Mavericks - software update ne radi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mavericks - software update ne radi

04.08.2015 | 19:03
Polako ostajem bez ideja pa da podijelim s vama.

Dakle software update mi ne radi, ne znam točno kada se to počelo događati. App store javlja update, no install ne napravi ništa. Kao iskusan troubleshooter pokrenuo sam update iz command linea i pratio sistemske poruke u Console.app i uočio poruku koja je spominjala access denied za folder /var/folders/zz/zyxvpxvq6csfxvn_n00000s0000068/
Uz malo googlanja naišao sam na Apple discussions thread koji je otprilike opisao problem:
discussions.apple.com/thread/5675829?start=0&tstart=0

Promijenio sam rekurzivno ownership foldera u _softwareupdate:_softwareupdate i to je riješilo problem sa access denied porukom, međutim problem je i dalje bio pristuan. Pokrenem iz komandne linije softwareupdate -i, downloada i instalira update, kaže ok, međutim update nije instaliran i softwareupdate -l ga i dalje prikazuje. Pokušao sam obrisati kompletan /var/folders/zz/zyxvpxvq6csfxvn_n00000s0000068/ i kod reboota je kreiran nanovo, no niti to nije pomoglo.

Kako sam pred nekoliko dana migrirao sistem na SSD, pomislio sam da nije u tome problem, no dogao sam sistem sa starog diska u eksternom kućištu i niti tamo ne radi update. Na korak sam od reinstalacije sistema, prvi put u životu.
04.08.2015 | 20:27
Ja sam nedavno upao u sličan loop. App Store mi je na jednom stroju izlistao nekoliko apdejta, uključno s 10.10.4, ako se ne varam. Ne sjećam se kojim redom sam ih pokliktao (znam samo da NISAM kliknuo na Update All, ili kako god da se zove dotična opcija). Sindromi su bili slični ovima koje opisuješ: App Store bi prijavio postojanje apdejta, krenuo bi download, nakon njega instalacija (koja uključuje restart) i nakon instalacije ponovo obavijest da je raspoloživ isti apdejt. Prošao sam kroz loop par puta i zaključio da sam u loopu. Nisam se sjetio pogledati u konzoli što se zbiva - permissiona sam, na autopilotu, popravio (preko Disk Utilitya, ništa egozotično), ali zapravo se ne sjećam što je točno pomoglo osim neke "gluposti". Moguće da sam samo napravio Sign Out iz App Storea i ponovni Sign In - ne bi bilo prvi put da to pomogne. Pa možeš probati to dvoje (permissioni i relogin) prije reinstalla, a ja javim ako se sjetim što sam TOČNO napravio.
04.08.2015 | 20:32
Sjetio sam se još nečega što mi je znalo pomoći: bootaj Safe mode, pusti ga da obavi svoje i onda rebootaj normalno. Zna počistiti probleme ovog tipa (iako to sigurno nisam napravio u prethodno spomenutoj epizodi).
05.08.2015 | 05:43
Isprobao oboje, nije pomoglo.
05.08.2015 | 10:03
Siguran si da se update NIJE instalirao? Možda se JEST instalirao, samo OS to ne zna?
05.08.2015 | 12:30
Proguglao sam pokušavajući se sjetiti svog workflowa, ali umjesto traženog odgovora naletio sam na slične probleme koji se spominju vezano baš uz ugradnju SSD-a - datum. Ekipa prijavljuje da im je iz nekog razloga datum bio pomaknut u prošlost, a update prolazi samo ako je postavljen na datum nakon objave apdejta. Ima smisla. Pretpostavljam da bi već uočio "krivi datum", ali nikad se ne zna pa možeš provjeriti i to.

Dodatno, vezano za datum, naišao sam i na epizode u kojima je Apple releasao apdejte s certifikatima koji brzo ističu pa ekipu koja ne apdejta "redovno" (tu očito spadamo obojica) dovede u situaciju da apdejt ne prolazi verifikaciju dok se ne počisti zavrzlama s certifikatima. Nju pak mogu "počistiti" dvije situacije - manualni download apdejta ili sljedeći apdejt.

Da ne čekaš sljedeći apdejt (bilo čega), nakon kojeg bi trebao prvo apdejtati to što je najnovije pa onda pokušati starije (ne znam bi li pomogao klik na Update All), možeš probati skinuti Combo Update. Usputno možeš provjeriti i certifikate (support.apple.com/en-us/HT202369).

Za konkretniju dijagnostiku: koliko zapravo apdejta ne možeš instalirati i koji su? Jesi li prethodno uspio instalirati barem jedan update (i koji)? Pod "prethodno" mislim nakon migracije na SSD, u slučaju da ti je App Store ponudio N apdejta (N > 1), a sad si ostao na više od 1, a manje od N. Koji OS je instaliran?

