Macbook Pro 17" MRTAV (bolje rečeno vegetira)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro 17" MRTAV (bolje rečeno vegetira)

20.01.2010 | 23:33
danas popodne dodjem do kompa nakojem je bio upaljen samo mail i msn.
nista nisam instalirao ovih dana, intenyivno sad radio i sve je bilo u redu.

dakle, dodjem do kompa i ZAMRZNUT!
screen saver se zbrejkao nekako...cudno..uglavnom...i nema kontrole...ne reagira.
ja bubnem tipku POWER i gasim.

palim ga ponovo, poruka YOU NEED TO RESTART YOUR COMPUTER. HOLD DOWN THE POWER BUTTON....
ponovim to par puta, opet isto.

gore je instaliran LEOPARD za zadnjim updateovima sa neta. (komp je iz 2008 godine, 2.4ghz 160gb)

posudim od frenda SNOW LEOPARD instalacijski dvd (koji je on dobio sa svojim mbp 15" unibody)

stavim dvd unutra, pokusam pokrenuti instalaciju (bootati sa dvd-a dakle) i dogodi se ista stvar. vise puta

ubacim dvd apple hardware test (iz istog tog kompleta od frenda)
on radi, pokrenem normalni test, dodje do kraja i zaledi se. vise puta.
u statusu tada pise TESTING MAIN LOGC BOARD (jbg nadam se da nije otisla maticna

otvorim komp, malo obrisem RAM (btw kingston 4gb, ne znam jeli original jer nisam prvi vlasnik)

probam opet i nista. ne pokrece se NI SA hdd-a ni sa dvd-a
nikako ne zeli ni u SAFE MODU.

da rezimiram: komp reagira i pali se normalno, ali ako probam bilo kako dici sustav pokaze se ta poruka (KERNEL PANIC mislim).

MOLIM POMOĆ, ŠTO HITNIJU, TREBA MI KOMP ZA ISPIT
20.01.2010 | 23:52
Hm, hardware-ski je gotovo sigurno, jer ta greška dolazi skoro uvijek kad je nešto takve prirode. Kreni od rama, ako su nadograđivani, probaj s drugim keksom. Meanwhile probaj s nekom od ovih opcija bootanja:

.resetting PV and PR RAM
.booting holding "D"
.booting holding "command+S" (single user mode)
.booting holding "shift" (safe mode)
.booting holding "t" (target mode)
20.01.2010 | 23:58
Vrati origigi RAM ako ga imaš, pa probaj onda HW test. Ionako malo toga drugoga možeš probati...
21.01.2010 | 09:02
Možeš probati još bootati stroj s vanjskog hdd-a i na taj način eliminirati moguć problem s HDDom (koji ti Apple Hardware Test gotovo nikad neće prijaviti, osim kad ti je i bez njega jasno da je HDD pokvaren).
21.01.2010 | 11:41
@serafin
nako restartanja ram-a (koje sam uspješno napravio)
situacija se ne mijenja
za Apple Hardware Test sam već napisao da se zaledi na kraju
SAFE MODE se isto neće podići
SINGLE USER je popravio neke fajlove pomoći one naredbe FSCK -FY
onda probam bootati (napišem exit)
on vrti tekst ali stane nakon učitavanja nekog dijela
(to se vjerojatno dogodi i u normalnom načinu samo što ovdje vidim u tekstu što se događa)
TAGRET MODE je naoko ispravan, ali moj laptop je jedini mac doma a na windowsima ne može prepoznati disk (ni uz pomoć MACDRIVE programa, ako netko zna za neki drugi način molim da ga iznese

@dpasaric
nemam nikakav drugi ram

@smayoo
nemam od kuda ga bootati (iako nekako sumnjam da je to problem jer se nije mogao bootati ni sa diska ni sa instalacijskog dvd-a)

zaključak:
nositi na servis da ga poprave (i ako ima neka dobra duša u Zagrebu koja bi mi na dužoj kavi posudila komp da u target modu kompiram bitne dokumente sa kompa na komp)
21.01.2010 | 15:01
Da, svakako odnesti na servis u tom slučaju. Hdd nije sigurno, jer bi u tom slučaju podigao boot s DVD-a. Ovako laički od oka, ili su rami neispravni ili je otišla ploča..
21.01.2010 | 21:05
mda.. tako nesto
danas sam bio u servisu, pokusali su ga bootati sa vanjskog diska, nije islo.
nekako se ipak nadam da je HDD i da cu morati placati vracanje podataka nego da cu morati placati novu maticnu :/

hvala na odgovorima!
21.01.2010 | 21:40
Komar nemoj se nadati da je samo hard otisao jer nije sigurno. Da je otisao stroj bi najnormalnije bootao sa eksternog diska ili dvda. Radje se nadaj da je ram, to nije skupo
21.01.2010 | 22:30
Da, svakako ram bi bio najbezbolniji. Oprosti ako sam smetnuo s pogleda, ali zanima me o kojem macbook pro-u je riječ (3,1..4,1)?
23.01.2010 | 15:43
hmm, neznam tocno, kraj 2007 godine
2.4 ghz 160gb diska, 4gb rama geforce 8600gt 256mb

gledao sam malo uobicajene probleme za tu seriju,
ali te simptome nisam imao (ono sa losom grafickom i slicno)

sta sad, cekam ponedjeljak pa cu vidjeti.
u medjuvremenu trazim po netu maticne ploce
skupo
07.03.2010 | 12:44
ok, laptop popravljen!

maticna je otisla, odnosno to je onaj serijski kvar nVidia procesora.
sve je rijeseno.

Mislim da sam iskoristio svoju srecu za ovu godinu...

P.S.

Svake pohvale iStyle Vlaska servisu.
Ne znam jeste li ikada bili tamo, ali taj dvojac u servisu radi u losim uvjetima i unatoc tome eto ljubazni su i odrade posao dobro.
Znam da ima dosta rasprave o tome, ali eto ja im dajem PLUS.
07.03.2010 | 19:01
Da, ista stvar se i meni desila, odnio u Vlasku, cekao 10 dana maticnu da stigne, besplatno zamjenili isti dan kad je dosla - stvarno sve pohvale sto se toga tice.
Jedino sto mi se nakon tjedan dana koristenja poceo resetirati sam od sebe svakih 10 min da ga sad ne mogu uopce upalit. Kad stisnem power button samo mi lampica zasvjetli. I sad ga opet moram tam nosit. Nadam se da je samo ram.
07.03.2010 | 19:21
Možda imaš samo peh. držim ti fige !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.00 Seconds

Provided by iJoomla SEO