iMac G5 problem upgrade na Mac OS X 10.4 i 10.5
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac G5 problem upgrade na Mac OS X 10.4 i 10.5

23.05.2013 | 21:39
Pozdrav
Imam iMac G5 (PPC 1.6GHz, 80GB HDD i 1.25GB RAM i Combo drive)
Trenutno na njemu radi OS X 10.3.9. međutim na njemu malo programa radi koji trebaju pa sam htio nadograditi na 10.4 ili još bolje na 10.5. koji je i maksimum koliko mi je poznato.
Našao sam instalacijske DVD pa čak i CD (2 komada za 10.4) (znate kako su skinuti da ne dužim jer nisam mogao naći nigdje a na ebayu je cijena paparena, ali to ni nije problem da znam da će raditi kako treba).

Prvo sam pokušao s 10.5., veličina je 7.5GB, zaprženo i iMac ga vidi, može se pokrenuti nadogradnja ali javi da trebam umetnuti instalacijski disk iako je on već unutra i kaže da se ne može s njega pokrenuti.
Kasnije sam našao 10.4 verziju na 2GB i stavio na DVD i opet isto. Maloprije sam zapržio 1GB na 2 CDea 10.4 i opet isto. Mislio sam da je problem do DVD čitača iako je on Combo, ne super drive i ne podržava DL DVD. Međutim probao sam zapržiti manje verzije Mac OS X na single layer DVD i na CD i opet isto. Ne može restartati s tim DVDima i CDeima i nema ništa od nadogradnje.

Malo sam čeprkao na netu i našao da postoji mogućnost instalacije putem externog diska koji je spojen preko firewire 400 priključka jer PPC ne može bootati preko USBa. E sad našao sam neke diskove ekterne koji podržavaju FW ali da pitam da ne dajem pare ako to ne funcionira. Navodno se napravi restore ali preko nekog drugog maca jer ovaj ne da ništa i nikav restore jer sam i to probao na USB stick pa ništa.

E sad nije mi jeasno u čemu je problem. Da li bi originalni instalacijski DVDei ili CD za Tiger ili Leopard radili kako treba? Ili ne? Ako bi radili onda bi se dalo kasnije kupiti ili nabaviti povoljno, ali ovako ne znam odakle da krenem više jer već 2 dana pokušavam i više nemam rješenja, a o bačenih 10ak DVDea i CDea da i ne pričam...

Ako netko ima ideju i rješenje bio bih jako zahvalan.

Isprika na dužini ali...
24.05.2013 | 09:39
Jedno prilično glupo pitanje: kako si pržio instalacijske cedeje/devedeje? Da bi bili bootabilni, moraju biti zaprženi izravno iz disk utilityja i OSX-a. Ako si ih snimal titaniumom ili nečim trećim, onda to ne bu šljakalo....
Ajde snimi ti to s disk utilityjem, pa onda probaj
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
24.05.2013 | 09:52
Platiš pivu nekom kolegi s Macom u blizini/ može naletiti do tebe koji ima Retail 10.5 ili Mac laptop sa FW ( pa ga instaliraš u Disc Target modu, ako ti DVD ne čita DL) i bok...
24.05.2013 | 10:48
To sam i ja htio predložiti kao najjednostavnije - drugi Mac s optikom i firewire, target mode. Ali i ovo što kaže Djuro - stoji. Ako si zapržio medij krivim softverom, ili je sam image neki sprtljani, može i u tome biti problem.
24.05.2013 | 11:24
Prvo je bilo zaprženo na Windows 7 preko imageburn i nero i ništa.
nakon toga sam kod prijatelja zapržio na minimac preko preko disc utility i externog USB DVD RW i ponovo pokušao i ništa. Jučer sam zapržio 2 CDea od Tigera i to baš na ovom iMac G5 i opet ništa. Vidi ih, ali uvijek javi da stavim instalacijski medij u uređaj, a već je unutra.

A da li bi se moglo spojiti na taj macmini preko firewire s time da ovaj ima FW 400 a macmini je novi i ima FW800? pa da je pokušati instalaciju preko macmini USB DVDRW možda i kad pita gdje instalirati da kažem na disk od ovog G5?
I da li je moguće preko nekog externog FW hard diska, znači samo ovaj G5 i externi FW hard ili je bolje preko macmini? e da i još je problem FW400 i FW800 kabel, kako to spojiti i ima li taj kabel kupiti kod nas ili na netu buy itd..pa opet čekati?

E da osim prijatelja ne znam tko ima mac u blizine mene - Zadar...
24.05.2013 | 14:04
ja kolko znam za Tiger...ili je na 1 DVD-u ili na 4 Cd-a...nikako na 2 Cd-a...a moze i Leopard 10.5,na 1 DVD....
ne znam za externi FW hard....a postoje i kablovi za firereware 400-800....
ali najbolja varianta je da u pomoc pozoves taj MacMini...skines i pravilno narezes image...i preko fireware bacis instalaciju uz pomoc Target Moda-a....Provereno 100%
24.05.2013 | 14:07
Ako si tako pržio i nije ti radilo, onda je problem u imageu ili u optičkom driveu na PowerMacu.
Lakše ti je naći drugi Mac, nego FW hard
800 i 400 portovi nisu problem. Treba ti samo FW800 na 400 kabel, ili fw400 kabel + 800/400 adapter.
Spojiš macove, Minija ugasiš pa upališ i držiš T prije nego se čuje akord i on će se probuditi u target modeu. Na PoweruMacu ćeš vidjeti Minijeve diskove kao da si spojio eksterni fw disk na Pro. Ubaci install DVD u Mini i rebootaj PowerMac te drži alt, da ti se pojavi izbor za bootanje. Trebao bi vidjeti optički medij ubačen u Mini. Dvoklik na njega. Ako se neće ni tako bootati, onda imaš loš image.

BTW, kad tražiš, treba ti RETAIL verzija OS-a, a ne neka namijenjena točno određenom stroju.
24.05.2013 | 19:48
Hvala svima na odgovorima. Danas stvar ide ovako...

Spojio FW kabelom macmini i imac G5. Moram napomenuti da macmini nema DVD drive ugrađen već spojen preko USB 2.0, znači externi drive.
Pokrenuo sam G6 u target modu i mac mini ga uredno vidi. E sad ja sam možda napravio ono što nije trebalo - obrisao hard disk imaca G5 i oan je sad prazan.
Preko disk utility programa sam napravio restore image fajla od mac os X Leoparda i ona je uredno prebačen na hard drive. Ali sad je problem. Kad restartam G% pokrene se instalacija ali ne može se nastaviti jer je instalacijski fajl i disk za instalaciju isti. Što sad učiniti?

Mac mini može instalirati Mac OS samo preko intenreta jer je to novi model iz 2011. godine koji nema DVD drive niti instlacijski DVD.
Da li se da riješiti nekako ili je sad situacija komliciranija nego prije?
24.05.2013 | 20:24
To ne ide iz jednostavnog razloga. Macmini je intel procesor, a G5 PPC. Nemože ti mini instalirati PPC sistem, jer nema tu arhitekturu. Jedino što BI MOGLO (ali ne mora) raditi je da na miniju imaš instalaciju i njega koristiš kao externi disk. No, koliko je meni poznato, PPC stroj NE MOŽE bootati preko USB-a.
Dakle, treba ti PPC stroj da bi odradio instalaciju u target modu na G5.
I da, dobro ti govore, Tiger je na DVD-u ili na 4 cd-a; nema tigera na 2 cd-a. Na 2 cda stane 10.3 panther (iako je dolazil na tri diska, treći nije bil potreban za osnovnu instalaciju sistema).
24.05.2013 | 21:13
Baš si zapilio. I napravio točno suprotno od onog što si trebao.
No eto, ako baš inzistiraš, možeš i tako, samo najprije na hardu od G5 napravi dvije particije. Pa na jednoj napravi restore imagea preko FW, sa minija, onda s te restorane particije bootaj G5 pa na drugu instaliraj OS. I onda nakon toga možeš onu drugu particiju i obrisati pa drži na njoj podatke.
24.05.2013 | 22:17
Niste me razumijeli. MacMini nema optički čitač...nova verzija. Optički čitač je spojen preko USBa. Dakle da sam i pokrenuo MacMini preko FW ne znam da li bi se vidio USB optički čitač ako bi vidio samo hard od macmini...to mi nije jasno.
Ja sam pročitao na stranim forumima da se samo prebriše hard na koji se instalira i onda restore preko Disc Utility.

Probao slijedeće i ne radi niti jedno.

1. Obrisao hard od G5 preko FW target mode. Stavio restore na Mac OS X preko disc utlility. Pokrene se instalacija ali ne može dalje jer je i instlacija na istom hardu.

2. Podjelio hard na 2 particije: HD1 i HD2. Stavio najprije preko disc utility restore Mac OS X 10.5 na HD2 particju.
Kad je to obavljeno, mac se restarta i samo pokazuje folderić sa slikom pa uptinikom i ništa ne radi dalje.

3. Ovaj put stavio Mac OS X na HD1 preko disc utility. Opet ništa, samo folderić sa slikicom i upitnikom..

4. Stavio instacijski DVD od mac OS X i kao nešto se kreće ali ne ide ni nakon pola sata...

Ukratko više ne znam što ni kako ni gdje ni kuda. Da barem nije pobrisan pa bi barem radio 10.3 ali ovako čorak...
24.05.2013 | 22:53
možda ti je najlakše dodati još jedan ide hdd u stroj pa onda imaš jedan za install image i jedan za instalaciju.
24.05.2013 | 23:11
Sve je to komplicirano. Trebao sam ga poslati na servis da oni stave novi OS, bilo bi jeftinije. Ovako kupi FW kabel, pa adapter, pa sad kupiti još jedan disk jer ja nemam IDE niti drugih diskova...
Da sam znao da će biti ovako ne bih se ni petljao.
Ovako pročitao da se samo spoji, sa disc utility restore se prebaci instlacija na HDD i to je to..
ali nije to to jer to uopće ne funkcionira....žali bože izgubljenih danas 8 sati za particioniranje, prebacivanje restore fajla i opet ništa.
Evo sad je na drugoj particiji mac os X install i opet ne ide, nijti ne vidi tu particiju iako je ona čini mi se i prva po redu. ne ide i ne ide i ne ide i ne ide...
24.05.2013 | 23:34
Sad sam otvorio imac i unutra je SATA WD hard drive 80GB. Kako bi se moglo spojiti još jedan hard? Još jendo pitanje. Da li je moguće instalirati Mac OS X ako se na imac spoji FW externi hard drive s Mac OS X install fajlovima? Da li se može bootati?

Drugo pitanje. Ako netko zna kako točno instalirati Mac OS X s diska koji ima dvije particije.
U ovom slučaju sam podjelio disk na HD 1 i HD 2. Preko disk utility sam prebacio restore od mac os X inslall na HD 2. E sad kad pokrenem imac ne događa se ništa osim one sličice foldera i upitnika...
Kako pokrenuti da se podigne HD 2 particija nije mi jasno. Čak sam pokušao prebacii instlacijske fajlove na HD 1 particiju ali ist stvar ne pokreće se. Samo se pokrene instalacija ako je disk u komadu, nije particioniran...
25.05.2013 | 11:03
Najprije, oprosti, ja sam (ne znam zašto) pogriješio i stalno mi je u glavi da imaš PowerMac G5, a ne iMac G5. U iMac ne možeš dograditi drugi disk, osim eventualno neki laptop veličine na mjesto optike (koja ti očito ne radi). Ali to je tek komplikacija.

Slažem se s tobom da ti je to sve komplicirano, zato što (a) nemaš podršku drugih korisnika u neposrednoj blizini, (b) želiš nešto učiniti s ne sasvim ispravnim strojem starim 10 godina i (c) očito si početnik u Mac svijetu, fali ti temeljno poznavanje tehnologije (pa uzimaš zdravo za gotovo to što si pročitao negdje, a pri tom vjerojatno ima još neki bitan dio u tom tekstu kojeg si previdio).

Uglavnom, da, ako nabaviš eksterni HDD i na njega restoraš disk image instalacije koji imaš, s toga bi trebao moći bootati i instalirati OS na iMac.

Problem zašto ti ne radi to kad podijeliš disk u particije pa restoraš na samo jednu particiju je u tome što sam image nije tako formiran, već vjerojatno sadrži i vlastitu GUID tablicu pa to sve skupa ne štima.

Još je jedan detalj koji me zbunjuje - kako to misliš: 8 sati za particioniranje i restoranje? To je proces od 15 min maksimalno. Da nije tebi nešto žešće na tom iMacu neispravno?
25.05.2013 | 11:56
Da imam iMac G5 kako sam naveo.
Nisam baš novi jer sam imamo iMac 21.5 sa Snow Leopardom ali na njemu nije bilo ovakvih problema odnosno nisam trebao ovako nesto napraviti.

iMac je ispravan barem što se tiče hardwera. Combo drive uredno čita i prži CDe te čita DVD filmove i snimljene podatkovne DVD. DVD DL + i - na koje sam snimio Leopard 10.5 neće da čita ali to je vjerojatno jer čitač ne podržava koliko sam pročitao na internetu podatke za taj optički pogon.
Našao sam Tiger na 4 CDea pa ču pokušati danas zapržiti i pokrenuti s time instlaciju.
Što se tiče daljine i pomoći tu si u pravu. Da ima netko u blizini tko ima instlacijske CD ili DVD originalne ili bar ispravne sa Tigerom i Leopardom vjerojatno ne bih toliko bilo komplicirano. Probali bi i to je to, ide ili ne ide. Pa onda bi vjerojatno trebao zamijeniti optički pogon. Ali ovako on je ispravna što se tiče rada s običnim CD i DVD. Ali instalacijske jednostavno neće da prihvati. Koliko sam čitao to mi nije čudno za Leopard koji dolazi na DL mediju, njega bih ionako nadogradio kasnije preke nekog drugog medija. Bilo bi lijepo da se instalira Tiger odnosno 10.4 pa ćemo od njega krenuti.

8 sati je bilo potrebno za particioniranje drivea G5 te restore koji sam napravio 6 puta a samo jedan traje oko 45 minuta, plus vrijeme za prijevoz autom i vrijeme za traženje FW kabela i eto ti 8 sati.

Što se tiče vanjskog FW harda mislim da ne bi radilo jer ja ih nemam odakle pokrenuti kad sad na mom G5 nema OSa. ne znam jedino da li bi radila ALT tipka kod pokretanja da me pita odakle pokrenuti OS ako na FW hard stavim restore image od 10.5. medija npr.

Što se tiče particioniranja diska na macu tu stvarno nisam doma jer ne znam kako mu to ide. Vjerojatno bi da mi netko može pomoći s time sve riješio u par sati. Podjelio na 2 particije, na jednu stavio instalcijske fajlove, zatim bi se promjenama mogao vjerojatno pokrenuti OS s te druge particije, instalirati i kasnije opet promjeniti redosljed podizanja particija i na kraju sve objediniti u jednu.