Možeš probati i "propuhati" App Store - skini neki free app da provjeriš može li išta instalirati. I ovo je vezano uz certfikate.
05.08.2015 | 13:46
Koristim command line update tako da App store nena veze s tim. Nije se instalirao sigurno, provjerio sam na iTunesima recimo. Dobra ideja za datum, provjerio sam i to, sve je u redu. Ponavljam, ne dobijam baš nikakvu grešku ni u outputu niti u sistemskom logu. Pokušao sam bezuspješno i sa "sudo softwareupdate".

Evo kako to izgleda:

Riba2s-MacBook-Pro:Desktop Riba$ softwareupdate -i -v RAWCameraUpdate6.05-6.05
Software Update Tool
Copyright 2002-2012 Apple Inc.

Finding available software

Downloading Digital Camera RAW Compatibility Update
Done.
Riba2s-MacBook-Pro:Desktop Riba$ softwareupdate -l
Software Update Tool

Software Update found the following new or updated software:
   * RAWCameraUpdate6.05-6.05
	Digital Camera RAW Compatibility Update (6.05), 7327K [recommended]
   * Mac mini EFI Firmware Update-1.8
	Mac mini EFI Firmware Update (1.8), 4345K [recommended] [restart]
   * iTunesX-12.2.1
	iTunes (12.2.1), 221136K [recommended]
Riba2s-MacBook-Pro:Desktop Riba$
05.08.2015 | 14:06
Dakle, tebe trenutno muče samo 3 instalacije: RAWCameraUpdate, Mac mini EFI Firmware Update i iTunes?

Možeš li provjeriti u App Store > Updates što si zadnje instalirao? Sad gledam kod sebe i vidim da je iTunes 12.2.1 zadnji, Digital Camera Raw Compatibility Upate 6.05 predzadnji i OS X Update 10.10.4 prije toga, u paketu s iTunes 12.2.

Buni me "Mac mini EFI Firmware update" u paketu s "MacBook-Pro" u promptu. Ovo se sve događa na Miniju?

Jesi li probao prethodno spomenuti Combo Update? Konkretno, za 10.10.4, čak i ako je već gore. Ako nisi, probaj. U najgorem slučaju će se odbiti instalirati (jer je već instaliran), a u najboljem može popraviti štogod da je puklo.

Od ova tri "fantoma" koji se pokušavaju apdejtati, iTunes je pogodan za test instaliranja "od nule" - ja bih ga maknuo s diska (uključno s pripadnim mu prefsima) i instalirao koristeći standalone installer. Napominjem: preskočio bih softwareupdate (zato i savjetujem Combo Update vezano uz 10.10.4), koristio bih standalone instalacije.
05.08.2015 | 15:13
U "updates installed in last 30 days" imam izlistane sve neuspjele pokušaje. Mini je, samo ime nisam mijenjao. Idem prvo probati sa sistemskim combu updateom, to mi je i tako bilo u planu.
05.08.2015 | 19:11
Instalirao combo update i na trenutak se ponadao jer je ovaj put ibacio i "Downloaded..." liniju koju prije nije (?), međutim na kraju opet ništa.

Riba2s-MacBook-Pro:receipts Riba$ softwareupdate -l
Software Update Tool

* iTunesX-12.2.1
Riba2s-MacBook-Pro:receipts Riba$ softwareupdate -i RAWCameraUpdate6.05-6.05
Software Update Tool

Downloading Digital Camera RAW Compatibility Update
Downloaded Digital Camera RAW Compatibility Update
Done.
Riba2s-MacBook-Pro:receipts Riba$ softwareupdate -l
Software Update Tool

* iTunesX-12.2.1
Riba2s-MacBook-Pro:receipts Riba$ 
08.08.2015 | 08:29
Prvo ispravak, nije riječ o Mavericksu već Yosemiteu ali ne mijenja puno. Uglavnom reinstall je riješio problem, ovako izgleda update koji radi:

Mac-mini:~ Riba$ softwareupdate -i RAWCameraUpdate6.05-6.05
Software Update Tool

Downloaded Digital Camera RAW Compatibility Update
Installing Digital Camera RAW Compatibility Update
Done with Digital Camera RAW Compatibility Update
Done.

S obzirom da od 10.1 nisam napravio clean install, vjerojatno mu je bilo i vrijeme.
08.08.2015 | 08:34
Ajde super. Reinstall se jako rijetko radi pa je vise kao dozivljaj nego tlaka.
Naravko, uvjek se oni ekrani reinstalla migu na Jubituu gledati. LOL
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 15 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ben, Ender, florijan, Maxxy, Riba, Tito, Anonimci (400)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO