iPhone 5 konacno u rukama :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone 5 konacno u rukama :)

01.10.2012 | 10:54
S tim se generalno slažem, ali - što ti znači "čvršći"? Tvrđi sigurno nije (aluminij od stakla), ali žilaviji sigurno jest. To znači da je podložniji ogrebotinama nego staklo, ali je sigurno manje podložaj lomu i pucanju (u slučaju pada). Zar ne?
01.10.2012 | 13:07
dpasaric kaže:
Nikada nisam za iPhone koristio zaštite, smatram to besmislenim (osim ako si zaista u pustinji i slično).

Od trena kada ga izvadim iz kutije ja se pomirim s tim da će imati ogrebotine i to je to, baš me briga, pa to je uređaj koji se koristi, pada, struže po džepovima s ključevima i slično, big deal ako ima po sebi crtice! I sumnjam da je to nešto više nego li su imali dosadašnji modeli.

Možda bih razmotrio neku debelu gumiranu zaštitu da sam recimo netko tko je stalno na gradilištu i da mi uređaj često pada, pa čisto zato da se na razbije, ali inače...

Ovdje ne gvorimo da li i kako treba sacuvati mobitel vec o varijanti NOVOG mobitela koji dolazi izgreban-ostecen.
01.10.2012 | 13:50
Ma i treba ga sacuvati. Svi mi prodajemo iphone poslije par godina, i uzimamo novije modele. Ako je ocuvan uzet ces minimum50€ vise za njega. Isto tako kad bih kupovao polovan gledao bih da je bez ogrebotine.

Ali eto kazu da je to normalno. Pa hajde kad nas je apple slagao. Oni su uvijek u pravu.
01.10.2012 | 15:13
treba se strpiti do trenutka kada telefoni dodju do ljudi oko nas pa onda suditi.
pamtim galamu oko problema sa antenom na iphoneu 4 a u mom iskustvu se pokazalo da nisam imao nikakvih problema (koristim ga bez bumpera).
prica je da su ih prodali 5 milijuna komada a na netu se vrti 10 istih slika.

nisam i ne zelim biti njihov odvjetnik, samo se treba strpiti da vidimo stanje "na terenu".
a to sto je rub i pozadina crna... upotrebom ce se garantirano ljustiti kao i svaki PVD premaz! ako to nekome predstavlja problem, neka odmah odustane ili uzme bijeli ciji se rub moze i satinirati nanovo pa se ogrebotine lako skinu.
01.10.2012 | 16:21
Točno, par slika o izguljenom mobitelu ne znače kako je to pravilo. Pa zar aluminij nije eloksiran (ne vjerujem da je obojan običnom bojim)
  • mileni
  • Posjetitelj
01.10.2012 | 16:40
Googlajte, nije to 5 ostecenih mobitela, vec dosta vise.
Takodjer ne koristim nikakve zastite. Ne volim iste. No kad kupim nov mobitel, ocekujem da cu ga izvaditi iz kutije bez ikakvih crtica i/ili ostecenja. U suprotnom, cijela ova prica je zalosna.

No opet, mozda sada promjene politiku pa uvedu nazad kontrole? Sumnjam, $$$ je ipak vaznije od zadovoljnog korisnika.
01.10.2012 | 17:50
Mislim da su ova ostecenja telefona problem "prvih serija" u proizvodnji, tj. uhodavanja proizvodnog procesa. Dosad su mi svi iPhonei od prvog do zadnjeg (manje vise ) bili ok. Mozda je zato sreca sto ne dobivamo medju prvim trzistima iPhone i iPad.

Druga strana price je sta je s kontrolom kvalitete? Pogotovo kad se uzme cijena iPhonea i iPada u obzir. Ne vidim da su pojeftinili, a realno ljudi se zale na screen bleeding, pucanja kucista, ostecenja...
01.10.2012 | 18:20
@kinsif mudro zbori. Treba pričekati i vidjeti.

Ukoliko se pokaže istinitim da su uređaji isporučeni izgrebani ne treba ih kupovati. Koliko god se mi kao kupci činili malima i beznačajnima prema bogatom Appleu jedini način preživljavanja Applea jest da kupujemo njegove proizvode. Ukoliko to ne budemo činili stvari će se promijeniti. Tu ne mislim samo na kupce u Hrvatskoj niti samo na Apple kao proizvođača.

BTW i ja sam imao namjeru koristiti zaštitu, ali sam brzo odustao. Mobitel je proizvod koji treba služiti svrsi, a ogrebotine tome ne smetaju. Naravno, u uvjetima koje spominju @dpasarić i @drlovric zaštita ima smisla jer omogućuje normalno funkcioniranje uređaja.

PS @drlovric što se tiče "vječito para gladne kompanije" nemam ništa protiv toga (ni kod Applea niti kod bilo koje druge kompanije) dok se ne radi o monopolu ili prisili da kupujemo baš te proizvode ili usluge. Dok možemo odabrati konkurentski proizvod - dobro je.

Edit: malo OT, no živo me zanima kako će se razvijati stvari vezane uz Google Maps vs. Apple Maps. Isprika Tima Cooka je samo isprika. Problem nije riješen. Uskoro bismo trebali vidjeti kako Apple (ne)reagira na situaciju u kojoj se odavno nije našao.
01.10.2012 | 22:55
Ovo s kartama stvarno ne kužim. Govno su bile i prije, govno su i sad. Nema tu situacije. Ko misli imati ozbiljnu navigaciju neka plati komercijalni program s kartama.
02.10.2012 | 02:42
Ja u tu priču o redovito oštećenim uređajima out-of-the-box ne vjerujem jer oni baš i nisu od jučer u industrijskom dizajnu i proizvodnji, a 100% sam siguran da su to kućište debelo istestirali u realnim (ili gorim) uvjetima. No, kada prodaš 5 milijuna nečega, sasvim je normalno da će dio imati neke greške. Siguran sam i da Apple to nezadovoljnim kupcima mijenja bez problema.

Ne vidim kako aluminijsko kućište tog modela može biti gore od alu-kućišta prvog 2G modela, a evo ovaj u mojim rukama i nakon 5 godina izgleda sasvim prihvatljivo i bez ikakve zaštite. Sitničav jesam i volim uredno i sačuvano, ali istovremeno mislim da sam dovoljno normalan da ne očekujem neuništivo-neogrebivi mobitel.
02.10.2012 | 10:26
E moj Davore:

Marketing-Chef gospodin Philip W. Schiller, odgovorio je jednom klijentu osobno – i baš taj Mail sa odgovorom kruži po internetu. Tako gospodin Schiller – doslovno prevedeno – navodi: Ogrebotine su normalne, i normalno je da se pokaže srebrna podloga aluminija. Možda se taj klijent radovao tome da je dobio odgovor od gospodina Schiller-a osobno, ali odgovor ga nije ni malo obradovao.
U jednom drugom priopćenju sa kraljevskih dvora, se shvatilo da je problem ipak malo ozbilniji i da bi mogao ugrozit rekord u prodaji, izjavljuju da je jedna cijela serija oštećena pri proizvidnji i u pakovanju tako da sad to bez pogovora mijenjaju (normalno samo ako uređaj nije bio u dodiru sa vodom, a to se nikad ne zna)
Toliko za out-of-the-box temu.

EDIT: Pokazao se novih problema: W-Lan spor, svjetlo odsijava kroz ne precizno sastavljeno kućište.
Ali u u 4-vrici je bilo na početku dijećjih bolest, pa je sve jedno sad kod svakog od nas u đepu.
03.10.2012 | 00:11
dpasaric kaže:
Ja u tu priču o redovito oštećenim uređajima out-of-the-box ne vjerujem jer oni baš i nisu od jučer u industrijskom dizajnu i proizvodnji, a 100% sam siguran da su to kućište debelo istestirali u realnim (ili gorim) uvjetima. No, kada prodaš 5 milijuna nečega, sasvim je normalno da će dio imati neke greške. Siguran sam i da Apple to nezadovoljnim kupcima mijenja bez problema.

Ne vidim kako aluminijsko kućište tog modela može biti gore od alu-kućišta prvog 2G modela, a evo ovaj u mojim rukama i nakon 5 godina izgleda sasvim prihvatljivo i bez ikakve zaštite. Sitničav jesam i volim uredno i sačuvano, ali istovremeno mislim da sam dovoljno normalan da ne očekujem neuništivo-neogrebivi mobitel.

Mjenja naravno ali koliko sam cuo cak 7% novih vlasnika je mjenjalo ili su nezadovoljni kupljenim

Pogledaj malo ovo : www.wired.com/gadgetlab/2012/09/iphone-5-problems/
03.10.2012 | 09:51
Sve je izglednije da cu osim iPada 3 preskociti i iPhone 5. Previse je tu gluposti. Mape na iOS 6, ogrebotine, problemi s kamerom -> www.bug.hr/vijesti/apple-krivo-fotografirate/118836.aspx Ima par reprezentativnih slika u galeriji.

Pa to je uzas. Sta moram izbjegavat svaki oblik jaceg svjetla da bi slike bile normalne.
03.10.2012 | 14:28
Hehe ... ove price postaju kao i bilo koje druge price, cim se postigne dovoljna razina bezpogovornog povjerenja trzista ide se u fusarenje za istu visoku cijenu.

Nesto kao kad se u nas restoran dokaze kao dobar onda ide rezanje broja konobara, smanjivanje porcija, na koncu promjenu vlasnika koji do kraja unisti posao, posebice kvalitet proizvoda.

A nije ni sa autima bolje, ova danasnja plastika se hvali kao nesto napredno, a sve crkaje brze i brze.

Ne bih ni pomisljao na tu 5icu dok ne prodje jos barem 5-6 mjeseci, jer sa ovakvim pricama ce se ispostaviti da ce se 5S pojaviti mozda vec krajem proljeca
07.10.2012 | 13:06
Jucer bio u Apple ducanu kod Bergama i izlozene su petice. Ljudi jase po njima (10 crnoh i 9 bijelih) i ni jedan nije oguljen kao na slikama na neti.
To samsungovci provociraju. Bez straha ih se moze kupovati.
07.10.2012 | 13:34
zabac kaže:
Jucer bio u Apple ducanu kod Bergama i izlozene su petice. Ljudi jase po njima (10 crnoh i 9 bijelih) i ni jedan nije oguljen kao na slikama na neti.
To samsungovci provociraju. Bez straha ih se moze kupovati.

Nije problem ako se ogrebe od upotrebe, ali je problem kad ga kupis sa ogrebotinama. U holandiji su na njihovim forumima ljudi stavljali slike svojih ogrebano kupljenih. A forum je sa apple fanovima, koji nemaju koristi od toga cak sta vise.
08.10.2012 | 00:35
Evo i mene sa jednim pitanjcem. Imam mogucnost da mi se kupi petica u usa. Znam da su izbacili par verzija za razlicita trzista od kojih je jedna predvidjena i za europsko. Naletio sam na par blogova gdje kazu da LTE nece raditi u hrvatskoj nego da ce imati klasicnu 3G brzinu. Jel zna netko nesta vise od ovog? Ovi u VIPu i TeComu nemaju pojma o tome i ne znaju kada ce doci nano simice (to mi nije bed, rezao sam vec dvije obicne simice u micro ioba puta je sve sljakalo pa mislim da cu moci i obicnu pretvoriti u nano). Jel zna netko nekoga iz VIDI magazina, jer tamo sam vidio da su napravili neki quick view test sa iphonom pa mozda oni nesto vise znaju.
08.10.2012 | 03:29
kako sam citao, "europska" verzija iphonea 5, podrzavat ce samo njemacku i englesku LTE mrezu.
08.10.2012 | 12:57
LTE je standard koji radi na jako puno različitih frekvencija. S obzirom da je u Hrvatskoj dovršena migracija s analogne na digitalnu terestričku televiziju, oslobođen je veliki broj nekadašnjih UHF kanala analogne TV (digitalna TV treba znatno manje kanala za distribuciju istog broja programa), a mreža odašiljača i infrastrukturne opreme postoji (OiV) tako da je HAKOM raspisao LTE koncesije na tim frekvencijama (UHF, oko 800 MHz). Slično se već provelo ili se planira provesti i u drugim EU državama, usprkos negodovanju telekom operatera koji ne mogu iskoristiti vlastitu infrastrukturu nego moraju iznajmljivati javnu.

U UK i USA je, naravno, privatni profit uvijek ispred općeg dobra pa se tamo LTE distribuira na nekadašnjim CDMA i GSM frekvencijama (oko 900 i 1900 MHz).

