07.12.2010 | 20:41
Najbolje ce biti da krenem od pocetka jer nista mi nije jasno.
Jucer sam s Cocktail-om prosao nakratko preko sistema. Ne znam ima li to veze s tim ali navecer sam primjetio na desktopu dvije fajle ( ikona u obliku praznog lista papira ): .localization i .DS_Storage koje se nisu dale ubaciti u Trash vec su se stalno vracale na isto mjesto bez obzira da li je Trash ispraznjen ili nije. Primjetio sam takodjer u prozoru Finder-a da se iste fajle nalaze na pocetku u Application, User i Documents i nisu se mogle izbaciti. Proguglao sam malo ali rjesenje nisam nasao.
Obzirom da imam i externi disk na kojem je takodjer instaliran Leopard i koji sluzi za Time mashine, odlucio sam brzopleto i panicno, pa sam reinstalirao sistem ali na Tiger i to Install and Arhive jer nemam instal disk za Leopard. Mislio sam povuci podatke s externog diska: fotografije, glazbu, mailove, keychain, ...jer to mi je prevazno a poslije sto bude.
Sad se dogadja da mi Tiger slepa i ne mogu cak ni otvoriti neke App poput iTunes i iPhoto pa cak ni Sistem Preferences ako je otvaram preko jabuke. Iz Dock-a je uredno otvaram ali npr. iPhoto ne mogu iz Finder-a prevuci u Dock. Nikakve podatke nemam iako je vidljivo da je sve na disku da je sve unutra posto je tezak 70-ak GB.
Pri pokusaju da podignem sistem s externog diska, sto sam do jucer uvijek mogao, dolazi do gasenja kompjutora nakoliko sekundi nakon bijelog ekrana i pojavljivanja jabuke. U Disc Utility-ju uredno su prikazana oba diska i pripadajuci OS na njima - Interni disk s Tiger i Externi s Leopardom.
Radi se o iMac G4 20' 1.25 GHz, 2 GB DDR iako mi je prije sat pokazivao 1.5 GB pa sam pomislio da nije do memorije, trenutno opet pokazuje 2 GB.
Napomenut cu jos da je na pocetku instalacije nesto krcilo - Nisam ocijenio da li je HD ili DVD.
Moze li se mozda ista spasiti preko starog Power Mac G4?
Servis?