01.10.2010 | 10:30
@Manutt
Imam iMac bijeli C2D na 2 GHz koji je originalno došao s tigerom. Kad je izašel Leopard, lijepo sam ga kupil za 1149 kuna (ako se ne varam) i napravil samo upgrade i nije bilo nikakvih problema. Kad je izašel SL i njega sam kupil (samo 249 kuna! Ha!) i napravil istu stvar. ALI: nakon tog upgradea se komp JAKO usporil, a aplikacije se su se počele rušiti kao na prozorima... Već sam posumnjal da nijedan nije kompatibilna sa SL-om i onda sam napravil celan install od nule.
Dakle, ubaciš SL instalacijski disk i odeš na restart. Kad on napravi vooing, stisneš C i držiš čime kompu govoriš da boota sistem s optike. Kad on to napravi, odeš u disk utility i odabereš opciju erase disk. Ako baš želiš biti über siguran, imaš i opciju upisivanja nula na disk. Jasno, oba ta postupka su skončana s totalnim gubitkom svih aplikacija i dokumenata na hardu. No, kako imam time mashine disk, to me nije brinulo.
Lijepo sam instaliral sistem od nule, povuko sve update sistema i onda preko migration assista vratil sve aplikacije i doksove gore. I sad komp radi ko grom i nema baš nikakvih probelma.
Iste simptome imal sam i na miniju pa sam i na njemu reinstaliral sistem od nule. Na miniju nemam time mashine, ali sam onda preko mreže s migration assistom povukel opet sve sa ovog iMaca i sad oba kompa rade ko grom.
Ako se ne varam, mislim da je i Jzelko imal slične tegobe....
Dakle, za tebe je ovaj postupak, jer tiger nema ugrađen time mashine. S Carbon Copy Clonerom iskopiraj cijeli disk i onda kreni u postupak instalacije. Obriši cijeli disk i onda instaliraj novi sistem. Samo jedan savjet: prilikom instalacije imaš opciju customize pa tamo možeš odabrati što sve želiš instalirati. Nekako sumnjam da ti je potrebno baš svih 234 jezika i pripadajući fontovi pa tu možeš ušparati dosta vremena i prostora. Drugo, SL po defaultu NE instalira rosettu; ako koristiš PPC aplikacije, ona će ti biti potrebna pa klikni i na nju. Rosetta je programčić koji PPC kod prevodi u kod za Intel.
Za kraj, niti svi printeri svijeta nisu ti potrebni, pa možeš odklikati i njih...
Sretno i najprije napravi backup, a onda se igraj koliko hoćeš, jer nemreš napraviti nikakvu štetu