Red za cekanje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Red za cekanje

03.04.2010 | 04:38
Pozdrav svima,

I opet imam zgodno pitanjce...

Kako pokrenuti queueing system (ilitiga red za cekanje) command line aplikacije na jednostavan i bezbolan nacin?
Pokusao sam sa xgridom, ali mi bas ne uspjeva (pri cemu mi je kontroler i agent isti komp). Tu foru sam pokusao prilagoditi sa ove adrese: www.macresearch.org/the_xgrid_tutorials_part_i_xgrid_basics, ali kako imam snow lea, bojim se da nisam uspjesno postavio sandbox direktorij, jer sam sve pokusao vrtiti iz klasicnog home foldera...

jel netko radio sa sun gridom na mac-u?

Hvala unaprijed na svim idejama!

Veliki pozdrav!
07.04.2010 | 23:11
Nisam uopće shvatio što želiš napraviti. Daj probaj dati primjer.
08.04.2010 | 21:33
imam jedan dovan program koji se zove orca www.thch.uni-bonn.de/tc/orca/ i sluzi za kvantna kemijska istrazivanja. Instalacija jednostavna, pokrece se u terminalu ./orca input.inp > output.out.
I sve je to divno krasno, ali meni taj program mora obradjivati malo brdo racuna.Tzv. queuing sustav. Podesavanje Torque/PBS i kombinacije s MPI je preteska za moje znanje o programiranju. A za racune koristio bi bijeli intel iMac i MacBook Pro. Ono sto bi htio je da kada ja pokrenem racune, da mi se ne odvijaju svi paralelno, nego jedan po jedan, tj. kada jedan zavrsi, novi se otvara. Pokusao sam napraviti nekakvu skripticu koja bi pronasla sve .inp fajlove i stavljala u format koji treba, ali mi treba komanda koja bi ogranicila pokretanje istodobno. Mislio sam sa wait komandom, ali nije mi uspjelo (zapravo jedanput mi je uspjelo, ali onda sam nesto zafrknuo i izgubio sam ponovno).

Ikakvih ideja?

HVALA NA POMOCI!
08.04.2010 | 21:58
Ne kužim zašto to zoveš "queuing" sustav? Queuing bi bio da imaš npr. neki folder koji bi bio u tom slučaju "queue" i čim u taj folder "padne" (odnekud, preko FTP, AFP ili bilo kako, ručnim kopiranjem ili da ga kreira neka druga aplikacija) neki novi .inp file, Orca aplikacija odmah uzima taj file (FIFO redoslijedom) i generira njegov izlaz, u neki izlazni queue.

Dakle, da li to trebaš?

Jer, ovo što si opisao meni ne zvuči kao queue sustav. Meni to zvuči kao da imaš hrpu .inp fileova negdje i trebaš nahraniti Orcu jednim po jednim, da on za svaki .inp kreira odgovarajući .out, jedan po jedan.

Ako to trebaš, mislim da problema nema jer obična shell skripta se izvodi sekvencijalno (osim ako izričito ne guraš neke procese u background komandom bg ili ih ne umnažaš funkcijom fork).

Ne kužim što u cijeloj priči trebaju raditi 2 Maca? Svaki svoj dio posla (svoj dio .inp-ova)? Oba isto (radi neke kontrole)? Oba iste .inp-ove, ali s različitim parametrima? Jedan drugom dodaje (jedan generira .inp, a drugi ih koristi za .out)?

???
08.04.2010 | 22:58
Da mogu samo ubaciti u folder bio bi cisti ideal!
ZATO PLIZ POMOC (Isabella cluster na Srcu jos ne podrzava taj program)
Jer sada kada ga pokrenem (vrti se po 4-5 sati) i odmah pokrenem drugi, oba se natjecu za resurse. Bas ne kuzim kako se sekvencijalno pokrecu, putem skripte.
A dva mac-a bi trebali moci raditi i svaki svoj i svaki sa istim inputima, ali drugacijim parametrima i da jedan kaze drugome sto da radi.
Puno trazim, znam, ali kada znam da se moze, nesto mi ne da mira...
Pozdrav
09.04.2010 | 00:10
Nije stvar u tome da puno tražiš, nego da ne znaš objasniti što želiš.

Ja shvaćam da je tebi točno jasno što želiš, ali, vjeruj mi, vrlo konfuzno to prenosiš.

Ako želiš pomoć, molim te da se koncentriraš na moja pitanja i odgovaraš na njih što jednostavnije.

