Disk Utility ne vidi HDD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Disk Utility ne vidi HDD

26.04.2014 | 18:02
Radi se o (onom) iMacu G3 OS X 10.4.11. Počeo je čudno se ponašati, ne printati, ne spavati itd., pa sam napravio Repair Permissions. Nije pomoglo...
Onda sam htio nešto instalirati i nije uspjelo. Javlja Error -61.
Zavrtim njegov Disk Utility i tamo je sve OK. SMART status Verified i ”Apears to be OK”. No, i dalje ne mogu ništa instalirati?!

Onda ga u Target Disk Mode kroz FireWire spojim na MBP i pokrenem Disk Utility. On mi pokaže 8 particija tog iMac g3 HD-a?? Probam ga tamo Repairati, Erasati, Particionirati - ali ništa mi ne da - sve opcije su Grayed Out?!

Onda ga u TDM kroz FW spojim na PPC iMac G4. Njegov Disk Utility vidi samo jedan fizički drive i jedan formatirani iMac G3 HD. Tamo pokrenem Repair Disk i kaže mi da je sve u redu.

Restartam iMac G3 normalno i on se upali i radi, ali i dalje ne mogu ništa instalirati na njega?

Onda mu ubacim OS X 10.4 Insatll CD1 i pokrenem s njega Disk Utility. Pazi sad: taj DU niti ne vidi iMac G3 HD (koji, by the way, inače radi)!

Odlučim pregaziti svu tu zbrku i napraviti Clean Install. Ionako sam ga tek nedavno složio i nemem ništa nja njemu što ne mogu ponovno dodati. Instalacija pođe dobro sve do ”Select Destination Drive”. Tu postupak zapne jer Installer ne vidi iMac G3 HD i nema na što instalirati OS X!

Onda ga opet u TDM spojim na iMac G4 čiji DU barem može nešto prčkati po iMac G3 HD i napravim Erase HD. Nakon toga uspješno instaliram OS X 10.4, ali nikakav Update ne ide gore. Ni Java, Ni Combo Update - ništa. Software Update javi nepoznatu grešku, a Installer otvori Combo Update, ali se brzo sruši na onom istom ”Select Destination” dijelu.

Sada radim novo brisanje diska sa Zero Out opcijom (u tijeku ).
Vidjet ću hoće li nakon toga biti kakvih pomaka...

Je li to krepao HD ili su neke druge vradžbine unutra? Imam i nešto tamjana pa ću zadimit′ kad krenem u novi pokušaj instalacije

PS: inače, AHT (i Quick i Extended) je prošao bez problema...
Single User i Boot in Safe mode također nisu pomogli.
Prilozi:
26.04.2014 | 18:44
Problem može biti s diskom ili s IDE kanalom na kontroleru. To što ti AHT nije prijavio kvar, ne znači da sigurno nema kvara, nego samo znači da se kroz test nije manifestirao.

Probaj skinuti optiku s kontrolera, a HDD spojiti na drugi IDE kanal pa vidi da li je problem i dalje prisutan.
27.04.2014 | 09:42
Da, očito mi je to sljedeći korak jer niti 5-satno Zero-Out brisanje diska nije donijelo nikakve promjene. Spojen na MBP u FW Modu taj disk se i dalje vidi kao nekakvih 8 particija, iako ga je G4 pobrisao i napravio samo jednu particiju...

Otvorit ću ga popodne i napraviti što Smayoo kaže. Trenutno nemam drugi disk za provjeriti pa magu samo to probati. No, rekao bih da će ta zamjena IDE kablova biti malo zeznuta jer su kablovi na ”knap”. Budemo videli...
27.04.2014 | 13:23
Otvorio sam iMaca. Na HDD ne mogu staviti kabel od CD/RW Drive-a jer ne paše. Ovaj od CDa ima integrirano IDE sučelje i napajanje, a na HDDu je to odvojeno pa ne mogu spojiti HDD na kanal od CD/RW...

Sjetio sam se da imam stari OS 9.2 20 GB HDD pa sam ubacio njega unutra. No i on u FW mode pokazuje onih 8 particija (kao i onaj od 80 GB s kojim ne mogu ništa raditi).

Disk Utility za te particije kaže ovo:

20,49 GB AAPL FireWire Target Media
disk1s1=Mapa Apple particije
disk1s2=Apple Driver 43
disk1s3=Apple Driver 43
disk1s4=Apple Driver ATA
disk1s5=Apple Driver ATA
disk1s6=Apple FWDriver
disk1s7=Apple Driver IOKit
disk1s8=Apple Paches
iMac G3=Mac OS Extended

PPC iMac G4 te particije ne vidi. Vidi samo jednan Drive i Mountani iMac G3 HD koji može brisati, popravljati, particionirati itd. Ove ostale particije vide se samo na MBP (koji s njima ne može ništa raditi jer su sve opcije Grayed Out).

Je li to zbunjen kontroler na iMacu? Ili možda samo kabel? Kako se to može riješiti?
Prilozi:
27.04.2014 | 13:58
Ja mislim da su ti to što vidiš preko fw samo različiti identiteti istog diska (da bi neki od njih mountao, ovisno o tome na što si ga spojio). Sumnjam da to ima veze s problemom koji te muči.
27.04.2014 | 18:44
Ne kužim što se ovdje događa... Kao da je HD zaključan (a Get Info kaže da nije) pa da se ne bi moglo ništa na njega instalirati...

A i da je zaključan, to bi se valjda pomelo s onim Zero-Out brisanjem diska, zar ne? No, on uspije primiti na sebe OS X 10.4 i dalje od toga ne ide??
27.04.2014 | 19:00
Znači, napravio si zero-out, nakon toga si bez problema ponovno instalirao Tigra i onda čim si napravio reboot nakon instalacije OS-a više ništa nisi mogao instalirati? A da li možeš iskopirati bilo kakav file (s USB sticka ili DVD-a) na desktop ili negdje drugdje u svoj home folder?
Da li možeš instalirati aplikaciju (kopirati .app u Applications folder), ali ne u /Applications, nego u ~/Applications?
27.04.2014 | 19:27
Da, tako je kako si opisao.

Drndati (kopirati, premještati i sl.) po disku mogu. Ali kad Software Update nešto preuzima ili Installer nešto otvori, tu se stvar ublokira.
27.04.2014 | 19:35
U međuvremenu sam došao na jednu bizarnu ideju:
Već godinama mi u torbi stoji jedan iBook G3 900 MHz kojem je umrla grafika pa nema slike, ali mu HD, Combo Drive i sve ostalo radi. Na njemu je uredan OS X 10.9. Podigao sam taj sistem i upravo ga kroz FW s Disk Utilityjem kopiram (27 GB) na iMaca G3.
To bi trebalo klonirati sve s izvora na odredište?
Vidjet ću što će se dogoditi po završetku postupka...
Prilozi:
27.04.2014 | 20:33
Fakat brljaš bez veze...
Problem je očito s dozvolama. Imaš dozvolu brljati po svom home direktoriju, a nemaš dozvolu raditi update ili instalirati aplikacije. Dakle, korisnik kojeg koristiš nema administratorske ovlasti, ili se nešto s njim zbrčkalo.

Da je disk zaključan, ne bi mogao ništa kopirati na njega, niti u vlastiti home folder.

Kreiraš novog korisnika, dodijeliš mu admin ovlasti pa probaš iz njega.
27.04.2014 | 21:10
Smayoo, mudro zboriš (kao i obično ).
Bacam se na posao...
28.04.2014 | 17:08
Smayoo, kapa dolje za tebe (i palac gore)!
Drugi User je riješio stvar! S njim sam otišao od 10.4 do 10.4.11 i nakon toga (doduše, Force Restart) je sve i sa primarnim Userom bilo u redu. Eno, poinstaliravao sam sve što sam i prije na mjemu imao i sad radi kao urica...
Za svaki slučaj, budem ga klonirao na neki BackUp disk (Tiger, na žalost, nema Time Machine).

Yey
28.04.2014 | 18:38
Ajde, neka...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 12 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

florijan, Riba, Anonimci (531)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.20 Seconds

Provided by iJoomla SEO