Reinstall Mac OS X-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Reinstall Mac OS X-a

31.10.2013 | 21:29
Pozdrav, dobri ljudi još jednom od mene. Evo kako sam nedavno kupila Macbook Air 13", tako sam uplovila u luku sa Mac svijetom. I sviđa mi se i laptop i koliko je sve jednostavno.

E sada odmah sam na početku malo zeznula stvar, pošto nisam nikada bila u svijetu Mac-a. I sada bih ispočetka sve krenula, napravila bih Reinstall Mac OS X-a. Znači računalo je došlo kupljeno sa Mountain Lionom, i sada je na njemu 10.8.5 verzija, i ja bih sada napravila reinstall i krenula sve ispočetka.

Pa me zanima koji je najednostavniji način i kako da to izvedem? Molila bih nekoga tko se u to razumije da mi pomogne. Hvala svima unaprijed. Pusa svima!
31.10.2013 | 21:37
Prilikom butanja drzi Command-R(cmd + r) na tastaturi.Pojavit ce ti se ekran na kojem su dva HDD-a.Jedan je mac os x a drugi recoveri.U vrhu ces vidjeti status bar tu idi na Disk Utility i nadji svoj HDD te formatiraj.Nakon toga ce te vratiti na stranicu sa dva HDD-a i idi na HDD recoveri i samo prati sta ti govori.Sve je u slikama i samo te vodi.Ako zapne mozes pogledati i na ovoj stranici(zvanicna apple support) www.apple.com/osx/recovery/
31.10.2013 | 21:42
Šta si to toliko zeznula da bi morala ponovo prepeglati mašinu? Zašto ne instaliraš odmah Mavericks?
31.10.2013 | 21:47
A jel će mi ga povući sa neta instalaciju Mountain Liona ili moram raditi bootabilni USB?
31.10.2013 | 21:49
pa prvo nek se navikne na ML pa onda kao vec iskusan macovac nek prelazi na maverick. ti bas hoces da se zbuni totalno?
31.10.2013 | 21:53
povuce ti ga sa neta, ne treba ti bootabilni usb
31.10.2013 | 21:55
MiaLovric kaže:
A jel će mi ga povući sa neta instalaciju Mountain Liona ili moram raditi bootabilni USB?

Imas ga na recovery HDD-u,ali treba ti i net naravno.Kako ces raditi upgrade na Mavericks bez neta.
31.10.2013 | 21:59
Saint - ali ja ne bi htjela da mi se instalira Mavericks, htjela bih da ostanem na Mountain Lionu. Kako da to onda izvedem? Jel možeš mi malo detaljnije opisati? Molim te, ako ti nije problem da mi malo detaljnije objasniš. Kako da napravim taj recovery?
31.10.2013 | 22:08
Nista nema potrebe da ti pravis,uradi prve korake kako sam ti napisao u postu iznad.Kada budes drzala tipke prilikom pokretanja racunara pojavit ce ti se slika sa dva HDD-a(opcionalno) idi gore na vrh i pokreni disk utillity(mislim da je kod novih masina prvi prozor gdje mozes pokrenuti disk utylity) onda idi na svod hdd i opciju erase(format) na desnoj strani.Kada pobrises HDD(brises kompletan OS X) vratit ce te na prvu stranicu koja se otvorila(dva hdd-a)(kod tebe moze biti prozor kao na snimku koji sam ti postavio) samo ides na reinstall OS X i prati uputstva.Nadam se da nisam puno zakomplikovao

Mozes pogledati i ovaj tutorial super je momak opisao a slika govori vise od 1000 rijeci

Ostat ces na ML jer je on dosao predinstaliran na racunaru
31.10.2013 | 22:08
Samo prati upute: support.apple.com/kb/PH11273?viewlocale=en_US&locale=en_US
Eto Saint me pretekao, ali u bolje.
31.10.2013 | 22:16
Nisi mi odgovorila, šta si sasadila da ga moraš ponovo prepeglati? Ne znam šta bi se moglo toliko sasaditi, ako nisi prčakla po Systemu direktno.
31.10.2013 | 22:19
Znači ne mogu nigdje pogriješiti? To mi je najbitnije da ne pogriješim. Znači on će ga sam povući sa recovery HDD-a?
31.10.2013 | 22:22
Znači, da ništa ne možeš fulati, samo gas i sve će biti u redu. Ali budi strpljiva jer to traje neko vrijeme (cca >2 h). Nemoj misliti da je nešto pokvreno.

EDIT. Ja bi sve aktivacijske codove od istaliranih programa zapisao tako da ih možeš ponovo aktivirati,
31.10.2013 | 22:25
A kada budem ono radila Erase HDD, jel mi se neće možda obrisati recovery HDD? Ne bi htjela da nigdje zapnem pa zato bolje da pitam.
31.10.2013 | 22:28
To nemozes obrisati,molim te pogledaj link na youtube sto sam postavio.
31.10.2013 | 22:29
Neće se izbrisati OS X će pri ponovnom istliranju automatski napraviti tu Particiju na tvom SSD-u tako da ako opet nešto sasadiš imaš odakle Recoveryrati. OS X misli za tebe.
31.10.2013 | 22:34
Jel mogu raditi kao na ovome videu?

31.10.2013 | 22:41
Naravno isti su samo drugi covjek.
31.10.2013 | 22:43
Jel možda znaš otprilike koliko će ta reinstalacija trajati vremenski? Hoće nešto duže ili kraće?
31.10.2013 | 22:47
Tino ti je vec napisao,oko 2h.Pokreni sve i uzmi neku knjigu i uzivaj.Nema potrebe da buljis u ekran i cekas da prodje instalacija.Nema sanse da nesto zeznes samo prati video i to je to.
31.10.2013 | 23:29
Haleluja, pokrenula ga je.
01.11.2013 | 00:11
Sad malo odmarajte dok Mia ne instalira Mac pa opet na posao nadam se da nece instalirati neki windows stvarno svaka vam cast na strpljenju uvjek ste tu za sve sto treba !
01.11.2013 | 10:12
Možda bi joj @saint mogao dati broj mobitela, pa neka ga zovne kad zapne! LOL
01.11.2013 | 10:28
01.11.2013 | 10:31
sigurno joj je i dao, vidiš da nema glasa dali je uspijelo. A nama glumi da je strog.
01.11.2013 | 10:50
Sin kaže:
99% da se netko sprda sa forumom pod nickom MiaLovric....

Ne vjerujem, to su normalne ne sigurnosti koje smo svi mi imali nekad (prije nego šta smo sasadili hrpu toga), i legitimno je da se pita. Na nama je da odgovorimo ili da to ignoriramo, svako je dobrodošao sa svim svojim pitanjima i svakomu će se (ako se nađe neko) pomoći.
Mia je samo prvi put upalila svoj MBA i normalno je da želi da joj što duže radi i da bude dobro održavan. Mi ćemo ju staviti na pravi put.
Deviza: ”nema glupih pitanja, glupo je samo ne pitati”.
01.11.2013 | 11:03
Nadam se da je ukljucila Air u struju
01.11.2013 | 11:04
Slažem se s tinom1, u školi djecu uče (da ne kažem slile) raditi na win, u firmama ljudi moraju raditi na Win, lokalni guru Ivica susjedima instalira Win,... i normalno je da korisnik s minimalnim ili nikakvim znanjem ima more nedoumica i da je zbunjen. Ono što je nenormalno je da masa ljudi ne želi čuti i naučiti već očekuje da će netko umjesto njih odraditi posao ma koliko on trivijalan bio.

Na kraju, Mia se barem drži teme, trebate vidjeti likove iz facebook generacije kad na Linux forumima traže pomoć oko instalacije piratskih Windowsa, to je vrh vrhova (a koliko se sjećam, bilo je i par pokušaja ovdje nečeg sličnog)

Zato, vrijeme će pokazati da li je Mia pripadnik facebook generacije ili ne, pa biti strpljiv, a plus tome je i što je južina prošla
01.11.2013 | 11:39
Ali ako je ovo sve šta je sada pitala i ovo šta smo mi odgovorili dovelo do toga da je Mia reinstalirala OS X s uspjehom i na kraju naučila reinstalirati OS X onda smo uspjeli. Ako bude postavila opet pitanje koje je ovdje odgovoreno onda imaš pravo.
Ali sve jedno, ovu floskulu nisam nikad posmatrao s te strane, da se time može i postavljača pitanja poticati na to da nema potrebe nešto naučiti jer svakako ima neko na nekom forumu ko će odgovoriti. U tom slučaju je bolje a i plemenitije nekoga natjerati na to da ne postavlja glupa pitanja nego da proba i nauči. Kad pročitam njena pitanja u ovom topicu, moram priznati da mi stvaro upada u oči da nije baš nešto elokventna. Ali za strogoću je odgovoran Saint.
01.11.2013 | 11:40
drlovric kaže:
Nadam se da je ukljucila Air u struju

Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 10 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (760)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO