File sharing
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

File sharing

17.06.2011 | 18:55
kako mogu namjestiti pod File Sharing da s jednog kompa mogu "prčkat" po dokumentima na drugom kompu?
povezao sam ih i odabrao foldere za dijeljenje te označio opciju "read and write", ali svaki puta kad s jednog kompa probam nešto npr. obrisat, preimenovat ili samo kopirat na drugi komp kaže mi da nemam dozvolu za tu razinu.
17.06.2011 | 20:40
Problem je u tome što nisu na oba Maca ista korisnička imena (short username), zar ne?

Nije dovoljno da to napraviš na tim folderima, nego i na svim nadređenima.

Jesu li oba kompa Macovi, ili to pokušavaš s Windowsa na Mac?
17.06.2011 | 22:44
da, nisu isti admini. dva Maca su u pitanju.

ako dobro shvaćam, nema nadređenih foldera, pošto su shareani "vrhovni" folderi poput desktop, documents, movies, pictures itd.
20.06.2011 | 13:11
O kojem se sistemu radi? Pretpostavljam 10.5 ili 10.6? Naime, imaš još jednu mogućnost: klikni na share screen pod postavkama shareanja. Tad možeš sve raditi kao da si ti za tim kompom i onda možeš prčkati po svemu koliko god hoćeš.....
20.06.2011 | 14:19
super, hvala.
oba kompa su na 10.6. znači, na oba kompa aktiviram screen share i dodam admina onog drugog kompa da može "prčkati" po prvom kompu?
postoji i polje computer settings koje omogućava postavljanje lozinke za "VNC viewers", treba li i to aktivirati?
20.06.2011 | 18:20
hm, ja sam ti zaglavil na PPC pa imam 10.5 i nemam tu opciju VNC o kojoj zboriš.. Ali, kad uđeš u screen sharing, onda si preuzel kontrolu nad drugim kompom i radiš kaj hoćeš.....
20.06.2011 | 19:46
Finn kaže:
da, nisu isti admini. dva Maca su u pitanju.

ako dobro shvaćam, nema nadređenih foldera, pošto su shareani "vrhovni" folderi poput desktop, documents, movies, pictures itd.

Najjednostavnije ti je kreirati još jedan account s administratorskim ovlastima koji ima isti short username i isti password kao i na drugom Macu.

To što ti zoveš "vrhovnim" folderima - nisu vrhovni i (naravno) imaju svoje nadređene. Svi se oni nalaze u folderu ~ (ime trenutnog korisnika, home folder), on se nalazi u Users folderu, a ovaj se pak nalazi u / (root, "vrhovnom") folderu.

Ovo sa screen sharingom ždere jako puno bandwidtha i procesora na oba stroja i time i dalje nisi riješio kopiranje datoteka.
20.06.2011 | 20:18
ma znam da nisu vrhovni, ja sam mislio to u smislu da su prvi "individualni" ispod onih koji pokrivaju "sve". nije bitno...

stvar, čini se, funkcionira. mogu kopirat, preimenovat, brisat itd. s jednog na drugi i obrnuto.
šta ždere toliko resursa kad se nešto radi ili samo time što je opcija "screen share" uključena u system prefsima?
20.06.2011 | 20:29
smayoo kaže:
Najjednostavnije ti je kreirati još jedan account s administratorskim ovlastima koji ima isti short username i isti password kao i na drugom Macu.

šta to znači da se svaki puta mora nekako logirati kao taj drugi ili to radi automatski?
20.06.2011 | 21:18
To onda radi automatski. Kod prvog spajanja kažeš da se spajaš kao taj korisnik i to je to.

Finn kaže:
šta ždere toliko resursa kad se nešto radi ili samo time što je opcija "screen share" uključena u system prefsima?

Samo kad se nešto radi.
20.06.2011 | 23:37
ok, hvala na informacijama. vidjet ću šta će mi više pasati...
22.06.2011 | 01:08
Malo cu posuditi topic, nadam se da se autor nece ljutiti.

Naime, imam jedan drugaciji problem s file sharingom. Aktivirao sam SMB (Windows) file sharing i sherao nekoliko foldera. Ideja je da ja imam Read & Write ovlasti, a Everyone grupa samo Read. No, problem je u tome sto se ta Read postavka za Everyone grupu stalno resetira na Read & Write. Dakle, postavim sve na Read, zatvorim prozor od Sharing postavaka i kada se ponovno vratim u njega, opet je sve na Read & Write.

Ima li netko ideju u cemu bi mogao biti problem?

PS: Imam OS X 10.6.6.
22.06.2011 | 02:06
Finn, ovo sto je smayoo rekao. ja imam na svom kompu usera (sharing only) koji ima (rw) dozvole za zeljene foldere iste kao ja koji ima isto ime i pass kao i admin user na kompu moje cure. Ona pak ima takvog usera na svom kopu koji ima iste dozvole (rw) kao moj admin user.
I onda kad se spajam na sa svog kompa na njen shared folder - vidim i pisem sto me volja brz unosenja neke lozinke i tako i ona obrnuto kad spaja.

I to je to.
Screen sharing trosi bandwidth jer mora strimat video i audio dok ti kopiras fajlove i nije nikako elegantno rijesenje.
bok
22.06.2011 | 19:04
ma imao sam napravljene međusobne accounte, pa nije radilo. ne znam u čemu je bila greška - možda jer su bili admin accounti, a ne sharing ili nisu bili usklađeni nazivi.
sad sam ih ponovo napravio kao sharing accounte i uskladio imena - sve radi. hvala.

još nešto - kako i gdje se može promijeniti naziv admin user foldera (system/user/ime)?
24.06.2011 | 10:04
može se, ali nikako nije pametno. Nemoj to raditi.
24.06.2011 | 10:10
munst0r kaže:
Malo cu posuditi topic, nadam se da se autor nece ljutiti.

Naime, imam jedan drugaciji problem s file sharingom. Aktivirao sam SMB (Windows) file sharing i sherao nekoliko foldera. Ideja je da ja imam Read & Write ovlasti, a Everyone grupa samo Read. No, problem je u tome sto se ta Read postavka za Everyone grupu stalno resetira na Read & Write. Dakle, postavim sve na Read, zatvorim prozor od Sharing postavaka i kada se ponovno vratim u njega, opet je sve na Read & Write.

Ima li netko ideju u cemu bi mogao biti problem?

PS: Imam OS X 10.6.6.

Smb protokol je sr*nje i nikad nije, i nikad neće raditi kako treba. Zaboravi na to, nikad ti neće proraditi kako želiš. Ali ovo što opisuješ ipak se ne bi smjelo događati. Sad nisam pri Macu pa ne mogu pogledati detalje. Navečer ili sutra.
24.06.2011 | 15:57
smayoo kaže:
može se, ali nikako nije pametno. Nemoj to raditi.

ja sam to već napravio na svom, ali ne znam više kako. možda prilikom reinstalacije OS-a? šta je to veliki rizik?
09.07.2011 | 20:12
Sorry na čekanju, dugo me nije bilo online.

Nasilno mijenjati ime home foldera, tj. username accounta jest prilično rizično jer je ono staro ime sigurno ostalo zabilježeno na desecima mjesta, vezano uz razne licence, ili kao apsolutna staza do neke datoteke. Tako da bi ti se lako moglo desiti da ti svako toliko nešto ne radi ili se čudno ponaša zbog toga.
09.07.2011 | 21:38
?? mislim da nije baš bilo "nasilno", samo se ne mogu više sjetiti... ali dobro, sljedeći put neću to dirati.
09.07.2011 | 22:59
Možda nije bilo komplicirano, ali sigurno je bilo nasilno jer iz Findera ti se ništa iznad razine sadržaja home foldera uopće ne da uklikati da dobiješ edit polje za promjenu imena. Dakle, ili si koristio neke od onih alatića za wannabe hackere, ili si to odradio iz terminala uz prefiks "sudo", ili si bootao u console mode, dakle s root ovlastima. Kako god okreneš, nasilno je.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO