Izmjena baterije po programu o izmjeni Apple-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Izmjena baterije po programu o izmjeni Apple-a

19.02.2015 | 21:56
Samo se nadam da ona tlači tebe toliko koliko ti nas.

Ne da mi dihat. Ja zapravo ovdje liječim svoje frustracije.

A što se tiće suficitarnih zanimanja, pa nemogu svi studirat pravo, ekonomiju, filozofiju itd. Ne kužim zašto ljudi srljaju, jel ikoga slušaju? I ja volim dosta toga, ali ako to nejde onda nejde.

Nije problem u onima koji te studije upisuju zato što ih to zaista zanima, nego u onima koji ih upisuju samo da potroše još koju godinu starcima na grbači. Na zahtjevnijim i težim studijima je takvih studenata puno manje (naravno).

Također, filozofski faks ne bi nikako stavljao "u isti koš" s ekonomijom i pravom. Prvo, zato što velika većina kadra koji izlazi s FF *nije* suficitaran (profesori jezika npr.), a onda i zato što (polazim od vlastitih poznanstava) neusporedivo manje ljudi upisuje studije na FF eto tako da nešto upišu, nego što se to događa na pravu i ekonomiji.

Pa kad država nije pametna i odlučna da stavi čvrste upisne kvote onda bi bar ljudi trebali razmišljat. Ja dok sam se upisivao 1998, onda se još pričalo kako je puno ekonomista, filozofa i pravnika.

Pričalo se isto i 1989.
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.02.2015 | 23:29
Evo malo misli od djeteta koje se sad smatra dijasporom.

Otisao sam prije godinu dana na Novi Zeland ne zato sto sam morao, nego zato sto sam to planirao 10 godina, ali sam uvijek vjerovao da ce bit bolje i trudio sam svim silama da si stvorim osjecaj da mi jest dobro, jer sam takav po naravi.

Od tih 10 godina, 5 mi je bilo super, 2 su bile krizne, a poseljednje tri su me toliko psihicki unazadile, da nisam niti bio svjestan da mi je lose.

U tri godine sam napravio toliko poslova, i toliko razlicitih stvari radio u sferi svojih interesa, da sam imao zadovoljstinu da na kraju, kad legnem u krevet mogu bit ponosan na sebe sto za razliku od mnogih mogu rec da sam imao produktivan dan, da nisam nikoga uvrijedio, nikoga krivio za stanje, ali me je pocelo jebat to da ako bih se pogledao u ogledalo, vidio izmuceno lice koje ima sve manje materijalne koristi od toga sto radi.

Trcao sam od probe do probe, iz montaze u montazu i jednostavno s u jednom trenutku sam sebi priznao da ako ovako nastavim, da su mi opcije da nakon xy godina ponovo prihvatim neki posao od 9-5 koji ce mi donijeti materijalnu korist u vidu sigurnosti da mogu ocekivat placu odredjenog datuma u mjesecu po cijenu gubitka "slobode" i vremena da radim sa strane stvari koje me ispunjavaju.

Nasao sam kompromis i posao koji ce mi ipak dati da radim sto volim i imat nesto vremena za kazaliste sa strane. Kad sam na natjecaju dobio poziciju montazera na telki, poslodavac me je 2 mjeseca zavlacio da startam sljedeci tjedan pa sljedeci tjedan i odbijao sam projekte koji su mi se nudili jer, jelte, trebam startat drugo tjedan. Nakon 2 mjeseca, rekli su da gase telku pomalo i da me nece uzet.

U tom trenutku sam kupio kartu i dosao ovdje i krenuo iz pocetka.

Nakon godinu dana privikavanja na drugi mentalitet i svojevrsne rehabilitacije, mogu s distance reci da mi je stvarno bilo tesko te zadnje tri godine makar nisam kukao ni sebi ni drugima. Nikog ne krivim jer sam sam odgovoran u potpunosti za svoju situaciju.
I sad, ponovo zivim, a ne prezivljavam - i ponovo mi se vratilo ono ljudsko dostojanstvo koje sam negdje putem uspio izgubiti.

Ne tece ovdje med i mlijeko, ali pred sobom vidim lijepu buducnost jer sam vrijedan i odgovoran i bit cu nagradjen za svoj rad i nitko me ne ispituje gdje sam bio 91. koje sam vjere ili koje sam nacionalnosti i prestao sam pratiti sto se dogadja u zemlji u kojoj sam rodjen (tj teritoriju na kojem sam rodjen, jer zemlja u kojoj sam rodjen vise ne postoji).

Ovo je ustvari samo uvod za ono sto mislim reci, a to je da se ne osjecam pozvanim da bih trebao glasati za politicare u Hrvatskoj tako da nisam glasao na ovim predsjednickim, nisam gledao inauguraciju i nemam apsolutno nikakvu odgovornost za to i nikako nikad necu shvatiti zasto dijaspora ima pravo glasa.

Glasat cu tamo kad se vratim, ako se vratim.

Ono sto mi jedino nedostaje je - miris. Ovdje jednostavno nema onog mirisa kojeg ima kad u proljece hodas Zagrebom ili bilo kad Pagom. Nedostaju mi i hobotnice. Nedostaje mi par prijatelja. Al sve je to dio jedne poduze pro et contra liste koju uvijek slazem u glavi.

P.s. Janjetina ovdje je jako dobra.

P.p.s. Na iphonu 5 su mi ovdje promijenili bateriju jer je bila u komi, poslao im postom telefon, oni meni nazad novi...
20.02.2015 | 01:07
smayoo kaže:
Moonlike kaže:
Evo mog komentara:
(...)
da bi se otvorila prodaja naših mozgova, snage, znanja itd. unurat HR, mora se na tome raditi, ne radnik, mozgovac itd. već država mora tome dati priliku.
(...)
Ne daje, nažalost, jer su sitni osobni interesi važniji od nacionalnih interesa.

Znači, ipak nije stvar u tome da je vani *SAMO* veća plaća, a sve drugo je kod nas isto ili bolje, zar ne?

Kad si završio školu, koja god bila, tražio si posao kod nas i shvatio da (osim ako nisi neke od onih rijetkih vrlo deficitarnih struka) nisi ničiji rođo niti stranački kolega pa za tebe nema posla. Da? Ne?

Eventualno si našao posao koji je toliko loše plaćen da, kad staviš brojke na papir, nemaš šanse *IKAD* se u životu situirati (što je kod nas nažalost životna nužnost jer ljudi koji žive u unajmljenom stanu imaju manja prava od zatvorenika). Da? Ne?

Možda si negdje putem sreo kolegu iz osnovne škole kojeg svi pamtite kao oličenje gluposti i/ili lijenosti i/ili zlobe, a koji je danas "uvaženi" direktor neke lokalne komunalne firme, ili makar šefić u nekoj "državne jasle" službi. Zašto i kako - pa eto, učlanio se u neku stranku. Da? Ne?

Možda si pokušao otvoriti svoju firmu, samo da bi shvatio da ti državni aparat niti u jednom jedinom trenutku ne pokušava pomoći da razviješ posao i, u konačnici, zarađuješ više i plaćaš više poreza, nego u svakoj situaciji propise tumači tako da te blokira i onemogućava, čak i onda kad imaju jasne primjere i tumačenja da to ne mora tako. Da? Ne?

Možda su te čak nagazili iz porezne uprave jer si, npr. ostao dužan platiti spomeničku rentu za prošlu godinu, dok je istovremeno Sanaderov pajdo ostao državi dužan parsto milijuna kuna poreza, a svojim zaposlenicima isto toliko doprinosa koji su se nakupljali kroz 5-6 godina. Da? Ne?

Onda si jednog dana odlučio i aplicirao za neki posao negdje u inozemstvu. Možda nisi prošao od prve, ali od treće ili pete si shvatio da ti nude posao od kojeg se može pristojno živjeti, a da nisi ničiji rođo niti stranački kolega. Da? Ne?

Je, fakat. Janjetina iz Boraje je neusporedivo bolja od one koju sam jeo u Londonu, a paradajzi od moje punice su tri svemira ispred onih koje sam pojeo u salati u Amsterdamu. Što sam stariji, sve to mi sve manje vrijedi, znaš...

Smayoo.... cijenim tvoje rijeći, misli i zaključke. Ali morati ču te razočarati Niti 5 niti 6 niti 9

Radim u inozemstvu kao freelancer... od ugovora do ugovora.... plačam porez u RH od prihoda do prihoda, i nikada nisam s istim zakasnio, niti sam ovoj našoj državi dužan jedne kune.... na to plačam prirez Gradu Zagrebu od kada sam prvi dinar, poslije kunu zaradio.... na to sve hrvatski sam branitelj

Tako da tu sve tvoje teze padaju u vodu.... ja se niti u kojem dijelu nisam ogradio od Lijepe Naše, niti nikada neću.... vani sam jer zarađujem više, ali me mojih 25% državi i 18% Gradu Zagrebu slijedi svaki mjesec kao i sve moje sugrađane.

No, ima tu veliko, NO..... najglasniji su uvijek oni koji to sve što ja plačam, NE PLAČAJU, koji su na burzi i mole Boga da ne nađu posao (a žale se Bogu i vragu), jer eto, ima "budala koje ovaj porez plačaju" pa ču ja na njihov račun živjeti.

Vjeruj mi, milion puta mi je došlo do grla i da prestanem (jer vjeruj mi postoje naćini kako me HR porezna neće nikada uloviti), ali si na kraju mislim, pa jebat ga.... nije niti to riješenje....

Biti "vani", ne znaći uvjetno i ne plačati porez u RH, jer ja sam "vani" i plačam porez u RH, svaki jebeni mjesec.....

Ja sam samo pronašao način "kako zaraditi više, a biti lojalan građanin".... i vjeruj mi sve fercera

No ovo sve sada ulazi u preintimne i privatne stvari.... al kad povuku za jezik.....
20.02.2015 | 01:36
npr. Grad Zagreb....

Bandić neprikosnoveno vladao, eto, dok ga nisu bajbukarili. Kako?

Navuko hrpu "raje", "rulje", "dotepenaca" koji niš zavređuju, koji niš u gradsku blagajnu ne uplačuju, ali je to ogromno glasačko tijelo.

Jednostavna računica.... prirez u gradu je 18%. Skupi se tu brdo para (od onih "budala koje to plačaju", uključujući mene koji sam doma 2 mjeseca godišnje). Od tog brda dat ću "raji", "rulji" i "dotepencima" besplatne vrtiće, besplatne knjige za školu itd. itd. Rezime: "budale plačaju" a "građani Grada Zagreba" glasuju za mene.....

Ovo je samo primjer Grada Zagreba, a siguran sam ima takovih i više nego nekoliko....
20.02.2015 | 07:05
@ dijete
Super si nam opisao i želim ti svu sreću svijeta. Imam jednog prijatelja u Novom Zelandu u Oaklandu, zove se Antun Poljanić i radi u nekoj muzićkuj gimnaziji ako ga sretneš pozdravi ga.

Baterija koju sam stravio sam, radi mi bez greške. I neka govna od Istyla vide kako to rade zivilizirani ljudi npr u Novom Zelandu. A mi se uvjek moramo boriti za nešto šta nas sljeduje i na šta imamo pravo, jer baterija moga IP nikad nije bila ispravna i prevarama su me bacili u trošak. A i lažu da im to Apple brani. Ako je istina da im je zamjenu odbio Aplle zašto onada nisu poslali dokument iz kojega se to nedvojbeno vidi? Neka ga stave u post u ovu temu. I zašto mi to nisu odmah prvi dan rekli, a ne me zavlačili 10 puni dana? Dokle ćemo biti šupak ovoga jebenog svijeta?
A ti braco sa tvojim plaćanjem poreza u RH, da mogu nebi im dao ništa. Jer da im za ovoj nazadak još i plaćam je apsurdno ali moram.
Jer su neznalice, kleptomani, karieristi, nacionalisti i populisti i ne rade ništa. Pogledaj kako izgleda sabor, nigdje nikoga!
Država im se nalazi pred samim bankrotom, nema posla, nema rasta, a na dnevniku je 15 min o onoj odlikašici priča kako se smiješka i maše rukama. Ja se javno ne bi smijao jer to je stvarno degutantno. Radi ono što si obećala. Pozovi pametnjakoviće vladu i da ti svaki tjedan donose izvještaj. Pozovi i one svoje neznalice i kleptomane da u krizi zajedno sa ovim neznalicama iz vlade stvore jednu zajedničku izlaznu strategiju, jer ovo je izvanredno stanje i treba se zajedno tražiti izlaz. Proglasi izvanredno stanje. Uvedi policijski sat. Uvedi obaveznu radnu obavezu. Radi nešto, samo radi jer ovo neće dugo! Čujem da i Švicarci sad pitaju neku lovu za dug iz bivše SFRJ, i taj nam je dug još pred vratima! Bježite ljudi glavom bez obzira.
20.02.2015 | 07:33
EDIT: 1,3 milarde duga ima zavod za zapošljavanje! Kako? Kad uzmemo u obzir da svako uplaćije u taj fond ali kad ostane bez posla dobiva samo crkavicu 12 mijeseci i onda snalazi se. Gdje su pare? Prvo treba ispitati kako je došlo do tog duga. Staviti svakog kleptomana u Remetinac i uzeti mu sve umjetnine i polarne medvjede, pa onda plaćati taj dug. Bježite ljudi glavom bez obzira!
20.02.2015 | 09:14
E vidiš, ko tu koga laže. Tvoj ko šalju u Nizotzemsku, a moj popravljaju sami samo čekaju bateriju. Ili nisu imali bateriju, ili nisu naručili bateriju, tako da su morali nešto izmisliti. Moj prijatelj u Münchenu odnio ga u Apple Store uzeli mu Iphone i za 10 min vratili popravljen. Iphone je bio stumban do zla boga, ali nada problemos ombre. Ovdje lažu i varaju.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?