Mireo Don't Panic Hrvatska
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mireo Don't Panic Hrvatska

24.09.2013 | 18:22
Ljubelj je pusiona, ako kisa pada je sranje, a ako ima snjega mozda budu i lanci trebali.
24.09.2013 | 21:31
Uff, nisam znao da je takvo sranje :O Karavanke su onda jedini izbor, ako odem kroz Sloveniju.

Samo da mi se ovi kreteni više jave dal je 99% postalo 100% ili 0%!!
24.09.2013 | 23:45
Ako ideš kroz Sloveniju, nisu ti Karavanke jedini izbor. Do tamo kamo ideš možeš kroz Austriju i Njemačku i srednjom rutom (...Bosiljevo-Zagreb-Macelj-Maribor-Graz-Wels-Passau-Nürnberg-Mannheim-Saarbrücken-Metz-...) umjesto zapadnom (...Bosiljevo-Novo Mesto-Ljubljana-Villach-Salzburg-München-Karlsruhe-Strasbourg-Metz-...). Taj put ti je 90-100 km dulji, ali lako moguće par sati kraći jer oko Münchena i oko Stuttgarta znaju biti jezive gužve i čepovi, a i oko Strasbourga bude gust promet. Gornja ruta mimoilazi i München, i Frankfurt, a i Strasbourg, tako da ti je jedini jače vjerojatan čep - onaj oko Mannheima, a on nije tako strašan. I, naravno, ostaje ti onaj najužasniji - oko Pariza.

Nadam se da ne planiraš cijeli taj put odvesti sam, a pogotovo ne u jednom komadu. Ako ćeš voziti sam, uz noćenje, trebat će ti tjedan dana odmora poslije toga (radi se o 2000+ km od čega 1000 po prometu koji je jedno 20x gušći od najgušće gužve koju si ikad vidio na Dalmatini ). A ako misliš voziti sam, bez noćenja, imaš ogromnu šansu da pogineš putem. Bez šale.

Elem, kroz Njemačku ima puno tih Autobahnmotela, noćenje je 30-40 EUR, sobe su pristojne i uredne, doručci solidni. Na ovoj štreki od Nürnberga do Mannheima znam za jedan, negdje oko Heilbronna, gdje smo noćili kad smo se vraćali iz Švedske 2004. godine i taj mogu stvarno od srca preporučiti.

Kako god na kraju isplanirao put, svakako naciljaj tako da ne voziš oko Pariza u večernjim satima (18-23) jer je to takva nezamisliva gužva, po mraku, svjetla blješte, promet piči u 5-6 traka, petlja na petlji na petlji... za upucat se... Ili prođi Pariz prije 16h, ili ciljaj da dođeš do njega iza ponoći.

I u načelu tih cca 100 km oko Pariza računaj prosječnu brzinu 70 ako imaš sreće, a 30-40 ako nemaš.
25.09.2013 | 10:21
Evo sam pogledao ovu "srednju" rutu i dodao još izbjegavanje vinjete - goo.gl/maps/bcVMo Valjda Janezi nisu i ove "lokalne" cestice stavili pod naplatu!!

Pa plan bi bio to odvoziti u 2 dana, baš zato što vozim sam jer 2000km je zaista previše za 1 dan. Prvi dan sam planirao krenit ujutro, oko 7-8 i vozit do navečer do 19-20-21 ovisno o umoru. Onda negdje prenoćit i sutradan nastavit isto oko 8.

Ako ne bude nepredviđenih događaja i bauštela po putu, računao sam prvi dan odvozit 1200-1300km a sutradan ostatak. To mi se čini bolje nego pola-pola jer ću prvi dan bit koliko-toliko svjež a drugi dan ću i tako i tako biti umoran.

Vozio sam i po Autobahnu i po Autostradi i po Autoroute (samo po jugu doduše) tako da mi gužve na autocesti nisu strane Sjećam se Njemačke u ljeto 2010. i negdje oko Frankfurta da sam vozio u prvoj brzini!!

Glede noćenja, mislio sam se možda čak i skinuti s Autobahna pa odspavati u nekom hostelu, al ako je noćenje s doručkom oko 30€, onda se ne bi tlačio s izlaskom/ulaskom i dodatnim gorivom. Ni hostel neće biti bitno jeftiniji od 20€.

Pa ako bih krenuo oko 8, računam da bih kod Pariza bio između 12 i 14, što bi onda bilo ok što se gužvi tiče?
25.09.2013 | 11:35
Baš te žulja ta slovenska vinjeta... Ako od Ptuja do Maribora voziš po tim seoskim cestama, računaj da se moraš *STROGO* pridržavati ograničenja. Ako piše 50, kazaljka na 50. Oni ne priznaju 10 više kao naši, a njihova metoda prisile na vinjetu je ta da na lokalnim cestama UVIJEK ima policije i radara. Za platiti kaznu ne trebaš više cash, primaju i kartice.

Za Austriju sam ti zaboravio reći da se na tom Phyrn Autobahnu (A9, od Graza do Welsa) na par mjesta naplaćuje tunele. Ne znam više točno, 3 ili 4 naplate ima, ali sveukupno platiš možda euro više nego na Tauern Autobahnu (A10, Villach-Salzburg) samo što je tamo plaćanje samo na jednom mjestu (St. Michael, između Katchberg i Tauern tunela). A krajolik kroz koji se vozi je spektakularan. To im je najatraktivniji nacionalni park.

Što se spavanja tiče, najvažnije je da te ne uhvati takva kriza da moraš stati na bilo kojem Räststätte i spavati u autu jer ti je to ogroman rizik da te opljačkaju. Preporučam ti da unaprijed imaš u navigaciji unesene sve opcije za noćenje.

Plan ti je otprilike kao što bi ti i ja sugerirao - da noćiš negdje nakon što prođeš Nürnberg, to je cca 1200-1300 km. I ja bi isto gađao stati s vožnjom oko 20-21 navečer, s tim što bih rekao da ti je krajnje vrijeme za krenuti od kuće - 7 ujutro. Kroz SLO i A moraš voziti STRIKTNO po ograničenju, dakle teško je održati prosjek 100 km/h, a moraš još i stati putem i odmoriti malo barem nekoliko puta.

Za ručak u Austriji ti svakako preporučam Rosenberger (www.rosenberger.cc/) ili, ako ne nađeš, Landzeit (landzeit.at/). Best value for money.
26.09.2013 | 10:58
Navigon je trenutno na popustu 65$. Možda pomogne pri odluci što kupiti.
26.09.2013 | 11:41
iAnte kaže:
Navigon je trenutno na popustu 65$. Možda pomogne pri odluci što kupiti.

To je sigurno jako dobra prilika. Ovog ljeta sam kupio Navigon nakon sto je Smayoo napisao clanak o Mireo Don't panic. Nemam nikakvih zamjerki (osim cijene bez popusta). Radi super, brzo i nenametljivo.
26.09.2013 | 11:54
A grije li mobitel?
26.09.2013 | 12:12
Svaka navigacija grije mobitel. Bar svaka koju sam ja isprobao.
26.09.2013 | 12:20
smayoo kaže:
A grije li mobitel?

Mislim da je topliji. U autu sam ga instalirao na prednji ventilacijski otvor pa je bio dobro hladjen. Vrlo malo sam ga koristio kao pjesak, ali i u to malo koristenja sam primjetio da je topliji. Nisam siguran kako bi to izgledalo na suncu ispod stakla u autu bez direktnog hladjenja i tako par sati.
26.09.2013 | 12:26
Da, zato i pitam. Taj puno bolji Navigonov UI nije bez cijene. Ja sam probavao nekoliko navigacija i fakat je Mireo najnježniji po pitanju opterećenja procesora (tj. grijanja). Uređaj postane lagano topliji, ali s drugima koje sam probao postane baš vruć.
26.09.2013 | 14:32
@smayoo - da, žulja me strašno mi je glupo platiti tako puno para za tako malo kilometara. Znam da je vinjeta dobra stvar za one koji puno voze al eto, ja bi prošao jednom a idući put možda za 3-4 mjeseca ako i tada i iz principa nastojim izbjeć ako mogu.

E da, zaboravio sam na tunelarine kroz Austriju. Tnx.

Gledam malo autobahnm(h)otele i ne nalazim ništa ispod 50€ a da nije sat vremena nakon što se skinem s autobahna. Moram to bolje istražit.

@iAnte - mislim se između Navigona i iGo Prima.

@svi - pošto je ekran 3GSu takav koliki je, malo mi je daleko da ga držim na standardnom mjestu - desno od volana pa sam testirao s položajem lijevo od volana i tu mi puno manje smeta za vožnju (vidim više kroz šoferšajbu) a i bliže mi je očima pa bolje vidim (diptrija, šta ćeš...) no, onda mi je kabel od punjača kratak, tako da bi valjalo uložit u malo duži kabel. Može li se kupit "obični" USB produžni ili mora bit baš kabel za iPhone no duži?
26.09.2013 | 14:35
Običan USB produžni i peglaj.

Glede Autobahnmotela - ima već dosta godina da sam zadnji put u nekom noćio. Možda su cijene i podigli u međuvremenu.
26.09.2013 | 16:07
Ja imam jedan stari iPhone 3G koji mi nicemu ne sluzi. Rade li ove nove navigacije na starom iOS? Ima li neko iskustva s tim?

Ne bi bio lose da ga prenamjenim u standalone navigaciju u autu
26.09.2013 | 16:13
drlovric kaže:
Ja imam jedan stari iPhone 3G koji mi nicemu ne sluzi. Rade li ove nove navigacije na starom iOS? Ima li neko iskustva s tim?

Jok! 3GS je najslabiji koliko sam je gledao. I ja imam 3G i ništa od toga.
26.09.2013 | 16:33
drlovric kaže:

Apple sad dopušta download zadnje podržane verzije aplikacije za stariji iOS. Koliko ja znam navigacije su radile na 3G-u, samo ne znam na kojem OS-u.
26.09.2013 | 17:25
Pa koliko to vas košta kada se šećete kroz druge države s iphoneom kao glavni gps??
26.09.2013 | 17:56
Šta bi trebalo koštat?
26.09.2013 | 18:32
Čovjek misli da su sve navigacije on-line pa da postoji trošak roaminga
30.09.2013 | 00:31
Info za sve korisnike navigacije - Navigon je 35% Appstoreu tak da je full EU 65USD.
30.09.2013 | 00:41
sXekid kaže:
Info za sve korisnike navigacije - Navigon je 35% Appstoreu tak da je full EU 65USD.

Napisao je to već iAnte pred tri dana, vidi gore.
30.09.2013 | 09:08
Čovjek je oduševljen popustom pa je brže bolje htio informirat okolinu.
Ovo im je najjači popust ikada. Tko sada to ne ubode, propustit će super priliku.
Mislim da sam je ja platio možda koji dolar jeftinije prije dvije-tri godine
30.09.2013 | 10:11
Prije dvije godine su spustili cijenu na 50 ili 55 dolara za Europu. Još nisam prežalio što je tada nisam kupio.
30.09.2013 | 17:59
ups, moja greška, nisam vidio . Kupio navigaciju i prezadovoljan, a sljedeći put ću i fresh mape XL.
30.09.2013 | 18:59
Ja zadovoljan jako s Navigonom, odnosno s navigacijom samom, kartama i glasovnom navigacijom koja se super spaja bluetoothom na sustav od auta. Ono sto mi se ne svidja je nemogucnost micanja automatskog zooma. Regularna logika mi je too much zoom out. Druga stvar koja me smeta je sto navigacija u Srbiji radi na cirilici sto me skoro kostalo slijetanja s ceste dok sam slovkao ime mjesta u juznoj Srbiji. Prosao sam 10 puta cijeli meni i siguran sam da nisam previdio neku opciju, no ukoliko ipak jesam - molim prosvijetlite me.

I da, razmazio me veci built in ekran na proslom autu pa mi je ekran od telefona sad na granici sigurnog koristenja. Zbog toga opasno naginjem kupnji samostalnog uredjaja...
30.09.2013 | 22:50
To s ćirilicom je ista glupa fora od Garmina, samo što na Garminu još k tome *NEMAŠ* tipkovnicu na ćirilici tako da nema teoretske šanse da možeš upisati adresu, a da je on nađe (jer adresu možeš upisati samo na latinici, a njemu je cijela karta na ćirilici). Ne nalazi nijedan grad, nijednu ulicu, ništa osim onog što ima uneseno u POI bazu.

Uvjereno tvrdim da bi me to raspi... još neusporedvio više nego skriveni fuš od Mirea.
01.10.2013 | 07:28
Kod iGO-a (na Pocket PC-u) se mogla tipkovnica mijenjati, koliko znam, grčka slova su bila i čirilica je bila što je naravno najveća glupost jer je grku manji problem pisati latinicom nego ostalina grčkim pismom.
01.10.2013 | 07:56
zabac kaže:
grčka slova su bila i čirilica je bila što je naravno najveća glupost jer je grku manji problem pisati latinicom nego ostalina grčkim pismom.

Pa Grci imaju legitimno pravo da pisu svojim pismom na som jeziku

Sto bi se oni zamarali sta je nama lakse
01.10.2013 | 09:19
Ja sam provrtio par adresa u Beogradu i sve su na latinici i ćirilici. Stvarno su ulice na karti pisane ćirilicom, ali kad želim upisati destinaciju sve su ulice na latinici tako da ne vidim problem u tome. Srbin ce destinaciju pisati cirilicom, a hrvat latinicom. Srbin ce adrese na karti pregledavati u cirilici, hrvat u svojoj drzavi u latinici, svabo u njemackoj na njemackom itd. Meni je to skroz ok i pravedno za sve jezicne skupine. Bilo bi zgodno da ima kakav feature koji ce na karti prevodit na naš jezik, kao recimo u njemackoj da prevede Munchen u munšen!
01.10.2013 | 09:54
A negdje kazu i "Miiiinken"
Moderatori: jupi, Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 9 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?