Da bar imam nekog u blizini pa da mu odnesem imac ili posaljem ako nije daleko i to bi vjerojatno netko obavio jako brzo. Ovako samo nabadam ko ćorava kokoš, a vadlja i ona jednom pogodi zrno kvragu... .
25.05.2013 | 13:50
Sa vanjskog FW harda možeš na G5 normalno bootati. dRžiš ALT kod buđenja i odabereš vanjski hard. Samo mora biti FW, ne USB.
Za dual layer DVD, ne mogu tvrditi, ali ako ti je optički uređaj stvarno ispravan, morao bi ih moći čitati, samo je bitno da li je DL medij + ili -. Ako ti nije radio s + medijem, možeš probati s -. Ovo pišem zato što se sjećam da je jedan poznanik instalirao Leoparda sa DL DVD-a na neki stroj G5 (možda je bio PowerMac, doduše).
25.05.2013 | 18:22
BINGO!

Uspio instalirati Mac OS X Tiger preko 4 CDea i radi sve tip tip. Ali sad je problem taj leopard. Snimio sam i na DVD + DL i na DVD - DL i ni jedno ni drugo neće.
Opet probao instalitari Leoparda ali ne ide...

Da li bih mogao preko onog macminija što sam ga koristio preko FW kabela?

MacMini ima USB DVD RW pržilicu. Ako ej spojim an njega i pokrenem macmini kao FW disk, da li će moj imac G5 vidjeti osim minimac hard diska i dvd pržilicu ili ne? da znam da li da nosim imac kod frenda ili ne nosim,...
25.05.2013 | 22:23
Ja mislim da hoće.
26.05.2013 | 11:05
Uspio sam sve napraviti.
Ponovo pokrenuo instlaciju 10.4 s CDea, disk utility napravio 2 particije, instalirao 10.4

Zatim u disc utility napravio restore 10.5 na drugoj particiji, preko starup disk pokrenuo tu particiju i Bingo-..--- inslatirao 10.5.1.
Ali sreća niej bila dugog vijeka...jutros išao instalirati update 10.5.8. Combo skinutog s apple.com i neće više da se upali, stalo restarta... sad ću opet ispočetka ali ovaj put instalirati update po update pa da vidimi na kojem će ili neće blokati i nadam se da ću danas uspijeti ga napokon osposobiti za rad kako treba.
26.05.2013 | 19:30
10.5.8 bi ti morao raditi na tom stroju.
13.09.2013 | 14:03
sammicic kaže:
Pozdrav

Malo sam ceprkao na netu i nasao da postoji mogućnost instalacije putem externog diska koji je spojen preko firewire 400 priključka jer PPC ne moze bootati preko USBa.

Upravo sam uspio na svoj iMac G5, kojemu ne radi Dvd pogon, staviti OS X 10.5, pa sam te samo htio ispraviti u tvrdnji da se PPC ne moze bootati preko USB. Provjereno moze, samo treba to raditi na nacin da se najprije kod boota ide u open firmware.

Evo linka gdje se objasnjava na koje nacine se moze boot-tati Mac PPC

mac.linux.be/content/booting-open-firmware

Cijeli postupak je jako jednostavan:

1. Sa Disk Utility, napravi restore Mac OSX image-a na USB. Kad zavrsi, provjeri da li je particija na USB tipa “Apple Partition Map”

2. Bootaj iMac u OpenFirmware tako da zajedno na tastauri stisnes 4 tipke “Apple / Alt / O / F” odmah kad ukljucis komp.

3.Kad se pokaze ekran sa open firmware-om ukucaj naredbu:

boot ud:,\\:tbxi

i stisnes enter, pocinje boot sa USB sticka !!!

Kad ulovim vremena cijelu proceduru cu malo opsirnije opisati.
Prilozi:
13.09.2013 | 23:15
Sjajno! Puno hvala na informaciji. Iako PPC strojeva više nema baš puno u opticaju, ipak je onima koji ih imaju ovo korisno znati.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 10 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (431)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO