Blokira Macbook
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Blokira Macbook

11.12.2015 | 16:12
Ispricavam se ako sam stavio temu na krivo mjesto ako jesam zamolio bi moderatore da ju prebace.
Nadam se da mi netko moze pomoci kod mog problema. U zadnje vrijeme mi blokira kompjuter i ne mogu nista da radim 10 do 20 sec
kad mi je otvoren Safari i FCPX. Nisam nikakve aplikacije instalirao tipa Mackeeper ili slicno, jedino sto sam instalirao je "Memory Monitor"
i zapravo neznam ni da li mi ta aplikacija uopce ista pomaze. Radi se o zadnjoj Retini 15 incha.
Svaki savjet je dobrodosao.
11.12.2015 | 16:48
dakle periodično ti stroj blokira na 10-20 sek ili se to događa svakih 10-20sek?

ako je prvo, da li nesto napraviš pa onda stroj stoji neko vrijeme ili? je li se to dogodi kada recimo u FCu radiš save?
11.12.2015 | 19:26
Periodicno blokira i u tom trenutku FCP je aktivan ali ne exportiram. Event je otvoren ali u tom trenu nista ne radim nego paralelno otvorim safari i onda krene blokirati. Koliko znam nisam nikakve gluposti gore instalirao.
11.12.2015 | 21:21
Takve "blokade" često imaju veze s tim što neka aplikacija (u ovom slučaju je to vjerojatno FCP) pokušava pristupiti nekom nedostupnom mrežnom resursu. Npr. imaš u nekom folderu alias koji pokazuje na neki mrežni drive, ali taj mrežni drive u tom času nije dostupan. I sad aplikacija pristupa tom folderu (ne nužno i baš tom problematičnom aliasu) te zaglupavi komp jer funkcija OS-a koju je aplikacija pozvala čeka da joj se javi nepostojeći mrežni resurs, iako joj čak u tom času i nije potreban.
Drugi mogući razlog koji mi pada na pamet je da imaš crkavajući disk koji je oštećen na mjestu gdje FCP čuva svoje podatke.
11.12.2015 | 21:23
Hvala Smayoo. Na koji nacin ispitati da li je disk u kvaru?
12.12.2015 | 01:17
Nisi napisao što počne blokirati, internet ili cijeli komp uspori. Kad spominješ fcpx on ima defaultno namješten background render na 3 ili 5 sec, nebitno; kad ne mičeš kursor i ne skrolaš kroz klipove ili se prebaciš na neki drugi program ovaj krene nakon namještenog vremena renderirati promjene koje si napravio od posljednjeg rendera pa ti možda zbog zahtijevnijeg materija unutar projekta ili nedostatka memorije počinje tlačiti komp.
12.12.2015 | 01:31
Ninjago kaže:
Hvala Smayoo. Na koji nacin ispitati da li je disk u kvaru?

Nabavi dovoljno velik vanjski disk i pokušaj na njega kopirati cijeli sadržaj. Ako ti u nekom trenutku proces kopiranja zapne ili se dramatično uspori, disk ti crkava.
12.12.2015 | 02:28
Blokira jednostavno cijeli kompjuter, ne mogu nista radit, ne funkcionira niti jedna komanda i nakon 10 ili 20 sec proradi. Ali to se odnosi samo kad su Safari i FCP zajedno u pogonu. Pa jel moguce da mu 16 gb memorije malo? Znam da je FCP zahtjevan ali ako mu jos treba stavit cu ako se moze nadograditi.
12.12.2015 | 02:30
Probao sam s fileom od 3 Gb, sad neznam da li je to za tebe mali ili veliki sadrzaj. Ovo je odradio sasvim normalno. P.S ja sam napravio Clean Install cisto reda radi.
12.12.2015 | 03:17
Definitivno dosta memorije, kloniraj postojeći sistem na vanjski disk i simuliraj istu situaciju, ja fcpx ganjam na imacu iz 2009. sa 6 gb memorije pa se kotrlja nekako ali ne zadavi kompjuter; meni je tvornički ugrađen disk od 500 gb počeo usporavati pri svim operacijama nevezano uz određeni program pa sam ga zamijenio drugim i sad to sve ide ok, ovaj seagate 500 iz imaca sam stavio u vanjsko kućište, malo ga testirao(ne javlja nikakve greške) i radi normalno što mi je malo čudno ali u kompu definitivno nije radio ok.
12.12.2015 | 19:15
Stvar je u tome da mogu svasta imati otvoreno na kompjuteru ali kad otvorim FCP i kad vrti video s Vimea to ga jednostavno blokira. Sad sam instalirao sve na novo, veceras cu napraviti Backup i onda sutra opet test da vidim kako ce se ponasati. Inace sve radnje koje radim u FCP obradi super brzo i nema nikakvih blokiranja. Meni je gore originalni Ssd sa samo 256 Gb ali sve sto obradjujem u FCP vucem s vanjskog diska.
13.12.2015 | 08:31
Ninjago kaže:
Inace sve radnje koje radim u FCP obradi super brzo i nema nikakvih blokiranja. Meni je gore originalni Ssd sa samo 256 Gb ali sve sto obradjujem u FCP vucem s vanjskog diska.

Vjerojatno se u ovoj recenici krije potvrda da se radi o neispravnom internom disku. Inace nigdje nisi spomenuo je li to blokiranje popraceno beach ballom ili ne?
13.12.2015 | 14:45
Nije popraceno beach ballom. Sinoc mi je jednom na trenutak blokirao dok nisam napravio zadnji update el capitan-a, sad me zanima da li ce se sto poboljsati nakon update-a. Napravio sam isto diagnostic i nije pronaslo nikakav problem, ma da znam da diagnostic nije bas vjerodostojan.
15.12.2015 | 23:42
Proslo je dva dana odkad sam napravio update i nije bilo nikakvih "zamrzavanja" do danas. Obratio sam se Apple support-u i kontaktirali su me u roku 2 min telefonski. Objasnio im o cemu se radi, spojili se na moje racunalo, pratio njihove upute, odradio sam sto su trazili i ustanovili su da nema problema. Nakon 10 min sam opet imao isti problem i skuzio da se problem pojavljuje prilikom otvaranja jedne jedine stranice.
Radi se o adresi www.colorgradingcentral.com
Kad gledam tuorial s njihove stranice ponekad zamrzne i strelica ili arrow radi ali ne mogu nista kliknuti.
Da li je moguce da je racunalo u kvaru ili ima nekakve veze s njihovom stranicom?
Molim ako mi netko moze odgovoriti.
16.12.2015 | 19:44
Sta sam toliko tesko ili glupo pitanje postavio da se neda nikom odgovorit? Ovaj forum je prije nekoliko godina bio daleko aktivniji, uspavali ste se!
16.12.2015 | 20:13
Neznam šta je kod tebe, ali se meni isto dešavalo na iMacu kad je crkavala grafička. Zapravo je apdejt bio kriv. Vraćanjem na sistem prije apdejta, bilo je opet sve u redu.
Ako imaš vanjski disk sa butabilnim Yosemite ili koji stariji OS probaj njega dignuti pa provjeriti da li se to isto dešava. Ili kreiraj drugog korisnika pa probaj s njim.
I da ne duri se.
16.12.2015 | 20:25
Al si brz, svaka cast! Nemam nista u Backup-u osim El capitan-a nazalost. Evo sinoc i danas sam cijeli dan za kompjuterom i nije niti jednom zamrznuo. Dosta sam radio u FCP ali zato nisam niti jednom otvorio gore navedenu stranicu. Sve radi uredno za sada samo me zanima da li je stvarno moguce da mu nesto ne odgovara s te adrese.
p.s. naravno da nisam ljut, samo steta da ovako dobar forum spava. Nekad se pisalo naveliko.
16.12.2015 | 20:49
Moraš priznati i da su bila druga vremena.Još smo mi dobri u odnosu na već pokojni MacKorisnik.
16.12.2015 | 21:37
Ninjago kaže:
p.s. naravno da nisam ljut, samo steta da ovako dobar forum spava. Nekad se pisalo naveliko.

Problem je u tome što 95% korisnika napiše nešto u forum samo kad njima nešto treba, a nikad se ne javljaju kad drugi traže pomoć...
16.12.2015 | 21:56
jzelko kaže:
Moraš priznati i da su bila druga vremena.Još smo mi dobri u odnosu na već pokojni MacKorisnik.

Bilo je puno zivlje na forumu. Iako ja nisam puno pisao, ova starija ekipa je itekako bila aktivnija i uvijek je bilo zanimljivo i poucno citati.
Taman posla da ga zadesi sudbina gore navedenog!
16.12.2015 | 22:02
Problem je u tome što 95% korisnika napiše nešto u forum samo kad njima nešto treba, a nikad se ne javljaju kad drugi traže pomoć...

E Smayoo, da je meni tvoje znanje u ovom svijetu.. Stvar je u tome da ima mnogo korisnika kao ja i da smo doslovno ovisni ovakvim forumom i ocekujemo pomoc iako nitko nije duzan dati. Kako god bar meni je draze vidjeti da se nesto zbiva na forumu, pise, razmjenjuju iskustva nego da cekamo po par dana na novi post ili topic.
17.12.2015 | 06:45
Ma, bude svaki dan barem nekoliko novih postova, samo su možda u forumima koje ne pratiš pa ih nisi primjetio.
Nisam ovo gore napisao da bi tebi predbacivao, nego da ti objasnim u čemu je problem. Ima desetak korisnika koji odgovaraju na pitanja i par stotina koji ih postavljaju. Od onih desetak, dvije trećine su na Jabučnjaku samo povremeno, kad stignu. I tako...
04.02.2016 | 12:23
Evo jos informacija vezano za moj problem. Vjerujem da ce i drugima pomoci.
Koliko vidim, nije hardwerski problem.

discussions.apple.com/thread/7265944?start=0&tstart=0
04.02.2016 | 19:40
Koliko vidim, tamo pišu da je problem u VMware virtualkama koje se ne pogase prije nego komp ode u sleep. Nisi spominjao da koristiš virtualku.
09.02.2016 | 01:48
[quote="smayoo" post=148434]Koliko vidim, tamo pišu da je problem u VMware virtualkama koje se ne pogase prije nego komp ode u sleep. Nisi spominjao da koristiš virtualku.[/quote

Ne koristim virtualku, koliko sam razumio da se taj problem javlja i drugima.
Na kraju sam ipak odnio kompjuter u Apple store i danas su me zvali.
Kazu da su radili dosta testova i da je po njima poceo crkavati disk.
Znaci Smayoo imao si pravo.
09.02.2016 | 09:28
Žao mi je, ali ajde... Bolje disk, nego nešto skuplje...
09.02.2016 | 09:53
Sad bar imaš priliku staviti SSD.
09.02.2016 | 16:59
jzelko kaže:
Sad bar imaš priliku staviti SSD.

Ma vec je bio ssd gore, samo mi je bilo pitanje vremena jer mi je stvarno kompjuter i vise nego potreban.
Bitno je da je sve ok i da sam opet u pogonu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 14 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, Ender, florijan, Riba, Anonimci (481)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO