Inst.Leoparda bez DVD roma i problem particije.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Inst.Leoparda bez DVD roma i problem particije.

13.01.2011 | 21:51
Pozdrav..
Trebam inst. Leopard ali ne ide.
Na PB G4 mi ne radi super drive,nece da cita dvd, imam drugi stariji PB titanium on nemoze citati DVD DL.nemam kabel za spajanje dva PPC laptop....
sve sam probao da radim kako bi pocela inst. leoparda,ali nece Disk mi je podijelit na 2 partiicje 20 i 60gb.
Zadnja sansa mi je pomogla sto sam na ovu od 60gb napravio install dvd pomocu disk utility,a onda u startupu stavio odakle prvo da sboota i onda je sve super krenulo i inst. sam leopard.ali kada sam inst. ostalo mi je ostalo samo 8GB praznog prostora....moje pitanje je sljedece kako cu ja povecati particiju gdje je ova od 20gb,ako mi je se leopard instalira s druge particije od 60gb?
Evo sada radim backups podatke...s diska.mislio sam kada ovo uradim da ga pocnem inst. s diska i kada udje u instalaciju ..odaberem ono disk utility i onda napravim particije i prikljucim ovaj vanjski disk i prebacim backup podateke..da ne moram inst. Leopard,neznam da li ce to moci raditi.
Pokusao sam na napraviti na ext.disk instal dvd da ga boota prilikom restarta ali u Startup-u nece da ga prepozna...
Neznam vise sto da uradim....molim pomoć hvala...(ako je tkom nejasno pojasnit cu jos)
14.01.2011 | 01:31
O, brate...
Valjda mi je prekasno pa nisam ništa skužio...
Što imaš još na toj particiji od 60 GB? Samo OS X instalaciju ili ima još podataka?
Ako ima još podataka, baci njih na vanjski disk, ubij tu particiju i napravi ful na kraju diska jednu dovoljno veliku da primi DL DVD (9 GB, ajde neka je 10), a ostatak prostora prilijepi onoj od 20 (iz Disk Utilityja bi trebalo biti moguće povećati particiju nedestruktivno, dakle da ti svi podaci ostanu netaknuti - samo je potegneš mišem). Onda na toj maloj particiji na kraju diska složi install, bootaj s nje, instaliraj OS, i nakon toga ponovi radnju s povećanjem particije još jednom, tako da zauzme puni disk.
14.01.2011 | 09:09
Da, i meni je cijela priča jako nejasna. No, ajmo probat redom. Ja budem postavil nekoliko pitanja pod rednim brojevima, a ti onda na njih odgovori isto tako pod rednim brojevima, može?
1. Imaš li firewire kabel? Ako nemaš, potreban ti je običan FW400 kabel 6 pinski na oba kraja. Ovaj sa slike. Čak i kod nas ima tih kablova za kupiti skoro u svakom dućanu koji se bavi nekom elektronikom (uključujući i velike tipa technomax).
2. Imaš li pristup do nekog tko ima mašinu s ispravnom optikom? Bilo bi zgodno da se radi o PPC stroju. Onda možeš u target modu instalirati s tog stroja na svoj laptop preko FW kabla i sve si probleme riješio elegantno.
3. Pitanje koje me jako muči jest: ako ti optika ne radi, kako si na disk prebacio leopard instalaciju u prvom redu? To ne shvaćam, moram priznati. Instalacija OSXa 10.5 dolazi samo na DVD-u.
4. Ako si već uspio instalirati leopard na ovaj način s jedne na drugu particiju; što te priječi da ne napraviš istu stvar u drugom smjeru? Na ovoj većoj particiji očito imaš neki OS, zar ne? Kod instalacije imaš opciju upgrade kojom ćeš ovaj sistem podići na 10.5, ili archive and innstall gdje će se stari OSX prebaciti u mapu prevoius systems i možeš ga poslije obrisati, a na disk će ti instalirati leoparda od nule. Odabirom archive nad install opcije NE GUBIŠ ništa od podataka ni aplikacija.
5. Jesi li znao da tijekom instaliranja imaš opciju customize gdje možeš ZNAČAJNO olakšati samu instalaciju. Odklikaš sve jezike, pripadne fontove i drivere za sve printere ovog svijeta jer ih sasvim sigurno sve ne koristiš i smanjio si instalaciju za skoro 3 Gb...

Toliko od mene, prouči pa se javi da vidimo kako dalje
FW400.jpg
14.01.2011 | 09:37
E ljudi da je jednostavno nije jednostavno imam toliko problema da sam ne razumijem.....Da je jednostavno ja bi napisao jednostavno,ali dosta je komplicirano jer nece onako da radi kao kod drugih.
Pokušat cu da to sredim kako je smayoo napisao.....
14.01.2011 | 09:53
Odgovor za Djuru Genijalca
1. ja nemam taj kabel,a moram ga kupiti i nisam blizu tih specijaliziranjih trg. (sa sela sam).
2.imam PPC laptop PB G4 ali onaj titanium,na njemu radi optika ali nemozr ocitavati DL format imam Macbook Pro Novi
3.Kako sam prebacio pa lijepo u novi stroj sam ubacio dvd dl i commpresiro u dmg file i onda sam prebacio na extr.disk s extr. diska na particiju gdje je potpuno prazna (govorio sam da sam disk na laptopu podijelio na dvije particije)
i pomocu Disk Utitity raspakirao na tu particiju i napravio instal dvd (i pokrenuo instalalciju s te particije.
Jel sada nesto nije jasno?
4. Nisam bas skuzio sto si time htjeo reci,ovako mislio sam najednostavnije da cu napraviti instal dvd i da boota sa Usb prenosivog HDD ali nece da ga ocita u startupu, (očita ga u desktopu ali ovamo neće)
Na toj vecoj particiji imam 60gb i tu je boot instal dvd leopard,
na ovoj manjoj od 20gb je sustav leopard i imam jako malo prostora jos koji program ovo ono i on je pun.
Samo sam htjeo pitati kako da prosirim particiju gdje je sustav a da ne moram instalirati novi leopard???
Ako se može povećati prostor onda mi nece biti problem inst. sustav jer na ovoj particiji imati opet prostora taman za instal dvd Leopard.
5.Da znao sam za to i odkliko sam dosta toga.ali opet mi je mal prostor...
Ako sto bude nejasno opet sam tu...
Ljudi ne bi vas zezo da znam rijesiti problem.
14.01.2011 | 12:23
Ok, sad je puno toga jasnije. Da imaš kabel, ne bi bilo problema. Jesu li ti oba kompa umrežena? Nisam ziher, ali mislim da se i tako može povući tuđa optika, kaj ne? Shareaš optiku s nove mašine i onda s nje radiš instalaciju preko mreže. SPorije bude, ali trebalo bi proći.
A sad točka 4. Kažem da si mogao (tj. možeš još uvijek tu sliku instala metnuti na particiju od 20 Gb i onda je s nje instalirati OSX na ovu veću od 60 Gb.
Zapravo, da budem skroz jasan, nazvat ću (priče radi) ovu 60 Gb particiju Veliki disk, a onu do 20 Gb Mali disk. Dakle, sad si iskopirao Leoparda na Veliki disk i otamo ga instalirao na Mali disk. Ja te pitam što te priječi da sad obrišeš Mali disk do nule, onda na njega iskopiraš Lea i otamo ga instaliraš na veliki disk? To zapravo i želiš, zar ne?
Na velikom disku imaš neki OS, kaj ne? Recimo da je na Velikom disku sad Tiger. Kad kreneš s instalacijom i odabereš kao mjesto instalacije Veliki disk, imaš dvije opcije. Jedna je Upgrade tigera na leopard. Druga je Archive aNd install gdje se stari OS smješta u posebnu mapu, a ti na komp instaliraš posve novi OSX 10.5. I kad to završi imaš Veliki disk na kojem OSX 10.5 i mali disk na kojem je samo kopija instalacije Leoparda. I onda kreneš petljati da tu particiju obrišeš, tj. da ju pripojiš ovoj velikoj da ti ostane samo jedan disk koji se zove Veliki disk.
PPC stroj ne dopušta boot s USB mašine; Inteli hoće, ali PPC ne. Uvijek ti ostaje mogućnost backupa svega na USB eksterni disk, ali titanium ima USB 1.1 i to će trajati satima....
I ne zezaš, imaš konkretan problem i tražiš pomoć. Zato i jesmo tu....
14.01.2011 | 18:15
Pozz.
Nisu mi umrežani laptopi.
Pa kako cu staviti instal na particiju od 20GB kada je na njoj sustav?znam sto želiš reći ali ja mislim da tako neide...
I pokušavao sam i ovo uraditi da u disk utility ovu particiju od 60gb podijelim na 2 dijela ali nece i nemoze se to uraditi,onda bi tako bilo puno lakše....eh da ja mogu na extr.disk napraviti boot instal ne bi vas niti pitao,da li je to moguće da neće ići jer je 2"5inchi disk ima napajanje samo preko USB?
Nemogu ja izbrisati mali disk jer je na njemu sustav a na velikom boot instal.
Hajd probat cu to rijesiti.
A sto kažete na ovo,ja sam uradio cijeli backups s ovog malog diska,i jel moguce kada krenem s instalalcijom da izbrisem sve particije napravim nove u Disk Utility i onda spojim ext.disk i ovaj backup otpakiram?
da li je to moguće,onda ne bi morao ništa inst. Leo.
jel to moguće? hvala
14.01.2011 | 23:48
Pozdrav...da vam samo kažem...Riješio sam problem.....genijalac.....hehe Hvala svima
15.01.2011 | 03:16
Bilo bi lijepo podijeliti rjesenje sa ostalima.
15.01.2011 | 09:28
Da, kume, opiši sad precizno što si i kako odradio i kako je sve uspjelo. Možda jednom netko drugi naleti na isti ili vrlo sličan problem pa da si zna pomoći....
15.01.2011 | 20:57
Pozzz
Evo sada cu vam ukratko reci sto sam uradio
rekao sam da sam imao problema s particijama (veličini i premalom prostoru na particiji gdje mi je inst.Leopard)
Imao sam ext.disk na kome sam imao sustav leopard ali je bio u dmg formatu kojeg treba raspakirati pomoću Disk Ut.
Ovu particiju gdje mi je sustav obavezno sam cuvao,nisam smio brisati jer bih onda imao veliki problema.
Nego sam ovako uradio u Disk utility sam obrisao onu veliku particiju i nju sam podijelio na 2 dijela.
I to:
1(particija) gdje cu kopirati sustav s ext.diska
2(particija) gdje cu pomocu Disk utility napraviti boot install leopard.
Kada sam to sve uradio.
U StartUp sam oznacio onu particiju gdje mi je Inastall Boot.
i restartiro.....
I pocela mi je instalcija.
Odabrao sam Disk Utility i tamo sam otisao na Particije i obrisao onu particiju gdje je bio sustav (moj instaliran) i onu gdje sam kopirao sustav s ext.diska.
Čuvao sam onu particiju odakle sam napravio install.
I te dvije particije sam sveo u jednu na kojem cu instalirati novi leopard.
i tako je to i bilo,na kraju sam dobio 2 particije 1.particija na kojem cu sustav instalirati koja je bila cca oko 55GB
a druga particija bila negdje oko 25GB,
MOj savijet je da onim kojima ne radi Super Drive (optika) da naprave dvije particije...ali ne kao ja sto sam prvi put uradio pa kada sam inst. sustav imao sam malo slobodnog prostora.
Nego staviti ccca 60GB za sustav a ono ostalo taman da vam stane install boot cca 10GB ili još više,sve zavisi o veličini diska....

Tako sam ja rijesio problem...ako sto nije jasno javite se...
Lijep pozdrav...
15.01.2011 | 21:57
Heto... Važno da si ti nama sretan...
18.02.2011 | 11:54
e hvala, prvi problem nadam se riješen! već mi se sviđa ovaj forum...
kako ti radi PB sa 10.5, bolje ili?
21.02.2011 | 22:19
pitanjce... nakon malo mučenja uspjela sam formatirati komp i instalirati leoparda. imam ppc pa sam bootala s hd-a. dakle, napravila sam 2 particije, odradila formatiranje i sad bi obrisala onu manju particiju a disk utility mi ne da... kako sad?
e, i ako mi netko samo može reći di je monkey
22.02.2011 | 01:11
Za brisanje particije "Na zivo" ima iPartition, no on nije besplatan. Mozda postoji kakve alternativa, baci oko na www.macupdate.com ili mozda netko zna napamet.
Za @ - Shift, Alt (Oprion) i 2
22.02.2011 | 19:17
@Riba: hvala
23.02.2011 | 21:32
Ne treba iPartition, samo moraš bootati s nečeg drugog (npr. install DVD) tako da ti hard nije sistemski. I onda možeš reparticionirati iz Disk Utility.
24.02.2011 | 13:00
Smayoo, ne mogu.. laptop sam dobila jer je "star" pa je zamijenjen novijim i onda je na polici skupljao prašinu. zadnji os x koji ide na njega je 10.5.8 a instalacijski DVD od Leoparda je odavno izgubljen, ostao je (slučajno) samo dmg. pokušala sam ga s razno raznim programima raspakirati u windowse ali ili bi mi dalo grešku ili bi raspakirani file imao 500 mb-a (??). mislila sam ga raspakirati na macu pa sa stickom prebaciti na windowse (na macu ne mogu pržiti DL diskove) ali ne da mac na NTFS....

edit: zaboravi, našla temu na hardveru
24.02.2011 | 14:09
Hm.neznam u cemu je kod vas problem,ja sam imao problem s instal. leoparda,ali nisam imao dvd jer mi neradi i jos uz to nije mi boot-ao s ext.diska
Nego sam imao inst. tigar i dvije particije 1.sustav tigar i ova druga za nedaj bože...
Ovu drugu sam podijelio na dvije particije na koju sam ovu drugu prebacio dmg. file a na ovu treću napravio kao install dvd i da odatle boota.
Otisao sam startup i oznacio da boota gdje je install i reboot.
I onda mi je krenula inst. u Disk Uty. sam izbrisao one dvije particije gdje je sustav i ova druga particija a ovu sam trecu ostavio jer je tu install dvd i to je to instaliro sam novi leopard i radi bez problema....
Nadam se da sam bar nekako pomogo..
24.02.2011 | 14:31
Karen, ako nemaš DVD, kloniraj osnovni HDD na vanjski hard disk (Carbon Copy Cloner program) pa bootaj s vanjskog harda. Bitno je da hard koji želiš reparticionirati nije sistemski (da nije mac bootan s njega).
24.02.2011 | 17:44
@Gepard: tako sam i ja instalirala leoparda ali sad imam 1 disk sa 2 particije - 1 na kojoj mi je OS a jedna koju sam napravila za install DVD i s nje bootala. Problem je što ne znam kako se sad riješiti te "male" particije koja mi više ne treba jer mi disk utility ne da da ju obrišem a nisam imala kako pokrenuti instalacijski DVD. Imam PPC pa ne mogu s USB-a, vanjski hard ne mogu prikopčati na fire wire ili kako se zove. Imam DVD ali nisam znala kako na windowsima raspakirati dmg pa spržiti DVD, svi programi s kojima sam pokušala nisu funkcionirali.
Uglavnom... isprobala sam NTFS for Mac i radi . Sad sam si fino na Macu raspakirala dmg, snimila na stick i na windowsima snimila DVD. Jedino što moram ponovno formatirati cjeli komp jer imam samo jedan hard koji je podijeljen na dvije particije. Pretpostavljam da mi opet neće dozvoliti reparticioniranje ako odaberem upgrade ili tako neku varijantu?
24.02.2011 | 21:43
Ne čitaš ti ništa...
24.02.2011 | 23:42
Ja mislim da sam imao goru situaciju nego vi...
1.nije mi radio optički disk.
2.nisam mogao instal. na nikakav usb ili ext.disk
3.i ja sam imao 2 particije i mogao sam napraviti jos jednu malo trebate voditi racuna kako se radi u Disk Utility-u
pa ćete vidjeti da se može napraviti još jedna treća particija...
25.02.2011 | 14:16
kako ne čitam... treba mi ili neki program tipa ipartition ili bootanje s nekog drugog diska. sad sam si napravila install DVD, s njega ću ponovno bootati komp i izbrisati particiju viška.
@Gepard: kao prvo, nemoj mi govoriti vi ... ne trebam ja treću particiju nego od dvije napraviti ponovno 1. anyway, riješeno... hvala svejedno!
25.02.2011 | 17:52
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.30 Seconds

Provided by iJoomla SEO