1. Kako nastaju .inp datoteke? Kreira ih neki drugi program, ti ručno, "padaju" ti odnekud preko mreže...?

2. Ti nemaš utjecaj na to kamo "padaju" te .inp datoteke? Zašto?

3. KAKO pokreneš jedan, pa odmah pokreneš drugi? Otvoriš dva terminal prozora? Ili nekako drugačije?

4. PO-TAN-KO objasni na koji način dva Maca trebaju ZAJEDNO djelovati. To što ti možeš podijeliti posao pa pola vrtiti na jednom, a pola na drugom zapravo nije ZAJEDNIČKO djelovanje i takav se slučaj ne treba posebno razmatrati (jednostavno na drugom Macu napraviš isto što i na prvom, samo s drugim podacima).
09.04.2010 | 02:16
Da odmah pocnem odgovarati.
1. Inpute sastavljam malenom skriptom koji mi od .xyz rade .inp format spreman za koristenje. Drugi, kemijski program mi generira puno .xyz formate (koordinate atoma u prostoru).
2. (malo nisam razumio) Imam utjecaj kamo padaju datoteke, nemam utjecaj kako mi se pokrecu.
3. Pokretao sam ih
ls *.inp | while read file; do
orca $file > `basename $file .inp`.out
#tu mi nedostaje nesto za razdvajanje; najbolji kandidat mi je bila komanda wait
done
exit
4. Za dva Mac-a, htio sam da se automatski dok su umrezeni podijeli posao, tj. kada ih stavim u mod (po noci) onda da se iz zajednickog foldera pokrecu i na jednom i na drugom razliciti racuni, te da se sync-aju folderi. Nesto kao SETI projekt. Takodjer da mogu udaljeno (remote) pokretati na stolnom kompu racune s MacBook-a. I to jos preko mreze.

Jos jednom puno hvala na pomoci!
09.04.2010 | 09:29
Ad 4 ćemo na kraju.

Ad 2 - ok, ja sam krivo razumio

Ad 3 - takva skripta bi morala procese pokretati sekvencijalno, a ne istodobno. JA sam sad probao kod sebe koristeći openssl des3 za enkripciju polugigabajtnih zipova (to je najbliže procesorskom opterećenju što mogu postići da simuliram to što radi ORCA) i enkripcija uredno radi za jedan po jedan file, a ne za sve istovremeno. To bi se postiglo da se u drugom redu na početak dopiše "bg ".

Moj je zaključak da ORCA ima ugrađeno forkanje, tj da je napisan tako da po definiciji pokrene proces računanja u pozadini i vrati se natrag u shell.

Mora biti da imaš switch koji isključuje to ponašanje. Provjeri upute od programa.
09.04.2010 | 09:46
Imas pravo. Sam program ima forkanje.
Da jos malo o programu. On je modularno napravljen, odnosno kada pokrenem ./orca (stavio sam ga u $PATH) onda sam orca modul rasporedjuje module kada i koji se vrte.
Primjer modula i glavnog programa:
orca : Main input+driver program.
orca_gstep: Relaxation of the geometry based on energies and gradients.
Da li se moze nekako omoguciti da dok god orca* vidi u procesima da ne pokrece ovi proces? Nekakav loop?
Zato sam mislio da mi je queuing system najbolja opcija, a queuing na Mac-u ima naziv XGrid...
09.04.2010 | 15:38
Čuj time (xgrid) se nisam nikad bavio pa ti tu zaista ne mogu pomoći.

Obje ideje (wait kao prva i čekanje da u listi procesa više ne bude orca* procesa) su skriptom izvedive. Malo moram proučiti i probati. Zaintrigirao si me, pozabavit ću se time, ali daj mi malo vremena...
09.04.2010 | 16:08
Hvala na volji i trudu!
Ako treba mozes dobiti i sample same orce pa da vidis konkretno kako programcek funkcionira...
09.04.2010 | 17:03
Eh, da je vremena.

Međutoa, prije ovih drugih kompliciranijih ideja, molim te, probaj sintaksu za forsirano sekvencijalno izvođenje:

orca $file > `basename $file .inp`.out ; done

Eventualno "done" u treći red, ali svakako točka-zarez na kraj prethodnog reda

(Ova sintaksa se nešto razlikuje od jednog do drugog shella. Defaultni Mac shell kad pokreneš Terminal je bash i ovo što sam ti napisao se odnosi na bash. Ako koristiš csh ili zsh, možda nije isto.)
09.04.2010 | 18:33
Elem, ako ovo gore ne proradi, onda bi ovo moralo:

orca $file > `basename $file .inp`.out
cekaj=1
while (($cekaj)) ; do
cekaj=0
ps | grep -v grep | grep -q orca && cekaj=1
done
done

Prva dva retka su ti jasna. Treći je inicijalna vrijednost zastavice, a u četvrtom počinje petlja za čekanje, koja se vrti sve dok prilikom testa zastavica ne bude imala vrijednost 0.

Čim se u petlju uđe, zastavicu stavimo na 0, jer želimo da izađe ako je prethodni orca thread završio.

U šestom redu uzmemo listu svih tvojih aktivnih procesa (ps) pa onda iz nje izbacimo redak koji se odnosi na sam grep proces (grep je ugrađeni tekst-filtar) i onda drugim grepom iz onog što je od liste preostalo tražimo ima li redaka s ključnom rječju "orca". Samo ako je IŠTA pronađeno, zastavica se vraća na 1 (nastavljamo čekati). Ako nije ništa pronađeno, prethodni orca thread je završio pa nećemo napraviti ništa.

Kad se unutarnja petlja ponovno zavrti, ako nismo maloprije vratili zastavicu na 1, završit će i onda se nastavlja vanjska petlja gdje se ponovno pokreće orca s idućim inp-om.

Ja sam kod sebe testirao koristeći openssl umjesto orce, s forsiranjem u background (& na kraju retka) i sve mi je radilo pa pretpostavljam da će i tebi. Jedini problem ti može biti ako postoji neki proces koji u imenu sadrži "orca" a da nije povezan s ovom obradom, jer će ti se onda zaglaviti u beskonačnom čekanju. U tom slučaju malo variraj ključnu riječ.
09.04.2010 | 22:10
Smayoo, hvala ti puno. Jos nisam isprobao, ali cim uhvatim malo vremena (pomalo mitska pojava kod mene) i cim mi zavrsi jedan veliki racun (vec se vrti 16 sati), pokusat cu.
Veliki pozdrav i ZAKON SI!
09.04.2010 | 23:32
Nema na čemu. Probaj pa javi.
10.04.2010 | 17:25
vec samo ; poslije naredbe je upalilo.
ali jako mi se svidja ova novija skriptica.
imam samo pitanjce
da li se moze ta skripta pokretati s neke datoteke, i da se u tu datoteku mogu dopisati nove stvari, dok se vec skripta vrti? (dopisivanje je potrebno kako bi ova skripta postala queuing system i onda se system/Unix guruu moram zahvaliti na prosvjetljenju!)
13.04.2010 | 18:50
isprobao noviju skriptu, prekrasna je.
smayoo duznik sam ti.
13.04.2010 | 21:34
dsakic je napisao:
vec samo ; poslije naredbe je upalilo.
ali jako mi se svidja ova novija skriptica.

Drago mi je da radi.

imam samo pitanjce
da li se moze ta skripta pokretati s neke datoteke, i da se u tu datoteku mogu dopisati nove stvari, dok se vec skripta vrti? (dopisivanje je potrebno kako bi ova skripta postala queuing system i onda se system/Unix guruu moram zahvaliti na prosvjetljenju!)

Opet nisam skužio. KAko - s neke datoteke? Misliš - da vuče imena .inp fajli iz datoteke? Može. Samo daj potvrdi da sam te dobro shvatio.
13.04.2010 | 22:53
umjesto
ls *.inp |
samo napisem
cat file_sa_inputima.nekaj |

ono sto me zanima je da li mogu u tu istu datoteku dopisivati imena dok radi ova tvoja gornja skripta? da li bi naletio na probleme da dok bi ja upisivao ime novoj fajla za pokrenuti on trazio slijedecu liniju i zapeo ili se srusio ili nesto (zbog paralenog pristupa istom fajlu sa dvije razlicite akcije..). Nisam siguran u takvu mehaniku, a sada su mi racunala dosta zauzeta racunima pa se ne bi kockal i isao bas sada igrati...
13.04.2010 | 23:51
Ne bi smjelo biti takvih problema, ali cat nije komanda koju trebaš. On pogleda u datoteku i izlista ono što tamo nađe daj čas, pukne to sve grepu kroz pipe i završi kad naiđe na kraj datoteke. On je gotov u djeliću sekunde bez obzira što će obrada poslije trajati sate i sate.

Umjesto cat koristi tail.

Dakle:

tail -f file_sa_inputima.nesto

-f switch će narediti tail komandi da ne završi kad dođe do EOF, nego ostane živa i čeka da nešto još padne u file i tako do kraja svemira.

Dakle, skripta će odraditi točno to što želiš, samo što neće znati kad želiš da bude gotova. Dvije su metode kako da to riješiš.

1. jednostavna i brutalna - kad (iz drugog terminal prozora ili findera) vidiš da si dobio gotove sve outpute iz Orce, prekini skriptu sa CTRL-C (dok je fokus na terminal prozoru)

2. fina i kulturna - treba skriptu dopuniti testom da li je naišao na tekst koji označava kraj i koji ćeš ti na neki drugi način dodati na kraj liste kad to poželiš. Za ovo trenutno nemam vremena, bit će za koji dan, ali i ovo prvo će ti raditi.
14.04.2010 | 08:52
tako jednostavno?
super.
A sto se tice ctrl+c, to mi je vec postala najdraza komanda u mojim eksperimentiranjima u programiranju...
hvala puno
14.04.2010 | 20:23

nema na čemu. Pozovi me na pivu kad doktoriraš!

BTW, prebacio sam cijeli thread u Mac OS X jer definitivno nema baš puno veze sa softverom. Čak bi možda trebao ići i u programiranje...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO