apple danas
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

apple danas

• campo
  • Posjetitelj
24.07.2011 | 11:08
Ne mogu se otet dojmu da je snow leopard sa Final cut studiom 3 daleko bolji nego Lion sa Final cut pro X + ostalo (Motion,..)
Mene je to nekako sve razočaralo,..jesam li jedini?
24.07.2011 | 11:33
Ja nisam ništa još vidio svojim očima, ali meni je razočaranje počelo još negdje oko 10.6.2, kad je postalo očito da da sve guraju u smjeru iĐiđa i igrački te da ih Mac više ne zanima.
24.07.2011 | 12:35
Da idu u smjeru kompanije koja želi zadovoljiti što veći broj ljudi i ponuditi solucije za "the rest of us" - kako oni kažu, je sada očigledno. No, to još uvijek ne mora značiti da su odustali od pro tržišta. Rekao bih da će pravi indikator za to biti iduća Mac Pro serija. Po njoj ćemo znati što zapravo rade i kuda žele ići.
24.07.2011 | 12:45
Davore, mene ne bi zacudilo da se ta PRO serija jednostavno ugasi jedno jutro (xserve flashback).

I onda bi Steve izasao i karizmaticno rekao "izdali smo novi Mini, rendajte na njemu. Jest da ce duze trajati, ali je amazing user experience, PRO nam vise nije isplativ"

Apple nikada nece vise nece biti kao prije. Ali koga briga, bitno da je njima dobro. A i korisnicima je ocigledno, cim sve te konzumerske dzidze kupuju ko mutavi

Bolje prodati par miliona iNECEGA nego par tisuca nekih PRO strojeva.

Matematika je jednostavna i egzaktna nauka
24.07.2011 | 13:28
Ja mislim da su oni ne samo već odustali od PRO tržišta (videomontažera, grafičara, itd.), nego već imaju i izlaznu strategiju za napuštanje Mac tržišta kompletno. Moje je očekivanje da će u idućih nekoliko godina prodati kompletan Mac business (hardware, Mac OS i Mac software) nekom. Možda Kinezima koji to i sada proizvode (kao što je IBM prodao svoj PC business Lenovu), možda nekoj offspin ekipi koji više ne budu vidjeli u Appleu, možda nekom sasvim trećem, možda čak i Microsoftu.

To će za Mac korisnike vjerojatno biti dobra stvar. Ne zato što će time Macovi postati bolji nego što su sad, nego zato što će se zaustaviti njihovo propadanje. Valjda.
24.07.2011 | 14:15
Evo mog kratkog osvrta.

Pojednostavljeno; karakteristike kompanija (barem u današnjem gospodarskom okruženju):

- kompanije nisu vječne, kolikogod bile uspješne mogu nestati
- kompanije ne moraju poslovati kroz cijeli svoj životni vijek na isti način
- kompanije (i one uspješne!) mogu donositi krive odluke
- kompanije su tu da povećavaju vrijednost dioničarima
- kompanije ne brinu o pojedinim segmentima (npr. profesionalci) ako im napuštanje takvog segmenta i okretanje drugom segmentu kupaca donosi veću korist
- prema kompanijama NE TREBA GAJITI OSJEĆAJE
- kada kompanije ne ispunjavaju naša očekivanja treba prestati kupovati njihove proizvode/usluge
- Apple je kompanija!

I za kraj: važno je da postoji alternativa (Linux, Windows) te da nas nitko ne tjera kupovati proizvode/usluge koje ne želimo. Ja sam u jednom trenutku sa Windowsa prešao na Linux pa nakon nekog vremena prešao na Apple. Srećom nisam audio/video/cad profesionalac pa mi zasad zaokret Applea prema iOSu ne predstavlja problem.
  • AlanFord
  • Posjetitelj
24.07.2011 | 14:22
Nisam takvog radikalnog uvjerenja da ih boli briga za mac korisnike i da ce ukinuti tu seriju. Mislim da bas suprotno, no cinjenica je da % mac strojeva nikad nije bio preveliki, niti je sada, a popularnoscu tih iĐiđa, Applea i prisutnost mac-a opcenito u bogatijim drzavama i raste. Razumljivo, prihvatljivije im je kupiti.

