Powerbook g4 Šta i kako instalirati
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Powerbook g4 Šta i kako instalirati

08.03.2014 | 14:16
Postovanje prije svega svima ljudima na ovome forumu,no da se osvrnema na sljedecu stvar interesira me savijet posto planiram preci na (macbookpro)kupio sam si za sada Powerbook g4,i onda bih da se naviknem na njega tj na os x,pa me interesira sljedeca stvar sta bih mogao gore istalirati

Specifikacija je sljedesc
1.3 procesor
1 giga rama
160 giga hard disk

(baterija mrtva)

Interesira me sljedece kako i na koji nacin bih mogao instalirati i koji os je najbolji za moj Powerbook g4 pa ako mi mozete opisati i nadam se da cete mi moci malo detaljnije jer sam novi u tome i zelim nešto naučiti o tome.
Zahvaljujem se svima od srca na ukazanoj pomoći
08.03.2014 | 14:46
Ne tjeraj ga na više od 10.4 (Tiger). Radio bi i na 10.5 (Leopard), ali vjerojatno ne baš dobro. To su sve jako stari OSovi tako da ih se službeno više ne može kupiti. Opcije su ti da ti netko pokloni instalacijski medij (javit će ti se ovdje netko od članova ako ima, samo provjeri da li imaš DVD optiku ili samo CD), da ga kupiš na E-bayu i ostalo (o čemu nećemo ovdje razglabati). Pri tom trebaš ili instalaciju koja je tzv. "retail", ili onu koja je baš za tvoj model kompa. Instalacijski medij od nekog npr. iMaca G4 ti neće pomoći.
Naravno, najjednostavnije bi bilo da imaš originalne instalacijske medije koji su došli uz komp, ali pretpostavljam da ih nemaš, čim si došao ovamo s pitanjima.
Kad instaliraš OS, onda se vrati s pitanjima koji softver gdje možeš naći, jer to ovisi o verziji OS-a kojeg instaliraš. Pisalo se nedavno po forumu, ima ljudi koji su davali linkove na surfalice koje slijede aktualne HTML standarde (pa možeš normalno otvarati web stranice) i youtube gledalice za Tigra, koje ne trebaju flash pa ti ne zakolju procesor. A za ostalo - najviše ovisi što ti zapravo od softvera treba.
08.03.2014 | 14:51
Ja bi predložio 10.4.x.Meni na G4 1,25GHz i 1GB RAM-a radi OK.
Mada ide i 10.5.x, ali Mini kašlje. Tvoj je nešto jaći CPU, ali svejedno bude kašljao.
Probaj nabaviti OSX, ili neki Linux pukni gore. Sve ovisi za što ti treba komp.
08.03.2014 | 14:53
Ma meni je potrebno da mogu ici na internet da mi video ne zastajkuje i slično ako me shvacas??? Eto iskljucivo to,takoda kda se naviknem na taj Os x onda cu dalje.. No mene interesira sljedeca stvar dal ja to mogu nekako skinuti na internetu negdje pa da si snimam i ako se moze gdje se moze
08.03.2014 | 14:56
Kao sto sam naveo trenutni mi treba,da mi radi normalno da mi otvara internet stranice normalno jer preko ovoga os x steka sve vjerovatno ije dugo dizat a i ne mogu nikako gledati normalno na youtube video,znaci nekakve osnovne stvari da bih mogao eto nista vise. tako da kasnije mogu uzeti macbook pro i onda malo vise raditi
08.03.2014 | 14:58
Na toj staroj kantici baš i nećeš dobiti dobar dojam današnjih novijih uređaja.
08.03.2014 | 15:02
mario.zg kaže:
Na toj staroj kantici baš i nećeš dobiti dobar dojam današnjih novijih uređaja.
A znam uredu al neam veze meni je vazno da se ja priviknem onda na nju da vidim kako i sta se radi oko toga os x i onda ce mi biti lakse jer nisam nikada koristio ga ako me shvacas no stvar je sljedeca jednostavno sviđa mi se i dizajn i sve oko tih Laptopa tj mac
08.03.2014 | 15:03
Ne bude to išlo. Video je zahtjevan. Ovdje je netko postao link za neki program/browser koji mormalno vrti Jubitu, a .mkv zaboravi, možda neke .avi ili .mov.
08.03.2014 | 15:06
imalima kaže:
No mene interesira sljedeca stvar dal ja to mogu nekako skinuti na internetu negdje pa da si snimam i ako se moze gdje se moze

Molim te da ne tražiš od nas takve informacije jer na Jabučnjaku ne podržavamo ilegalno raspačavanje softvera. Ako znaš kako se "skida" po internetu, snaći ćeš se i sam. Ako ne znaš, to što bi ti mi napisali ti ionako ne bi pomoglo.
08.03.2014 | 15:06
Dali mi mozes kojim slucajem pronaci taj link ???? ako ne predstavlja neki problem zahvaljujem se od srca.. No interesira me ja sam vjerovatno drugi treci vlasnik toga probooka i sada nemam lozinke kada hocu i zelim nesto instalirati i sada imam problema trazi mi lozinku kako da rijesim tu stvar ???? da ne moram stalno kada nesto zelim instalirati da mis ve radi normalno?????
08.03.2014 | 15:09
Uredu zahvaljujem se a daj mi recite dal ima neki video gdje detaljno objasnjava kako podici OS X 10.8 Mountain Lion Retail I DALI CE MOJ POWERBOOK TO PODRZAVATI ????? Zahvaljujem se
08.03.2014 | 15:17
Powerbook nema Intel procesor, nego PPC. Dakle, ništa novije od 10.5 Leopard ne možeš na njega instalirati. Ni 10.6 Snow Leopard, ni 10.7 Lion, ni 10.8 Mountain Lion, ni 10.9 Mavericks.
08.03.2014 | 15:20
MAC OS X Leopard 10.5.5 VMware znaci samo njega bih mogao koristiti daj mi recite dal ima ngdje uputstva kako ga instalirati zahvaljujem se d srca sto imate volje da pomognete nekome tkoje pocetnik u ovome
08.03.2014 | 15:51
Dobro ti nama dosao, i ovdje ces uvijek naci ljudi koji su voljni pomoci.

Sto se tice tog tvog Maca, ajmo onako brutalno iskreno, to je stara kanta koju je pregazilo vrijeme.

Zamisli da ti susjed ima Mercedes S klasu, a i ti bi htio vidjeti kako je voziti takav auto pa kupis Mercedes 123, 1978 godiste sa predjenih 800000. To je taj raspon generacija.

Ne mozes ti osjetiti nikakvo Mac korisnicko iskustvo na tako starom stroju. Pitanje je mozes li u YouTube gledati, a kamoli nesto vise.

Znam da nismo svi jednakih plateznih zelja/mogucnosti, ali probaj nabaviti mac sa INTEL procesorom. Sve starije od toga (a pogotovo to tvoje) danas jednostavno nema smisla.

Moze ti samo pomoci da zamrzis Mac (jer nece nista raditi kako treba), prije nego si ga uopce uspio i probati (na pravom modernom Mac racunalu).
08.03.2014 | 15:56
drlovric kaže:
Dobro ti nama dosao, i ovdje ces uvijek naci ljudi koji su voljni pomoci.

Sto se tice tog tvog Maca, ajmo onako brutalno iskreno, to je stara kanta koju je pregazilo vrijeme.

Zamisli da ti susjed ima Mercedes S klasu, a i ti bi htio vidjeti kako je voziti takav auto pa kupis Mercedes 123, 1978 godiste sa predjenih 800000. To je taj raspon generacija.

Ne mozes ti osjetiti nikakvo Mac korisnicko iskustvo na tako starom stroju. Pitanje je mozes li u YouTube gledati, a kamoli nesto vise.

Znam da nismo svi jednakih plateznih zelja/mogucnosti, ali probaj nabaviti mac sa INTEL procesorom. Sve starije od toga (a pogotovo to tvoje) danas jednostavno nema smisla.

Moze ti samo pomoci da zamrzis Mac (jer nece nista raditi kako treba), prije nego si ga uopce uspio i probati (na pravom modernom Mac racunalu).

Uredu zahvaljujem se ma to sam tek toliko kupio da bih vidio kako is ta ma uzeti cu si nesto bolje naravno nego nije niti financija nikakav problem nego je samo da vidim dal cu se anviknuti na taj os??? Nadam se da me shvacate jer necu da odmah bubnem 5000 kuna a nisamnsita dobio sam sam onda sam sebi bacio trosak bespotreban,nego me smao zanima i interesira da vidim kako i sta cu nauciti na njemu. Jer mij e vrlo interesantan i dobar mije meni ce sluziti on za internet i smao porucavanje softwera da vidim sta cu dalje dal cu se upce odluciti na daljni potez Imac ili cu uzeti macbook pro neki eto to je uglanovm bila moja zamisao
08.03.2014 | 16:24
imalima kaže:
MAC OS X Leopard 10.5.5 VMware znaci samo njega bih mogao koristiti daj mi recite dal ima ngdje uputstva kako ga instalirati zahvaljujem se d srca sto imate volje da pomognete nekome tkoje pocetnik u ovome

10.5.5 VMware je virtuala mašina u kojoj je instalcija 10.5.5 verzije i nije namijenjena za podizanje na nativnom mac računalu. VMware workstation ili fusion ti to neće ni učitati jer rade samo sa Intel procesorima. Kao što ti je Smayoo rekao idi na 10.4 verziju.

preporučam da ne spominješ više nešto što jasno upućuje na piratske/nestandardne kanale distribucije ili izdanja, jer kao što vidiš već imaš žuti karton.
09.03.2014 | 17:24
rusty kaže:
preporučam da ne spominješ više nešto što jasno upućuje na piratske/nestandardne kanale distribucije ili izdanja, jer kao što vidiš već imaš žuti karton.

Kod mene ima i crveni jer je nepismen.
09.03.2014 | 21:35
Ja imam takav powerbook G4 1.33 GHz s 1,25GB rama (maksimum) i 250 Giga hardom. Instaliran je 10.5.8 gore. To mi više nije primarni komp, nego ga koristim samo za muziku. Na njega skladištim muziku koju preko iTunesa prekrcavam na iPod classic s ubačenim hardom od 250 Gb za slušanje u autu ili slušam internet radio preko pojačala i zvučnika.
Video ti na njemu ne bu radil kak misliš, Safari više nije podržan, mislim da je iCab jedini browser koji se još osvježava da radi na PPC konfiguraciji.
Komp se još može koristiti, ali nije reprezentativan za iskustvo OSX-a i Maca, ako se mene pita
12.03.2014 | 19:20
Instaliraj 10.4 kako ti je Smayo rekao i onda se vrati. Ubaci gore u trazilicu "powerbook" pa procitaj teme koje ti izbaci. Meni je konkretno ova pomogla:
www.jabucnjak.hr/forum/video/121429-manj...4-+-10.5.html#122239
12.03.2014 | 19:39
Ili, odi u istyle par puta zaredom i vidi sto bi te eventualno mucilo. Kakvo privikavanje? To traje cca 5,6 sati za napredne korisnike, za malo losije do par dana. Neznam zasto se toliko bojis novoga osa, zar se bojis kada instaliras noviju verziju office-a? ili pak neke druge apliakcije koje koristis.

mac os je korak naprijed, a ne unazad.
12.03.2014 | 23:09
Ja ti mogu reći da strepim i susprežem grčeve u abdomenu svaki put kad se AutoCAD updatea...
13.03.2014 | 07:34
Hm...znači, sere ti se svaki put?
13.03.2014 | 09:36
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 13 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

florijan, Riba, Anonimci (492)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO