Macbook Air 1,1 kako napraviti update sa 10.5.8?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Air 1,1 kako napraviti update sa 10.5.8?

14.09.2013 | 09:59
Poštovani forumaši,

novi sam u Mac svijetu, iphone imam već dugo, ipade isto, i odučio sam se isprobati i Mac. Kupio sam polovni MB Air1,1
1,6 Core2Duo, 2gb rama, 80gb disk.. Dobio sam kutiju i adaptere, punjač i CD-ove sa softwareom. Uspio sam preko drugog kompa (PC) u mreži ubaciti CD-ove te instalirati originalni software koji je došao sa Airom. Čini mi se da je to koji trenutno imam 10.5.8. Problemi nastaju kada sam probao instalirati Chrome i neke druge aplikacije, koje javljaju da je Flash zastario, a noviju verziju možeš instalirati tek na 10.6.x...

I sada dolazimo do mog glavnog pitanja : Kako najjednostavnije i najjeftinije da napravimi update OS X-a? Nije mi toliko stalo do aplikacija koje već imam instalirane, ponovo ću instalirati ako treba..

Vidio sam da Mountain Lion košta 19,99 $. Ako to kupim, šta ću zapravo dobiti? Samo mogućnost downloada sa njihovih stranica? Neću dobiti CD ili USB sa softwareom?

Mogu li posuditi od nekoga, možda USB ili DVD sa instalacijom, te onda instalirati na svoj Air?

Ako netko može u detalje opisati postupak instaliranja novog softwarea, ali stvarno u detalje, jer sam čitao druge postove, i izgubim se nakon par koraka..

Još jednom velim, valjda se nećete smijati na moja pitanje, možda su vama trivijalna, ali novi sam, pa eto..

Hvala unaprijed
14.09.2013 | 12:12
Ideja je kupiti Os preko App Storea koji kada se skine započinje instalaciju. Međutim u tvojoj situaciji je mali problem a to je ovo:

Pre-Installed MacOS: X 10.5.1 (9B2324) Maximum MacOS: X 10.7.5*
Details: *This system can run the last version of OS X 10.7 "Lion." However, although it has a 64-bit processor, it has a 32-bit EFI and is not capable of booting into 64-bit mode. It does not support "OpenCL" either. Please also note that OS X Lion is not capable of running Mac OS X apps originally written for the PowerPC processor as it does not support the "Rosetta" environment.

Kompletan drill down tvog maca: www.everymac.com/systems/apple/macbook-a...uo-1.6-13-specs.html

Dakle tvoj model laptopa službeno ne supportira 10.8+ (Mountain Lion) već maksimalno jednu verziju ranije, 10.7.5. (Lion). Navedeni nije više dostupan na AppStoreu tako da ćeš ga morati nabaviti nekim drugim kanalom.

Naime Lion za razliku od 10.6 (Snow Leopard) i 10.5 (Leopard) više ne dolazi nikako drugačije nego preko AppStorea. Dakle morati ćeš ga nabaviti definitivno nekim drugim načinom i zatim najbolje napraviti bootabilni USB stick s kojeg ćeš pokrenuti instalaciju.

Upute za kreiranje bootabilnog sticka: osxdaily.com/2011/07/08/make-a-bootable-...m-a-usb-flash-drive/

Dakle ovo je samo jedan od načina kako napraviti bootabilni stick. Ono što ti dakle treba je 10.7 (ne 10.7.5 to ćeš kroz update povući kasnije) DMG file koji ćeš po upiti složiti da se boota sa USBa (a USB ćeš prethodno pripremiti također po uputi na trenutnoj verziji Mac OSa).

Nakon što složiš stick samo rebootaj mac i drži "alt" tipku prilikom podizanja i ponuditi će se opcije sa kojeg uređaja želiš bootati. Odabrati ćeš USB stick koji si pripremio i dalje će te voditi instalacija.

Napravi backup svega prethodno ako si u prilici.
14.09.2013 | 12:52
Ne instaliraj 10.7, to je bugovito s*anje. Kupi preko E-baya retail 10.6 instalacijski DVD i instaliraj si to, onda updateaj na zadnji, 10.6.8 i to ti je to. 10.6.8 je 100x bolje od 10.7.bilošto.
14.09.2013 | 13:33
malo sam uporedjivao 10.6 i 10.7(imam oba na dva odvojena harda).....nije vise tako strasno kao pre....na mom MacPro 1.1.cini se da isto rade..,mada mi je i dalje glavni'Snesko'
14.09.2013 | 15:48
a da li negdje mogu "posuditi" dvd, da kreriam usb ili još bolje, može li mi netko posuditi USB sa kojim bi mogao napraviti instalaciju 10.6.x..?

jer se to smije?
14.09.2013 | 16:54
Pa, kao nije u redu, ali s obzirom da Apple sam više to ne prodaje nemaju baš što zamjeriti. Sami su stvorili problem.
14.09.2013 | 19:06
Slobodno skineš, ako već nisi!snow-leopard.en.softonic.com/mac
a zatim ga apdejtaš na zadnju verziju 10.6.8 i voziš !
14.09.2013 | 19:15
Svakako zaobidji Lion-a. Za stck javi se na PM
14.09.2013 | 19:48
skinio sam ovo sa tvog linka, to je neki update za 10.6.x...

ja imam 10.5.8, i trebam update za to!
14.09.2013 | 20:42
10.6 se ne moze slobodno skinuti, taj link je navlakusa. Pogledao sam i ja i otkrio isto sto i ti. Inace ne postoji upgarde sa 10.5.x na 10.6, tj. puna instalacija nudi i upgrade starog sistema. Nertko ce ti se vec javiti da ti pomogne. Nego, nisi napisao gdje se nalazis ili mi je promaklo?
14.09.2013 | 21:27
U Zagrebu, naravno!
14.09.2013 | 22:15
smayoo kaže:
U Zagrebu, naravno!

Mislim da nije
15.09.2013 | 09:10
iz Osijeka sam!
15.09.2013 | 13:01
uspio sam!

našao sam instalaciju 10.6.3. retail (hvala kolega drlovric), napravio USB disk, te instalirao. Pri restartu sam držao OPTION key, te izabrao boot sa tog USB , te za destinaciju izabrao hard disk na kojem je već bio instaliran 10.5.8. Nakon jedno 45 min, kada je instalacija bila završena, ugodno sam se iznenadio kad sam vidio da su mi ostali svi podaci, sve kako je i bilo, a verzija OS X je 10.6.3. Sad skidam updateove pa ćemo vidjeti dalje.

Hvala vam svima na pomoći. Ako opet zapnem - javim se!

Super ste.
15.09.2013 | 13:36
Eh, da sam pažljivo pročitao nick, bilo bi mi jasno da si iz Osijeka.
Drago mi je da si riješio problem. Uživaj sad!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 10 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (767)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.83 Seconds

Provided by iJoomla SEO