03.03.2011 | 16:27
Volim u svakom trenutku znati što mi računalo radi. Pogotovo kad nešto krene po zlu!
Activity Monitor, kao standardni utility, prilično user-friendly komad softvera, je u tome dobra pomoć. Na žalost, fokusiran je prvenstveno na aktivnosti kojima se bavi procesor, a ne i na aktivnost diska - nju pokazuje sintetizirano i utoliko vrlo površno (čitaj: neupotrebljivo).
Jedan od dražih/korisnijih utilitya na Amigi bio mi je SnoopDOS. Dotični prati aktivnost file systema i lista tko (aplikacija/proces) čemu pristupa u svakom trenutku kad disk "nešto radi".
Dobra vijest je da Mac out-of-the-box dolazi s takvim komadićem softvera - zove se fs_usage, porijeklom je s unixa i pokreće se u terminalu. Za razliku od SnoopDOSa iz kojeg se može dokučiti što se zapravo zbiva s fajlovima, fs_usage generira čudnovatu količinu outputa kroz koju se obično probijamo koristeći dodatne alate u terminalu - prvenstveno za filtriranje. Da ne bude zabune, fs_usage JE sjajan alat, ali ekstremno geekovski i utoliko većini savršeno neupotrebljiv.
Neki dan me iživciralo čitanje fs_usageovog outputa dok sam kopao po njegovom logu tražeći neke banalne informacije pa sam se vratio guglanju u potrazi za SnoopDOS klonom. I ugodno se iznenadio!
Ugodno iznenađenje se zove
fseventer. Prilično unixoidno ime
ali panici nema mjesta jer je dotični izuzetno user-friendly. Pokrenemo, otvori defaultni "stablasti" prikaz i u njemu uključimo recording - kad god se dogodi neki file-event u stablu se pojave fajlovi s kojima file system "nešto" radi. Kad hoveramo iznad imena fajla u stablu, vidimo kada se dogodio event i tko ga je triggao (aplikacija/proces). Dvoklikom na ime fajla, otvara se Finderov prozor i vodi nas do njega. Komotnije ne može!
"Zabavno" je čak i ne raditi ništa, s uključenom nekakvom aplikacijom (mailer, recimo) pa gledati koliko često petlja po disku, kojim fajlovima pristupa, koje fajlove generira i koje počisti za sobom.
Topla preporuka za ga "imati pri ruci"!