Tako da - da. Ne samo iPhone, nego nijedan smartphone na tržištu koji trenutno nudi LTE - neće raditi na LTE mreži u Hrvatskoj. Samo USB stickovi i tableti koje sami operateri budu nudili u paketu s LTE uslugom.

Sve je ovo na temelju neslužbenih informacija. Ne jamčim za točnost.
08.10.2012 | 20:34
Htio sam reći (došao doma s puta), kako su mi te guljotine nevjerojatne. U onom Apple dučanu u shoping centru (www.apple.com/it/retail/oriocenter/) prođe krdo svakakvih ljudi koje zanima i koje ne zanima petica i svaki od njih ne pazi na uređaj već ga navlaće, pada im, klinci im dušu vade. To je Italija i trgovci nisu kao kod nas da reže i na grubi pogled preka uređaju, a kamoli na ono kaj se tam radi sa svim uređajima.
Kažem, svih 19 sam pogledao sa svih strana i ni crtice, s tima kako mi se bijeli nekako čini više imun na gujlotine od crnog.
  • mileni
  • Posjetitelj
09.10.2012 | 00:09
Na zalost, nece LTE kod nas jos neko vrijeme proraditi na 800MHz. Hakom je raspisao natjecaj, no to ne znaci apsolutno nista dok se pogranicne drzave ne prebace takodjer na digitalni signal. Mislim da bi tek 2014 BiH trebala preci na digitalni, ali koliko sam zadnje pratio, ne rade nista po tom pitanju, tako da taj prelazak do 2014 granici sa SF-om.
09.10.2012 | 01:04
Širokopojasna mobilna mreža se nikad ne implementira u provincijalnim krajevima. Prođi kud hoćeš duž granice s BIH, nema ni 3G mreže, negdje nema čak ni EDGE. LTE se implementira u gusto naseljenim gradskim područjima najprije. A nijedno nije toliko blizu BiH da bi došlo do međusobnog ometanja. Ako i bi, onda bi prije LTE signal ometao analogni TV signal.
  • mileni
  • Posjetitelj
09.10.2012 | 01:08
Zadnji dio je tocan. LTE bi ometao analogni signal, zato jos uvijek i nismo presli na 800MHz.
No LTE nije i nikad nece biti kao 3g ili edge. Za 3G moras postaviti dosta stanica, uloziti u dosta opreme, itd. Za LTE ne moras. Radio bi svugdje gdje je i radila analogna televizija. Zato i je cilj ici na tih 800MHz, inace bi se zadrzali na sadasnjim frekvencijama.

Poanta LTE-a nije samo u brzini. Dapace, na taj aspekt se najmanje gleda. Najveca poanta su upravo rubni krajevi koji nemaju ni ADSL-a, a kamo li tek 3G. Sa LTE na 800MHz pokrili bi uz jako male troskove i najzabacenije krajeve bez problema. I tu onda nastupa problem radi susjednih drzava, pa se iz tog razloga nije od samih pocetaka krenulo sa 800MHz.
09.10.2012 | 01:21
Sama mreža odašiljača OiV puno znači u smislu ulaganja, ali to nije gotova LTE infrastruktura. Uz predajnu i antensku opremu koja je ista (kao za analognu TV) treba osigurati digitalnu i prijenosnu opremu, koja je također skupa. Siguran sam da nema operatera koji u prvoj fazi namjerava ići dalje od Sljeme-Dilj-Učka-Mosor.
  • mileni
  • Posjetitelj
09.10.2012 | 01:36
Siguran sam i ja da nema takvog operatera. No poanta je da se moze, i to jeftino. Barem jeftino ako usporedjujemo 3G. Zato i postoji cijela drama oko famoznih 800MHz. No uz sadasnje cijene LTE-a koje ce sigurno biti osjetno visoke i kroz iducih par godina, ne vidim uopce potrebu za istim. Posebice jer ce nasi operateri sigurno i dalje istu politiku voditi. Pod istu mislim kao i kod edgea, pa 3G-a. Dakle skupo, bez flata. A meni osobno ne treba 25/25 (ne volim zivjeti u iluziji da ce nam ponudit vece brzine) ako nemam flat
09.10.2012 | 09:42
Srećom za operatere, većina korisnika ne razmišlja tako razložno. Vide reklamu, pomisle "i ja to hoću", i tako...
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?