21.01.2010 | 09:10
Jučer sam se susreo sa problemom, prebacivanja (kopiranja) dokumenata i postavki sa starog iBook G4 na novi Mac Book Pro. kada sam prije godinu dana to radio sa PowerBook G4 na Mac Book Pro, nije bilo nikakvih problema jer i jedan i drugi imaju FW 400 port. Spojio sma FW kabel i za otprilike sat i pol imao sam dva identična računala. U jučerašnjoj kombinaciji imao sam problema sa slijedećim:
- MBP ima FW800 a iBook FW400. Nisam u Zagrebu uspio pronaći kabel/konverter, niti itko od mojih prijatelja koji koriste maca ima takvu kombinaciju.
- Migration assistant radi i sa ethernet cablom, ali samo ako je migration assistant instaliran na računalu sa kojeg se kopiraju podaci. Nažalost, iBook je imao verziju 10.3.xx i na njega se nije mogao instalirati CD/DVD shering setup koji sam skinuo sa Applove stranice. On naime radi samo na verziji 10.4.xx. Nisam pri ruci imao 10.4 ili 10.5 instalacijske diskove.
- Setup assistant instaliran sa verzijom 10.3.xx podržava samo FW konekciju, a ne i ethernet
Na kraju sam pronašao zaobilazni put, koji je na kraju riješio problem.
Instalirao sam CCC na Mac Book Pro. CCC nije bilo moguće instalirati na iBook, jer je minimalni uvjet verzija 10.4.xx. Spojio iBook u target modu i napravio image diska na eksternom HDD. Otprilike mu je trebalo 2 sata za 37 GB. Zatim sam taj image prebacio na novi MBP. Otvorio disk utility i u njega ubacio image diska. Selektirao ga i kliknuo open. (Iz nekog razloga, nisam mogao mountati taj image na desktop.) Otvorio migration assistant i odabrao opciju kopiranja sa diska. Obzirom da sam pri instaliranju novog MBP kreirao usera sa istim imenom, nije mi dozvolio kreiranje još jednog, pa sam morao promijeniti naziv novog usera. Nakon jednog sata imao sam konačno kreiranog korisnika, zapravo potpuno identično računalo kao i stari iBook.