25.07.2011 | 13:42
Sank kaže:
Ne zamjerite, ali dečki ser..e.
smayoo odgovara:
Uvijek mi je užitak voditi ovako civiliziranu i argumentiranu raspravu.
Oprosti smayoo što si to tako osobno shvatio. ali imaš pravo pretjerao sam, ovakve se izjave mogu ispravno shvatiti samo među prijateljima, a ja se nekad zaboravim jer se na jabučnjaku inače osjećam kao da sam među prijateljima. Ispričavam se i ubuduće ću više pripaziti.
Sank kaže:
Što se tiče Macova, čitate li vi uopće vijesti u vezi prodanih količina svekolikog Apple hardweraja? Apple definitivno ne zanemaruje Macove, ali da se prilagođava širem tržištu od onog profesionalnog to je sigurno. Koliko je običnog puka više od onog profesionalnog?
smayoo odgovara:
Naravno da zanemaruje Macove. Da ih ne zanemaruje, rasla bi mu i prodaja Macova, a ona ne raste (pogledaj gornji graf). Macovi su namijenjeni i consumer tržištu, a ne samo profesionalnom. Uspjeh iPhonea i iPoda izazvao je pojačan interes za Macove, a prodaja Macova ne raste, nego stagnira. Kako, zašto? Zato što Apple zanemaruje Macove.
Evo nekoliko linkova koji pokazuju da se ponekad tvoji argumenti ne baziraju na činjenicama:
www.bug.hr/vijesti/apple-opet-rekordno/109993.aspx
9to5mac.com/2011/07/19/apple-posts-recor...es-grow-183-percent/
Dakle nije točno da prodaja Macova stagnira, ona je narasla za 14% u odnosu na prošlu godinu, naravno taj rast je puno manji u usporedbi sa iOS uređajima što pokazuje nekakav trend kad su u pitanju široke radne i neradne mase, a koji Apple sigurno neće ignorirati. No složit ćeš se da rast od 14% ipak nije zanemariv, samo se gubi u daleko većem rastu prodaje iOS igračaka kako ih ti "preteciozno" nazivaš.
Sank kaže:
da za Linux niti ne pišem jer je zbog nestardarnosti bezbrojnih distribucija zapravo već odavno promašena platforma za koju ja ne vidim svjetle budućnosti.
smayoo odgovara:
Kakve li pretenciozne izjave. Citiram s Wikipedie (a tamo imaš i točan izvor upravo ove rečenice): "Linux is a leading server operating system, and runs the 10 fastest supercomputers in the world.".
Ovo ti je otprilike kao da si rekao kako Scaniji ne predviđaš svijetlu budućnost jer nisu napravili nijedan dobar auto. Nisu. Jer rade kaminone.
Windowsi proizvode i "automobile" i "kamione" pa čak i "bicikle", Apple također ima Liona koji može biti "auto" ili "kamion", a "bicikle" im se prodaju u milijunskim količinama. Znači ti sam tvrdiš da je Linuxu ostalo još samo tržište "kamiona"?
Priznajem da je moja tvrdnja nedovoljno precizna te sam time dopustio da me proglasiš pretecioznim, pa evo dodatka:
Kad sam mislio da Linux nema svjetle budućnosti, onda sam upravo i mislio da mu je još ostalo samo serversko okružje jer se nikada nije uspio dovoljno probiti među obične korisnike, a niti u poslovni svijet gdje se više koriste windowsi kao podloga za tehničke aplikacije. Da bih izbjegao nesporazume pod tehničkim aplikacijama mislim na razne oprativne i procesne stanice u industriji kao npr. Kongsbergov DP sustav, te HMI (human-machine interface). Dopuštam da griješim, ali govorim iz mog skromnog 14 godišnjeg iskustva u naftnoj industriji.
Sank kaže:
Ja mislim da među nama ovdje ima nekih koji se jednostavno boje promjena,
smayoo odgovara:
Jako volim te "određene" rečenice. Ja sigurno nisam čovjek koji se boji promjena. Dapače, vrlo sam često jedan od onih koji ih gura i promovira. Ali ne bezuvjetno. Mijenjati samo da bi mijenjao - ne zabavlja me to. Mora postojati razlog zašto se promjena (meni) isplati.
Pa sad kad si već sebe stavio u prvi plan, jesi li dao šansu App Storeu? Sjećam se kada sam prvi puta kupio Maca prije puno godina, najviše me je zabrinjavalo što nisam znao gdje bih mogao nabaviti još softwarea, da je barem tada postojao App Store.
Za Liona pišeš negativno, a da li si ga zaista isprobao, igrao se njime? Navike se teško mijenjaju, zato većini ljudi promjene teško padaju, barem u početku. Trenutno većini korisnika OSXa Launchpad je tek bezvezni dodatak i svakako to jest u svijetu glodavaca i tipkovnica, ali polako, ne treba zbog toga odmah odbacivati takve promjene. Ako sam dobro shvatio u kojem pravcu Apple ide, a ne isključujem mogućnost da griješim, sviđa mi se ideja da se u skoroj budućnosti u potpunosti eliminira tipkovnica i glodavac i zamijene ih prepoznavanje govora i mutitouch ekrani, baš kako je to prikazano u ST Voyager serijalu.
Sank kaže:
a Apple kao takav nikada nije prezao da napravi drastične promjene koje su uvijek u početku bile prihvaćene sa negodovanjem, ali su se ipak na kraju pokazale kao pravi izbor i smjer.
smayoo odgovara:
To je paušalna izjava. Napravio je Apple i neke loše odluke u svojoj povijesti. A čak i one koje su rezultirale nekakvim (relativnim) uspjehom možda su zapravo bile loše jer bi neka drugačija odluka donijela do apsolutno velikog uspjeha. To se ne može nikad saznati.
U svakom slučaju, možemo se složiti da Apple vuče poteze u svom poslovnom interesu. I to je njihovo pravo. Moje je pravo da mi se to ne sviđa.
Ok, priznajem da je moja izjava zapravo netočna jer sugerira da im je svaka promjena bila uspješna, a znamo da nije (sjetimo se samo Newtona), ali ako malo proširiš svoje horizonte, dodaš svojem tehničkom znanju malo mašte, onda ćeš vidjeti da su i takve ideje na kraju postale uspješne. Ideja tablet računala koju je trebao pokrenuti Newton tada je propala, ali je sada uspjela sa iPadom. Možda je u nekom drugom kontekstu i drugom okviru moja izjava samo paušalno shvaćena? Iako Apple sigurno povlači poteze koji su mu prvenstveno u poslovnom interesu, ja još uvijek vjerujem da pokušavaju zadržati i nešto od svojeg stava da je korisnik na prvom mjestu. Naravno, nikad nitko nije pa ne može ni Apple zadovoljiti baš sve. A i ne tvrdim da ponekad ne rade i nelogične poteze, barem kada se promatraju u sadašnjem vremenu i subjektivnim situacijama, kao što je izbacivanje iSynca. Ali ako se pogleda malo bolje, ne možemo im zamjeriti da vuku vodu na svoj mlin, a iSync sa dolaskom iClouda zaista postaje obsolitan
To što će vlasnici Nokia ili Android telefona pasti u nemilost zaista nije bitno. Pa oni su im na kraju konkurencija za iPhone. Izbacivanje Front Rowa također može djelovati nelogično i glupo, ali zaboravljate da Apple proizvodi TV kutijicu koja je već sada spojena na TV i naše Macove i iOS igračke, a najavljuje se i mogućnost da će možda toj maloj kutijici uskoro dodati i ekran, pa čemu više onda dalje razvijati Front Row? Kad se u sve to još nadoda trend ostalih proizvođača zabavne elektronike da budu kompatibilni sa Apple igračkama odjednom taj potez postaje i više nego logičan.
Sank kaže:
Sa mogućnošću da budem osporavan, mislim da dosta dobrih ideja crpe iz serije Star Trek, a kako će Macovi u budućnosti izgledati možete tamo provjeriti
smayoo odgovara:
Star Trek je totalni SF trash, samo visokobudžetni, tako da izgleda glamurozno. Ideje u Star Treku dobro izgledaju vizualno, i to u jednom određenom vremenu, a već za par godina izgledaju smiješno. A u znanstvenom (nota bene! "S" od "SF" dolazi od "science", dakle "znanost" ), odnosno inženjerskom smislu su pretežno totalne besmislice. Mogao bih sad ovdje nabrajati, ali već sam jednom to učinio i ne da mi se opet. Ako želiš, potraži to ovdje:
www.jabucnjak.hr/forum/ipad/46491-sto-ce...j-verziji.html#46549.
Argument kojim ti objašnjavaš zašto je ST trash jest u potpunosti subjektivan. Serijal Voyager u kojem se na veliko koriste tablet računala i touch ekrani definitivno su bili inspiracija za ovo što se danas događa sa iPadima i ostalim igračkama koje imaju multitouch ekrane. SF žanr bio bi suhoparan kad bi se striktno držao inženjerske istine i djelovali bi totalno nemaštovito. Ipak je glavna uloga SF žanra da zabavi široke mase, a ne da bude zaključan u sadašnjim naučnim spoznajama i da ih razumiju samo tehički obrazovani inženjeri koji čini se ponekad zanemare maštu i slobodu misli. Pored toga autori takvog žanra pokušavaju više ili manje uspješno predvidjeti tehnološka dostignuća u budućnosti. Ne možeš negirati koliko god se trudio da je ST u tome pogledu ništa manje uspješan od nekih drugih.