29.11.2010 | 00:15
Pozdrav svima. Trebam savjet / pomoć oko problema sa Mac Bookom.
Radi se o bijelom macbooku (unibody) kupljenim pred nešto manje od godinu dana (još nekoliko tjedana garancije). Stroj je upogonjen sa 10.6.4 verzijom sistema.
Užasno je bugovit, rado se ruši.
Do sada nije imao kernel panic ni jednom ali zato ima problema kad se ušteka usb stik ili vanjski usb hard. Ovo se ne dešava se sa svim usb diskovima, no dešava se sa nekolicinom usb diskova a ne samo jednim pa da zakjučim da je riječ o pokvarenom stiku ili disku.
Kad se ušteka stik nerijetko zablokira komp tako da se mora raditi prisilni reboot (sa power buttonom). Primjerice prebacuju se fajlovi na usb stik, fajlovi se i prebace i sa quick lookom se pokuša pregledati fajl koji je sad na usb stiku i zablokira se finder tako da se mora prisilno rebootati stroj jer više ne rade ni force quitanja ni jabuka pa reboot ... ništa. Vrti se beach ball i to je to.
Uglavnom imamo doma jedan usb hard disk i taj mu ne uzrokuje probleme, ali tuđi stikovi i usb diskovi gotovo redovito ruše sistem.
Znalo se ranije dešavati da uštekam svoj usb disk u njega i da ne mounta disk, a isti disk minutu kasnije mounta Mac Book Pro naj normalnije. U zadnje vrijeme ovo se ne dešava.
Osim toga gotovo nikad neće normalno isprazniti Trash. Ili ga odbija isprazniti, ili ga prazni neuobičajeno dugo. Stavim u njega 10 foldera koji su prazni i on mi kaže da briše 547 datoteka i radi to 15 minuta?! Secure Empty Trash radi pouzdanije, no također dugo traje.
Nerijetko jednostavno zablokira finder nečim ponukan ( nisam uspio izloirati uzrok jer je stroj od cure pa se njoj češće dešavaju problemi ali bome sam i sam prisustvovao mnogim blokiranjima ).
Kad iz nekog razloga Finder zablokira i ako se pokuša ubiti Finder app sa killall Finder komandom u terminalu ili sa Quit Finder menu komandom ... više se neće startati aplikacija sve do reboota stroja.
Evo danas se desilo da je u Previewu čitala neki PDF i anotirala neke rečenice i tako i na kraju hoće sejvati fajl kako bi sačuvao te anotacije, i on krene jako dugo sejvati i na kraju se sruši.
Pa se sruši transmission koji je pokušala ugasiti, pa još neka aplikacija isto?!
Uzeo sam onyx i probao onaj SMART disk check koji predlaže pri startu i rekao je da disk needs repair. Repair smo napravili (jer je tada disk utility rekao da treba disk repair) pred nekih mjesec dana i sad evo opet traži. I nakon toga je jedno kratko vrijeme bilo bolje ... i sad opet ludi?! Do tog repaira je imao i neke GUI bugove, čudno bi displayao ikone, menu bar od osx bi pocrnio ili bio polu transparentan … toga nema neko vrijeme već.
Što je vaše mišeljenje? Jesu li ovo hardware problemi, ili OSX?
Kako bi mogao riješiti problem? Što bi mogao provjeriti?
Stroj je još par tjedana pod garancijom, da ga pošaljemo k njima?
Plz pomozite oko ovoga neznam baš kuda dalje.