25.05.2013 | 11:56
Da imam iMac G5 kako sam naveo.
Nisam baš novi jer sam imamo iMac 21.5 sa Snow Leopardom ali na njemu nije bilo ovakvih problema odnosno nisam trebao ovako nesto napraviti.
iMac je ispravan barem što se tiče hardwera. Combo drive uredno čita i prži CDe te čita DVD filmove i snimljene podatkovne DVD. DVD DL + i - na koje sam snimio Leopard 10.5 neće da čita ali to je vjerojatno jer čitač ne podržava koliko sam pročitao na internetu podatke za taj optički pogon.
Našao sam Tiger na 4 CDea pa ču pokušati danas zapržiti i pokrenuti s time instlaciju.
Što se tiče daljine i pomoći tu si u pravu. Da ima netko u blizini tko ima instlacijske CD ili DVD originalne ili bar ispravne sa Tigerom i Leopardom vjerojatno ne bih toliko bilo komplicirano. Probali bi i to je to, ide ili ne ide. Pa onda bi vjerojatno trebao zamijeniti optički pogon. Ali ovako on je ispravna što se tiče rada s običnim CD i DVD. Ali instalacijske jednostavno neće da prihvati. Koliko sam čitao to mi nije čudno za Leopard koji dolazi na DL mediju, njega bih ionako nadogradio kasnije preke nekog drugog medija. Bilo bi lijepo da se instalira Tiger odnosno 10.4 pa ćemo od njega krenuti.
8 sati je bilo potrebno za particioniranje drivea G5 te restore koji sam napravio 6 puta a samo jedan traje oko 45 minuta, plus vrijeme za prijevoz autom i vrijeme za traženje FW kabela i eto ti 8 sati.
Što se tiče vanjskog FW harda mislim da ne bi radilo jer ja ih nemam odakle pokrenuti kad sad na mom G5 nema OSa. ne znam jedino da li bi radila ALT tipka kod pokretanja da me pita odakle pokrenuti OS ako na FW hard stavim restore image od 10.5. medija npr.
Što se tiče particioniranja diska na macu tu stvarno nisam doma jer ne znam kako mu to ide. Vjerojatno bi da mi netko može pomoći s time sve riješio u par sati. Podjelio na 2 particije, na jednu stavio instalcijske fajlove, zatim bi se promjenama mogao vjerojatno pokrenuti OS s te druge particije, instalirati i kasnije opet promjeniti redosljed podizanja particija i na kraju sve objediniti u jednu.
Da bar imam nekog u blizini pa da mu odnesem imac ili posaljem ako nije daleko i to bi vjerojatno netko obavio jako brzo. Ovako samo nabadam ko ćorava kokoš, a vadlja i ona jednom pogodi zrno kvragu...
.