Mac Mini G4 kao privatni DropBox
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini G4 kao privatni DropBox

12.05.2011 | 09:58
Evo nešto mozgam da bih iskoristio svoj Mini na poslu za privatni Dropbox za kolege iz sobe, pa me zanima što i kako podesiti pa da Mini to odradi.

Znači radilo bi se o više korisnika koji bi imali pristup samo svom folderu, ali istovremeno tako da jedan ne mora čekat dok drugi završi.
12.05.2011 | 10:14
Koliko ja vidim, ti bi defacto napravio server od Minija?
Onda imaš dvije mogućnosti: ili instalirati OSX server ili iskoristiti već postojeću instalaciju OSX client sistema.

Prva je OSX server. Trebaš ju nabaviti i ona se plaća. Tebi treba tiger, eventualno leopard server koje možeš kupiti samo preko eBaya. I onda ih treba podesiti, a to baš i nije tako prejednostavno. No, ako trebaš samo file sharing onda je to i debeli overkill.

Za file sharing ti je dobar i običan OSX. Tu postoje velike razlike između tigera i leoparda. Tiger dopušta shareanje samo jednog foldera i to je to. Zato je moja preporuka leopard. On je mnogo dorađeniji po tom pitanju. Možeš odrediti permissione za svaki folder posebno i stvar šljaka bez problema. Tako i ja imam jedan powermac G4 doma kao kućni server. Dapače, ako gore staviš leopard, onda ti ne treba niti tipkovnica, niti monitor spojeni na minija, jer preko share screena možeš upravljati minijem kad uključiš tu opciju.

Ako iz bilo kojeg razloga ne možeš instalirati leopard, onda ti ostaje tiger ili panther. Uz dodatak sharepoints (www.hornware.com/sharepoints/) koji je donationware možeš odrediti permissione za svaki folder posebno i tako mu dodati tu funkcionalnost koja ti je potrebna.

Ako trebaš još informacija, viči. Za više informacija o tome kako od bilo kojeg maca napraviti posve funkcionalni server pogledaj ovo: lowendmac.com/crews/05/1128.html

Da, na koncu nismo pokrili onaj dio sa sinkronizacijom. Ako napraviš rules za mapu, možeš joj zadati da njen sadržaj automatski iskopira na server u predviđenu mapu. Vjerojatno se ista stvar da napraviti i na serveru? A postoje i razni softovi za sinkronizaciju foldera, neki bolji, neki lošiji, neki besplatni, neki se plaćaju.....
12.05.2011 | 10:38
Trenutno je na Miniju Leopard

Proučit ću malo ovaj link pa se javim s još pitanja...
12.05.2011 | 11:21
Onda je stvar vrlo jednostavna: kreiraj mapu i nazovi ju kako god hoćeš, recimo dropbox, ako te to veseliB)
Idi u sys prefse i internet i network pa sharing. Tamo klikni na file sharing. S desne strane imaš 2 prozora. Ispod njih su plus i minus
Klinki na plus i kad ti se otvori prozor, odaberi taj folder (aka dropbox). Sad idi u desni prozor i odredi sharing permissione za taj folder. To može biti guest (bilo tko), može biti samo dropbox u koji se stvari ubacuju, ali se ne mogu uzimati, može biti read and write itd...
I gotovo. Na mreži će se pojaviti mini kao server, u finderu slijeva, kao shareani folder i možete ga koristiti kao server. Sve skupa posao od 3 minute.

A sad se možeš poigrati, pa kreirati svakom njegovu mapu, kojima on pristupa sa svojim user& passom, pa jednu koja je zajednička, kojoj pristupate svi itd....

Iznimno jednostavno i vrlo efikasno. Ako će ti mini biti server, zapamti da je poželjno isključiti opciju da se gasi hard kad nije potreban, jer ovako server reagira sa zadrškom. S druge strane, tako skraćuješ životni vijek harda... Moj savjet je neki vanjski hard u FW kućištu, a mini samo daje OSX.... U miniju je itako mali hard za laptope koji vjerojatno nije više u cvijetu mladosti, a u vanjsku ladicu možeš metnuti neku mrcinu koja brzo radi....

Čestitam, upravo si kreirao svoj prvi server:laugh:
12.05.2011 | 17:53
John, a ti bi to htio da radi i preko interneta, ili samo u LAN-u?

Kolege su na windowsima ili ste svi na Macu?

Ako treba raditi i preko interneta, i cross-OS, ako mene pitaš, bilo bi bolje da se ne upetljavaš s AFP protokolom i jednostavno digneš FTP server na Miniju. I, naravno, svakom kreiraš njegov user account (onaj, normalni, kao da će fizički raditi za Minijem). Pomoću tog accounta svaki korisnik normalno može (pomoću FileZille ili bilo kojeg drugog FTP klijenta) pristupiti Miniju, svaki na svoj account (folder), a može i više njih istovremeno.

