Usporio se MacBook, prosim pomoc
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Usporio se MacBook, prosim pomoc

05.07.2011 | 16:43
Pozdrav zajednici i ostalim citateljima.

Imam mali problem te bih zamolio za pomoc
Posjedujem MacBook 2.16Ghz sa 2GB RAM-a od kraja 2007 godine
Sa njim je u orginalu je dosao Tiger, upgrade-o sam ga vremenom na Leopard a nakon toga i na SnowLeopard.
Na Leopardu je dugo vremena radio fantasticno no nakon jedno godinu dana se usporio.
Nakon upgrade-a na SnowLeopard prvo je radio nesto bolje no u zadnjih par mjeseci drasticno se usporio.
Redovito radim backup na TimeCapsulu.
Zanimalo bi me po vasim iskustvima gdje mi se dogadja problem?
Imam li potrebu za reinstalacijom operativnog sistema ili postoji jednostavnije rjesenje.

Unaprijed hvala za svaki koristan savjet
05.07.2011 | 17:23
Ako ti Activity Monitor aplikacija ne pokazuje da nesto opterecuje procesor, iz prakse se vise puta pokazalo da je najcesci uzrok usporavanja hard disk koji otkazuje.
Ako imas vanjski hard disk, najlakse je to testirati tako da sa Carbon Copy Clonerom ili slicnim alatom napravis kopiju na vanjski disk, i zatim podignes sistem sa vanjskog diska. Ako nema usporavanja, to je to.
Reinstalacija sistema na Macu u nacelu ne ubrzava isti, ali se ne bi smio ni usporavati bez valjanog razloga.
05.07.2011 | 17:52
Koliko slobodnog prostora za swap file imaš na sistemskom disku?
05.07.2011 | 18:04
Možda da probaš Repair Permissions na disku.
05.07.2011 | 20:08
Ja dajem svoj glas za hard koji krepeava.
05.07.2011 | 21:28
Koliko slobodnog prostora za swap file imaš na sistemskom disku?

Gdje to vidim?
05.07.2011 | 22:14
Selektiraš disk i Get Info (CMD+I) ili ti piše domah ispod drivea ako ti je u Finderu uključeno "Show Item Info".
05.07.2011 | 23:26
Da li kojim slučajem imaš puno stvari ukopčano u Dashboardu?

Ja sam vidio MacBook koji je trošio 60% procesora u mirovanju bez ijedene pokrenute aplikacije. Ventialtor na maximumu, a kad ono Dashboard pun nekakvih "zgodnih" stvari koje su nepotrebno ubijale računalo. Na sreću, ActivityMonitor je točno pokazivao koja stvar koliko procesora troši tako da se problem mogao rješiti u par minuta.
06.07.2011 | 00:02
Hmm, na sistemskom disku imam slobodno sveukupno 5GB, a u dashboard-u imam sveukupno 8 widgeds-a te mi activity monitor za dashboard pokazuje 2,5%, a sve skupa svi ostali procesi koji su aktivirani ne zauzimaju vise od 10%.
Sa externim sistemskim diskom probam kad cu imati malo vise vremena za igranje.
Bojim se i ja da ce zavrsiti promjenom diska, no pustit cu ga da odradi svoje do kraja.

Hvala vam.
06.07.2011 | 09:38
Nije to tako strasno, diskovi su jefitni - bolje mijenjati dok je vrijeme.
  • aco
  • Korisnik
  • 7
07.07.2011 | 17:21
Povećaj količinu slobodnog prostora na disku na barem 1/4 ukupnog kapaciteta diska i optimiziraj prostor na disku, trebalo bi biti sve OK. Disk je najverovatnije ispravan, ali si ga jednostano zagušio, imaš previše toga ma istom.
S druge strane diskovi su stvarno povoljni pa kupi veči i sredi to, jer stroj očito dobro radi i može još dobro poslužiti.
28.11.2011 | 23:01
Dakle, sa par mjeseci zadrske, nakon malo uhvacenog vremena rijesen problem usporenog MacBooka.
Zamjenom starog HDDa novim, puno vecim, dogodilo se cudo. Stroj ponovo radi veselo i brzo. Stari HDD je i dalje ispravan i radi kako treba, no jednostavno je postao premali.
Zakljucak je: ako zelite brz stroj trebate praznog mjesta na HDDu.
Hvala vam svima na odgovorima i savjetima.
30.11.2011 | 17:29
skini si program imenom ONYX (besplatan je) i počisti keševe. garantirano se sve ubrza. ja sam imao problema, ali nakon čišćenja, sve 5.
30.12.2011 | 02:22
Pozdrav,

Prije svega, sve najbolje

Ispricavam se sto covjeku uletavam u temu, ako je to problem, budem se prebacio u svoj topic! Drago mi je da je autor odgonetnuo i otklonio kvar!

No ja imam identicno pitanje. Radi se o MBP 8.1. Masina ima 500GB disk, 4GB RAMa i7 procesor. Disk je popunjen cca sa 170GB podataka . VIse manje manji fajlovi (Muzika ima cca 60GB, slike su oko 30GB i nesto filmova od cca 2GB filesize). No muci me to sto je dosta spor. Ovo mi je prva jabuka pa su mi mozda ocekivanja prevelika. Masina se boota cca 1minutu a vec s nekoliko aplikacija se dosta zagusi i pocne drasticno sporije raditi. Vjerujem da je uzork tomu manjak memorije (4GB je danas zbilja malo jer safari jede oko 1GB s nekoliko tabova) i onda OS pocne koristiti swap memoriju. Koristim CleanMyMac i Onyx i pobrisem cacheve svakih par dana ili kako se sjetim. Najveci porast "performansi" sam osjetio kada sam pobriao cacheve fontova (kao dugogodisnjeg Windows korisnika ta opcija mi nije uljevala nadu da bi to trebao biti problem). Testirao sam disk i on mi daje Read rade od oko 60MB/s i Write rate od oko 55-60MB/s. Nekako mi se ta read rate cini niskim, mozda sam ocekivao oko 70-80MB/s.

Imate li kakve prijedloge?

I jos jedno kratko pitanje. Da li se itko susretao s artefaktima u radu u iPhoto (posebice nakon sta radim u njemu cca 30-4 5 min)? U zadnje vrijeme sve cesce i cesce se dogadaju. Graficka je dala svoje nakon 15 tjedana uporabe?

Ispricavam se na duzem postu

LP
Screen_Shot_2011_12_30_at_1.png
30.12.2011 | 02:54
Što kaže Activity Monitor? Jesi li 100% siguran da je disk ispravan (možeš li testirati sa kopije OS-a na vanjskom disku?). I konačno, prevelika količina fontova ili korumpirani fontovi znaju osjetno utjecati na rad sistema. Koliko imaš fontova i jesi li ih provjerio sa FontBookom?
30.12.2011 | 03:16
Activity monitor ne veli nista specijalno. 4% uzima jedan YT HD video. 1% iTunes i neka sica ovak dok sad piskaram. Dashboard ima 4 postita, vrijeme i burzu. Iskreno, disk mi se ne cini bas sretnim, tu i tamo skljocne ) Nisam bas razumio ovaj dio u zagradi? Na sto se tocno misli?

FontBook sam proskenirao i nasao sam na neke errore. Koji je sljedeci postupak?
Screen_Shot_2011_12_30_at_2.png

Hvala na pomoci
30.12.2011 | 13:47
Objašnjenje zagrade:

Napravi kopiju diska na vanjski USB ili FireWire disk (pomoću programa Carbon Copy Cloneri ili nekog sličnog) pa probaj bootati i raditi s vanjskog diska.

Ako ti stvar zapne već na kopiranju, disk ti sigurno krepava. Ako pak kopiranje prođe pa onda bootaš s vanjskog diska i pokušaš raditi s njega (što je u pravilu sporije jer je brzina prijenosa na USB ili FW manja nego na SATA) i ispadne brže, također možeš zaključiti da unutarnji disk crkava.

Za FontBook ne znam, to će ti netko drugi pomoći.

Ja imam MBP 5,1 na OS 10.6.5 sa 4 GB RAM i to radi super raskošno dok ne pokrenem virtualni stroj (ili dva) s Windowsima. Tako da mi je teško prihvatiti da je sad najedamput 4 GB malo za takav trivijalan rad (ako je stvarno tako, onda je taj Lion puno žešće smeće nego što mi se na prvi pogled činilo).

Istina, Safari ne koristim, jer je skoro pa jednako loš kao i MS IE. Probaj Operu.
30.12.2011 | 14:50
Škljocanje nije dobar znak, ja bi se (opet) kladio na neispravan disk. Nabavi ili posudi eksterni disk napravi kopiju sa Carbon Copy Clonerom, bootaj s njega pa vidi kako se onda ponaša.
30.12.2011 | 14:50
Probat cu ovo s kopiranjem

Konkretno ja sam isto malo razocaran s lavom. Gledao sam malo snow leoparda i zbilja je brz. Vidjet cemo sto nosi 10.7.3. A i 8GB rama dolazi kroz koji dan Evo jedan Screenshot s 4 taba u safariju, mailu i itunesom

30.12.2011 | 14:55
Riba kaže:
Škljocanje nije dobar znak, ja bi se (opet) kladio na neispravan disk. Nabavi ili posudi eksterni disk napravi kopiju sa Carbon Copy Clonerom, bootaj s njega pa vidi kako se onda ponaša.

Budem probao to. A sto da napravim s onim duplim fontom iz predhodnog posta?
30.12.2011 | 15:23
Možeš maknuti duplikate ili slobodno ignoriraj, to je zanemariv problem.
04.01.2012 | 01:09
Evo me nazad! Nadam se da ste se odmorili ovih dana

Nosim updejtove vezano za moj slucaj s kompom. Nosim ga sutra/preksutra na servis pa nek se oni bakcaju s tim nedostacima na HDDu i problema vezanog uz graficku.

Upravo radim backup preko time machine. Uzeo zam prijenosni PQI HDD od 320GB i na njega vrsim backup. Dajte mi samo recite, kako podignem opet nanovo backup i/ili lion? drzim option key i onda mi ponudi tamo da sam skine Lion? Jel to netko vec radio?
Prilozi:
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (990)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO