCP server na routeru, provjeri kakve su DHCP postavke za klijente, obično router za DNS server klijentima pošalje svoj IP, a trebao bi poslati IP od pi-holea. Na nekim routerima operatera nije moguće "fino" podešavati DHCP postavke, pa ćeš možda morati pi-holeu dodijeliti ulogu DHCP servera.
Ako nemaš puno uređaja u mreži, možeš DNS server i ručno ukucati (ja sam recimo tako testirao iphone, ipad i prijenosne uređaje, jednom sa routerom kao DNS-om a drugi put sa pi-holeom da vidim razliku)
Što se tiče ažuriranja baze, kad dođem doma stavim ti screenshot web interfacea. U osnovi, postoje liste koje ažuriraju korisnici i postoji glavna lista koju pi-hole sam periodički provjerava za ažurnost.
Princip rada pi-holea je:
1. Klijent pošalje upit pi-holeu daj mi reci koja je IP adresa za domenu XXXX
2. Pi hole provjerava - jesam ja nadležan za domenu XXX, ako jesam evo ti IP adresa, ako nisam prosljeđuje upit DNS serveru kojeg odrediš prilikom instalacije (imaš predefiniran Google DNS, OpenDNS... a možeš i ručno upisati IP adresu DNS servera kojem će se prosljeđivati upiti) i čeka odgovor. Kad dobije odgovor, u bazi koju ima filtrira da li je domena "zagađena" i što treba ukloniti, uklanja i klijentu servira potrebno.
Bazu osim po tuđim pi-holeovima i repozitoriju imaš i lokalno, pa je možeš sam dopunjavati i mijenjati postavke, te takvu izvesti u neku datoteku za backup u slučaju reinstalacije ili za uvoz u neki drugi uređaj.
Ovo je onako ugrubo, obzirom da se nisam bavio detaljno svime, više me zanimalo "radi li što treba" za Ribine potrebe (i moje) u sat i pol koliko sam izdvojio vremena za to postaviti i testirati.
Sad kad sam vidio da "radi" ide prvo selidba na drugi uređaj koji nije Rpi 2 (šteta mi je trošit takav uređaj za tu namjenu kad imam jeftiniji i štedljiviji), a onda će Rpi 2 ići u analizu mrežnog prometa prema pi-holeu i od njega, jer mi se baš ne sviđa činjenica da SVE ide preko "otvorenog" rješenja, čisto s aspekta mrežne sigurnosti. Tu bi vjerujem Bertone mogao koju prozboriti, a i Rusty.
Kad uhvatim vremena svakako mislim pisati i voditi bilješke o tome što i zašto i kako sam složio, pa ću staviti na forum, možda nekom bude trebalo.