Yosemite - ne kopira, greska - item is in use
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Yosemite - ne kopira, greska - item is in use

15.01.2015 | 21:13
Mac je spojen na NAS (QNAPov) koji mi je centralno mjesto za dokumentaciju, slike, multimediju...

Sa drugih masina na kojima radim (Windows, Redhat...) kopiranje ide bez problema bio to dokument od megabajta ili ISO slika od 4GB.

Sa Maca (Yosemite 10.10.1) rijetko sta prolazi, kopiranje odradi do samog kraja i onda greska - The operation can't be completed because the item (naziv dokumenta) is in use. Nista ne prebaci na NAS.

Mac se spaja SMB protokolom na NAS (CIFS takodjer ne prolazi).

Sto sam probao do sada:

Finder - View -> Show View Options - iskljuciti Show icon preview - ne pomaze

Finder - ukljuciti List View mode na obje strane kopiranja - ne pomaze

Desni klik na file koji zelim kopirati tako da samo okvir oko filea koji zelim kopirati bude plav - ne pomaze

Zatvaranje Finder prozora za vrijeme kopiranja i ostavljanje aktivnim samo Copy status prozora - ne pomaze

Gasenje DiskUnmountWatcher procesa u Activity Vieweru - ne pomaze

Terminal - izvrsio lsof naredbu za pregled aplikacija koje mozda drze otvoren dokument koji zelim kopirati - nista ne drzi otvoreno stvari koje kopiram.

Terminal - kopiranje terminalom ne daje rezultat.

Imam sva prava (rwx) na mape i dokumente koje kopiram.

Brisanje .DS fileova iz mapa u koje pokusavam kopirati - ne pomaze.

Zatvaranje svih aktivnih programa i pokusaj kopiranja - ne prolazi.

Reboot stroja - ne pomaze.

Do svega nabrojanog sam dosao vlastitim istrazivanjem ili preko neta probavajuci tehnike s kojima su ostali s istim problemom pomogli ili pokusali pomoci.

Nacin na koji mi sve radi je da na QNAPu ukljucim Apple Filing Protocol (AFP) i sada kopiranje radi.

To je neprihvatljivo kao rijesenje jer se cesto nalazim u situaciji da moram koristiti dijeljene mape na SMBu.

Vidim da je problem rasiren, pa me zanima ima li netko iskustva i neko rijesenje za ovo?
15.01.2015 | 22:59
SMB je smeće od protokola koje je k tome na Appleu manjkavo implementirano. Neće ti proraditi nikad.
Nisam shvatio u čemu je problem da s Maca jednoj te istoj mapi pristupaš preko AFP, a s Windowsa preko SMB?
16.01.2015 | 00:19
Imao sam slican problem na poslu i nekad je stvar uspijelo pogurati force quit findera.

Frustrirajuce i za sada bez trajne solucije za popravak
16.01.2015 | 07:50
Znam da ne pomaže, ali samo bih rekao da meni osobno Synology nas radi uredno i premo SMBa i AFP. Nikada nisam imao lockove.

S druge strane slažem se sa Smayoo. Ne vidim ni ja problem da se shared folderi slože na NASu (gdje se root folderi ionako slažu), a da im se onda pristupa sa mac i win strojeva po protokolima koji najbolje rade na tim sustavima (afp odnosno smb)? Ako su prava složena kako spada neće biti problema generirati sadržaj unutar istih sa bilo kojeg OSa.

Dodatno, file lock (in use) scenario može, kod slučaja kada je NAS u igri, upučivati na mrežni problem. Problemi u transferu i dropanje paketa koje će ti rezultirati sa 'očtećenom datotekom' koja će biti onda deklarirana kao 'in use'. Ovo naravno ne znači da je slučaj kod tebe, ali samo kažem. Wifi transferi pogotovo.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
16.01.2015 | 08:41
I meni se to zna dogoditi, no vrlo rijetko. Na NAS sam Macovima spojen isključivo uvijek preko AFP protokola i uvijek prijavljen preko Admin računa. Kada mi se dogodi da mi neće dovršiti kopiranje na NAS, prvo obavezno restartam računalo jer Finder pamti započeto kopiranje na NAS i bez restarta tu istu datoteku više ne bi nikada dao iskopirati. Pokazuje se u Finderu zasivljena. Nakon restarta prvo izbrišem te zasivljene datoteke, a onda ponovim postupak i obično prođe bez problema.

