iBook se ne želi ugasiti
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iBook se ne želi ugasiti

29.06.2010 | 10:28
Imam ibook g4 i tiger 10.4.11. te jedan problem.

U zadnje vrijeme znao sam držati laptop na punjaču i po dva dana i upaljenog po dva dana (navečer bi samo poklopio ekran). Odjednom mi se više ne želi ugasiti kada odaberem Shut Down niti restartati preko opcije Restart. Kada to učinim maknu se sve ikone, dock i sve i ostane mi samo background slika. I tako ostane sve dok ga ja dugim pritiskom na Power gumb ne ugasim.
Pokušao sam to srediti ubacivanjem instalacijskog diska i popravljanjem dopuštenja (repair permissions) i iako je bilo puno greški (koje su sada ispravljene) problem je svejedno ostao. Sve ostalo radi dobro, dijagnostika diska je ok.

Help pls!
29.06.2010 | 10:37
Neki od servisa se ne zeli zaustaviti...vjerojatno bi sistemski logovi pokazali o cemu je rijec. Da li ti je dock dostupan ili se sve pogasi? Imas li spojene kakve USB periferije?
29.06.2010 | 11:33
Sve se pogasi, ostane samo pozadinska slika. Periferija nikakva nije spojena...
29.06.2010 | 11:36
Mislim da znam kako mozemo vidjeti sto se dogadja . bootaj masinu sa Command + v, trebao bi se bootati u verbose (text) modu. Ako se dobro sjecam kada pokrenes shutdown trebao bi se vratiti u verbose mod i uz malo srece vidjet cemo sto ga zakoci. Log out radi dobro?
29.06.2010 | 12:38
Je, logout radi, ali mu treba nekih 15ak sekundi, ne reagira odmah kao prije... Ako bootam stroj sa cmd+v sigurno onda neću zaglaviti u tom modu ili nešto sl? Jer došao sam dm nakon 54 dana u bolnici i operacije i STVARNO, ali STVARNO mi se sad ne da reinstalirati OS... To bi pod svaku cijenu želio izbjeći!

PS puno ti hvala na pomoci i brzom odgovaranju!
29.06.2010 | 13:08
Nece se zaglaviti, ot je isto kao i obican boot samo ti pokazuje text prozor da vidis sto se dogadja. Ajde probaj na brzinu kreirati jos jednog admin korisnika i vidi imas li problema ugasiti iz njega. Ako nemas onda je neki softver/servis instaliran koji mu smeta.
29.06.2010 | 18:33
Bootao sam ga sa cmd + v i nije pokazao nikakvu grešku. A novoga usera uopće ne mogu napraviti, a kod popisa usera nisam mogao napraviti novoga. Sad sam skuzio da moram unlockat opcije pa cu pokusat sad i javim rezultate!
29.06.2010 | 18:49
Napravio sam drugog usera s admin pravima i svejedno se dogada ista stvar...
29.06.2010 | 20:53
Pokreni Console.app i nađi dio loga kada si probao neusojelu shutdown. Unutra mora pisati što se događa. Radi li ti "shutdown -h now" naredba iz terminala?
29.06.2010 | 20:54
Mozes pogledati i u /var/log/system.log
30.06.2010 | 10:50
Ugasio sam stroj, pa sam ga opet upalio da imam svježi log (da dugo ne tražim).

Pri gašenju zabilježi ovo:

Jun 30 09:46:35 hrvoje-cerovacs-ibook-g4 shutdown: halt by hrvojecerovac:
Jun 30 09:46:35 hrvoje-cerovacs-ibook-g4 SystemStarter[192]: authentication service (205) did not complete successfully

Samo to sam našao kao neki dio koji je sumnjiv... Sve ostalo je ok. Nemam pojma što to znači...

p.s. puno ti hvala što mi pomažeš, ja ti ove stvari (konzola, logovi, verboot,...) stvarno ne poznajem. Many thanks!
30.06.2010 | 11:01
negdje na netu sam procitao da treba obrisati sve u folderu StartupItems - no, folder mi je prazan.

dok je stroj upaljen (svježe upaljen), ovi procesi rade (ako ti podaci što znače):

mdimport
UniversalAccessApp
GoogleSoftwareUpdate (nemam pojma kog vraga to radi i otkud to?!)
Finder
SystemUIServer
Dock
pbs
loginwindow
ATSServer

edit: evo i slike da bude malo jasnije...
Picture_1-1ba0168b465ed61adcc7fe3610e5df20.png
30.06.2010 | 13:44
Možda ti je najbrže rješenje napraviti Reinstall preko postojećeg sistema da zadrži tvojeg korisnika i podatke? Doduše ima tu nekih stvari koje bi se dalo poubijati. Što imaš u Accounts preference paneu u tabu Login items? (Ako se to onda nije nekako drugačija zvalo/izgledalo).
30.06.2010 | 14:11
Pokušati ću onda sa reinstalacijom... Login items prazni. Bio je itunes helper, no to sam jos prekjucer maknuo...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO