Isprobavanje OSX-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Isprobavanje OSX-a

30.12.2014 | 22:52
Pozdrav svima,

razmisljam vec duze vrijeme o kupovini MAC racunala ali nisam nikad imao priliku koristiti osobno pa neznam kako bi mi radio u svakodnevnom radu. Sa iOS-om sam za sada jako zadovoljan.

Posto kupovina MAC-a predstavlja poprilicnu investiciju, htio bih najprije detaljno testirati OSX. Svi ti filmici i prezentacije super izgledaju, ali vrag lezi uvijek u detalju.
Znam da nitko nema osobno racunalo za posuditi kao sto niti ja nikome ne mogu svoj, pa sam razmisljao o hackintosh-u posto mi se to cini najboljim nacinom za isprobati OSX. Zato sam se i registrirao na ovaj forum kako bih mogao predati oglas ali se jos nitko nije javio pa me zanima dali se time bave ljudi ovdje na forumu ili mozda imate kakav savijet kako testirati OSX detaljno?

Inace, probao sam sam napraviti hackintosh ali puno tih uputa zahtjevaju postojece MAC racunalo sto ja ne mogu nabaviti jer neznam nikoga tko posjeduje MAC racunalo.
30.12.2014 | 23:30
Ima nekoliko članova Jabučnjaka koji imaju nešto iskustva s hackintoshem. Ima i nekoliko tema o tome na forumu, s nekoliko linkova. Probaj pretražiti forum. No, općenito, većina nas ne koristi hackintosh i ne zna baš ništa o tome. Po onom što sam u tih par tema pročitao, mnogi koji su probali kažu da je hackintosh jedino dobar za isprobati jer vrlo često treba nešto zakrpavati nakon updatea OS-a. Ali za malo isprobati će ti valjda valjati.
31.12.2014 | 00:53
vise ces zivaca i vremena potrositi dok si slozis hackintosh nego da kupis neki stariji mac mini ilii macbook bijeli, probas i kasnije prodas.
reci odakle si, mozda se nadje neki clan foruma koji ce imati pola sata vremena pa da sjednete negdje na kavu i malo proprckate po macu.

moze se sloziti vrhunski hackintoshe, i bilo je tu par clanova koji su imali na stolu masine koji su bile jace od standardnih macova, ali treba tu dosta pimplanja, a i moras imati dosta srece sa komponentama svog PC-a, jer neke stvari se dobro slazu sa OS X-om, neke manje dobro, a neke se uopce ne slazu.
31.12.2014 | 09:36
Evo ja se već mjesec dana gnjavim, natjerao sam yosemite na dell optiplex 780 s ati r9 280... Uglavnom je sve takoreći pa lako proradili... Ali na nekim konfiguracijama sam se polomio i imao polovična rješenja... Kao što su ti rekli, kupi neki stariji core2duo i možeš kasnije i prodat
31.12.2014 | 09:36
...ili da jednostavno vjeruješ nama na riječ, i kupiš pošteni mac!
Ima ovdje dosta tema o prelasku s windowsa na OS X (pretpostavljam da trenutno koristiš Win.)

Ako kažeš čega se zapravo bojiš kod korištenja OS X-a, možda ti možemo pomoći i prije kupovine Maca!

Kompatibilnost aplikacija i externog hardwarea? Korisničkog sučelja? Ili nešto treće?

Samo reci, tu smo - spremni za diskusiju i pomoć kol'ko 'ko zna! (Istina, ja manje, ali ovi koji su se javili prije mene puuuuuno više!
31.12.2014 | 10:21
Hvala svima na brzim odgovorima

Kompaktibilnost aplikacija mi ne stvara problem jer bi si PC ostavio kao glavno racunalo. Ipak sam previse novaca utukao u taj stroj da bi ga sa sada zamjenio sa MAC-om jer imam i nesto periferije koja ne radi na MAC-u. Tu je prvenstveno X-Fi zvucna kartica sa 5.1 THX zvucnicima koje ne mogu samo tako spojiti zbog analognih ulaza. Jos je tu i mikrofonsko predpojacalo na kartici itd. bez cega ne mogu zivjeti jer mi je zvuk jako bitan.

Uzeo bih rado iMAC zbog ekrana, ali za paralelni rad sam razmisljao izmedu mac mini-a i macbook-a sto bih radije uzeo zbog retina ekrana.

MAC bi najvise koristio za mailove (posto je mail app na 8.1 pun bugova a nedam 270€ za Outlook) i za iMovie te Photo. Mogucnosti koje imam na iPhonu su fenomenalne ali je ipak lakse raditi na vecem ekranu Jako puno slikam kad putujem pa bi mi to bila primarna namjena za MAC i svakodnevni rad da nemoram palit PC.

Inace, nasao nam jedan MacBook pro c2d iz 2010 godine. Ali kada sam isprobao "aktualni" MacBook pro nonretina u istyle-u ciji je procesor 30-70% brzi ovisno o aplikaciji (gledano na noteboocheck), odustao sam od kupovine jer mi se i vec taj stroj u istyle-u cinio uzasno sporim.

OK, mogao je mozda posluziti za generanlo isprobavanje iako bi 10.10 radio vjerojatno jos sporije na njemu, ali me strah da ga nebi mogao prodati za te novce sto bi na kraju bilo skupo isprobavanje.

Znaci, treba mi push na mailu za microsoft exchange da radi kao na iPhone-u, iPhoto i iMovie bih rado detaljno isprobao, neki DWG viewer (valjda ima nesto za MAC ), Garage Band dali mogu kako spojiti sa sinticem i koje su onda mogucnosti, integracija sa iPhone-om a ostalo je igranje sa aplikacijama i njihovim mogucnostima. Kao sto rekoh, nemam nekog iskustva pa neznam kako to sve radi u svakodnevnom koristenju i dali mi to zaista treba
31.12.2014 | 10:56
dwg, imas i viewer i cijeli autocad, to ti nije problem. cinis mi se da se bavis nekom produkcijom glazbe. u tom slucaju, mozes slobodno i prodati pc i spojiti sve na mac i radit ce 1000 puta bolje jer je mac bolji kao produkcijski stroj u svakom pogledu. jedno vrijeme sam se motao tim krugovima,svi koji su poceli na pcima za produkciju su kroz godinu dana presli na mac, neki nazalost nemogu ali je svima cilj, kupiti mac.

a za ovaj sound system i sintic, sve se to da spojit, ne vidim zasto ne bis mogao? ako ne preko auxa( hvala Bogu pa ne) imas i eksterne usb zvucne kartice...
31.12.2014 | 11:13
Slažem se sa stefanjosom. Ovo za zvučnu karticu se lako da isprobati. Kako je i stefanjos rekao, ima forumaša koji se bave tim stvarima, pa ti mogu iz prve ruke reći. Ukoliko želiš, reci odakle si, pa će se sigurno naći netko sa Macom, voljan to isprobati zajedno s tobom.
31.12.2014 | 13:13
Sto se tice audio produkcije, daleko sam od profica, sve to radim amaterski za dusu kao i fotorafija. Ali, sviram i priznajem da sam audiofil pa mi je kvaliteta jako bitna. (Da, na trenutnom zvucnom sustavu cujem razlike na raznim loosless audio testovima )
Znam da postoje USB kartice ali da dobijem sadasnju kvalitetu i adekvatnu za zvucnike, morao bih uloziti jos dodatnih stotinjak eura. S druge strane, tu nastaje poprilicni kaos kod cable managemanta jer MacBook ima na sebi samo dva USB porta i ako si zamislim dodatni USB hub, zvucna kartica na stolu i onda jos svi kabovi do nje za struju, zvucnike i slusalice..... kaos

Osim toga kao sto sam napisao, ne mislim zamjeniti glavno racunalo. Pocetkom godine sam kupio novu plocu i Xeon procesor, tu su windowsi i ostali software tako da taj stroj sa hardware-om i software-om ima odredenu vrijedost i odlicno radi. Jedino mi se ne svida smijer koji je Microsoft krenuo sa Windowsima. Iako je tu tesko pricati o smijeru kad nema niti plana niti programa.
Mozda bi jednog dana kada ostari stroj presao skroz na MAC, ali za sada ne.

Inace zivim u Sesvetama ali sam trenutno na GO pa me nema doma.
  • num
  • Korisnik
  • 3
31.12.2014 | 13:41
SuperDrive kaže:
Inace, nasao nam jedan MacBook pro c2d iz 2010 godine. Ali kada sam isprobao "aktualni" MacBook pro nonretina u istyle-u ciji je procesor 30-70% brzi ovisno o aplikaciji (gledano na noteboocheck), odustao sam od kupovine jer mi se i vec taj stroj u istyle-u cinio uzasno sporim.

"Aktualni" Non-retina MacBook Pro je zapravo tehnologija od prije dvije godine jer ga nisu ažurirali i uskoro odlazi iz prodaje.
Navjerojatnije si imao dojam da je spor zbog sporog HDD-a. Dovoljno je stavit SSD i proširit RAM na 16GB i bude brz.
31.12.2014 | 16:07
SuperDrive kaže:
Znaci, treba mi push na mailu za microsoft exchange da radi kao na iPhone-u, iPhoto i iMovie

Mail.app deklarativno podržava Exchange server, ali slažem se da ovo treba probati, i to svatko pojedinačno, jer je Exchange takvo g*vno da ne postoje dvije implementacije koje rade jednako.

bih rado detaljno isprobao, neki DWG viewer (valjda ima nesto za MAC )

Besplatni SolidWorks E-drawings preporučam od srca.

integracija sa iPhone-om

Šališ se, zar ne?
01.01.2015 | 18:09
Moja preporuka ti je (ako te samo OSX interesira) da digneš na tom PCu VMWare Workstation/VirtualBox ili nešto slično i probaš OS unutar njega. Biti će ti više nego dovoljno da probaš sve što te interesira bez muke slaganja hackintosha na kojem ti opet možda neke stvari ionako neće raditi (mislim na hardware support i slično).

Gotovo ništa ili malo ćeš platit taj test, a opet ćeš imati sve funkcionalno. Ja na poslu imam virtualku koju vrtim paralelno sa M$ operativnim sustvom i nemam nikakvih problema.

Što se tiče testiranja zvuka i slično... to ćeš jedino moći kako spada testirati u pravoj hack izvedbi ili na pravom Macu, ali kažem, za veliku većinu ostalog, VM okolina će ti biti više nego dovoljna.
01.01.2015 | 22:15
smayoo kaže:
SuperDrive kaže:
integracija sa iPhone-om

Šališ se, zar ne?

Nope Iako bez brige, nije handoff

@rusty: imas mozda koji dobar tut step by step? Dizao sam razne Luinux distribucije u VMWare-u ali se nisam nikad sjetio da bi na taj nacim mogao i OSX instalirati.
01.01.2015 | 23:37
Imam, javim ti sutra
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 15 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ben, Ender, florijan, Maxxy, Riba, Tito, Anonimci (361)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.84 Seconds

Provided by iJoomla SEO