Time Machine
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Time Machine

23.06.2013 | 00:02
Otkad sam napravio Upgrade na 10.8.4 (i iTunes 11.4 u paketu s time), MPB 2.4 Unibody mi se ne želi restartati. Jednostavno satima stoji onaj sivi monitor i ništa...

Onda sam ga Force Shut Down (na gumb) pa opet uplaio. Sistem je bio 10.8.3 i iTunes 11.3. Tada kliknem Software upradete - a on kaže da nema što nadograditi?!

Skinem tada 10.8.4 Combo s Apple stranice i kod Restarta opet sivilo. Cijelu noć...

Onda sam ga podigao u Safe mode - isto kod Restarta zapne.

Onda sam išao u Time Machine i Restorao cijeli sistem od dna-dva prije (dok je radio normalno). Nakon par sati je to obavio, pa sam onda kroz Software Update odradio podizanje na 10.8.4 i iTunes na 11.4 i tada je normalno (nakon 2-3 minute) napravio Restart i sve je OK.

Osim Time Macine
Naime, sad kad želim napraviti BackUp TM kaže da ne može prebaciti cijeli sadašnji sistem jer nema dovolnjo mjseta na TM USB disku (dostupno 214 GB od 500), a sadašnji sistem ima 297 GB.

I kad uđem u TM sistem vidi samo ove kartice od nekoliko dana unazad, a ono od prije ne vidi - iako su podatci tamo na disku...

Dakle, ne znam što da radim...

Šteta mi je pobrisati sve to (zlu opet ne trebalo) pa krenuti od nule, a ovako fakat nit mogu te podatke koristiti, niti novi BackUp raditi...

Any ideas?
23.06.2013 | 01:03
Ovako:
Slika_zaslona_2013_06_22_u_23.png
23.06.2013 | 16:05
Iako nisam siguran da je ovo apsolutno točno, moguće je da se upravo zbog restora cijelog sustava "trenutni" OS i TM nije adekvatno povezao sa stanjem backupova na externom disku. U toj situaciji događa se da sustav u ovom trenutnom stanju ne čita ispravno stanje na vanjskom disku i pokušava napraviti novi full backup za koji naravno nema mjesta.

Ako će pomoći probaj upute na navedenom linku u nastavku: pondini.org/TM/B6.html

Poanta je napraviti recconect na "povijest" svih backupova i snapshota koji se nalaze na TM disku.

GL
23.06.2013 | 16:16
Odličan članak, samo ne kužim što bih od svega navedenog trebao primjeniti (koji je moj ”slučaj”).

I nisam baš vičan Terminalu. Jednom sam si pobrisao cijeli HDD

Koliko vidim; moj OS X ne zna nastaviti zapisivati na taj TM BackUp Disk, već želi sve ispočetka pohraniti. Trebalo bi mu nekako reći da nastavi zapisivati tamo od zadnjeg BackUpa, a ne da ide sve ispočetka...
23.06.2013 | 16:56
ono što mislim da bi trebao napraviti je objašnjeno u "plavom" okviru. Dakle riječ je o "inherit" backup proceduri. Treba podesiti da TMutil vidi lokaciju tvojih Backup MBP.

to je objašnjeno u prvom plavom prozoru. Time nećeš ništa izbrisati na aktivnom disku, ne brini. Samo jedna naredba sa jednim drag and dropom, te nakon toga password za account i gotovo.

Naravno bilo bi idealno kada bi imao mogućnost napraviti backup tog diska prije ove procedure, ali mislim da neće biti problema.

NAPOMENA: ovo radi samo na Lion i ML verzijama (govorim o tmutil naredbi).

Ako te malo više zanima što i kako samo progooglaj malo "tmutil inheritbackup" - real-world-systems.com/docs/tmutil.1.html
23.06.2013 | 18:11
Ja sam mu preko noći dao da napravi novi backup. Naravno prije sam izbrisao TM disk i napravio novi za backup. Svi podaci su mi ostali.
24.06.2013 | 11:59
Ne, ide...

Napravio sam onu "Inherit" a backup proceduru opisanu u članku, ali OS X i dalje ne uspijeva naslijediti prethodni BackUp te mi izbacuje sljedeću poruku:
Slika_zaslona_2013_06_24_u_10.png
24.06.2013 | 12:01
OS X nema podatke kada je bio zadnji BackUp:
Slika_zaslona_2013_06_24_u_10-9b7a7d68202f347607d24c3ba17b3c47.png
24.06.2013 | 12:02
Ovo je bio ”razgovor” s Terminalom:

Slavkos-MacBook-Pro:~ Slavko$ sudo tmutil inheritbackup /Volumes/BackUp\ MBP/Backups.backupdb/Slavko’s\ MacBook\ Pro
Password:
Slavkos-MacBook-Pro:~ Slavko$
24.06.2013 | 12:36
Ako ti je sada stanje na kompu OK, zaderi backup disk i kreni od nule, nije vrijedno zezanja ako nemaš nešto bitno na tom backupu što inače nemaš.
24.06.2013 | 14:13
Da, tu opciju ostavljam za Final Solution

Probao sam još malo googlati i naišao na koristan članak: hints.macworld.com/article.php?story=20080128003716101
ali mi Terminal kaže: ”No such file or directory” ili dobijem: ”Not a snapshot volume.”
24.06.2013 | 15:13
A i drugi put kada nekome bude "sivi ekran", ne budi vam tesko stisnuti Command i V kod boota, pa da vidimo sto se dogadja i gdje je uopce bio problem.
24.06.2013 | 17:22
Bravo!

