Sve se poremetilo !
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Sve se poremetilo !

07.12.2010 | 20:41
Najbolje ce biti da krenem od pocetka jer nista mi nije jasno.
Jucer sam s Cocktail-om prosao nakratko preko sistema. Ne znam ima li to veze s tim ali navecer sam primjetio na desktopu dvije fajle ( ikona u obliku praznog lista papira ): .localization i .DS_Storage koje se nisu dale ubaciti u Trash vec su se stalno vracale na isto mjesto bez obzira da li je Trash ispraznjen ili nije. Primjetio sam takodjer u prozoru Finder-a da se iste fajle nalaze na pocetku u Application, User i Documents i nisu se mogle izbaciti. Proguglao sam malo ali rjesenje nisam nasao.
Obzirom da imam i externi disk na kojem je takodjer instaliran Leopard i koji sluzi za Time mashine, odlucio sam brzopleto i panicno, pa sam reinstalirao sistem ali na Tiger i to Install and Arhive jer nemam instal disk za Leopard. Mislio sam povuci podatke s externog diska: fotografije, glazbu, mailove, keychain, ...jer to mi je prevazno a poslije sto bude.

Sad se dogadja da mi Tiger slepa i ne mogu cak ni otvoriti neke App poput iTunes i iPhoto pa cak ni Sistem Preferences ako je otvaram preko jabuke. Iz Dock-a je uredno otvaram ali npr. iPhoto ne mogu iz Finder-a prevuci u Dock. Nikakve podatke nemam iako je vidljivo da je sve na disku da je sve unutra posto je tezak 70-ak GB.

Pri pokusaju da podignem sistem s externog diska, sto sam do jucer uvijek mogao, dolazi do gasenja kompjutora nakoliko sekundi nakon bijelog ekrana i pojavljivanja jabuke. U Disc Utility-ju uredno su prikazana oba diska i pripadajuci OS na njima - Interni disk s Tiger i Externi s Leopardom.

Radi se o iMac G4 20' 1.25 GHz, 2 GB DDR iako mi je prije sat pokazivao 1.5 GB pa sam pomislio da nije do memorije, trenutno opet pokazuje 2 GB.

Napomenut cu jos da je na pocetku instalacije nesto krcilo - Nisam ocijenio da li je HD ili DVD.

Moze li se mozda ista spasiti preko starog Power Mac G4?

Servis?
07.12.2010 | 23:00
Ne mogu vjerovati... Kakav mesar...

Sad ti ne mogu pomoći jer držim dijete u jednoj ruci. Sutra... Nije za servis u svakom slučaju.
08.12.2010 | 20:17
Danas sam narucio da mi hitno dostave Install DVD Leopard s kojeg je i pokrenuta ova masina. Sigurno ce proci par dana dok stigne iz USA.

Hoce li to mozda pomoci u rjesenju ?
08.12.2010 | 21:53
Ajoj... brate...

Nemam pojma što bi ti rekao. Najradije bi te išamarao. Nažalost, to ti ne bi pomoglo. Kad bar bi Pretpostavljam da ti ne bi ni slučajno palo na pamet ići podešavati kut paljenja na autu s elektronskim paljenjem i ubrizgavanjem na način da mu najprije izvadiš utrobu i umjesto nje ubaciš motor od stojadina? AAAAARGH! Nemam riječi kojima bi izrazio koliko si me uzrujao.

Što ti je uopće trebao taj cocktail kad je očito da nemaš blagog pojma o fine tuningu računala i onom "ispod haube"?

Te fajle koje su ti se odjednom pojavile su najnormalnije fajle koje su uvijek bile tamo, samo su inače skrivene, tako da ih korisnik vulgaris ne vidi, da ga ne uznemiravaju i da ga ne zasvrbe dlanovi kao što su tebe zasvrbili.

Ovo što si nakon toga napravio - to je tek .... AAAAAAAAAARGH!!! Kako ti je to uopće palo na pamet?

Zašto nisi ništa pitao PRIJE nego si odradio tu seriju poteza?

Instalacija Leoparda preko ovog će MOŽDA pomoći. A možda i neće. Možda ćeš na kraju morati napraviti clean install pa iznova instalirati sve aplikacije, podešavati, itd.

Nisam iz tvog teksta shvatio - imaš Time Machine backup i po njemu (jesi ili nisi?) isto nešto zabrljao? Ako nisi, onda je možda najbolje da napraviš clean install leoparda pa onda migration assistantom povučeš sve sa Time Machine backupa. Osobno to nisam nikad radio, ali pisali su ovdje ljudi da to radi bez frke.
08.12.2010 | 22:27
I brzopletost bi trebalo uvrstiti medju smrtne grijehe. Ovo mi je vec skratilo nesto zivota samo ne znam jos koliko.

Uglavnom, gotovo sve mogu pronaci pod Previous Sistem- user- ...osim fotografija iako vidim da iPhoto Libery ima 16 GB i keychain-a. Problem je sto su neke aplikacije kao iTunes 10 iz Leoparda pa ne funkcioniraju u Tiger-u. Vidjet cu sta ce biti kad ponovo na ovo nabacim Leoparda pa cu biti slobodan nanovo potrazit savjet.

Ne mogu shvatiti zasto mi se ne podize sistem sa externog HD-a posto je on sluzio za kopije koje su svakodnevno izvrsavane preko Time Machine a taj externi HD je takodjer bio bootabilan i cesto sam dizao sistem s njega kad sam radio Repair permision. Zapravo imao sam dva potpuno identicna bootabilna HD-a. Zbog toga i jesam bio tako nepromisljen jer sam bio uvjeren da jos uvijek imam rezervni HD. Ali, sad kad pokusam podici sistem s tog Externog HD-a cuje se onaj zvuk voooom, pojavi se bijeli ekran s bijelom jabukom, pocne se vrtit onaj kruzic i nakon par sekundi kompjuter se iskljuci !! Sta bi to moglo biti ??
Snapshot_2010_12_08_21_22_51.jpg
09.12.2010 | 00:26
Mojih par savjeta (da zaobiđeš usputne zaj......je):

1. Izradi backup svega što ti je važno na neki posebni vanjski HDD (posudi od nekog, kupi, snađi se nekako).
2. Formatiraj vanjski HDD koji sada koristiš.
3. Počisti TimeMachine - prije OBAVEZNO pročitaj uputstva: support.apple.com/kb/ht1427
4. Napravi Clean Install OSX-a na HDD-u od Maca.
5. Instaliraj ponovo sve aplikacije, sve podesi kako ti paše.
6. Vrati fajle sa HDD-a iz 1. koraka.
7. Poslušaj Smayu, ako ne znaš u što se upuštaš ne diraj.

Puno posla, ali bi nakon toga trebalo raditi k'o iz dućana.

Sretno!!!
09.12.2010 | 00:31
Antun je napisao:
Ali, sad kad pokusam podici sistem s tog Externog HD-a cuje se onaj zvuk voooom, pojavi se bijeli ekran s bijelom jabukom, pocne se vrtit onaj kruzic i nakon par sekundi kompjuter se iskljuci !! Sta bi to moglo biti ??

Drži Command i V kod boota pa ćeš možda uspjeti vidjeti zašto ne uspije boot sa vanjskog diska.
09.12.2010 | 00:37
Božeačuvaj kako ti čovječe razmišljaš? "Vidi fajl na desktopu ... hmmm neće se izbrisat ... hmmm možda da ga prokinem šakom?!"

Vjerojatno je najbolje da niš puno ne provjeravaš. Prebaci normalno drag dropom i te fore, na neki externi sve što trebaš, fajlove, lajbrarije, sve.

I onda uzmi DVD sa operativnim i prebriši s njime sve što imaš na Macu. Onda si stavi fajlove natrag na njega, pa onda stavljal aplikacije kako stigneš. I pobogu, nemoj ga više "održavati"
09.12.2010 | 01:07
Upravo to!
  • Dijete
  • Posjetitelj
09.12.2010 | 01:18
Ljudi, juzina je.. sve ok.. ne se zestit, al da se propisno zeznuo, jest.. al rjesit ce..
09.12.2010 | 19:15
Da, vjerojatno sam i zasluzio ovo samaranje...ali ima u zivotu takvih ludih trenutaka koje poslije ne mozes objasniti ni sam sebi. Poznato je da nema smisla plakati za prolivenim mlijekom pa cu se baciti na popravak stete a u tome mi pomaze, osim vas naravno, i David Pogue.

Pokusao sam s Command i V ali se kompjutor brzo ugasi i ne mogu procitati.

Kupit cu jedan vanjski HD i izvrsiti backup svega sto mi je vazno.

Nakon malo boljeg pregleda situacije mislim da ipak nece biti katastrofe sto se tice gubitka podataka i da cu se s Install DVD-om ipak izvuci iz ove neugodne situacije.

Zahvaljujem na savjetima i na packama. Javit cu se ponovo za par dana, nadam se.
10.12.2010 | 14:41
Antun je napisao:
Danas sam narucio da mi hitno dostave Install DVD Leopard s kojeg je i pokrenuta ova masina. Sigurno ce proci par dana dok stigne iz USA.

Hoce li to mozda pomoci u rjesenju ?

zašto iz USA kad imaš u kreativnom www.kreativni.hr za naručiti i dođe za dva dana +/-
10.12.2010 | 20:03
Nisam znao ! Odmah cu ih kontaktirati.

Hvala ti na obavijesti.
11.12.2010 | 20:52
nema blema.
19.01.2011 | 21:52
Ima vec 15-ak dana kako namjeravam zavrsiti ovu temu ali nisam nalazio vremena. Ukratko, Install DVD je stigao iz USA ali je zaista duuuugo putovao i stigao je tek pocetkom 2011. Najprije sam, oprezno, izvrsio Arhiv and Install ali vec sutradan sam izvrsio Clean Install kad sam se uvjerio da mi je na externom disku Time Machine ostavio sve netaknuto osim sto je iz meni nepoznatih razloga postalo nemoguce podignuti sistem s njega.

Na takvu cistu instalaciju OSX 10.5 nabacio sam sve Update-e i jednostavno na desktopu otvorio prozore Findera sa oba HD-a. Metodom rucnog prebacivanja prebacio sam sto me je interesiralo a kod nekih aplikacija kao npr. iPhoto i iTunes zamijenio sam Library a kod Safarija i Keychain preferences i ponovo sam dobio gotovo identican stroj kakav je bio i prije.

Na kraju ovog neugodnog iskustva mogu vam, postovani jabucnjaci, pouzdano reci da sam se po zavrsetku posla osjecao kao Mujo iz onog vica sa tijesnim cipelama...

Da, ako nekome zatreba Install DVD OSX 10.5 na jednom DVD-u ( jer "starci" G4 nemaju dual layer ) - tu sam.
19.01.2011 | 23:26
Kako ljudi od sitnice naprave slona. Od dva bezvezna filea u trashu dođu do potpunog kaosa... ahh... btw što se ne može pobrisati redovno, sredi se u terminalu i sve pet, ali treba i znati zašto je do toga došlo. Kako se već Smayoo iznervirao i za mene, ja ću samo produžiti!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO