Isplati li se?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Isplati li se?

20.11.2010 | 15:14
Ima na tu temu po netu "uradi sam" uputa, iako nekom tko si priušti iPad teško da je baš skupo platiti i kapacitivnu olovku.

Inače, Sank, samo jedan ispravak - vrh sigurno nije električki vodljiv, već je, naprotiv, dielektrik (izolator s izraženim kapacitivnim svojstvom), dok je tijelo olovke sigurno vodljivo (vjerojatno je metalno). Poanta je u tome da materijal od kojeg je vrh mora biti takav dielektrik čija je dielektrička konstanta bliska onoj ljudskog tijela. Tako da, kad ti primiš među prste metalnu olovku s vrhom od takvog materijala, kapacitivni ekran iPada ne razlikuje dodir takve olovke od dodira tvog prsta. Obična plastika (PVC ili, kad o stylusima govorimo, češće je to PTFE, tj. teflon) ima bitno (1000 puta) veću dielektričku konstantu od ljudskog tijela pa se zato ne može koristiti jer ga iPadov ekran ne doživljava (isto kao što ne bi radilo kad bi stavio gumene rukavice za kućanske poslove).
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.11.2010 | 21:42
Smajo hvala na ispravku ili dodatku, ali evo još malo detalja u vezi te teme. Da li si možda kliknuo na onaj link u mom prethodnom postu? Ako nisi evo citata:

A capacitive touchscreen panel consists of an insulator such as glass, coated with a transparent conductor (mostly indium tin oxide). As the human body is also a conductor, touching the surface of the screen results in a distortion of the body’s electrostatic field, measurable as a change in capacitance. Unlike its resistive counterpart, capacitive touch screens must be touched by a human finger or some sort of conductive device being held by a human hand.

Evo ja sam sa svojim digitalnim multimetrom izmjerio otpor vrhova gore navedenih stylusa i rezultat je na slici. Istina je da su ove olovke sa metlanim tijelom, a i vrh jest od nekakve "plastike". Jači pritisak pipalicom na vrh daje manji otpor, a blaži veći.

Električni otpor ljudske kože može jako varirati i obično se kreće od samo 500 ohma pa ovisno o vlažnosti i čistoći može ići sve do nekoliko desetaka Mohma.

U ovom slučaju olovka sa vrhom koji daje nešto veći otpor i oblikom i veličinom je bliža ljudskom prstu bolje radi na Apple kapacitivnim ekranima nego ona s manjim otporom i vrhom.

HAMAstylus.jpg
20.11.2010 | 22:11
Svaka cast na trudu i objasnjenju.
21.11.2010 | 00:31
Svakako petica za trud. Iako se to sve poklapa s onim što sam ja napisao. Nešto što ima otpor reda veličine megaohma definitivno je dielektrik (a ne vodič). Materijali koji su vodiči imaju otpor koji se mjeri u ohmima i miliohmima.

Ljudsko tijelo jest vodljivo, ali nije vodič, već je dielektrik. To znači da je reaktivna komponenta impedancije ljudskog dijela znatno veća od radne (što je razlog zašto te izmjenična struja ubije puno lakše od istosmjerne).

Inače (ne da je bitno za ovu raspravu, ali eto...) - multimetrom ne možeš izmjeriti impedanciju dielektrika (plastičnog vrha olovke). U najboljem slučaju možeš netočno izmjeriti samo radni otpor, i to s velikom pogreškom.

Kapacitivni senzori se koriste odavno. Možda se netko još sjeća onih Grundig televizora koji su bili mahnito popularni 80-ih godina. Onih s drvenom kutijom, opcijskim daljincem i tipkicama za biranje programa koje je bilo dovoljno taknuti (a ne pritiskati) da se prebaci program. A onda su se, nakon par godina, programi prebacivali sami. A bilo je i liftova s kapacitivnim pozivnim tipkama. Mi smo na faksu imali takav. Tipke nisu reagirale na ruku u rukavici što je bilo osobito zabavno u zimskim mjesecima.
21.11.2010 | 01:16
Sank, gdje si nasao te cijene za styluse?

Evo gledam na ebayu i cijena je oko 3$ za 2 komada.

Evo i na ebay.co.uk zajedno s postarinom ispod 2£
  • Sank
  • Moderator
  • 221
21.11.2010 | 01:36
NenadX je napisao:
Sank, gdje si nasao te cijene za styluse?

Evo gledam na ebayu i cijena je oko 3$ za 2 komada.

Evo i na ebay.co.uk zajedno s postarinom ispod 2£

11,99 € sam ih platio na aerodromu u Amsterdamu, a i te cijene su na HAMA-inim web stranicama. Cijene na eBayu se pak kreću od 1,73 do 25,27 £ plus poštarina.
21.11.2010 | 02:11
Sank je napisao:

11,99 € sam ih platio na aerodromu u Amsterdamu, a i te cijene su na HAMA-inim web stranicama. Cijene na eBayu se pak kreću od 1,73 do 25,27 £ plus poštarina.

Lopovi su to, a tamo bi trebalo biti bez poreza...

Kupio frend tako screen protector u MediaMarkt-u za 15€, a ja ga sljedeci dan narucio za 1,5€
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 9 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Beli, Bertone, Riba, rusty, VanjusOS, Anonimci (1105)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO