Pitanje neznalice
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pitanje neznalice

• manutt
  • Posjetitelj
28.09.2010 | 03:06
Bok svima,

dosao sam ovdje u nadi da ce te mi znati pomoc. Naime, od jucer sam vlasnik iPhone 4, medutim moja sreca nije potpuna. Odmah po dolasku doma pokusao sam ga aktivirat, medutim, u tome me sprijecila poruka mojih iTunesa da OS koji koristim nije u mogucnosti podrzati moj novi uredaj. I tu pocinju moji problemi...

Koristim MacBook koji radi na Mac OS X 10.4.11, a da bi mogao koristit iTunese s iPhone-om 4 moram imat najmanje OS 10.5.8

Da mi to nije jedini kompjuter, vjerojatno ne bi bio veliki problem i ne bi vas ovdje gnjavio, al kak sam nedavno dobio otkaz, morao sam vratiti sluzbeni laptop tak da je ovo sve kaj imam.

Moja pitanja su sljedeca:

Moram li ja nabavit novi OS (i je li to onda Leopard?), moze li taj novi OS opce radit na mom MacBooku (Processor - 2.16 Ghz Intel Core 2 Duo, Memory - 1 Gb 667 Mhz DDR2 SDRAM), te kolko kosta? Ne znam je li primjereno na ovom forumu reci da bi bio presretan kad bih mogao dobiti neku nesluzbenu verziju OS-a koju ne bi morao platit (barem ne puno), jer nisam bas pri lovi (understatement!), a pretpostavljam da originalni OS ne dode manje 200€.

Oprostite na podugackom postu i molim vas za pomoc.
28.09.2010 | 03:19
Mozes instalirati i Snow Leopard koji kosta 249kn.

store.apcom.hr/macosx1063snowleopard-p-107.html
28.09.2010 | 03:22
Da. I malo jos memorije bi ti trebalo
  • manutt
  • Posjetitelj
28.09.2010 | 05:12
Pa to mi se zaista ne cini pretjerano skupo! I to bi onda bio OS 10.6, ne?
A dal bi moj MacBook to mogo vrtit? Uglavnom ga koristimo za surfanje, tek tu i tamo obradim pokoju fotku u photoshopu onak, sebi za gust.

I jos nesto, s obzirom da nisam nikad iso skuzavat Macove... Kad bi instaliro taj Snow Leopard, kak bi sacuvao sve podatke koji su trenutno na MacBooku? Imam slobodno jos cca 20 Gb od ukupno 150 Gb, od cega cca 60 Gb otpada na filmove koje bi volio sacuvat. Mora li se formatirat cijeli hard prije instalacije novog OS-a ili bi to doslo ko svojevrsna nadogradnja? Znam da postoji backup, al nikad nisam s tim imao nikakva iskustva ni na kojoj platformi pa nemam pojam na kojem principu to funkcionira.
28.09.2010 | 10:26
Ajmo redom. Nisam ziher jel moguća izravna nadogradnja s 10.4.11 na 10.6. Teoretski je, i u tom slučaju se radi upgrade SAMO sistema, a sve aplikacije i podaci ostaju sačuvani. Ipak, u tvojem bi slučaju savjetovao da si napraviš backup. Kako nisi na leopardu (10.5) nemaš time mashine koji to obavlja unutar sistema pa se moramo snalaziti. Skini program Carbon Copy Cloner (donation ware, možeš se prošvercati za badava) koji će ti napraviti IDENTIČNU kopiju tvojeg sadašnjeg diska. Nakon što si to napravio, moj je savjet da digneš komp s instalacijskim diskom (10.6) i OBRIŠEŠ cijeli hard. Naime, ja sam i mnogi drugi imal usporenja i nestabilnost nakon upgradea na 10.6. Kad sam napravil ovak, onda nije bilo nikakvih problema i kompovi rade ko grom. Nakon što si instaliral 10.6 I POVUKEL sve update sistema (aktualno je 10.6.4) digni lijepo Migration assitant (nalaziš ga u Applications/utilities) i onda odaberi da povuče sve tvoje podatke s drugog maca. Spoji onaj disk na kojem je kopija tvojeg diska iz laptopa i odaberi da povuče i aplikacije i doksove i odi na kavu...
Nakon sat-dva imaš account koji se zove identično kao i tvoj sadašnji. Lijepo se ulogiraš u njega, obrišeš onaj koji si kreirao kod instalacije SL-a i voila!
Nije nauka, ne brini
28.09.2010 | 12:27
da , malo vise memorije ne bi skodilo , ali nije obavezno . mozes instalirati snow leopard i na tu konfiguraciju
Screen_shot_2010_09_28_at_11.png
  • manutt
  • Posjetitelj
28.09.2010 | 17:17
Hvala na savjetima Primjecujem jednu komplikaciju kod Djurinog rjesenja, a to je da mi je potreban drugi Mac ili barem externi hard(?) na koji bi mogao stavit backup. Niti jedno, niti drugo mi nije dostupno...

Al ajmo rec da se nakak snadem za externi hard na kojeg mogu spremit backup svojeg racunala, onda su stvari jednostavne, ne? Formatiram kompletan hard svog MacBooka i instaliram Mac OS X 10.6 (s DVD-a na kojeg sam prethodno zaprzio image novog OS-a), nakon cega spojim externi hard s backupom i povucem s njega image starog MacBooka i to je to. Jesam li dobro shvatio?

[odlomak izbrisao moderator]
28.09.2010 | 17:44
Trebao bi to raditi, samo opet kao sto sam rekao 1GB je premalo memorije za Snow Leoparda.
28.09.2010 | 18:17
manutt je napisao:
Hvala na savjetima Primjecujem jednu komplikaciju kod Djurinog rjesenja, a to je da mi je potreban drugi Mac ili barem externi hard(?) na koji bi mogao stavit backup. Niti jedno, niti drugo mi nije dostupno...

Al ajmo rec da se nakak snadem za externi hard na kojeg mogu spremit backup svojeg racunala, onda su stvari jednostavne, ne? Formatiram kompletan hard svog MacBooka i instaliram Mac OS X 10.6 (s DVD-a na kojeg sam prethodno zaprzio image novog OS-a), nakon cega spojim externi hard s backupom i povucem s njega image starog MacBooka i to je to. Jesam li dobro shvatio?

BTW, upravo skidam prek rapidsharea nesto sto se zove Mac OSX Snow Leopard v10.6.3 ISO Released :April 2010. To bi trebalo bit to, odn. trebalo bi sljakat?

Pa čuj, doista ne znam kak bi inače napravil backup svog harda, ako nemaš drugi?!
Ali, da, napaviš backup, instaliraš novi sistem i onda povučeš sa tog harda sve svoje podatke na komp.....
Kaj se tiče ove rabote s kojom se sad baviš, ako si doista tako nevješt, kako kažeš, a i zato kaj je to pošteno, iskreno ti savjetujem da kupiš, ili barem od nekog posudiš original DVD sa SL-om.
Defou ti dobro veli da bi ti još malo RAM-a jako dobro došlo, ali u tvojem slučaju to znači da kupuješ dva keksa od po 1 Giga da bi nakupio dva giga.
  • manutt
  • Posjetitelj
28.09.2010 | 19:27
[odlomak izbrisao moderator]

U stvari, sad sam se sjetio... imam jednu frendicu koja koristi Mac i na moje pitanje koju verziju OS-a ima, veli 10.5.6 Ja sam pretpostavio da ima original pa ju nisam ni pitao da mi posudi iako sam pretpostavio da bi taj njen OS mogao/trebao bit 10.5.8 - da je apdejtan redovito. Al ocito nije. Je li to tocna pretpostavka?

Dakle, nadam se da ce ovo bit moje zadnje pitanje i da vas necu vise zamarat ovom temom... Je li njen OS moguce jednostavnim online updateom dignut na 10.5.8 i postoji li nacin da taj OS bude iskoristen na dva razlicita kompjutera, bez da upadnem u neke dodatne probleme il zavrzlame? Ak je, vec danas hitam k njoj!

Jos jednom vam se zelim zahvalit na strpljenju i savjetima. Zaista ste vrlo susretljivi!
28.09.2010 | 19:37
Jok, nema serijskog broja, ni provjere, mozes ih instalirati na koliko hoces kompova, naravno da takva rabota nije legalna (bitna je licenca, a ne sami medij). Platio si OS kad si kupio komp. SL je stvarno jeftin (249kn). Inace ne mozes uzeti DVD koji je dosao s iMacom i instalirati ga na MacBook. Mislim da to ne bu islo. Valjda ako je slican hardware, onda da.
28.09.2010 | 19:57
Defou je napisao:
Trebao bi to raditi, samo opet kao sto sam rekao 1GB je premalo memorije za Snow Leoparda.

Kao sto mozes vidjeti i na screenshotu dolje vrtim snow leopard od prvoga dana na 1 gb memorije. (mb pro 1.1)
nemam nikakvih problema iako nije ni cista instalacija nego upgrade s leoparda.
28.09.2010 | 20:24
ma sto god bitno da si covjek aktivira mobitel ....
28.09.2010 | 23:28
Manutt, na Jabučnjaku ne odobravamo niti ohrabrujemo korištenje niti raspačavanje ilegalnog softvera. Molim te da na tu temu ne tražiš ovdje savjete. Sam si rekao da Snow Leopard uopće nije skup. Ja mogu dodati da je daleko jeftiniji od iPhonea 4.

Hvala.
29.09.2010 | 09:46
Ve da je dobil otkaz (nazalost), a trazi rjesenje. Posto nekaj steka s SL-om, a mogu si misliti kako je zelja velika da se upogoni nova igracka i traze se bilo kakva rjesenja (makar i ona s one strane linije).
Mada nije mi jasno, ako si kupio u T-Comu, oni ti ga tamo pripreme za rad.
29.09.2010 | 12:28
Evo, sam da se javim jos jednom za kraj... Morao sam se ponovno registrirat jer mi je izbrisan account (pri ponovnoj registraciji sam skuzio da se trazi pravo ime i prezime taman u trenutku kad sam klikno "posalji").

Uglavnom, hvala vam na savjetima i pomoci, al mislim da za sada jos necu kretat na taj pothvat. Kao sto sam rekao, momentalno trazim posao, a bez kompa to bi postalo teze neg kaj tak i tak je. Zato ne zelim riskirat pa da ustanovim prekasno da OS kojeg sam krenuo instalirat nemre na moj MacBook i sl...

Kaj se tice iPhonea, aktivirao sam ga kod frenda (srecom imam account na iTunesima od prije), al dok god ne sredim taj OS, necu moc cetvorku sinkronizirat s kompom. Aplikacije koje sam koristio ranije sam skino bezicno, kontakte sam sinkronizirao iz starog iPhonea uz pomoc jedne aplikacije, al ono sto me najvise tjeralo da uspostavim simbiozu izmedu MacBooka i iPhonea je da skinem i pokrenem aplikaciju za besplatni Case od Applea. Naravno, bez toga takoder nemrem ni skidat nove apdejte za iPhone, mjuzu prebacivat i sl...

@smayoo
evo, odustajem od cijelog pothvata, tak da se ne trebas brinut oko mene
PS Snow Leopard zaista nije skup, al ipak je skuplji od iPhonea za 151 Kn!

Hvala i pozdrav,
Pero S. Zlikovski
29.09.2010 | 23:07
Davore, molim te da ponovno izbrišeš taj account.
29.09.2010 | 23:28
mozda se covjek stvarno takzove
30.09.2010 | 08:33
To me sjetilo na anegdotu o čovjeku koji je išao u razred s mojom suprugom i zamalo je dobio jedinicu i bio izbačen iz razreda kad je pokušao objasniti profesoru da se zove Hirohito Vukmanović.

Mislim da je ovdje ta teoretska mogućnost isključena.
30.09.2010 | 09:08
Djuro genijalac je u stvari Djuro S. Zlikovski - Supergenijalac. Mozda je to Djurin brat ili rodjak Pero. LOOOL
30.09.2010 | 10:09
Pardon, bil je Milivoj S. Zlikovski zvani Djuro Genijalac
Dakle, Pero mi nije alter ego:P
30.09.2010 | 11:03
Kaj nije Milivoj onaj lovac koji lovi zeca i patka?
30.09.2010 | 12:01
Pa, dok sam se ja time bavil je bil Đuro S. Kojotovski - Đuro genijalac, a Milivoj glavonja je lovil zeca i patka. Glas zecu je dal nenadmašni pok. Puhalo. Uh, kad je to bilo !
30.09.2010 | 14:37
A jel se sjećaš crtića s mravcem i mravojedom? To mi je bil presuper crtić. Jasno, mravoklop uvijek popljuga, njemu je glas daval Martin Sagner, ako se ne varam.....
Toga nije bilo na telki desetljećima, ne godinama:(
30.09.2010 | 15:23

Dakle, prije neg mi zbrisete account, u pravom zivotu zovem se ko lovac Milivoj u nekim epizodama crtica Duska Dugouska AKA Zekoslava Mrkve - Tvrtko. Al ne kuzim zasto je obavezno stavit svoje pravo ime i prezime da bi bio registriran na ovom forumu. Kao i kod bilo koje druge registracije na forum, nisam obracao pretjeranu paznju, jer kaj moze pisat a da ne pise na svakom drugom forumu pri registraciji, tak da mi nije bila namjera obmanuti vas, vec jednostavno nisam primjetio da se trazi pravo ime i prezime. Osim toga, nije ko da bi me isli brisat da sam upisao neko normalnije ime, npr. da se zovem Marinko Rak il tak nekaj... Mislim, ostavio sam svoj mail (i to glavni) iz kojeg se vrlo lako moze zakljucit kak se zovem, pogotovo sad kad sam ostavio svoje pravo ime. Na kraju krajeva, kakvu stetu moze napravit Pero S. Zlikovski, a da nemre Marinko Rak il Ivan Butigan?! Ne kuzim... Al dobro, ak me zbrisete, kaj sad...

Dakle, ak bas ne morate, nemojte me zbrisat, jer sam upravo nabavio od frendovog frenda Leopard Snow i imat cu nova pitanja za vase cijenjene i usluzne clanove.

Pozdrav svima,
Tvrtko
30.09.2010 | 16:28
Osjećaj se slobodnim pretražiti forum pa ćeš naći ranije diskusije na temu zašto tražimo da se svatko predstavlja pravim imenom i prezimenom. U bilo kojoj drugoj društvenoj situaciji, npr. da se negdje izravno, uživo upoznaješ s nekim, bilo profesionalno, bilo društveno i kurtoazno, uopće ti ne bi palo na pamet predstaviti se kao "Pero S. Zlikovski", niti lažnim imenom i prezimenom (osim ako nisi ciljano i sračunato zlonamjeran), zar ne? To je stvar elementarne ljudske pristojnosti.

Čemu onda ovdje ove filozofije?

Također, ne vidim da si ostavio svoju mail adresu u svom profilu.

Dakle, upiši sam lijepo svoje ime i prezime u svoj profil pa ga neće trebati brisati. Ili ćemo ga izbrisati pa ga kreiraj ponovno i onda upiši svoje ime i prezime.
30.09.2010 | 21:19
@ Đuro
Nekad sam delal na konsignaciji i hodal po sajmovima ( ex Yu ). Znaš da su se na štandovima na video trakama ili preko satelita vrtili spotovi, filmovi i naravno crtiči. Ja sam u ono vrijeme imal fond od oko 8 sati raznih crtića na VHS i nešto na Beta kazetama. Tak da sam ih dosta znal već napamet, kaj se teksta tiče. Osobno su mi najbolji bili : njofra, kojot, zmijoljupci, crvenobradi gusar itd. Moram priznat da mi i danas fale i baš je šteta kaj ih više nedaju. Mislim da zbog scena nasilja, ali puno su gori pravi filmovi. Ne sjećam se nijednog problema s djecom zbog tog iz tih crtića, jer su crtići i klinci su ih tako shvaćali. Danas je to otišlo u nekom smjeru koji iz pristojnosti nebum komentiral.
01.10.2010 | 00:36
smayoo je napisao:
Dakle, upiši sam lijepo svoje ime i prezime u svoj profil pa ga neće trebati brisati. Ili ćemo ga izbrisati pa ga kreiraj ponovno i onda upiši svoje ime i prezime.

Probao i uspio promijeniti samo ime, jer prezime nije moguce mijenjati. I kaj sad..?
01.10.2010 | 01:39
Javi se adminima (Riba i dpasaric) na PM i napiši im svoje prezime da ga oni unesu.
01.10.2010 | 02:24
Ok, jesam

Sad pitanje
Ak ja sad pokrenem instalaciju Snow Leoparda ovak, odma u glavu, direktno iz Tigera, kaj da ocekujem? Kolke su mi sanse da sve prode ok? Pitam, jer nisam siguran dal sam skuzio Djuru kad mi je savjetovao da obrisem cijeli hard. Vjerojatno ce zvucat glupo (mozda cak i je), al ne razumijem sto znaci da dignem komp s instalacijskim diskom i da obrisem cijeli hard. Dal da instaliram Snow Leoparda ovak kak i mislim, pa kad se instalira, da obrisem cijeli hard i onda restoram s backupa (kojeg tek moram napravit), ili prvo brisem hard i onda pokrecem instalaciju SL-a (tak nekak to ide s Windowsima, al imam neki filing da nije slucaj s Appleom)?

I jos jedno pitanje: Dal backup bude iste velicine ko i disk koji je zbekapiran ili on bude manji? Pitam zato da znam zamolit nekog da mi posudi externi hard pa da znam rec kolko mora imat slobodnog mjesta.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO