One more thing... u PEEK&POKE!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

One more thing... u PEEK&POKE!

28.02.2025 | 21:29
Muzej računala PEEK&POKE priprema veliku novost koja će najviše zanimati Apple entuzijaste!

"One more thing..." - je šećer na kraju i zadnja prostorija u posjeti muzeju, a u novoj sezoni biti će posvećena starom Appleovom hardveru i softveru!

Malo je takvih mjesta na svijetu, a pogotovo u ovom dijelu Europe. Iako je muzej i do sada u postavu imao opsežnu kolekciju Appleovih eksponata, od sada će većina biti izložena u jednoj prostoriji i tako će se lakše pratiti povijesni razvoj Applea i njihova kronologija inovacija.

Izuzetak je par ključnih "milestonesa" koji su u žutoj sobi pri početku muzeja radi opće kronologije računalne revolucije (Apple II, prvi Mac i NeXT Cube). No, ovo što će biti izloženo na katu moglo bi vam izmamiti osmijeh... Radim na tome već tri mjeseca i treba mi još mjesec dana da sve finaliziram, a onda ste dobrodošli na otvorenje!
28.02.2025 | 22:37
Nikako navratiti u P&P kad sam u Rijeci. Možda jer najčešće dođem vikendom.
28.02.2025 | 23:13
Sin nam se vraća iz Danske u svibnju (makar privremeno) pa ćemo navratiti skupa.
01.03.2025 | 00:15
Yonkis kaže:
Nikako navratiti u P&P kad sam u Rijeci. Možda jer najčešće dođem vikendom.

Tijekom zimske sezone i radimo samo subotom, od 11 do 16 sati + po najavi za grupe. Od 1. svibnja do 1. listopada radimo svakim danom osim nedjeljom.

"One more thing..." će sigurno biti spreman za ljetnu sezonu, ali ja računam da ću sve pripremiti već do kraja ožujka.
01.03.2025 | 00:18
svaka cast, pozdravljam ovu akciju.
20.03.2025 | 12:37
Radim na novom postavu u PEEK&POKE - eksperiment restauracije plastike na starom računalu je započeo! Ovaj G3 PowerMac ima 28 godina i još lijepo radi!

20.03.2025 | 18:34
Da sam bliže, rado bih pomogao u reparaciji!! Patim na "stare" Macove. Još od doba Zagrebačkog Velesajma i Narodne Tehnike! Davore, thumb up!!!
20.03.2025 | 23:15
Danas sam se bavio Apple računalima, a nisu bila Mac!

Spajanje sekundarnog floppy diska se radi tako da se flat kabel uvuče kroz rupu na kućištu i onda ubode u konektor na kartici za proširenje na kojoj je floppy kontroler! Kakva vremena!
21.03.2025 | 10:44
Sjećam se toga vrlo živo. Prvo moje računalo, posuđeni Apple IIe, s dvije flopice (u jednoj je stalno stajala disketa s koje je čitao grafičke biblioteke, a u drugoj je bila igra Serpent's Star (grafičko-tekstualna avantura u stilu tadašnjeg Hobbita i kasnijeg Lord of the Rings). 1983. godina, osnovna škola.
21.03.2025 | 13:00
Moze li se vratiti izvorna boja ili osudjeni da budu ovako zuckasti?
21.03.2025 | 14:26
drlovric kaže:

www.retr0bright.com
21.03.2025 | 16:49
Da li je to ispod stola eMac, ili sam nešto pobrkao?
22.03.2025 | 20:25
drlovric kaže:

Upravo se time bavim zadnjih dana, nabavio sam hidrogen, ali dobro mi došla i UV lampa. Za sada još eksperimentiram, ali ako funkcionira, planiram ih sve vratiti u barem približno originalno stanje!
22.03.2025 | 20:26
drpongrac23 kaže:
Da li je to ispod stola eMac, ili sam nešto pobrkao?

Zaista je eMac! Fora izgleda ovako izvrnut, kao neki ludi subwoofer!
25.03.2025 | 08:10
Djelić povijesti za Peek&Poke iz doba kada su Windowsi bili toliko nepouzdani i puni bubica da je imalo smisla prodavati parodiju na stvarni OS!

26.03.2025 | 21:49
Appleov ključ! Iz doba dok su neki Macovi imali ključeve. Ovaj konkretan je od Macintosha Duo Dock.

26.03.2025 | 22:35
Tko je odrastao uz Brabenovu Elitu?

Load New Commander (Y/N)?

26.03.2025 | 22:45
Evo mog

Umjesto dodatnog flopija ima Gotek.
Prilozi:
26.03.2025 | 23:14
Odličan!
31.03.2025 | 21:04
Nažalost, ova Performa 5200 stara 30 godina je bubana. No, imamo drugu, ali njoj je pak riknuo disk. Hop-hop i od dvije sam složio jednu koja radi! Bit će to super izložak, preteča iMaca!

31.03.2025 | 21:13
Quantum je osnovan 1980. godine i nekada su bili među vodećim proizvođačima tvrdih diskova, a 1994. i najveći!

Prije četvrt stoljeća Maxtor je kupio njihov hard drive divison, a oni su nastavili poslovati kao kompanija koja se bavi backup rješenjima.

Ovaj Quantum Trailblazer star je 30 godina i još radi!

01.04.2025 | 00:41
Apple danas slavi 49. godina!

Wozniak i Jobs pokrenuli su revoluciju osobnih računala. Apple II bio je prvo komercijalno osobno računalo. Kuda je to odvelo Apple moći ćete saznati na velikoj vremenskoj liniji koju smo pripremili u Muzeju računala PEEK&POKE za ovu sezonu!

Ljetna sezona sa svakodnevnim radnim vremenom (osim nedjelje) otvara se 1. svibnja, dobrodošli!
01.04.2025 | 11:07
dpasaric kaže:
Quantum je osnovan 1980. godine i nekada su bili među vodećim proizvođačima tvrdih diskova, a 1994. i najveći!

Imao sam Quantum Fireball, to je bio pojam u to vrijeme!
01.04.2025 | 11:10
dpasaric kaže:
Tko je odrastao uz Brabenovu Elitu?

Steta sto u to vrijeme nisu postojali nikakvi counteri za vrijeme provedeno u nekoj igri. Mislim da sam na Elitu, uz Piratese, proveo mjesece i mjesece zivota. Na stolu biljeznica u koju se upisuje koliko sta kosta na kojoj planeti i vozi misko od kad dodjes iz skole pa dok navecer ne izadjes van
02.04.2025 | 08:15
MoschuS kaže:
pa dok navecer ne izadjes van

Ti si uz živu Elite izlazio van?
02.04.2025 | 08:38
Vanjuška kaže:
MoschuS kaže:
pa dok navecer ne izadjes van

Ti si uz živu Elite izlazio van?

Haha, da ja sam valjda jos uvijek ona generacija koja je preferirala sjedenje u parkicu od buljenja u monitor
02.04.2025 | 14:46
Nakon srednje škole iz Züricha, danas smo imali posjetu 4 grupe srednjoškolaca iz Belgije.

Na kraju ispada da PEEK&POKE više posjećuju učenici iz inozemstva i drugih gradova nego li iz Rijeke i naše županije. Možda je to ono "pod nosom nam je, lako ćemo"?

Premijerno smo pokazali i "One more thing..." dio postava iako još nije gotov, ali recimo da je "kasna beta"!

Evo i vama hint...

IMG_5152.JPG
02.04.2025 | 15:58
Ovo izgleda bas svjetski. Svaka cast!

Imate li neku evidenciju koliko procentualno ovih eksponata radi?

Mislim da su racunala ispravna i funkcionalna.
02.04.2025 | 17:44
Auuu!!! Widescreen "lampa" u kadru! Kolikk se sjećam, bile su rijetke kod nas, a komplet G4 i G5 seriju sam preskočio.

Nakon iMac-a G3 sam prešao na Intel iMac
02.04.2025 | 18:31
drlovric kaže:
Ovo izgleda bas svjetski. Svaka cast!