Neki sync softveri (npr. ChronoSync) podržavaju FTP protokol, tako da ti i to može funkcionirati.
13.05.2011 | 00:18
Samo bih dometnuo da i Leopard podržava sambu, pa je server vidljiv i picekima. Ja se na svoj najnormalnije spajam s picekom koji ima prozore XP.
A kaj se tiče ftp-a, preporučam besplatni pureFTP (jeanmatthieu.free.fr/pureftpd/) koji će ti minija pretvoriti u FTP server pa mu možeš pristupati i preko FTP clienta (Transmit, Cyberduck i slični).... BTW, i OSX podržava FTP nativno...
13.05.2011 | 00:45
Znam da podržava SMB, ali to je očajan protokol i totalno je neupotrebljiv preko internetske veze.
FTP server Mac ima ugrađen, ne treba nikakav 3rd party (osim ako ne želiš FTPS ili FTPES protokol - kriptirani). System Preferences, Sharing, File Sharing uključiš, klik na Options, FTP uključiš.
13.05.2011 | 09:34
Je, ali onda otvaraš CIJELI komp preko ftp pristupa. Koliko sam shvatio, john_St bi da može davati posebne ovlasti svakom folderu ponaosob. Za to mu treba pureFTP koji mu omogućuje da neki folder može otvoriti i mijenjati samo taj i taj user s tim i tim passom...
Bar je ovako na leopardu, možda na snowu to nije potrebno, ali s tim nemam iskustava. Moj je powermac G4 na leu i radi savršeno, ali uz ove dodatke jer sam OSX ne podržava grupe i posebne i različite ovlasti preko FTP-a.
13.05.2011 | 10:46
@smayoo - da, korisnici su praktički svi windowsaši, osim mene s MBP, i da, to treba radit online.
13.05.2011 | 11:15
Onda ftp jest najbolji izbor. Samo jedno pitanje, kakva je veza prema van? ADSL? Ako jest, onda ti treba DYNDNS (www.dyndns.com/support/clients/mac.html), jer nemaš fiksnu nego dinamičku IP adresu. Budući da ni ti, niti ostali ne mogu preko mreže znati koju će ti tvoj ISP dodijeliti adresu, trebaš DYNDNS koji će ju javljati da bi se mogli spajati na server izvana. Neki ruteri imaju tu mogućnost ugrađenu u svoj firmware, ali svejedno se trebaš prijaviti na dyndns.com i otvoriti svoj account. Osnovni je paket besplatan.
Nakon toga, stvar bi trebala šljakati s bilo kojeg mjesta i iz lokalne mreže i izvana.
13.05.2011 | 12:48
Imam fiksni IP na poslu
13.05.2011 | 14:48
Onda je taj dio lakši. Ne treba ti Dyndns servis.
13.05.2011 | 22:47
Djuro genijalac kaže:
Je, ali onda otvaraš CIJELI komp preko ftp pristupa.

Kako to misliš: CIJELI komp? Kad pristupiš FTPom na neki stroj i prijaviš se korisničkim imenom i passwordom i stavlja te u tvoj home folder. Da li možeš pisati i brisati po folderima izvan (iznad i pokraj) njega, to ovisi o Unix permissionima. Ako ostaviš sve defaultno, a korisnik nije administrator, onda možeš gledati, ali ne možeš pisati ni brisati. Ako želiš korisnicima zabraniti i gledanje, chmod 0700 primijeniš na svaki folder iznad i pokraj home foldera.
14.05.2011 | 17:32
Pa to i mislim. Moj server ima dva harda. Jedan je manji sistemski, a drugi je veći i na njemu su podaci. I moja je ideja da samo taj veći hard (zove se putokaz) bude file server. I SAMO NJEGA želim otvoriti svima koji nisu ja. Ja to nikak nisam mogao postići samo kroz OSX, ali kad sam metnul tu pureFTP aplikaciju, onda s njom mogu za putokaz odrediti da grupa grafika smije roštati i otvarati nove mape, grupa pisci smije mape u kojima su slike samo gledati itd....
Tako da se izbjegnu problemi izgubljenih i slučajno pobrisanih slika itd....
Velim, preko OSX-a sam mogel samo svima omogućiti da roštaju po svemu ili da samo gledaju sve...
Dopuštam da nisam dovoljno vičan vođenju servera, ali hej!, ovo mi je bio prvi pokušaj i uspio sam podesiti sve kako sam zamislioB)
14.05.2011 | 20:59
Da. Može se i to isto postići samo Mac OS X-om, ali uz malo više klikanja. Treba koristiti Extended permissions (desni klik na folder, pa get info, pa permissions na dnu). Ali sigurno je lakše 3rd party alatom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO