20.09.2014 | 20:00
Pozdrav,
Ako mi tko može pomoći oko problema, bila bih uistinu zahvalna. Ako je pitanje postavljeno u krivi topic, unaprijed se ispričavam.
Nedavno su mi se na kompu (iMac, Mac OS X 10.5.8.) desila dva problema:
PRVI) je da mi je izbrisan jedan folder prepun file-ova u sebi (Word-ovih i PDF-ovih). Fajlove nisam ja obrisala već su obrisani 'sami od sebe' (virus?, tko zna). Uglavnom sama košuljica foldera je ostala, dok su fajlovi unutra svi odreda obrisani (pokazuje 0kb, dakle nisu skriveni il neš). Za sad sam primjetila da je samo taj folder (meni jako važan) obrisan, no bojim se da se to ne bi ponovilo i sa drugima.
No iako mi pokazuje 0kb ipak mi izlista jedan file imena 'SQLite.orm' za koji piše da mu je size 0kb, a Date Modified: Jan 1, 1904. (!?), Kind: Alias.
Napravila sam glupost i sačuvala taj folder samo na vanjskom hardu, a obrisala ga iz kompa iz nekog glupog straha da mi ga neko prek virusa, trojanca čeg već ne 'ukrade' sa kompa, pa vanjski uključim sam kad nisam ukopčana na net (ručno se spajam na net, no to me ne brine sad trenutno) iako je dost puta bio i ukopčan kad sam bila spojena na net (jednostavno zaboraviš odspojit ponekad). Ovo je možda malo ekstremno, al kaj ću, živimo u doba hakerstva protiv kojeg se ja ne znam boriti pa pribjegavam ovakvim 'primitivnim' načinima zaštite, koja se očito svejedno pokazala kao loša.
Ono što sam ja napravila da bih otkrila u čemu je problem je sljedeće:
1. Najprije sam skenirala (za sad još ne cijeli hard) sa 'avast Free Antivirus' aplikacijom (za 10.5.8. nema puno izbora) da vidim ima li kakav virus. Nije ništa pronašao. Za sad. Jer provjeren je samo dio (što (pre)dugo traje, a ja želim čim prije riješit problem).
2. Aktivirala sam 'Wondershare Data Recovery' aplikaciju (demo verziju) da mi pronađe izbrisane fajlove - i našo ih je! Naravno za povratak istih mora se kupiti aplikacija za oko 112$, što mi je trenutno previše (dati ga u apple servis je još i skuplje).
3. Preko Disc Utility-ja sam skenirala hard (unutarnji i vanjski) i na vanjskom hardu ('BLACK MEMO') mi javlja da je skeniranje zaustavljeno zbog errora, a kao error javlja 'previše Orphan Clusters-a'. I to mi javlja točno za taj folder koji je obrisan! (folder se zove 'kalendarici' - na slici koju šaljem - sadržaj foldera nisu kalendarići, inače ne bih toliko žalila za njima
E sad, što je točno taj Orphan Clusters i što trebam učiniti (prije nego se odlučim za kupovinu ovog softwera od 112$) da bih to dovela u red, uklonila te Orphan Clusterse i možda vratila obrisane fajlove?
DRUGI) problem koji mi se desio u isto vrijeme (slučajnost ili..?) je da mi se pošemerio Safari. Jako teško se spaja sa internetom (drugi kompjuteri (PC) u kući se spajaju najnormalnije i bez problema, stoga sumnjam da je problem u provideru). U početku mi je otvarao Google no bacio me na staru inačicu Googla (onaj prijašnji sa sitnim prikazom slika bez padajućeg tamnog izbornika u kojem prikaže uvećane slike). A sada mi više neće ni otvarati Google, kao ni neke portale, odnosno blogove na wordpress-u, Blogeru i sl., kao ni Yahoo. Uglavnom, jako malo toga otvara, ali ne prek Googla jer njemu ne mogu uopće više pristupiti već prek Binga. Sa gmailom sam se uspješno spojila i njega mi otvara. Brzina (dok sam se još spajala na Google) je bila katastrofalna (2,86 Mb/s za download i 0,19 Mb/s za upload, ping:10ms). Nakon prelaska na Bing (podešen kao Homepage) download je 7,82Mb/s, upload 0,67Mb, ping: 16ms - po meni i dalje nezadovoljavajuće. Sama kvaliteta spajanja na net je prikazana na slici u prilogu. Ono što mi je isto tako čudno je da mi se često dešava da mi prilikom konekcije na internet (moram se ručno spajat, da ne ulazim sad u detalje...) često ne prihvati password (koji ziher točno upišem). Tek iz drugog pokušaja (ponekad i trećeg) ga prihvati i spoji me na net.
Da li da u ovom slučaju resetiram Safari? Čitala sam na nekim forumima da je to jedino na kraju pomoglo nekima. Resetiranjem će mi se pretpostavljam i obrisati sav History i sva arhiva, pa trebam najprije backupirati to, ili nije potrebno?
Inače, Safari mi je inačica 5.0.6. Da li je možda problem u zastarjeloj verziji ili će Reset ipak riješiti problem?
Mislim da je to sve što se tiče detalja oko ovih problema, pa ako netko zna šta mi je činiti, jer ja (nakon tolikog surfanja u potrazi za problemom) više ne znam šta da na kraju napravim... po meni bi Reset za Safari i softwer od 112$ moglo riješiti probleme. Da li sam u pravu ili je ipak kompliciranije od toga? A možda i jednostavnije (daj bože)?
Hvala unaprijed!