Imate li neku evidenciju koliko procentualno ovih eksponata radi?

Mislim da su racunala ispravna i funkcionalna.

Ej, pusti, sate i sate sam ulupao da većina računala radi. Obično imamo 2-3 primjerka i onda od tri s problemima složim jedan koji radi. Lampe sam popravio njih 4, imamo još 2 za dijelove, Čak nam trenutno oba NeXT-a rade, imamo ovaj Workstation, a dolje u prizemlju baš Cube. iMac G3 serija svi rade, samo neki imaju uništene membrane zvučnika (od starosti pukne) ili malo RAM-a i slično, ali rade. Onda stare 680xx serija isto dobrim dijelom rade. Onaj iBook G3 je kao nov, ali nakon dužeg rada mu video memorija počne "špricati", njega nisam sredio. Apple IIc radi i na njemu je Elita i Summer Games, dolje imamo original II i on radi cijeli, a ovdje još imamo IIe (sličan originalu vizualno), ali njemu je nešto riknulo, to je malo teže sada za popraviti, ima skoro pola stoljeća.

U "One more thing..." sobi je trenutno 61 (!!!) Mac, ispravno je jedno 80%, možda i više.

Sorry, krivo sam napisao, nisu sve Macovi, 3 komada su iz Apple II serije + jedan eMate notebook koji je tehnički Newton, a ne Mac! Ma ludo!

Pošaljem još fotki kasnije...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 16 minuta
  • Ender: ja mu psujem zenu, pa mi nekako bude lakse :)
  • drlovric: Cijene svega oonako divljaju, nitko normalan ne zna zasto. Sada barem znamo kome mozemo opsovati i za sta je kriv, i za sta nije. Bude covjeku nekako lakse :)
  • Bertone: *jep=još
  • Bertone: Kaj se brinete za amere, Tim Cook je podmazao Donaldovu inauguraciju sa 1 mil $ za što se zna i tko zna koliko jep prije toga tak da bu se našao neki izuzetak od carina.
  • Ender: znaci ko je kupio iPhone - kupio je. a mnogi smo se zalili da su skupi, evo tramp nas demantuje...
  • Yonkis: [link] iPhones Could Cost Up to $2,300 in the U.S. Due to Tariffs, Analyst Says
  • Yonkis: Apple loses $250bn in market value from Trump tariff hit [link]
  • drlovric: Ponekad snimim neki telefonski razgovor, ako to ima veze sa AI
  • drlovric: Ja radim na engleskom, svi accounti su mi US. Posao mi je da telefoniram i mailove saljem. Skolski primjer AI Apple korisnika. NITI JEDNU JEDINU KORISNU STVAR nisam dobio od tog njihovog AI filma :)
  • drlovric: Koliki god fijasko bio sa AI, posteno su rekli da ce prvo biti USA, kasnije ostali, HR vjerojatno nikada :) Tako da ne razumijem potrebu da mijenjas mobitel na osnovu obecanja koje se na tebe i ne odnosi. I jos treba netko takve korisnike da sazaljeva :) JBT.
  • cariblanco: Pa 16 pro se ne kupuje zbog AI, nego zbog susjeda :D
  • Yonkis: Žao mi je svih ljudi koji su kupovali 16 pro seriju zbog “uživanja” u AI. Apple, čekanje da vidiš što će od AI (tuđih) biti te jako koštalo.
  • accom: Evo što se tiče tekst smoothing-a... usporedjujem stare screenshote s novima i stvarno postoji razlika!
  • Yonkis: PSA: nemojte raditi reset svih postavki na iPhoneu (jer nisam znao passw za enkriptirani backup pa je to bilo riješenje) jer nećete moći dodati broj telefona za iMess i FT (barem kod A1)
  • miomika: Radi AI, image playground i ono čišćenje fotki. NE radi: iPhone Mirroring niti call recording
  • Borisone: Nadam se da će EU nagazit Apple da prekine s tim sranjem da im OS izgleda kulturno samo na retina ekranima.
  • Borisone: Možda je kava bila slaba. Provjerim večeras još jednom.
  • accom: @Borisone, može bit! Ujutro me pričekao updated system... al do tvoje "šale" nisem obračao pažnju... teško reči. :)
  • Borisone: Znam da zvuči kao prvoaprilska šala, ali može li netko provjeriti da li i njemu na macOS 15.4 na 1440p monitorima sada tekst izgleda manje nazubljeno nego prije.
  • Borisone: Od sinoć dostupni novi macOS, iOS, ...
  • JOHN: :)
  • Yonkis: @JOHN, evo možeš rentati ulaznicu: [link]
  • JOHN: Ja pokušao. I dva puta izvisio u čekaonici. Vjerojatno ću na drugi koncert
  • Zdravac: Dvije su kod mene (fan pit) :)
  • Zdravac: Jel netko uspio kupiti karte za Thompsona?
  • smayoo: @drpongrac23, evo sam ti je bumpao :)
  • Zdravac: Ja sam baš danas odjavio Apple Music i ostajem vjeran Spotify-u. U 3 mjeseca nisam dvaput koristio Apple Music, jednostavno mi ne treba uz Spotify
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: ...Ako neznaaaaš šta je biilooo...
  • Yonkis: Šta se radi, šta je bilo.. :)
  • drpongrac23: Aj d Smayoo otvori temu "Šta se radi", ja sam je nedavno otvorio, ali uz sve bsvoje algoritme je ne nalazim!!!
  • drpongrac23: Naravno, Apple Music playliste - kod mene sve legalno, oduvijek!!!
  • drpongrac23: Šta radi ekipa?!? ja samo opušteno... Radim playliste, priprema pizze za sina, iščekivanje žene da dođe sa posla... :)
  • smayoo: Nadstrešnica do 20 m2 se može graditi bez projekta i bez dozvole. Za više informacija piši u forum
  • Zdravac: dimenzije su sada 5 x 7 m, htio bih samo produžiti za 3 m
  • Zdravac: Ekipa, koliko bi okvirno koštala izrada glavnog projekta za povećanje nastrešnice sa 35 m2 na 50 m2, htio bih i struju na njoj. drvena konstrukcija sa ravnim limenim krovom
  • gesundheit: Ima li tko crni titan band L za AWU2?
  • Yonkis: Također, ako pitaš bilo koji AI npr Grok, Perplexity, Copilot, ChatGPT i postaviš baš to pitanje (plus detalji) možda već dobiješ neki dobar lead za daljnje rješavanje.
  • Yonkis: Otvori novu temu u Forumu te navedi koji je OS i koji MBook kao i koja verzija softwarea jer tu na Vikalici ne možemo u detalje tj dopisivati se naširoko.
  • Novak: Netko tko mi može pomoći sa Mac-om! VideoProc Vlogger radi na HPu (Windows) ,ali taj isti program NE RADI na Macbooku!
  • Gjuroo: Mbappe je od modrića dobio jedan atomski slijeva.
  • Sarek: Možda je igrao i Football manager. Imam ja dva bliska prijatelja koja su rekli da to stvarno pomaže. Glavni su u kladionici
  • drlovric: @Ender: Normalno. Skidaj gace, nuklearke su u silosima :)
  • m@xym: ... ma ne, nego je to je zato što je Dalić primjenio Starcraft strategiju...
  • Ender: hoces reci da je trebalo da spusti gace i da se predaju, jer je to nuklearna sila? :)
  • drlovric: Izgubi nuklearna sila FRA na Poljudu :)
  • Yonkis: Novak: zanemari prijašnji link, ovo je ono što tražiš: [link]
  • Yonkis: Novak, evo probaj ovako: [link]
  • ^SuperUnknown^: Ako netko treba origigi silikonske maskice za iPhone XS Max, 12 Pro Max, Samsung Galaxy S9 nek javi u PM :)
  • Novak: Da li je moguće prebaciti Tor browser bookmark sa windows PCa na Macbook?! Hvala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, MacSlavko, Riba, rusty, tino1, Anonimci (815)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO