najbolji OS za iMac G3
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

najbolji OS za iMac G3

30.06.2008 | 01:25
od 400MHz te 512MB RAMa?

trenutno je 10.4.11 gore i brz je, ali me zanima bili bio brži s nekom starijom mačkom?

upotreba? potpuno informatički nepismena žena od 47godina se uči radu s računalom.
30.06.2008 | 04:00
Da, bio bi brži s nekim starijim koji traži manje RAM-a, ali ako je već gore - pusti. Njoj će sve biti prebrzo i ovako.
30.06.2008 | 20:45
Ok, Tigra neću dirat, ali mi je maaaaala panika ako se nedaj bože šta desi, da nemogu napravit reinstalaciju budući da Tigar koji je došao s Macbookom, em što ne paše za iMac, em što iMac nema DVD čitač.

Jel ima neko za prodat Tigra na CDovima ili makar Panthera? Mislim mogu skinit s neta, al eto rado bih legalno (naravno uz pravu cijenu)
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
05.07.2008 | 16:35
Pa Leopard - naravno
Ma Tiger je OK !
Za razne reinstalacije - FW sa strojem koji ima DVD drive i TARGET DISK MODE
05.07.2008 | 20:17
10.3 Možda
17.01.2010 | 21:08
eto doživio sam i to, mami je tigrić prespor postao, a žena samo surfa dakle očito je do safarija al šta ćeš.

skidam panther (sram me bilo) i pitam se, koja je procedura za instalaciju? ista ko i kod Tigra pa nadalje ili ipak ne? valja li na šta posebno pripaziti?
17.01.2010 | 21:22
johne a da joj stavis Firefox? Navodno je dosta brzi bas na slabijim masinama, tj. manje je zahtijevan. Sumnjam da ces nesto dobiti instalacijom starijeg OSa.
17.01.2010 | 21:33
a probat ću, pa ćemo vidit...
17.01.2010 | 22:57
Ja se slažem s MoschuSom. Ako je problem u Safariju, onda downgrade OS-a neće pomoći.

Osim toga, manje je invazivno najprije probati s drugom surfalicom pa ako ne pomogne uvijek možeš instalirati Panther.

Prije FireFoxa (koji je meni jednako zahtjevan kao i Safari) probaj Camino (ne koristim ga, ali ga mnogi ovdje preporučuju), Operu (vrlo štedljiva na resursima) i druge male i kompaktne browsere.
18.01.2010 | 00:40
Tigar ali ubodi još rama, stavi hard koji je na 7200....
18.01.2010 | 09:46
Gle, ako zvekneš nutra 1 Gb Rama, to bu ti pomoglo puuuuno više od harda na 7200/min... I onda je tigar optimum. S puno rama je tigar brži od panthera, provjereno
18.01.2010 | 10:20
Dobro, kažem hard jer je sigurno unutra originalni, koji je na 5400 ako ne i sporiji i sigurno sad već rošta ko blesav
18.01.2010 | 10:28
Ljudi koji ti na takvom stroju preporučuju Firefox mora da su poludjeli.

Camino! Eventualno starija verzija istoga i ne možeš pogriješiti.

RAM naravno, za hard se ne zabrinjavaj previše, a ionako ne znam gdje ćeš naći neki ATA hard od max 80 GB
18.01.2010 | 13:01
nisam stigao još ali stavit ću i firefox i camino i operu pa ćemo vidit.

samo, di bi moga nać 2 keksa od po 512MB RAMa za nj? i po kojoj cijeni? mislim da se to sad može samo polovno nać. jeste li kupovali RAM preko ebaya? iskustva?
18.01.2010 | 13:42
Ja sam svojevremeno kupio 512 MB RAM-a za Titaniuma (U neke G3 Macove je isla ista vrsta RAM-a...ide li ti unutra full size keks ili SODIMM?) i sve je bilo ok. Mislim da ti je eBay jedini izvor za PC100/133 RAM.
18.01.2010 | 14:00
Teško ćeš ih naći, a ako i budeš, neće biti jeftino. Probaj i na usenetu, zna biti s vremena na vrijeme!
18.01.2010 | 15:32
Vanjuška je napisao:

RAM naravno, za hard se ne zabrinjavaj previše, a ionako ne znam gdje ćeš naći neki ATA hard od max 80 GB

Zar nije minimum za LBA 120 GB?
18.01.2010 | 15:33
vedran17 je napisao:
Vanjuška je napisao:

Zar nije minimum za LBA 120 GB?

maximum to jest
18.01.2010 | 15:34
Vanjuška je napisao:
Teško ćeš ih naći, a ako i budeš, neće biti jeftino. Probaj i na usenetu, zna biti s vremena na vrijeme!

Imam ja 2 x 512 viška, prije koji mjesec sam upgrejdo Power Kockicu... Kome treba, vičite...
18.01.2010 | 16:46
meni treba!!

pošto?
19.01.2010 | 10:49
vedran17 je napisao:
Zar nije maximum za LBA 120 GB?

Ako se dobro sjećam, mislim da je 80GB zbilja granica, sve preko na tim kontrolerima ode u ništa.

Postoji naravno k.ext koji će ti pomoći u tome, ali kad se on razleti, odu ti svi podaci s diska, a to nije opcija, zar ne?

Evo, pitao sam Breeda, veli isto kao i ti - 120GB. Onda je valjda u redu
24.01.2010 | 12:50
dakle, ne mogu provjeriti nijedan browser jer se odbija spojiti na wireless!!!

sličan problem kao i prije, samo što isto rješenje ne pomaže.

airport vidi moju i još nekoliko mreža, kao spoji se na nju, indikator zacrni sve crtice ali ni Safari ni iTunes ne mogu na net.

moja mreža je dijeljena preko MBP-a tj. u MBP ide ethernet kabel i onda tu mrežu dijelim preko airporta.

ono što sam primijetio je da čak i kada postavim šifru za tu mrežu, iMac se uredno "spaja" na nju bez da me pita da unesem šifru.

na iMacu sam pobrisao sve Locations iz Network, napravio novu al opet isto
napravio novog usera, opet isto
resetirao modem, opet isto
napravio novu mrežu na MBP, opet isto.

lagano frustrira a mama bi na net po recepte i osmrtnice, a i tata bi po rezultate malog nogometa kojih nema na teletekstu
24.01.2010 | 14:57
Slični problemi, pošto imam iMac G3 350MHz, a nemam srca da ga bacim u smeće. Panther je puno življi, ali s njim zaboravi na novije verzije aplikacija. Ako si zadovoljan s Tiger-om to bi ti bila idealna solucija. Postoji verzija na 4 CD-a. Teško da ćeš ga naći retail, možda na Amazon-u, pa bolje potraži torrent. Od browsera je na ovako slabašnom stroju najbolja Opera 10 (UB), probao sam sve ostale i uvijek ista priča...
24.01.2010 | 15:05
Da li si probao promijeniti smjer, dakle u iMaca spojiti mrežni kabel i od njega shareati Airport? Jer to mi se čini mnogo logičnijim s obzirom da je iMac stolno računalo koje je uvijek na mjestu, a MBP ipak tu i tamo odneseš kojekuda?

Drugo - provjeri da li su ti upisani DNS serveri? 195.29.150.3 i 195.29.150.4 ako si na t-comu. Inače, ima na forumu otprije o DNS brojkama!
24.01.2010 | 16:00
@pjedvaj - jedina aplikacija koja mami treba jest browser, i eventualno neki word procesor ako se ikad odluči nešto napisat. youtube ne gleda, filmove ne gleda, igrice igra samo one u browseru...

@Vanjuška - nažalost ta kombinacija neće ić, jer mi je takva konfiguracija stana da mi je kabel od Bneta kojeg koristim kao providera u mojoj sobi odmah pored ulaza u stan, i to je sve probušeno i namješteno da se odatle dijeli TV signal, tako da sad to sve premještat, baš i ne bu išlo.

probat ću ovo sa DNSovima, ali najčudnije mi je to što me iMac ne pita za šifru od airport veze, a iPhone pita, iako je totalno druga šifra u odnosu na onu koja je bila aktivna do prije tjedan dana
24.01.2010 | 16:35
Meni to indicira da iMac ne kuži enkripcijsku shemu. Koja je enkripcijska shema namještena? Čisto radi dijagnosticiranja, probaj s WEP.
24.01.2010 | 17:15
U tom slučaju: Opera 10, Office 2004, DivX filmovi će ti poprilično trzati, neovisno o playeru i codecu, isto tako YouTube zaboravi sve zbog preslabe grafičke kartice u iMac-u (rješenje: m.youtube.com). Starije igre čak i solidno rade (StarCraft, Diablo 2, Quake 3, čak i Max Payne).
25.01.2010 | 00:22
stavio WEP, i 40bitni i 128bitni, al isto ...
25.01.2010 | 01:53
Probaj, testa radi napraviti WLAN p2p između iMaca i MacBooka, bez access pointa, nekriptirano, nezaštićeno.
25.01.2010 | 01:55
ja na prvi iBook (300MhZ, 544 RAM) držim Panthera 10.3.9 i Camino 1.6.9.
Radi korektno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO