Kako zastititi datoteke !!! ???
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako zastititi datoteke !!! ???

10.02.2011 | 14:06
Ciao ljudi, mi moze netko od vas kako da stavim zastitu na neke datoteke ?
znaci primjer da imam folder sa muzikom i hocu stavit password da mi nitko to ne dira.

hvala unaprijed
  • Sank
  • Moderator
  • 221
10.02.2011 | 14:08
Evo pogledaj ovu mogućnost:

http://agilewebsolutions.com/knox
10.02.2011 | 14:13
da ali to se naplacuje ?? sta nema neka jednostavnija opcija ??
  • Sank
  • Moderator
  • 221
10.02.2011 | 14:20
mikiumag kaže:
da ali to se naplacuje ?? sta nema neka jednostavnija opcija ??

Eh, pa ja uvijek prvo ponudim ono što mislim da je među najboljim rješenjima i što na kraju krajeva i sam koristim. Takva rješenja obično nisu besplatna.

Ako baš hoćeš nešto besplatno možeš provjeriti ovo: http://www.nchsoftware.com/encrypt/index.html

Čini se dovoljno jednostavno, a i besplatno.
10.02.2011 | 14:45
mikiumag kaže:
Ciao ljudi, mi moze netko od vas kako da stavim zastitu na neke datoteke ?
znaci primjer da imam folder sa muzikom i hocu stavit password da mi nitko to ne dira.

hvala unaprijed

Ovo pitanje se svako toliko ponavlja, iako je rješenje čitavo vrijeme tu.
OS X kao multikorisnički sustav ima sve potrebno u svojim temeljima. Sve datoteke koje su u tvojem korisničkom folderu su zaštićene "passwordom da ti to nitko ne dira", i to je tvoj korisnički password. Ako više ljudi koristi računalo, naprave se dodatni korisnički računi.
10.02.2011 | 15:36
Da, ali recimo da cijela obitelj koristi komp. I nema potrebe da svako otvara svoj korisnicki racun. Treba staviti zastitu na samo jednu ili 2 datoteke. Na prozorima sam to radio, ne sjecam se vise kako.....
10.02.2011 | 16:02
Na prozorima to podrazumijeva da je disk NTFS formatiran *i* također da su definirani korisnički accounti. Nema bez toga. Za enkripciju jedne ili dvije datoteke može se koristiti, ovisno o razini paranoje, ili običan ZIP/RAR s passwordom (ili, na Macu, DMG s passwordom), pa do TrueCrypta ili nečeg sličnog.

Pisao sam neki dan članak o tome. Još uvijek je prvi na vrhu liste članaka, odnosno drugi na naslovnici trenutno (odmah ispod vijesti o iPhone anketi). Zar je moguće da uopće niste to primjetili?

www.jabucnjak.hr/softver/asimetricna-enk...li-bas-i-ne-jos.html
10.02.2011 | 16:03
Naravno, ima i ugrađeni FileVault, ali i on podrazumijeva da su definirani i zaštićeni (passwordom) korisnički accounti.
10.02.2011 | 17:03
Lunatik kaže:
Da, ali recimo da cijela obitelj koristi komp. I nema potrebe da svako otvara svoj korisnicki racun. Treba staviti zastitu na samo jednu ili 2 datoteke. Na prozorima sam to radio, ne sjecam se vise kako.....

I da cijela mnogočlana obitelj koristi isti ne vidim zašto je toliki problem kreirati više korisničkih računa? Recimo jednog za sebe, a drugog za sve ostale, ili zašto ne, svakom svoj. Niti zauzimaju puno mjesta na disku, a organizacija je savršena. Uz fast user switching stvarno ne vidim zašto je to toliki problem. Mislim d aje najveća prepreka što ljudi jednostano nisu navikli na taj koncept.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
10.02.2011 | 17:14
Slažem se s Ribom, najbolje je napraviti korisničke račune, a na Macu je prebacivanje lagano, brzo i zabavno Ako treba nešto dijeliti između tih korisnika, onda si nabaviš jedan vanjski disk ili stavljaš u Shared mapu.

Onaj predloženi Knox je dobar za prijenos i zaključavanje podataka na vanjskim diskovima i stickovima kojima inače mogu svi pristupati
10.02.2011 | 19:30
Za dijeljenje ni ne trebaš vanjski disk. Svaki korisnik ima public mapu, a među /Users postoji još i Shared mapa
10.02.2011 | 19:48
Sank kaže:
Ako treba nešto dijeliti između tih korisnika, onda si nabaviš jedan vanjski disk ili stavljaš u Shared mapu.

Ili podesiš permissione na željeni folder da budu read & write za sve usere!
Ili staviš u defaultnu /Users/Shared ?! Tj staviš skoro bilo gdje izvan svogu user foldera?!

Vezano uz zabranu pristupa ako je poanta da se ljudima neda switchat između usera, imaju dva riješenja:

1. Može se željeni folder sakriti (tako da je nevidiljiv u finderu) kreira a se tako da se pokrene program Terminal (koji se nalazi u /Applications/Utilities)
u Program valja napisati sljedeće
mkdir .skriveni_folder

Ovo će kreirati (mkdir je kratica za "make directory" ) folder imena .skriveni_folder u user folderu a točka na početku imena čini ga nevidiljivim finderu.
Za pristup ovom folderu iz findera kako bi se stavljalo fajlove u njega i pregledavalo treba kada je Finder aktivan otvoriti home folder (ako smo .skriveni_folder kreirali tamo)pa u menu Go > Go to Folder > i onda valja upisati .skriveni_folder
I naš folder je otvoren, i možemo ga koristiti.
NAPOMENA:
ovo ne zaključava ovaj folder ali ga sakriva. Netko tko zna malo više o korištenju Maca ... ovo lako može naći, ako je riječ samo o vulgaris userima ... ovo može biti sasvim dovoljno.

2. Pod uvijetom da user kojeg cijela obitelj stalno koristi nije admin nego standard user:

Može se kreirati Admin user samo za pritup privatnom sadržaju - nazovimo ga Admin_Stuff i zadajmo mu neku novu lozinku - admin_pass
Sada u /Users/Admin_Stuff/Documents ... iz ovog zajedničkog standard usera koji koriste svi pristupamo tako da odemo u finderu na taj folder > vidimo da je on zaključan.
Sad na taj folder desno kliknemo i odaberemo "get info" na dnu imamo podešenja "Sharing & Permissions" kliknemo na lokot na samom dnu get info prozora i upišemo Admin_Stuff kao username i admin_pass kao lozinku. Sada kliknemo na plus isto na dnu get info prozora, i dodamo iz novog prozora sebe (standard user koji svi koriste).

Folder će se otvoriti. Sad potrpamo sve što želimo u taj folder, radimo na njim i što već ne. I kad završimo, odemo natrag u get info tog foldera i kliknemo na svoj username u get info prozoru te nekon toga na minus na dnu get info prozoru.
Folder će sada biti zalkjučan.

Ako nije nužno da ste u admin useru večinu vremena ... ovako možemo zabraniti pristup nekom folderu. Zadajte sebi po defaultu manja prava
Pozdrav
10.02.2011 | 22:52
ecvis17 kaže:

Vezano uz zabranu pristupa ako je poanta da se ljudima neda switchat između usera

Nekome se "Ne da ti se switchat između usera" a mu se da zaje*avati sa petljanjem po terminalu sto na kraju krajeva nije nikakva zastita? To me podsjeca kada je netko izjavio da mu se "ne da" vaditi karticu da bi platio uslugu na locustu. Pretpostavljam da mu je jednostavnije vaditi token i autorizirati se 2 puta i popunjavati obrasce ili uplatnice na posti? Ljudi su cudaci...
10.02.2011 | 23:33
s ovim zadnjim se slazem!
Nego, bolje je i kopati po terminalima nego "nekome" objasnjavati zasto razliciti user account;)
11.02.2011 | 00:39
@riba
koliko sam ja shvatio iz postova osobe koja je postavila pitanje, nije on taj kome se neda nego ostatak obitelji. Dakle njima se neda da moraju išta ... osim možda otvorit facebook.
A onda on može učiniti malo posla i time zaštititi to što želi da zaštiti.
Meni se osobno čini to ok opcija jer jednom napraviš sakriveni folder i onda se sve ostalo radi kako se i do tad radilo. Pod uvijetom da mu ne treba neka seroius zaštita.
Dok sam djelio računalo sa curom, nikad joj se ideja više akauntova nije svidjala. Ja i razumijem zašto. Jer dođeš do kompa sve radi, browser je otvoren, ili već što ti treba i sad češ se ti prebacivati za neku sitnicu.
Također u privatnoj atmosferi, ima puno stvari koje nisu baš shared, a opet nisu ni samo od jedne osobe, nekako nisu stvari toliko striktno podjeljene kako to user sistem sugerira ... i onda moraš podešavat poermissione ... što tko smije gledat i što već ne ... neznam, previše strukturiranja da bi bilo intuitivno za korištenje doma.

Meni se taj koncept čini više koristan za neke poslovne situacije, gdje ima admin koji održava računalo i ostali obični korisnici koji ga samo koriste, ili ns faksu kao kod nas. No doma mi nije baš. Najčešće je doma baš ovako neki slučaj da je u biti potreba da je sve više manje public (za sve članove obitelji) a onda stvar dvije - nisu.
Ali eto ...
11.02.2011 | 00:51
ecvis17 kaže:
@riba
koliko sam ja shvatio iz postova osobe koja je postavila pitanje, nije on taj kome se neda nego ostatak obitelji. Dakle njima se neda da moraju išta ... osim možda otvorit facebook.
A onda on može učiniti malo posla i time zaštititi to što želi da zaštiti.
Meni se osobno čini to ok opcija jer jednom napraviš sakriveni folder i onda se sve ostalo radi kako se i do tad radilo. Pod uvijetom da mu ne treba neka seroius zaštita.
Dok sam djelio računalo sa curom, nikad joj se ideja više akauntova nije svidjala. Ja i razumijem zašto. Jer dođeš do kompa sve radi, browser je otvoren, ili već što ti treba i sad češ se ti prebacivati za neku sitnicu.
Također u privatnoj atmosferi, ima puno stvari koje nisu baš shared, a opet nisu ni samo od jedne osobe, nekako nisu stvari toliko striktno podjeljene kako to user sistem sugerira ... i onda moraš podešavat poermissione ... što tko smije gledat i što već ne ... neznam, previše strukturiranja da bi bilo intuitivno za korištenje doma.

Meni se taj koncept čini više koristan za neke poslovne situacije, gdje ima admin koji održava računalo i ostali obični korisnici koji ga samo koriste, ili ns faksu kao kod nas. No doma mi nije baš. Najčešće je doma baš ovako neki slučaj da je u biti potreba da je sve više manje public (za sve članove obitelji) a onda stvar dvije - nisu.
Ali eto ...

X
11.02.2011 | 14:19
@lunatik ... ?!
Što znači x?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
11.02.2011 | 17:22
ecvis17 kaže:
@lunatik ... ?!
Što znači x?

Da potpisuje
11.02.2011 | 23:23
aha
12.02.2011 | 12:35
Jbt, pa nije valjda nepismen?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO