22.11.2010 | 21:05
u zadnje vrijeme kada instaliram neke aplikacije od apple-a mi se javlja na kraju ovaj error: System extensions cannot be used... i to za /System/Library/Extensions/ZD1211Mac.kext i /System/Library/Extensions/ZD1215Mac.kext.
Za cega tocno sluzi taj .kext ? Jeli imao netko vec nekakvih problema stime? Moram napomenuti iako mi javi taj error da aplikacija koju sam instalirao radi bez problema...
Taj kext bi trebao biti ZyDASov driver, ali moguće i da je neki malware koji samo zlorabi naziv ZyDASovog drivera - za utvrditi da li je jedno ili drugo, trebalo bi secirati sam fajl, ali preskočit ćemo taj dio.
Ako si spajao na komp neki uređaj koji koristi dotični driver, moguće da se tom prilikom instalirao (driver). U tom slučaj spomenuti error može biti posljedica pokušaja odlaska aplikacije na web (krajem instalacije, zbog registracije ili čega već).
Ako bi se driver/uređaj trebao koristiti, a OS X ga ne može iskorititi (od tuda poruka "System extensions cannot be used..." ), najčešće su u pitanju ova 3 razloga:
1. Kext je 32-bitni, a kernel (vrijedi isključivo za Snow Leopard) je 64-bitni. Provjeri koji kernel ti je bootan (vjerojatno 32-bitni, ali nikad se ne zna) - odi na About This Mac, More Info, Software - u jednom retku piše "64-bit Kernel and Extensions" - trebalo bi pisati "No". Ako piše "Yes", bootaš 64-bitni kernel, a kext je 32-bitni. Malo vjerojatno.
2. Instalacija koja je "ugradila" driver nije obavila posao kako treba (nije rijetkost!) pa kext ima krive permissione i system ga ne može učitati. Kextovi moraju pripadati root korisniku u wheel grupi, te imati permissione 755. Dakle, gledano iz terminala, mora pisati ovako nešto :
drwxr-xr-x 3 root wheel 102 22 Kol 2007 neki.kext
Ako ti je terminal nepoznanica, onda možeš pokušati "automatizirano" rješenje - popravi permissione kroz Disk Utility (Repair Permissions, na sistemskoj particiji). To bi trebalo dovesti i kextove u red, ali svakako pomaže zaviriti kroz terminal da li nakon popravka svi "izgledaju" poput ovog gore (bitan je samo "drwxr-xr-x" i "root wheel" dio).
3. Moguće da je došlo do korupcije kext cachea koji OS koristi kod boota. U teoriji, svaki put kad se unutar foldera s kextovima (/System/Library/Extensions) dogodi nekakva promjena (počevši od običnog "toucha" kroz terminal), OS regenenerira Extensions.mkext cache (koji se u Snow Leopardu preselio u /System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/). Na disku su alati za "pješke" rebuildati taj cache, ali ako sigurno NE koristiš dotični driver, najpametnije je jednostavno obrisati kextove i pustiti OS-u da sam rebuilda Extensions.mkext.
Prvo obavi (1) i (2). Ako zaključiš da sigurno NE koristiš dotični driver, možeš pokušati i ovo pod (3). Folder iz kojeg brišeš je sistemski pa očekuj da te OS u najmanju ruku pita admin password. U slučaju da je kext "zalockan" (a ne bi trebao biti čim ga ne može učitati), malo će se zakomplicirati postupak, ali otom-potom.