21.11.2010 | 00:31
Svakako petica za trud. Iako se to sve poklapa s onim što sam ja napisao. Nešto što ima otpor reda veličine megaohma definitivno je dielektrik (a ne vodič). Materijali koji su vodiči imaju otpor koji se mjeri u ohmima i miliohmima.
Ljudsko tijelo jest vodljivo, ali nije vodič, već je dielektrik. To znači da je reaktivna komponenta impedancije ljudskog dijela znatno veća od radne (što je razlog zašto te izmjenična struja ubije puno lakše od istosmjerne).
Inače (ne da je bitno za ovu raspravu, ali eto...) - multimetrom ne možeš izmjeriti impedanciju dielektrika (plastičnog vrha olovke). U najboljem slučaju možeš netočno izmjeriti samo radni otpor, i to s velikom pogreškom.
Kapacitivni senzori se koriste odavno. Možda se netko još sjeća onih Grundig televizora koji su bili mahnito popularni 80-ih godina. Onih s drvenom kutijom, opcijskim daljincem i tipkicama za biranje programa koje je bilo dovoljno taknuti (a ne pritiskati) da se prebaci program. A onda su se, nakon par godina, programi prebacivali sami.
A bilo je i liftova s kapacitivnim pozivnim tipkama. Mi smo na faksu imali takav. Tipke nisu reagirale na ruku u rukavici što je bilo osobito zabavno u zimskim mjesecima.