26.09.2014 | 19:54
Zahvaljujem Ntramontu, Soffoklu i Pjedvaju što su na vikalici skrenuli pažnju da dosta ozbiljnu security rupu u Darwinu. Prenosim s vikalice linkove na detaljnije informacije:
www.imore.com/apple-working-quickly-prot...t-shellshock-exploit
mac-how-to.wonderhowto.com/how-to/every-...-patch-os-x-0157606/
Dobro je to što (iako je, očito, ta rupa prisutna u bash-u cijelu vječnost) običnim sirovim port scanningom nije moguće "nanjušiti" da je neko računalo izloženo ovom.
Oni kojima se ne da prtljati s ručnim updateom bash-a, kao elementarnu mjeru zaštite, neka provjere u System Preferences, pod Sharing, da im je isključen Remote Login. Isključivanjem te opcije isključuje se SSH (odnosno Telnet, ovisno o verziji OSX) deamon te efektivno nije moguće BASH-u pristupiti ikako osim lokalno (fizički, sa samog računala).
Oni kojima je remote login bitan, neka promijene default shell za sve korisnike na stroju. System Preferences, Users & Groups, (otključati admin passwordom lokot dolje lijevo), desni klik na korisnika, Advanced options, pa promijeniti default shell u neki drugi.
Igrom slučaja ja sam si odmah prvi dan na svakom Macu namjestio tcsh kao shell, što je moj omiljeni shell još od doba faksa...