Kad Appleu omrkne, a Microsoftu osvane
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

25.10.2009 | 12:00
Novi Appleov operativni sustav ima vrlo neobične greške. S druge strane, čini se kako su se Microsoftova kola konačno ponovo zakotrljala. Novi Windows 7 je tu, i donosi pregršt novosti. No, ne biste trebali žuriti s migracijom.
Piše: Radoslav Dejanović
arodna poslovica kaže: “Dok jednom ne omrkne, drugome ne osvane.” Ovih dana dogodila su se dva događaja koji jedan sa drugim nemaju apsolutno nikakve veze, ali poslovica ih lijepo opisuje: Apple je korisnike “razveselio” neugodnim propustom u svom novom OS-u naziva “Snow Leopard”, dok je Microsoft izdao svoju veliku uzdanicu, nasljednika abortirane Viste – Windows 7, popraćen vrlo dobrim kritikama većih i manjih IT stručnjaka.

Krenimo od tvrtke Apple. U svom marketinškom stilu, Apple se hvali kako su izdali “The world's most advanced operating system. Finely tuned.” Istinski geekovi na ovo će dobiti neugodan podražaj u jednjaku, no mnogi sretni korisnici Macintosha automatski će se složiti. No, budimo iskreni – proglasiti vlastiti proizvod “najnaprednijim operacijskim sustavom na svijetu” je u najmanju ruku samodopadno.

Dodati k tome kako je i “precizno podešen” svakako titra žicu kakvom umjetniku, modnom mačku ili informatičkom snobu, i to je taj jaki Appleov marketing na djelu. Jak i uspješan, nitko to ne može zanijekati.

No, kako marketing i stvarnost obično nemaju mnogo dodirnih točaka, Appleu se dogodio nevjerojatan propust u njihovom najnaprednijem operacijskom sutavu na svijetu, precizno podešenom.

Zanimljive novosti u Mac OS-u

Snow Leopard donosi nekoliko zanimljivih novosti korisnicima Macintosha: poboljšanu 64-bitnu podršku (iako na nekim Macintoshima “po defaultu” podiže 32-bitni kernel, osim ako prilikom podizanja računala ne držite pritisnute tipke 4 i 6 - “finely tuned”, kažu oni...) i još više 64-bitnih aplikacija. Kritičkom oku teško je previdjeti ovaj gaf, ali prosječan macoljubac zanemarit će činjenicu da mu Apple priča o 64-bitnom OS-u, dok se na njegovom stroju pritom vrti ipak 32-bitni. Najzad, prosječnom korisniku to zaista i nije važno.

Druga zanimljiva novost je Grand Central Dispach, biblioteka koja omogućuje programima “kvalitetnije” iskorištavanje procesora na višeprocesorskim sustavima. Korištenjem ovog API-ja programeri bi trebali moći na jednostavniji i transparentniji način kreirati programe koji su u stanju optimalno iskoristiti procesorske resurse računala. Grand Central Dispatch je vrlo zanimljiv komad tehnologije koji se, istina, nalazi daleko od očiju krajnjeg korisnika, ali to ga ne čini manje zanimljivim.

Treća zgodna novost je OpenCL, jezik koji omogućuje iskorištavanje obilate procesne snage modernih grafičkih kartica, omogućujući programeru iskorištavanje procesora na grafičkoj kartici za CPU-intenzivne proračune; izvrstan alat za matematičke i znanstvene aplikacije, OpenCL tako i Macintosh računala uvodi u klasu računala vrlo zanimljivih znanstvenicima, zbog mogućnosti velikog ubrzanja matematički zahtjevnih aplikacija.

Crni petak na vrlo neuobičajenom mjestu

I, novost koja se vjerojatno neće svidjeti Macintoshevcima: Snow Leopard donosi i ugrađeni anti-malware program, signal korisnicima da se prestanu zavaravati kako je njihovo računalo supersigurno i neprobojno.

Sve u svemu, novo izdanje OS X-a zanimljivije je iznutra nego izvana. No, njegov crni petak osvanuo je na vrlo neuobičajenom mjestu. Nedugo nakon izlaska, počela su sve brojnija šuškanja na Internetu kako novi OS X ima krajnje neobičnu grešku: ne uvijek, ali u određenim situacijama, logirate li se kao gost na računalo (tj. kao Guest account), postoji opasnost da vaš snježni leopard oboli od bjesnoće i uništi sve podatke sa vašeg – glavnog računa (koji je obično i administratorski)! Ovo se navodno događa samo na računalima na kojima je novi OS X instaliran kao nadogradnja na stari.

