Problem kod instaliranja Snow Leoparda
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem kod instaliranja Snow Leoparda

07.01.2011 | 19:34
Pozdrav,
Kupio sam MBP s i5 procesorom na koji je inst. Snow 10.6.5 ali nije na nasem jeziku,pa sam htio da ga skroz formatiram i instaliram novi Snow i da podijelim disk na vise particija (npr. da na jednoj bude Win 7) i da inst. po svojoj volji,uz njega nisam dobio snow l. disk (prijatelj mi nije poslao) nego sam uzeo od frenda disk.Ali kada ubacim disk on ga ocita u sustavu,ali kada restartiram nece da boot-a nego samo kao da se zamrzne slika bude ili bijela pozadina ili ona jabuka dalje ne ide,probao sam u disk utility compresirati dvd na disk i to snimiti na externi disk i da probam tako, ali opet uzalud nece jednostavno da ga boota,na mom drugo MBP ide radi dvd i ext.disk.Pa neznam do cega je problem mozete mi pomoci.
Radi se o MBP 2,4Ghz i5 procesor 320hdd i 4ddr3....hvala lijapo
07.01.2011 | 19:49
Prvo što mi pada na pamet je da taj prijateljev DVD nije od istog tipa računala, jer iako su oba SnowLeopardi Apple sa različitim strojevima daje različite "verzije", stoga ako bi htio napraviti trebao bi ti RETAIL DVD a taj ide na bilo koji stroj koji bi inače mogao pogonit Snow.

Drugo, ne postoji hrvatska verzija Snow Leoparda no možeš bez problema promijenit s Engleskog na neki drugi pod System Preferences i Language & Text
07.01.2011 | 19:55
1. ne moraš pregaziti disk da bi promijenio jezik i reparticionirao disk

2. ne možeš samo tako uzeti bilo koji instalacijski DVD jer nisu svi odgovarajući za sve Macove. Prvo, verzija OS-a mora biti najmanje ona koja sadrži drivere za točno taj hardware koji ti imaš. Taj je neki relativno nov, tako da vjerojatno ništa ispod 10.6.3 ne možeš bootati na njemu (ni sa harda, ni sa install DVD-a). Osim toga, moraš koristiti Install DVD ili baš za taj model, ili tzv. "retail" DVD. DVDovi koji se isporučuju uz druge modele Macova nisu dobri, odnosno radit će tek uz neko kemijanje.
07.01.2011 | 19:56
Eto, John_ST je bio brži.
07.01.2011 | 20:13
john_st je napisao:
Drugo, ne postoji hrvatska verzija Snow Leoparda...

Nisam siguran, jer nisam probao, niti nemam namjeru, ali mislim da ovo više nije istina. Evo, tko želi:
http://www.apcom.hr/preuzimanja.html
... pa ako je netko instalirao, neka javi o čemu de radi.
07.01.2011 | 20:37
OK. niste me razumijeli,znam da nema Hr. jezika kao sto ima win 7.
Ali imam office na svedskom i firefox i mono stvari koje ne volim.
Ovaj Dvd je Retail.i na mom drugom macu radi sve super.
Evo sto bi htio napraviti da imam jos bar dvije praticije,da li se to moze rijesiti bez da se instl. novi sustav.
1.za win 7
2. za nedaj boze.
3. bi bio kao njegov Mac os.
nesto sam pipkao po boot camp i napravio jednu particiju a nema pojam za sto kao da je za win 7.
Da li da trazim i dalje drugi dvd ili da ostanem na ovom 10.6.5 verziji (ostao bi ja ako se moze sve ovo rijesiti)
hvala i john_st, smayoo,joskocurkovic
  • aco
  • Korisnik
  • 7
08.01.2011 | 08:37
Uz uvjet da imaš originalni CD/DVD za novo kupljeni stroj jedan od načina je:

- Pokreni stroj sa CD/DVD, stavi CD u komp i drži tipku "C" sa tipkovnice;
- Kada se stroj pokrene, odi na Disk Utilities i formatiraj dvije particije po veličini koju želiš, jednu za Mac OS drugu za "ne daj bože", obrati pažnju da Mac particija bude nešto veća jer ćeš na nju naknadno instalirati Win particiju;
- Na paticiji za Mac instaliraj Snow;
- Kada je instalacija gotova, pokreni Boot Camp iz mape Applications/Utilities i napravi pariticju za Win;
- Na Win particiji sljedi upute sa istog i instaliraj po tim uputama Win koji imaš;

Dobio si tri particije, jednu sa OS X, drugu sa WIN i treću za nedaj bože.

Znači Win particiju instaliraš kroz Mac OS X putem Boot Camp, a ne na početku kroz disk utilities i to je cijela nauka.
08.01.2011 | 11:47
Hvala Aco...
Moram da nabavim dvd ili cu da kupim u Zg.
Da napomenem imam ja dvije verzije Snow ali nece da boota vjerovatno to je starija verzija kako je Smayoo rekao.
Mislio sam da se moze particija napraviti i kada je inst.Snow kao sada kod mene.Pokušat ću da riješim problem.
Hvala lipa
08.01.2011 | 12:08
Gepard je napisao:
OK. niste me razumijeli,znam da nema Hr. jezika kao sto ima win 7.
Ali imam office na svedskom i firefox i mono stvari koje ne volim.

Ja te jesam razumio, ali ti mene nisi.

Jezik OS-a se mijenja na način opisan ovdje.

Što se Officea tiče, učini si usulugu i deinstaliraj ga. Zdravije je. Ima puno drugih softvera za ovu namjenu koji odlično rade. Čak i na hrvatskom.

Sve aplikacije koje ne želiš ili ne trebaš (kao što je FireFox) jednostavno odvuci u smeće, a smeće nakon toga isprazni.

Ovaj Dvd je Retail.i na mom drugom macu radi sve super.

Nije dovoljno da je retail DVD. Mora biti najmanje ona verzija s kojom originalno Mac dolazi. U tvom slučaju, to je, mislim, 10.6.3.

Evo sto bi htio napraviti da imam jos bar dvije praticije,da li se to moze rijesiti bez da se instl. novi sustav.
1.za win 7
2. za nedaj boze.
3. bi bio kao njegov Mac os.

Sa svojim stvarima i za svoj novac možeš raditi što god te volja. Ako te zanima moje iskustveno mišljenje - Mac je jedan od najlošijih mogućih izbora za Windowse (bilo koje) jer je windowse Apple jako loše podržao driverima. Driveri su bugoviti, neažurni i traljavo napisani. Ako ti treba primarno windows stroj, kupi si nešto drugo. Lenovo, Dell... Bilo što...

Mislim, to ti pišem zato što si tek na trećem mjestu napisao "kao" njegov Mac OS. Ako ti Mac OS ispada nužno zlo, prodaj lijepo taj MacBookPro i kupi si neki windows laptop, a za razliku novca još i dobar monitor.

nesto sam pipkao po boot camp i napravio jednu particiju a nema pojam za sto kao da je za win 7.

Napravio si particiju, a nemaš pojma za što? Pa ti odlučuješ za što je particija! Tko bi drugi?

Po mom mišljenju, particija "za nedaj bože" je uludo bačen diskovni prostor. Odustani od toga. Ako želiš backup, posebna particija ti ništa ne koristi u slučaju da disk hardverski crkne, što je danas najčešći oblik kvara. Umjesto te particije, nabavi vanjski disk i konfiguriraj Time Machine backup na njega. Ili neki drugi oblik backupa.

Ako ipak ne želiš poslušati ovaj savjet, dodatnu particiju koju ti je pripremio BootCamp možeš dalje urediti i podijeliti pomoću Disk Utilityja.

Da li da trazim i dalje drugi dvd ili da ostanem na ovom 10.6.5 verziji (ostao bi ja ako se moze sve ovo rijesiti)
hvala i john_st, smayoo,joskocurkovic

Nemoj "tražiti" drugi DVD, nego neka ti poštom pošalju njegov originalni. Jer će ti zatrebati kad-tad.

Ali sve što želiš rješivo je bez toga.
08.01.2011 | 13:00
joskocurkovic je napisao:
john_st je napisao:
Drugo, ne postoji hrvatska verzija Snow Leoparda...

Nisam siguran, jer nisam probao, niti nemam namjeru, ali mislim da ovo više nije istina. Evo, tko želi:
http://www.apcom.hr/preuzimanja.html
... pa ako je netko instalirao, neka javi o čemu de radi.

Ja bi čak i probao, ali ne bi mi radilo zbog #$&$"%/! AutoCAD-a koji ne radi ako primarni jezik nije engleski...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.20 Seconds

Provided by iJoomla SEO