24.02.2011 | 20:06
Primijetio sam danas da mi je com.apple.finder.plist bitno narastao od kad sam zadnji put zavirio u njega pa me zanimalo što je uzrok.
Ispostavilo se da je uzrok "FXDesktopVolumePositions" key koji (u mom slučaju) sadrži troznamenkasti broj itema - po jedan item za svaki različiti mount koji sam napravio na tom Macu!
Apple je u Snowu konačno riješio problem fiksiranja pozicija ikona diskova (točnije, mountova, neovisno o mediju) na Desktopu - i to na način da ih zapisuje u com.apple.finder.plist. Da bi "pamćenje" funkcioniralo, moraju tamo ostati zapisane zauvijek. To u praksi znači da uvidom u com.apple.finder.plist možete vidjeti svaki mount ikada napravljen na vašem stroju - pod uvjetom da netko nije "u međuvremenu" obrisao com.apple.finder.plist.
Ako ste paranoični ili jednostavno znatiželjni i zanima vas što ukućani/kolege sve guraju (CD/DVD/USB ) u (vaš) Mac, koje DMGove otvaraju ili na koje mrežne diskove se spajaju - zavirite u com.apple.finder.plist. Ostat ćete uskraćeni za informaciju KADA se nešto od toga dogodilo, ali bar ćete znati da se dogodilo.