Zamislimo se na trenutak nad ovim. Imate svog krasnog Macintosha, na kojem imate svoj radni račun, koji je, kako smo rekli, obično i administratorski, dakle posebno važan i posebno zaštićen. Dođe vam netko kome date pristup na gostinjski račun, dakle račun namjenjen osobama koje se inače ne koriste računalom i kojima u načelu ne vjerujete i ne želite im dozvoliti da vam previše prčkaju po računalu.

Gosti to niti neće učiniti, ali nakon njihovog posjeta sam OS će vam veselo pobrisati podatke sa vašeg radnog, glavnog računa! Gdje je tu logika? Kako se može dogoditi da bilo što, što ima veze sa gostom (u načelu računom sa najviše restrikcija i najmanje mogućnosti da nešto pokvari), izazove brisanje podataka računa koji ima privilegije administratora sustava? Kakav je to mehanizam koji to dozvoljava? (prije nego odlučite preventivno ubiti svakoga tko se usudi približiti vašem računalu, napominjem da je problem moguće riješiti tako da zabranite račun gosta na vašem računalu)

Urnebesan propust

“Obični” korisnici Macintosha možda ne razumiju magnitudu ovog Appleovog propusta, ali tehnički obrazovaniji složit će se kako je ovo upravo nevjerojatna stvar i školski primjer stvari koje se ne smiju dogoditi: bilo kakva mogućnost da bilo kakva akcija “običnog” korisnika rezultira gubitkom podataka administratora ne postoji na popisu propusta na koje treba paziti prilikom izrade OS-a: nema je na popisu jer je jednostavno nepojmljivo da bi se takvo što ikad moglo dogoditi na modernom OS-u, bilo kojem.

Obzirom na Appleove akvizicije sposobnih informatičara, ovakav sigurnosni propust... hm, teško je kategorizirati, ali reputaciji tvrtke ovim je nedvojbeno omrklo mrklom tminom. U svakom slučaju, Apple je potpuno zaslužio urnebesan ROFL iz protivničkih redova.

Preneseno s internet monitora!

edit:cijeli članak je predug a i bavi ce microsoftom
25.10.2009 | 15:52
Ta kombinacija s guest accountom je toliko malo vjerojatna da nije vrijedna trošenja vremena na priču. Uostalom, bilo je i prije neugodnih propusta (npr. brisanje network fileova kada se aborta transfer u nekim rijetkim situacijama). Sada je to zakrpano i radi se dalje.
25.10.2009 | 18:39
Treba Rado od nečega i živjeti jebiga...
  • Dijete
  • Posjetitelj
25.10.2009 | 19:16
on dobija pare za to kaj piše?

ja uvijek mislio da je to hobi..
25.10.2009 | 19:23
Ne znam zašto, ali većina vulgaris PC populacije (ali i neki swicheri), misle da je Apple "presavršen" i prema tome preskup, i da za tu "gomilu love" računalo treba raditi bez i najmanje greškice. Iz dvogodišnjeg iskustva sa mojim beloved MacProom, mogu reći da sam preporođen, no bilo je i situacija kad sam, nakon instalacije nekog apgrejda dobio ospice i skužio da Apple nije presavršen. Nekako u to vrijeme pročitao sam savjet Larryija Jordana, FCS znalca (ali i kritičara), da nikad ne apgrejda bilo koji softver, pa čak i OS, dok ne dobije pozitivan feedback ostalih korisnika, a pogotovo dok radi na nekom projektu. Znači, dok strojček radi kak spada i služi svrsi, NE DIRAJ! Moj primjerak Snow Leoparda je zapakiran u ladici i čeka da završim još tih nekoliko poslića. Glede Windows sedmice, ja osobno patim od rijetke bolesti, psihotične averzije prema Windovsima, i općenito MS-u. Toliko sam bolestan da na svom Mac-u nemam ni njihov Office, a frendovi me znaju pitati, pa kako možeš raditi bez Worda? Jednostavno, kažem. BTW, jel ima ovdje još netko sa ovakvim simptomima, ili sam ja najbolesniji?
25.10.2009 | 19:28
Nisi jedini. Eto, mene svi zovu onim 'koji uvijek piše u nekom čudnom programu i daje tekstove u rtf formatu umjesto normalne word docsove..' Naime, ja koristim Bean jer mi je office i word takav overkill da to nije istina, teška mrcina i ide mi na živac....
Onda me jedan kolega zna ispljuvati da kaj ja slinim na Appleu kad su to sve lopate. I Pisi i mac, sve su to lopate...' Ali, kad vidi da slike i PDF-ove gledam izravno iz sistema, onda mu se otme uzdah 'u, ovo je fora....'

Jalnuški diletanti, kako je jedan ostarjeli rahmetli povjesničar običavao reći...
25.10.2009 | 19:52
Ja koristim word kod prevođenja i lektura jer kad se dobacujem sa lektorom ili prevodiocem sa ispravkama koje se delaju na track changes foru ... to nemogu pratiti adekvatno iz neo office-a. Ili sam u zabludi ??!?!
Ali primjetih da pages to normalno prati tako da je i to opcija ... al kod pages-a me uzasno nervira sto nemogu podesiti da defaultno saeva u .doc ili .rtf formatu jer mi se neda sve sto pisem imati u .pages paonda exportati kad nekom saljem jer je neprakticno koliko puta dok pisem stisnem cmd+s ... a ovdje to nemogu ...

Ma apple nitko nevoli ... jadan apple
25.10.2009 | 20:13
ja samo mislim da su korisnici applea ufurani.samo ne kontam zasto?ja imam na mac-u i windowse i koristim njihove programe.jedan od razloga je sto se blackberry ni sa novim softwerom ne sinhronizuje kako treba na macu a na windowsima ide savrseno.
25.10.2009 | 20:13
@ecvis17: A da čekiraš "Save copy as Word Document"?
25.10.2009 | 20:31
scarface32 je napisao:
ja samo mislim da su korisnici applea ufurani.samo ne kontam zasto?

Predugo bi trajalo da ti detaljno odgovorim "zašto". Ukratko, pošto se bavim videom, godinama sam gubio živce, provodio sate i sate instaliravajući drivere, razne service packove, čisteći registri, borio se sa virusima i ostalom gamadi, itd. itd... Kad sam sve konačno naštimao (a napominjem da sam radio uglavnom sa legalnim softwareom), za vrijeme encodiravanja nisam smio taknuti stroj i molio sam dragog svevišnjeg da sve prođe kako treba. Ne trebam posebno naglašavati da moje molitve često nisu bile uslišane (valjda zato jer nisam vjernik ). A na Mac-u, za vrijeme encodiravanja mogu capturirati, surfati, raditi u nekoj drugoj app ili kao sada, navoditi najjednostavnije razloge na pitanje "zašto su korisnici applea ufurani".
25.10.2009 | 21:02
macak je napisao:

A to se nalazi gdje? Sory all ne nelazim ... u save dialogu imam izbor pages5 i pages6?!
25.10.2009 | 21:13
Ecvis, meni track changes između NeoOffice i Worda radi normalno.
25.10.2009 | 21:27
scarface32 je napisao:
ja samo mislim da su korisnici applea ufurani.samo ne kontam zasto?ja imam na mac-u i windowse i koristim njihove programe.jedan od razloga je sto se blackberry ni sa novim softwerom ne sinhronizuje kako treba na macu a na windowsima ide savrseno.

Cekaj, ti hoces reci da je isto raditi i na OSXu i na Win? Jednako ugodno, brzo, logicno?
25.10.2009 | 21:43
ecvis17 je napisao:
macak je napisao:

A to se nalazi gdje? Sory all ne nelazim ... u save dialogu imam izbor pages5 i pages6?!

pages_word.jpg
25.10.2009 | 21:44
smayoo je napisao:
...

Meni nije to adekvatno. Onako kako word i pages to imaju poslagano sa strane texta ... sa skrivenim znakovima sakrivenim a ubacenim obojanim, mi puno vise odgovara.
Ovako mi je nepregledno sa jednim i drugim vidljivim. Uglavnom...
25.10.2009 | 23:23
MoschuS je napisao:
scarface32 je napisao:

Cekaj, ti hoces reci da je isto raditi i na OSXu i na Win? Jednako ugodno, brzo, logicno?

pa meni je juce u posjeti bio jaran koji je profesionalni snimatelj i dobio od firme macpro. kaze on da na macu nikakve logike nema ( to je njegovo misljenje).trebala mu juce webcam za macpro(bez ugradzene) i kupimo jednu za koju nam je receno da moze na mac os i dosli kuci i nema sanse da je instaliramo(koja je tu logika?).
sad o brzini bi se dalo raspravljati.moja zena ima windows a ja mac.ona brze otvori word dokument nego ja pages.

nije da branim windows ali ja koristim oba i srecom na macu mogu oba sistema imati bez da kupujem pc.ali mi nije jasno samo zasto korisnici maca omalozavaju korisnike pc-a?ne mozemo se vise vaditi ni na cijene jer su po cijenama tu negdje,ali ipak pc drzi 80% svjetskog trzista.

da na kraju zavrsim,ja sam korisnik oba sistema.sad imam na bootcampu xp i kontam o kupovini windowsa 7.
25.10.2009 | 23:54

Nije li to stvar "osobnog iskustva"?

Ako na računalu 99% vremena otvaramo PDF dokumente, ugodnije i brže će nam (vjerojatno) biti to raditi na Macu (zahvaljujući Quick Looku). U "logičnije" ne ulazim.

Ako u istih tih 99% vremena moramo samo zbrojiti 2 broja brže ćemo to obaviti na Win jer će se kalkulator, za razliku od Macovog, učitati "odmah". Ali ne znam kako mjeriti "udobnije" dok zbrajamo 2 broja.

Dakle, ni jedno ni drugo nije univerzalni test. A teško da takav uopće može postojati s obzirom da svatko od nas koristi računalo za "nešto drugo", svatko o računalu (zapravo, suzimo definiciju na "o pojedinom operativnom sustavu" ) zna koliko zna, a sve su to faktori koji utječu na to koliko nam je nešto ugodno, brzo i logično.
26.10.2009 | 00:05
zato o ukusima i potrebama ne trebamo raspravljatia bogami a ni rugati onima koji koriste pc.svako sistem ima svoje vrline i mane.sve zavisi za sta neko taj sistem treba i koristi.
26.10.2009 | 00:37
scarface32 je napisao:
zato o ukusima i potrebama ne trebamo raspravljatia bogami a ni rugati onima koji koriste pc.svako sistem ima svoje vrline i mane.sve zavisi za sta neko taj sistem treba i koristi.

Tako je, slažem se. Ja sam ti iznio svoja iskustva sa područja video obrade. Neki moji frendovi i dalje koriste PC za obradu videa, samo što osim rada na video projektima, oni moraju s vremena na vrijeme reinstalirati windowse, dizati drivere, tražiti kompatibilne komponente, a o virusima da i ne govorim. A ja svoje vrijeme koristim samo za obradu videa. Ne znam ništa (ili jako malo) o hardveru i niti me ne zanima. Ono što očekujem od računala je stabilnost, brzina, mogućnost izbora, lakoća i jednostavnost u radu. I sve sam to od Mac-a i dobio.
26.10.2009 | 00:48
Nažalost, ja, čini se nikada neću pobjeći potpuno od Windowsa, još nisam naišao na moćan software u rangu Dassault-ove Catie za Mac-a. A i da dođe sumnjam da bi imao volje za "prekvalifikaciju". Tu je odma i Autocad, Nastran itd itd. U toj poslovnoj domeni Mac OS služi za napisati pokoji dokumentić i pročitati kakav mail. Šteta!
26.10.2009 | 00:49
26.10.2009 | 00:50

O ukusima (subjektivna komponenta) ne trebamo raspravljati, ali o potrebama (i, važnije, načinima zadovoljavanja istih) se svakako "isplati" napisati pokoju riječ.

Ako netko ima potrebu obrađivati video, može mu pomoći informacija ZAŠTO će na Macu u tome biti produktivniji (razlozi koje macak navodi su primjeri neki od konkretnijih). Ali isto tako može mu pomoći i informacija da se neće posebno usrećiti ako mora programirati u Pascalu. K vragu i Pascal - neće se posebno usrećiti ni ako mora raditi u Mayi - ne zato jer Mac ne valja, nego zato jer je port Maye na Mac traljav i bugovit u odnosu na Win verziju (pri čemu vrijedi uzeti u obzir da je licenca Maye skuplja od većine Macova!). I tako u nedogled. Na kraju sve bude stvar kompromisa, a Macu svakako ide u prilog to što out-of-the-box vrti oba OS-a pa, kupivši ga, čovjek ne može puno pogriješiti.
26.10.2009 | 01:23
Slično kao i serafin, ni ja neću moći pobjeći potpuno od Windowsa čak i ako Autodesk odluči opet napraviti CAD za Mac-a (nešto nagoviještaju da bi mogli).

Niti ne mislim da je potpuno pobjeći od Windowsa potrebno. Iako je, definitivno, puno lakše raditi na Mac OSu. Ja to obično uspoređujem s autima. Slično ovom što je macak napisao - kad sam bio klinac, vozio sam stojadina. Nije prošao tjedan, a da se na tom autu nešto nije pokvarilo, bilo da je škripalo, cviljelo, lupalo, otpalo... Više sam vremena proveo pod haubom, nego za volanom. Prošlo je vremena, zaradio sam neku lovu i kupio normalan auto. I dulje od godinu dana se nisam mogao naviknuti da ja samo vozim i natačem gorivo, a da se ništa ne kvari. Da ne govorim da ide ravno kad držim volan ravno.

Ali činjenica je da su za neke specifične stvari Windoze jednostavno bolji izbor. Srećom, tih je stvari malo.
26.10.2009 | 07:40
O, a da vidite finih rasprava na temu; Kaj je bolje Nikon ili Canon? Vi ste male bebe po tom pitanju.
Ja presao prije 4 godine na MAC iz ciste znatizelje (radio nesto i nije bilo para, vec kompenzacija) i dosao je mini (onaj prvi). Sve je tako krenulo. Zakljucio sam da na MAC-u sve radi, RADI!!!!! lol
26.10.2009 | 08:24
Zabac, a tek kad krenu raspre o HiFi-ju... Koji je zvučnik koliko svjetlog zvuka, pa koji kabel za njega... Pa Cambridge audio ili NAD? To je već u sferi metafizike, a bome i ezoterije. Mac ili picek barem služe nekom poslu koji je konačni produkt, a kod HiFija je sve subjektivni doživljaj mjuze..

BTW, ide neko na koncert Diane Krall? Dobra prilika, šteta propustit, kaj ne? Samo me malo brine akustika Cibonine dvorane za nju. Znam kak zvuči kad u njoj 6000 ljudi j...... ter sucu i slično, ali na koncertu u njoj nisam bil...
26.10.2009 | 08:50
Djuro, a definitivno No1. je Commodore i Spectrum prepucavanja. Mislim da se to ne bu nadmasilo. loool
26.10.2009 | 10:58
Pa to je bar jasno - Spectrum je svemirska tehnologija za Commodorca!
26.10.2009 | 11:35
Da i imaš gumice do kraja školovanja... Ajde, molim te, koji spectrum. Commodore ima PRAVU tipkovnicuB)

Nego, kaj niko nije slušal neki koncerat u Ciboni?
  • Dijete
  • Posjetitelj
26.10.2009 | 13:45
Treba te samo brinut da li ce tonac znat napravit dobar zvuk..

Cibona jest strašna, ali se da izvuć i dobar zvuk iz nje. Zadnje sam tam gledao Kosu, koja nije bila nešto, izvedba je bila super, al zvuk je odzvanjal preveć.

Žena spominjala da će ić na Dianu, al ne znam da li je to true..

btw, Spectrum... a ja sam imal Ines tastaturu tak da sam i ja imal plastične tipke..
26.10.2009 | 13:55
Djuro genijalac je napisao:
BTW, ide neko na koncert Diane Krall? Dobra prilika, šteta propustit, kaj ne? Samo me malo brine akustika Cibonine dvorane za nju. Znam kak zvuči kad u njoj 6000 ljudi j...... ter sucu i slično, ali na koncertu u njoj nisam bil...

Đuro, vidimo se na koncertu!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 21 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.55 Seconds

Provided by iJoomla SEO