Jednom mi se nije htjelo iskopirati ni nakon tog postupka, pa sam na kraju morao reindeksirati NAS što obično potraje skoro cijeli dan (zbog velike količine podataka na njemu) i nakon toga sve pet. Radi se o SmartStore NAS.

Ponekad mi se isto tako dogodi da mi Finder neće obrisati neku datoteku koja je prethodno tamo stavljena preko Windoza i javlja da nema prava pristupa. To mora da je neko sr*nje od strane windowsa i SMB protokola. Ponekad pomogne da se promjene prava pristupa iz Findera sa Get Info, ali samo na vanjskom USB disku ne i na NAS. Kod NAS pomaže windows u virtualci i to je sada jedini isključivi razlog zašto ih uopće još držim na Macu. I to mi se dogodilo samo par puta s nekim datotekama koje sam dobio od nekog drugog.

Inače ne vidim razloga zašto biš na Macu koristio SMB protokol koji je kako piše smayoo jako loš na Macovima. Ja sam većinu toga na NAS stavio preko Maca i AFP pa kad priključim PC preko SMB ovaj sve uredno čita bez obzira na koji je račun priključen, a i briše s Admin računom?
16.01.2015 | 13:20
Mozda sam se nejasno na kraju izrazio. Doma na mom NASu ce ostat SMB i AFP shareovi jer mi se neda vise ova pizdarija istrazivat. Izgubio sam previse vremena na troubleshooting dosada.

Problem je sto racunalo nosim sa sobom i imam potrebu kopiranja sa tudjih shareova koji nemaju definiran AFP ( i nemam ga opciju ukljuciti) tako da bi bilo ok da ovo sa SMBom radi.

Necu ulaziti u kvalitetu izvedbe SMB protokola, veca pizdarija mi se cini da to na Appleu ne radi (bar meni) skoro pa nikad.

U simbiozi sa WiFi problemima i jos par bugova, Yosemite pruza fkt jedno zaokruzeno iskustvo.
16.01.2015 | 15:46
SMB prema windows pcjima obično radi bolje. Ovdje imaš problem što SMB od QNAP-a ima svoje bugove, a SMB od Applea svoje.
Ali ja generalno za transfer preko mreže koristim FTP kad god je moguće, jer je neusporedivo brži protokol.
16.01.2015 | 20:20
Sve ok kad imam FTP, kad nemam - snadji se druze.

@rusty - sa dva druga stroja sve radi ok (win, redhat). Iskljucivo mi Macbook radi problem. Nadao sam se da netko mozda ima neko elegantno rijesenje za ovu glupost.

Sank isto vidim odradjuje sulude kombinacije da bi proradilo.

A nista, Win virtualka onda na Macu kad sam vani, doma AFP i to ce bit ok.
17.01.2015 | 00:53
Koja verzija OS-a se vrti na QNAPu?
17.01.2015 | 10:11

Znaš onaj vic kad su išli Mujo, Haso i Huso u šumu narušit drva. Ide prvi Mujo, nosi pilu i sjekire. Ide drugi Haso, nosi gajbu pive. Ide treći Huso i nosi štok od vrata. Sretne ih šumar pa se čudi, kao, sve u redu, pila, sjekire, piva, ali, Huso, majkumu, štaćet' ta vrata?

Kako štać'mi, bolan, pa da otvorim pive!

E tako bi isto ti instalirao windows virtualku da prebacuješ fajle.

civicar kaže:

Pa uvijek imaš FTP.
Ako ti je s druge strane NAS, na svakom NASu ima FTP, jbt. FTP je temeljni, najtemeljniji protokol za prebacivanje datoteka. Pa zove se FTP (File Transfer Protocol), argh!
Ako ti je s druge strane windows mašina, onda imaš FTP server na svom Macu. Pa se spoji s windowsa na mac i prebacuj što želiš.
17.01.2015 | 10:18
civicar kaže:

@rusty - sa dva druga stroja sve radi ok (win, redhat). Iskljucivo mi Macbook radi problem. Nadao sam se da netko mozda ima neko elegantno rijesenje za ovu glupost.

Sank isto vidim odradjuje sulude kombinacije da bi proradilo.

Moguće da je problem onda u implementaciji SMBa na QNAPu i njegovoj komunikaciji sa Macovima. Je li ti QNAP patchiran do kraja? Koji OS version je gore?
17.01.2015 | 11:01
@smayoo - ne razumijemo se. Cesto dolazim u okolinu u kojoj nemogu birat, administrirat, podesavat. Evo ti izolirani folder i po njemu cackaj, razmjenjuj dokumentaciju s ostalima. Znaci nema FTPa, nema AFPa, nema opcije da ista instaliram i podesim.

Tako da je štok od vrata ocito rijesenje u mom slucaju.

@rusty - 4.1.2, zadnja dostupna verzija firmwarea. S QNAPom se ne planiram vise bavit, ukljucio sam AFP i gotovo, to radi ok, prolazi sve sad na prvu.Opcenito QNAP ima hrpu problematicnih servisa, tebi Synology radi ok?
17.01.2015 | 12:22
@smayoo - ne razumijemo se. Cesto dolazim u okolinu u kojoj nemogu birat, administrirat, podesavat. Evo ti izolirani folder i po njemu cackaj, razmjenjuj dokumentaciju s ostalima. Znaci nema FTPa, nema AFPa, nema opcije da ista instaliram i podesim.

Ne možeš aktivirati na svom Macu FTP server? I dati ljudima user i pass (ili običan anonymous, ako im staviš fajle u public folder) da se spoje bilo kojim FTPom i pokupe to?

Dakle, bilo koji windows korisnik, ako npr u mailu dobije link oblika:

ftp://192.168.1.45

i uklika ga iz Outlooka, link će se otvoriti windows explorerom te će isti pokušati anonymous pristup na tu adresu

ili

ftp://username:pass@192.168.1.45/put/do/foldera

će pokušati pristup s tim usernameom i passom i odmah otvoriti željeni path

Može li lakše? A ništa ne treba kod njih podešavati, samo kod sebe u sharing uključiš FTP deamon (pod file sharing).
17.01.2015 | 12:27
Također, već sam naglasio, ali možda nisi primjetio u šumi teksta - SMB konekcije prema windows računalima obično rade, problemi nisu tako česti ni teški. Obično se svode na inicijalno "kurblanje" (mac ne vidi windows računalo, pa ga vidi, ali se ne uspije SMB spojiti, pa traži pass, pa uneseš pass, pa windows odbije, itd.) koje, kad ga jednom prođeš, dalje radi OK.

SMB problemi su obično s Linux mašinama (što NASovi uglavnom i jesu) koje imaju svoju mušičavu implementaciju lošeg SMB protokola, a Mac ima svoju i onda to škripi.

Jedan problem koji se u SMB protokolu ne može zaobići nikad je taj da se nikad nećeš uspjeti spojiti kao korisnik koji nema password. To je zato što Unix (Mac) pakira "prazan" string (korisnik bez passworda ima prazan pass) na jedan način, a Windowsi na drugi. Glupo, moglo se riješiti odavno, ali eto, nikad nije.

Dakle, korisnički credential kojim se spajaš na windows mašinu preko SMB protokola MORA imati nekakav pass. Makar jedno slovo.
17.01.2015 | 14:47
civicar kaže:
@rusty - 4.1.2, zadnja dostupna verzija firmwarea. S QNAPom se ne planiram vise bavit, ukljucio sam AFP i gotovo, to radi ok, prolazi sve sad na prvu.Opcenito QNAP ima hrpu problematicnih servisa, tebi Synology radi ok?

Radi sve uredno. AFP, SMB, lokalno, remote preko VPNa sve super. Neki dan sam testirao novu optiku na jednoj lokaciji, spojio se VPNom tamo, dignuo SMB mount na neki folder i uredno iskoristio 100% linka. Isto tako i preko SMBa.

Ne mogu se požaliti sve radi super
17.01.2015 | 18:47
rusty kaže:
civicar kaže:

Radi sve uredno. AFP, SMB, lokalno, remote preko VPNa sve super. Neki dan sam testirao novu optiku na jednoj lokaciji, spojio se VPNom tamo, dignuo SMB mount na neki folder i uredno iskoristio 100% linka. Isto tako i preko SMBa.

Ne mogu se požaliti sve radi super

Morat cu negdje uzicat Synology za test. QNAP ima dosta bugovitih stavki u aoftveru (DLNA server, Qsync...)

@smayoo - kao prvo hvala ti na vremenu, trudu i objasnjenjima, kao drugo - sve sto pricas savrseno razumijem jer poznajem tehnologiju i kao trece, kad dodjem u nepoznatu/partnersku/korisnicku firmu, da mi se pristup koji je njihova informatika odredila s ogranicenim pristupom na mrezu. Znaci ako su odredili da spremam u shareani folder, onda spremam u folder.

Nema spajanja na moje racunalo, nema spajanja na vanjske servere, nema ftpa, nema niceg sto nije odobreno.

Znaci nije nikakav problem odradit to sto si rekao ( na kraju dana najlakse presnimit na usb stick i dat ljudima da presnime) nego je problem kad radim u tudjem okruzenju i nemam opcije osim presnimit dokumentaciju u unaprijed definirani folder na necijem serveru, NASu.

Znaci, zanima me moze li se podignut pouzdanost SMB protokola na OS Xu a ne kako zaobic SMB protokol na OS Xu.

Alternative su mi poznate i primjenjujem ih ovisno u uvjetima i mogucnostima rada.
17.01.2015 | 19:03
Dobro, a da li si ti tako u okruženju neke firme stvarno i imao konkretan problem (sličan ovom kao što ga imaš s QNAP NASom) ili to sad pitaš više načelno? Jer nisu problemi sa SMB uvijek baš tako veliki.
18.01.2015 | 18:02
Otkad koristim Yosemite situacija s kopiranjem se pogorsala. NA QNAPu je doslovno samo 1 od 10 dokumenata prolazio preko SMBa, a kada sam vani znalo se dogadjati da sporadicno dobijem navedenu gresku. Ni blizu cesto kao doma na QNAPu, ali opet iritantno.
18.01.2015 | 19:41
Značajni problemi su počeli od 10.7 jer je tada Apple napustio raniji opensource SMB paket i počeo gurati vlastiti, kojeg su sami (loše) napisali.
Imaš mogućnost (uključuje instaliranje xcode i kompajliranje opensource source koda) maknuti taj njihov i staviti taj opensource SMB paket.
A ima i drugih varijanti. Npr. ova:
eduo.info/apps/smbup
Samo pročitaj pažljivo napomene prije nego se zaletiš, jer ima isto nekih bugova pa provjeri da li ti je to bitno.
19.01.2015 | 14:47
smayoo kaže:
Značajni problemi su počeli od 10.7 jer je tada Apple napustio raniji opensource SMB paket i počeo gurati vlastiti, kojeg su sami (loše) napisali.
Imaš mogućnost (uključuje instaliranje xcode i kompajliranje opensource source koda) maknuti taj njihov i staviti taj opensource SMB paket.
A ima i drugih varijanti. Npr. ova:
eduo.info/apps/smbup
Samo pročitaj pažljivo napomene prije nego se zaletiš, jer ima isto nekih bugova pa provjeri da li ti je to bitno.

Tnx, budem s tim probao, prije cu samo probat nekako natjerat Yosemite da mi radi u virtualnom okruzenju jer mi se bas i ne testira na radnom stroju.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 16 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ben, Damirst, Ender, IgorD, Maxxy, Riba, Anonimci (513)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO