24.09.2013 | 23:45
Ako ideš kroz Sloveniju, nisu ti Karavanke jedini izbor. Do tamo kamo ideš možeš kroz Austriju i Njemačku i srednjom rutom (...Bosiljevo-Zagreb-Macelj-Maribor-Graz-Wels-Passau-Nürnberg-Mannheim-Saarbrücken-Metz-...) umjesto zapadnom (...Bosiljevo-Novo Mesto-Ljubljana-Villach-Salzburg-München-Karlsruhe-Strasbourg-Metz-...). Taj put ti je 90-100 km dulji, ali lako moguće par sati kraći jer oko Münchena i oko Stuttgarta znaju biti jezive gužve i čepovi, a i oko Strasbourga bude gust promet. Gornja ruta mimoilazi i München, i Frankfurt, a i Strasbourg, tako da ti je jedini jače vjerojatan čep - onaj oko Mannheima, a on nije tako strašan. I, naravno, ostaje ti onaj najužasniji - oko Pariza.
Nadam se da ne planiraš cijeli taj put odvesti sam, a pogotovo ne u jednom komadu. Ako ćeš voziti sam, uz noćenje, trebat će ti tjedan dana odmora poslije toga (radi se o 2000+ km od čega 1000 po prometu koji je jedno 20x gušći od najgušće gužve koju si ikad vidio na Dalmatini
). A ako misliš voziti sam, bez noćenja, imaš ogromnu šansu da pogineš putem. Bez šale.
Elem, kroz Njemačku ima puno tih Autobahnmotela, noćenje je 30-40 EUR, sobe su pristojne i uredne, doručci solidni. Na ovoj štreki od Nürnberga do Mannheima znam za jedan, negdje oko Heilbronna, gdje smo noćili kad smo se vraćali iz Švedske 2004. godine i taj mogu stvarno od srca preporučiti.
Kako god na kraju isplanirao put,
svakako naciljaj tako da ne voziš oko Pariza u večernjim satima (18-23) jer je to takva nezamisliva gužva, po mraku, svjetla blješte, promet piči u 5-6 traka, petlja na petlji na petlji... za upucat se...
Ili prođi Pariz prije 16h, ili ciljaj da dođeš do njega iza ponoći.
I u načelu tih cca 100 km oko Pariza računaj prosječnu brzinu 70 ako imaš sreće, a 30-40 ako nemaš.