Toga se tada nisam sjetio
24.06.2013 | 20:09
Nitko se toga nikad ne sjeti...
26.06.2013 | 13:02
dpasaric kaže:
Ako ti je sada stanje na kompu OK, zaderi backup disk i kreni od nule.

I bi tako...

Krećemo od nule u sretniju budućnost (čak i prije 01.07.2013, )
29.06.2013 | 21:46
Do jucer ujutro time machine fino radio na QNap-ov NAS preko mreže. Belaj se desio kada sam zakacio UTP kabl sa JCB-ovom kombinirkom. Tako da do danas popodne nisam imao u kancelariji ni Interneta, ni LAN-a ni VOIP telefona. Kad sam napokon osposobio LAN nece da radi time machine. Izbacuje error -1. Ja fino pobrisao fajl sa NAS-a i pobrisao disk za time machine na macu tj. putanju za pohranu. Sada mi nema diska na time machine setupu (NAS) kad hocu od 0 da kreiram time machine samo virtual time capsula. Sto se tice podataka nema problema sto sam pobrisao imam sve na trakama.

Kako da ponovo vidim disk (NAS) na setupu time machine-a

Hvala
30.06.2013 | 09:59
NAS mora imati AFP protokol. Sigurno ima, ali možda nije uključen? Davno sam to radio pa se više ne sjećam, ali znam da se mora nešto "na guranje" napraviti da Mac prihvati 3rd party NAS kao time machine disk. Ja sam to onda bio vrlo jednostavno nagooglao.
30.06.2013 | 10:00
Sad se prisjećam. Mislim da moraš prvi puta ručno mountati mrežni drive.
30.06.2013 | 10:15
Sve je to meni radilo. Sada mi nema ponuđen NAS kao time machine u postavkama samo time capsula jer sam tada izbrisao sam NAS kao time machine. Sada ne znam kako da ponovo bude ponuđen NAS kao medij za time machine?
30.06.2013 | 12:10
Dakle, kako rekoh - moraš prvi puta ručno mountati mrežni drive. Finder, cmd+K, upišeš adresu kao na primjer afp://192.168.1.x/timemachine i klikneš Connect. Kad se mrežni resurs mounta (kad se pojavi ikona na desktopu), onda ti se pojavi i mogućnost da ga koristiš kao TM backup disk.
30.06.2013 | 12:51
Hvala Smayo na odgovoru, ali to sam vec uradio.

Znaci problem je bio u tome sto sam ja u Time Machineu odstranio taj "disk" i nakon toga vise se ne vidi. Ima ga u Finderu ,ikonica na desktopu radi, moze mu se pristupati ali jednostavno ne znam kako da ga Time Machine opet ponudi kao disk za backup?
30.06.2013 | 15:51
Kako si to "pobrisao disk za TM na Macu"? Nekim specifičnim načinom? Da li bi možda bila ideja, pošto imaš sve to na trakama, da jednostavno napraviš na QNAP-u novo mjesto za backup i vidiš da li će tu lokaciju TM vidjeti? Malo mi je čudno ako se preko afp-a uspijeva već mountati da nije vidljiva onda. To bi moglo biti ako je riječ o corrupted lokaciji. Probaj zato napraviti još jednu novu lokaciju, čisto za test.
30.06.2013 | 18:31
Desni klik na ponudjene lokacije za back up i odabrao zaboravi ovaj disk .

Sada sam stavio WD green 1 TB i normalno mi ponudio njega za time machine. Sada mi je on time machine disk.

timemachine.png
30.06.2013 | 18:54
To "zaboravi ovaj disk" si mu zapravo rekao "nikad više u životu ne koristi taj disk". S obzirom da se radi o mrežnom resursu, vjerojatno će biti dovoljno da shared folder na NAS-u drugačije nazoveš, tako da dobije drugo ime kod prvog connectanja na Mac. I onda ćeš ga moći odabrati.

Alternativa je pronaći taj .plist file u kojem su zapisani diskovi koje treba "zaboraviti" i izbrisati ga s te liste. Taj .plist je vjerojatno negdje u /Library/Preferences, ali pričam napamet. Treba pročačkati.
30.06.2013 | 19:56
upravo što smayoo kaže, ovo ti govori da ti u biti sve radi kako treba, a trajno uklanjanje najjednostavnije možeš izbjeći ako ne želiš to raditi, da na QNAPu napraviš novi folder i njega koristiš za backup i problem riješen.
08.07.2013 | 14:33
Back To My Case:

Otkad sam ono pregazio TM disk i napravio sve nanovo, primjetio sam i to da mi nedostaje Recovery particija (nisam mogao uključiti Find My Mac). Osim toga, Start-up disk je bio oštećen i tražio je Rapair, što sam riješio kroz Disk Utility (također i Repar Permissions)...

No, Recovery particije i dalje nije bilo. Nakon par dana googlanja, odlučio sam jednostavno nanovo instalirati OS X 10.8 sa bootabilnog USB Thumbdrive-a. Kad se sustav instalirao, Recovery particija se vratila, napravio sam Upgrade na 10.8.4 i sve je bilo Back to normal! Podatci i postavke se nisu pobrisali, samo je OS X došao novi, TM je ovaj put preuzeo prethodne BackUp-e i sve je kako treba biti

Primjetio sam da sada i lakše / brže radi, manje se grije i uredno ide u Sleep...

iHappy
08.07.2013 | 15:44
Eto, super. Važnoje da si postigao željeno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, Riba, Anonimci (679)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO