Panika !!!!! :ohmy:
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Panika !!!!! :ohmy:

19.01.2011 | 18:37
Na G4 stroju, mislim da je mirror door, pretpostavljam da je crko disk. Naime jučer ugašen stroj, danas se više ne da upaliti.
Ne budi Tomek lijen, nabavim ja novi disk, ubacim u stroj, frknem DVD sa OSom i krenem.
Kod prvog pokušaja dobijem poruke tipa: "na ovaj stroj ne može se instalirati OS..."
Malo sam se zamislio, pa se dosjetio da sam ubacio 10.5.4 original DVD, pa pomislih da je možda do toga...
Pokušaj drugi. Nađem ja DVD s 10.4.6 instalacijom (original) i krenem... Kad ono opet ista poruka... Malo se počešem iza uha i razmislim... Uh rekoh, pa nisam formatirao HD.
Pokrenem ja Disk Utility i zveknem format HDa. Prođe sve uredno i sve pet. Vratih se na instalaciju, a kad nakon toga:

Molim lijepo, sve koji imaju bilo kakav suvisli odgovor da mi pomognu. Stroj mi je od esencijalne važnosti, jer s njime radim montaže fajlova za tisak. U ovom času, nemam drugi pa da ga mijenjam. Jednostavno i kratko rečeno: kako instalirati OSX na taj stroj ???

P.S.
Na njemu je bio instaliran OS X 10.5.8 kao zadnja verzija, tako da pretpostavljam, da nije do OSa...

Tnx.
19.01.2011 | 19:17
Ako nije disk, onda je kontroler diska. Probaj onaj origialni disk za koji si mislio da je pokvaren turit u vanjsku ladicu pa bootat s njega.
19.01.2011 | 19:26
smayoo je napisao:
Ako nije disk, onda je kontroler diska. Probaj onaj origialni disk za koji si mislio da je pokvaren turit u vanjsku ladicu pa bootat s njega.

Palo mi je i to napamet s kontrolerom, no nisam se sjetio probati ovo s vanjskim kućištem.
Hvala na savjetu. Javim sutra rezultat.
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.01.2011 | 20:52
Za početak baci pogled na jumpere na tom novom disku... nedavno imah sličan problem..
19.01.2011 | 23:23
Originalni DVD od g4 ili opcenito originalni?
Naime, mozda ti je slucajno u brzini promaklo, ako imas neki od OS diskova koji su ti dosli
sa nekim od intel strojeva neces ga moci zavrtiti na g4 stroju, dobijes ili panic ili nista samo vrti kotacic, mora biti instalacijski od starijeg PPC stroja ili Full OS original, ne stroj specific, tu sam foru nekoliko puta neuspjesno probao.
Ako imas upgrade disk (10.5. npr.) sa njega takodjer mozes napraviti clean install ali ga moras malo prevariti u samom startu inace se nece dati instalirati na prazan disk.
Kad ti javi da nema instaliranog OS-a na disku odes na time machine backup restore pa potrazi TM i ako ga ne nadje vrati se na pocetni screen ali sad zasivljeni gumb za dalje vise nije zasivljen i mozs napraviti clean install, probano na G5 i G4 MDD.

LP
IgorS
19.01.2011 | 23:29
IgorS je napisao:
Originalni DVD od g4 ili opcenito originalni?
Naime, mozda ti je slucajno u brzini promaklo, ako imas neki od OS diskova koji su ti dosli
sa nekim od intel strojeva neces ga moci zavrtiti na g4 stroju, dobijes ili panic ili nista samo vrti kotacic, mora biti instalacijski od starijeg PPC stroja ili Full OS original, ne stroj specific, tu sam foru nekoliko puta neuspjesno probao.
Ako imas upgrade disk (10.5. npr.) sa njega takodjer mozes napraviti clean install ali ga moras malo prevariti u samom startu inace se nece dati instalirati na prazan disk.
Kad ti javi da nema instaliranog OS-a na disku odes na time machine backup restore pa potrazi TM i ako ga ne nadje vrati se na pocetni screen ali sad zasivljeni gumb za dalje vise nije zasivljen i mozs napraviti clean install, probano na G5 i G4 MDD.

LP
IgorS

Vidiš, sada kada si spomenuo PPC i Intele, mogao bi to biti razlog. Naime stare instalacijske CDje sam posudio frendu i još mi ih nije vratio. Ovo su bili sigurno od Intel strojeva...
Eto, svaki hint dobro dođe.
20.01.2011 | 15:57
Problem riješen.
Naime originalni DVD je dual layer i nije htio raditi. A znao sam da ima negdje 10.5 kojeg sam skinuo kao single DVD. Pronašao, stavio u mac i sve radi... Za sada...

Hvala svima na hintovima...
21.01.2011 | 15:13
eto. na kraju je najjednostavnije rješenje. tipa: ne radi mi televizor! - provjeri da li je uštekan u struju.
21.01.2011 | 17:51
Ma gle hal, nije stvar bila u tome, jel uštekan ili nije.
Fora je bila, da nisam razmišljao previše da li je DVD dual layer i nisam mislio da su ti noviji DVDji došli s intelima...
No bitno je da smo sredili stroj.

Možda nekome ovo i pomogne.
21.01.2011 | 18:37
ma ok, mislio sam više figurativno. najjednostavnija rješenja zadnja padnu na pamet. tome nas je microsoft naučiJo!
21.01.2011 | 18:57
Tomek je napisao:
Fora je bila, da nisam razmišljao previše da li je DVD dual layer i nisam mislio da su ti noviji DVDji došli s intelima...

Prokleti Macovi, s njima uvijek nekakvi problemi.

Samo Apple je mogao tako izvući tranziciju s Classic OSa, preko OS Xa na PPC strojevima pa na intele, a tako bezbolno i neprimjetno da nam se ovakvi previdi dešavaju...

Znam taj osjećaj Tomo, znaš da znaš i da treba raditi, a neće, i nije ti jasno zašto. I onda prespavaš i pred jutro se probudiš sa rješenjem u glavi... "Eureka, koji sam ja konj!"
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.21 Seconds

Provided by iJoomla SEO