A to da su trenutno fokusirani na iĐiđe je razumljivo, uboli su prvi u jedno tržište i sada beru profit. Na kraju, ta zgrada koju grade, serveri koje su popikali za iCloud itd itd, ulaganje u razvoj, sve to odnekud mora doci lova.
24.07.2011 | 14:55
Mac im je i dalje extremno važan, ali ne kao nekad.

24.07.2011 | 15:00
Kako to misliš: "extremno" im je važan? Od ukupno 28.500 M$, Mac, periferije i software (što je, recimo, povezano s Macom) su im nekih 7.800 M$, dakle cca 27%. Prodaja mu u apsolutnom iznosu stagnira, što znači da u relativnom omjeru linearno gubi značaj. Već s 27% udjela u prodaji odavno nema status "extremno" važnog. Tek možda "važnog". Za 2-3 godine past će na 10% ili manje (skupa s periferijama i softverom) i ući će im u kategoriju "nevažnog" te će ga vjerojatno prodati prije nego im postane "zanemariv" jer bi do tog trenutka izgubio na tržišnoj poziciji (jer će tržište itekako kazniti Apple kad degradira Mac već do "nevažnog") pa će sigurno prodati prije nego se to desi, da inkasiraju više.

Slažem se s DrAletom potpuno. Nisam ja emotivan u vezi s tim. Moj je problem u tome što druge opcije (Linux, Windows) nisu ni približno toliko "udobne". Ali uskoro će biti. Nažalost, ne zato što se popravljaju, nego zato što se Mac kvari.
24.07.2011 | 16:13
Ma da, ali sve je to Mac OS X, a to je ujedno i jedino što Apple ima. Taj operativni sistem koji izvana ima dvije varijante, ali je unutra +/- 95% identičan i samo ga pakiraju u kutije koje neke imaju nataknut ekran, a druge nemaju, neke imaju nataknutu bateriju a druge nemaju itd.

Kome da prodaju nešto što je zapravo sve što imaju?
24.07.2011 | 17:08
smayoo kaže:

Slažem se s DrAletom potpuno. Nisam ja emotivan u vezi s tim. Moj je problem u tome što druge opcije (Linux, Windows) nisu ni približno toliko "udobne". Ali uskoro će biti. Nažalost, ne zato što se popravljaju, nego zato što se Mac kvari.

Da, npr. Linux još nema softver zbog kojeg sam ga napustio. Nema brz, jednostavan, a ipak bogat opcijama RAW konverter osim jednog koji mi ne odgovara (Bibble). Na Linuxu nema softvera poput DevonThinka ili EagleFilera - "kolektore informacija" osim nedoraslog Basketa. A smetala me i nemogućnost hibernacije (problem sa nVidia grafičkom karticom). Valjda sve nabrojano linuxašima ne treba. A na Linuxu mi je nedostajala i povezanost pojedinačnih elemenata sustava (ne znam kako je to sada riješeno).

Za sada Apple OS odgovara mojim potrebama i zadovoljava moja očekivanja.

No, ako ne budem zadovoljan onime što Apple radi i ako budem smatrao da su za mene bolja rješenja negdje drugdje - odoh ja!
  • Sank
  • Moderator
  • 221
24.07.2011 | 18:25
Ne zamjerite, ali dečki ser..e. Odavno više nikome nije bitno ništa drugo do profita, pa tako ni onima koji bi željeli paziti na svoje korisnike na žalost ne preostaje niš drugo nego da ipak na kraju misle na profit. Appleu da je bitna kvaliteta i zadovoljan korisnik nikada ne bi palo na pamet da svoju proizvodnju preseli u Kinu i zanemari najvažniju komponentu proizvodnje, a to je provjera kvalitete proizvoda koji izlaze sa proizvodne trake.

Što se tiče Macova, čitate li vi uopće vijesti u vezi prodanih količina svekolikog Apple hardweraja? Apple definitivno ne zanemaruje Macove, ali da se prilagođava širem tržištu od onog profesionalnog to je sigurno. Koliko je običnog puka više od onog profesionalnog?

Ja sam zapravo zadovoljan da Apple još uvijek mijena smjer prema trenutnim uvjetima na tržištu i time osigurava da će još neko vrijeme trajati. Koliko je zapravo turbulentno tržište PCja ne da se niti usporediti sa Appleom, osim naravno groznih Windowsa koji se tek sa sedmicom počinju približavati idealu, a da za Linux niti ne pišem jer je zbog nestardarnosti bezbrojnih distribucija zapravo već odavno promašena platforma za koju ja ne vidim svjetle budućnosti.

Ja mislim da među nama ovdje ima nekih koji se jednostavno boje promjena, a Apple kao takav nikada nije prezao da napravi drastične promjene koje su uvijek u početku bile prihvaćene sa negodovanjem, ali su se ipak na kraju pokazale kao pravi izbor i smjer.

Sa mogućnošću da budem osporavan, mislim da dosta dobrih ideja crpe iz serije Star Trek, a kako će Macovi u budućnosti izgledati možete tamo provjeriti
  • campo
  • Posjetitelj
24.07.2011 | 19:27
ja sam naveo konkretan slučaj. SL sa FCS 3.0 vs L sa FCP X ..razlika je velika i to unazad. ne namjeravam zbog toga mijenjati platformu ili software ali mi izgleda da cu za neko vrijeme morati misliti i na to ( barem sto se tice videa a a adobe CS i tako nema veze sa tim.
A to da je Apple činio drastične i prave korake je i istina ali je i istina i to da se to uvijek moglo naslutiti kao nešto revolucionarno a ovo sad je sr...e. apple je izbacio OS X kad je windows imao Milienij pa vi vidite.,..Ja oprilike svakih 5 godina kupujem najjeftiniji pro desktop stroj i nikada nisam imao problema sa izborom. a sad ću dobro razmislit može li me takav stroj idućih godina hranit sa FCP X om koji sam otvorio samo jednom i zatvorio od užasa.
24.07.2011 | 20:10
Iako nisam korisnik apple uredjaja jos uvijek,gledajuci sve ovo s Lionom i mojom potragom za AIO racunalom(iMAC je pobjedio:lol: ) ocigledno je da Apple cilja na
touchscreen kao sto vecina AIO i ima.
Danas je jednostavno to IN i sve ide ka tome.
Imamo AIO,monitore,tablete,laptope,mobitele sa touchscreenom tako da ce to i Apple uskoro predstaviti.
Negdje sam nesto cackao i nasao neke patente tako nesto i vidio(koliko je tacno neznam)da je apple patentirao onaj nosac na iMACu koji ce moci postaviti ekran
u horizontalan polozaj sto samo govori o touchsreenu jer je danas na monitorima u ovom obliku neuporabljiv.
24.07.2011 | 20:23
Apple drži prevelik dio tržišta da bi samo tako jednom odlučili ugasiti pro segment. Čak i kod nas sigurno više od 50% grafičkih/dtp studija, reklamnih agencija, dizajnera, fotografa radi na mac platformi, vani je taj postotak vjerojatno i veći. Mac je takoreći "industry standard" u toj grani. Tak da bude Mac tu sigurno još dugo dugo živel ...

Meni sve ove stvari koje sad rade (touch geste, ios đinđe ...) izgledaju da polako pripremaju korisnike na sljedeću generaciju macova - sve će biti touch based. Nebi me iznenadilo da za vijeka Liona izađe nekakav ogromni touchpad koji će objediniti i tipkovnicu i miša i touchpad. Mislim da će se način interakcije sa OS-om skroz promijeniti u sljedećih par godina i da će klaisčna tipkovnica+miš kombinacija otići u mirovnu ...
24.07.2011 | 20:56
Sank kaže:
Ne zamjerite, ali dečki ser..e.

Uvijek mi je užitak voditi ovako civiliziranu i argumentiranu raspravu.

Odavno više nikome nije bitno ništa drugo do profita, pa tako ni onima koji bi željeli paziti na svoje korisnike na žalost ne preostaje niš drugo nego da ipak na kraju misle na profit. Appleu da je bitna kvaliteta i zadovoljan korisnik nikada ne bi palo na pamet da svoju proizvodnju preseli u Kinu i zanemari najvažniju komponentu proizvodnje, a to je provjera kvalitete proizvoda koji izlaze sa proizvodne trake.

To potvrđuje ono što sam ja napisao.

Što se tiče Macova, čitate li vi uopće vijesti u vezi prodanih količina svekolikog Apple hardweraja? Apple definitivno ne zanemaruje Macove, ali da se prilagođava širem tržištu od onog profesionalnog to je sigurno. Koliko je običnog puka više od onog profesionalnog?

Naravno da zanemaruje Macove. Da ih ne zanemaruje, rasla bi mu i prodaja Macova, a ona ne raste (pogledaj gornji graf). Macovi su namijenjeni i consumer tržištu, a ne samo profesionalnom. Uspjeh iPhonea i iPoda izazvao je pojačan interes za Macove, a prodaja Macova ne raste, nego stagnira. Kako, zašto? Zato što Apple zanemaruje Macove.

da za Linux niti ne pišem jer je zbog nestardarnosti bezbrojnih distribucija zapravo već odavno promašena platforma za koju ja ne vidim svjetle budućnosti.

Kakve li pretenciozne izjave. Citiram s Wikipedie (a tamo imaš i točan izvor upravo ove rečenice): "Linux is a leading server operating system, and runs the 10 fastest supercomputers in the world.".

Ovo ti je otprilike kao da si rekao kako Scaniji ne predviđaš svijetlu budućnost jer nisu napravili nijedan dobar auto. Nisu. Jer rade kaminone.

Ja mislim da među nama ovdje ima nekih koji se jednostavno boje promjena,

Jako volim te "određene" rečenice. Ja sigurno nisam čovjek koji se boji promjena. Dapače, vrlo sam često jedan od onih koji ih gura i promovira. Ali ne bezuvjetno. Mijenjati samo da bi mijenjao - ne zabavlja me to. Mora postojati razlog zašto se promjena (meni) isplati.

a Apple kao takav nikada nije prezao da napravi drastične promjene koje su uvijek u početku bile prihvaćene sa negodovanjem, ali su se ipak na kraju pokazale kao pravi izbor i smjer.

To je paušalna izjava. Napravio je Apple i neke loše odluke u svojoj povijesti. A čak i one koje su rezultirale nekakvim (relativnim) uspjehom možda su zapravo bile loše jer bi neka drugačija odluka donijela do apsolutno velikog uspjeha. To se ne može nikad saznati.

U svakom slučaju, možemo se složiti da Apple vuče poteze u svom poslovnom interesu. I to je njihovo pravo. Moje je pravo da mi se to ne sviđa.

Sa mogućnošću da budem osporavan, mislim da dosta dobrih ideja crpe iz serije Star Trek, a kako će Macovi u budućnosti izgledati možete tamo provjeriti

Star Trek je totalni SF trash, samo visokobudžetni, tako da izgleda glamurozno. Ideje u Star Treku dobro izgledaju vizualno, i to u jednom određenom vremenu, a već za par godina izgledaju smiješno. A u znanstvenom (nota bene! "S" od "SF" dolazi od "science", dakle "znanost" ), odnosno inženjerskom smislu su pretežno totalne besmislice. Mogao bih sad ovdje nabrajati, ali već sam jednom to učinio i ne da mi se opet. Ako želiš, potraži to ovdje: www.jabucnjak.hr/forum/ipad/46491-sto-ce...j-verziji.html#46549.
24.07.2011 | 21:28
Ponovit ću, pričekajmo iduću Mac Pro seriju i onda iz toga možemo gatati!

Ono što ne ide u prilog Pro priči su ove činjenice:

1) ukinuli totalno fantastični 30" mat monitor koji grafički profesionalci obožavaju,
2) ukinuli Xserve,
3) ukinuli Final Cut Studio u svojoj potpuno funkcionalnoj profesionalnoj formi.

Ono što pak ide u prilog:

1) Lion je izašao u server verziji,
2) zadnji Mac Pro išao je do 12 procesora, tračevi kažu da je novi u pripremi,
3) MacBook Pro se još uvijek može naručiti i s mat ekranom,
4) Još uvijek se FCP zove "Pro" i izdali su Motion i Compressor, pa je to znak da ipak ne žele oštar rez, možda je ovo s FCP X bila samo greška.

I kada god me nešto zabrine, ja sve istresem Jobsu na mail, nikad ne znaš ... evo recimo ovaj novi Mac mini je izuzev Blu-raya, koji je u međuvremenu izgubio smisao, točno ono što sam poželio 2. svibnja 2008. godine:

"Mac nano should be like this:

- using latest MacBook Air technology - thinner than Apple TV,
- it should have some decent discrete gaming graphic card (NV 8800 or Radeon 3870 class),
- the most affordable Blue-Ray player on the market (people now buy PS3 just for that!),
- an option to expand RAM to 4 GB,
- all of Mac mini and Apple TV connectors.

That's it - simple!"

24.07.2011 | 22:35
Kako to misliš da je blu ray u međuvremenu izgubio smisao? Hoćeš reći da se filmovi više ne prodaju na blu rayu? Kako ih onda kupe oni koji nemaju širokopojasnu internetsku vezu (a takvih je još uvijek puno na svijetu)?
25.07.2011 | 01:03
Takvi vjerojatno ionako ne kupuju bluraye-ve
25.07.2011 | 01:09
@smayoo - Pa to je medij koji je jednostavno zakasnio, druga tehnologija ga je prestigla i Blu-ray nikada neće doseći vrhunac kakav je imao CD u svoje vrijeme i DVD u svoje, dakle zadnji optički medij koji je "rulao" bio je DVD. Blu-ray je nešto kao DAT kada se pojavio nakon audio-kaseta... da, super je kvaliteta i kapacitet, ali lakše je doći do filma on-line rentom (na zapadu gdje to možeš legalno) ili putem torrenta kod nas gdje još ne možemo koristiti AppleTV i slično.

Ja imam doma Blu-ray player i jedan jedini disk za njega koji sam kupio na popustu samo zato da vidim radi li uređaj ok. I cijenom ne stimuliraju standard - još uvijek su gotovo dvostruko skuplji od DVD-a, a kada gledaš film razlika se ne vidi niti na prilično velikom ekranu. I onda čemu sve to?

Onaj tko nema broadband internet, taj sigurno nema niti 57" TV i Blu-ray player da bi imao koristi od naslova u Blu-ray kvaliteti. Ako se radi o svjetioničaru Mirku, njemu će pak prijatelj Ante donesti naslove na USB disku zajedno s uljem, šećerom i ostalim namirnicama!
  • campo
  • Posjetitelj
25.07.2011 | 08:56
Ja ću svoj Mac pro vratit na SL 10.6.5 ili već koji dođe prije APP Stora i na FCS 3.O i nek traje još godinu dvije a za dalje ću morat dobro razmislit što se ono kaže "strateški". A sigurno neću kupovat samo Applovu šminku...
  • campo
  • Posjetitelj
25.07.2011 | 08:58
a što se tiče Blue Ray ...prije mjesec dana player + 10 filmova 180 eura u Rimu
25.07.2011 | 09:26
dpasaric kaže:

Onaj tko nema broadband internet, taj sigurno nema niti 57" TV i Blu-ray player da bi imao koristi od naslova u Blu-ray kvaliteti. Ako se radi o svjetioničaru Mirku, njemu će pak prijatelj Ante donesti naslove na USB disku zajedno s uljem, šećerom i ostalim namirnicama!

Majstore:laugh:

Samo bih dometnuo da su svi sjetionici, koliko je meni poznato, automatizirani, ima već nekih 50-ak godina, ili se varam?

Inače, ja sam negdje na pola puta sa svojim stavom između Smayinog i Sankovog. Bolna je činjenica da ne možeš prekvalitetan proizvod (pre)dobro prodavati samo na račun kvalitete. Primjera ima koliko hoćeš. Mogao bih se dotaknuti fenomena 24sata koji za mene nije novina, nego dijagnoza, ali, eto, on očito govori o nama i stanju nacije kad se tako dobro prodaje.
A možemo otići i do Švedske na koju se referirao (ispravno) Smayoo i najjužnije pokrajine koja je nekad bila Danska pa su oko nje ratovali par-sto godina i sad je Švedska s Malmoeom kao glavnim gradom. Scania. Od tamo nam dolazi i SAAB (Svenska Aeroplan Aktiens Belaget, Švedsko DD za proizvodnju aviona) koji je radio po mnogočemu najbolje automobile na svijetu. Osim osebujnog dizajna (sic!) unutra je bila i plemenita tehnika (sjećate li se turbo modela još krajem 70-ih?)i ti su auti bili doslovce neuništivi. I što se dogodilo? Prekvalitetni proizvodi ne mogu se dovoljno prodavati i kupio ih je GM koji nije znao kaj bi s tim pa ih je gotovo zatukel pogrešnim strateškim odlukama.
Na vlas isti scenarij: Fiat i Lancia. Lancia je početkom 90-ih bila sinonim za vrhunske performanse, image pobjednika u Reliju bio je veći od Mont Blanca, a onda su u Torinu (koji su se tvrtke dočepali još puno ranije)zaključili da žele nove kupce i nova tržišta. Što se dogodilo? Firma je danas na rubu preživljavanja, budućnost joj je upitna, strategija još upitnija. A samo za informiranje; Vicenzo Lancia je izgradio avantgardnu tvrtku čiji su proizvodi bili drugačiji (sjeća li se netko V4 motora ili mehaničkih kompresora...?). Za to je vrijeme Gianelli štancal ona polugovneta i mlatil novce. Danas Fiat posjeduje i Lanciju i Alfu i Ferrari i Maserati....
OK, s elektronikom je stvar malo drugačija, ali da je Štefu sjekira u medu do drške s ovim iĐiđama, jest, i mene je iskreno strah za Macove kad on ode iz firme i počnu ju voditi računovođe koje će gledati samo onaj graf. To smo već jednom doživjeli, nismo li? Prodavač šećerne vodice je skoro uništil firmu, ako se dobro sjećam?
25.07.2011 | 10:27
Davore, nažalost nije samo svjetioničar Mirko taj koji ima love, a nema tehničku mogućnost priključenja na širokopojasnu mrežu. Probaj dobiti ADSL na Viškovu. A npr. o Momjanu ili drugim selima gonje Bujštine (gdje žive prilično imućni vinari i maslinari) da i ne govorim. A to pričamo samo o Hrvatskoj. Što misliš, kakva je situacija u Rumunjskoj ili Ukrajini? Eeee...

Inače, nisu svi svjetionici automatizirani, nego samo oni u unutarnjim vodama. Pučinski i dalje imaju posadu. Jedan moj kolega je nedavno radio nadzor nad izgradnjom žičare za dobavu svjetioničaru na Palagruži. A inače na Palagruži ima povremeno i više ljudi - organizirani su tamo nekakvi mediteranski studiji (što god to značilo).

(Mislim da je CEO FIAT-a Agnelli, a ne Gianelli?)
25.07.2011 | 11:30
Giovanni Agnelli, mislil sam na starog koji je utemeljil imperij,ali mi se to na ovoj crappy Lenovo tipkovnici spojilo:angry:

BTW, nisam znal za svjetionike na pučini. Kolka je plaća tam? Daju se vjerojatno fino živci odmorit..... A ni lovu nemaš gdi potrošit=dvostruki dobitak!!!!!!!!!!
25.07.2011 | 12:40
Mislim da moraš biti oženjen i imati djecu kako bi mogao raditi na svjetioniku, Nisam siguran, ali sam tako nešto čuo.
  • campo
  • Posjetitelj
25.07.2011 | 13:18
Danas Fiat između ostalog drži 10.000 radnika kući Torino je na rubu bijede (za Talijanske uvjete) koperanti su nestali.
Meni se čini da je Obama pozvao Jobsa Gatesa FB Googla Intella i rekao im ( sjećate se zajedničkog ručka?) i rekao Drugovi centralni komitet White Housa odlučio je tako i tako..Jedine milijarde koje sad zarađuje SAD su ovi gore i oružje sve ostalo rade Kinezi ..pa vi vidite.. sta ce se dalje događat je samo povijest koja se ponavlja .Jednog dana će Kinezi naplaćivati dugove Američkim tvornicama bez obzira što su privatne.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.07.2011 | 13:42
Sank kaže:
Ne zamjerite, ali dečki ser..e.

smayoo odgovara:
Uvijek mi je užitak voditi ovako civiliziranu i argumentiranu raspravu.

Oprosti smayoo što si to tako osobno shvatio. ali imaš pravo pretjerao sam, ovakve se izjave mogu ispravno shvatiti samo među prijateljima, a ja se nekad zaboravim jer se na jabučnjaku inače osjećam kao da sam među prijateljima. Ispričavam se i ubuduće ću više pripaziti.

Sank kaže:

smayoo odgovara:
Naravno da zanemaruje Macove. Da ih ne zanemaruje, rasla bi mu i prodaja Macova, a ona ne raste (pogledaj gornji graf). Macovi su namijenjeni i consumer tržištu, a ne samo profesionalnom. Uspjeh iPhonea i iPoda izazvao je pojačan interes za Macove, a prodaja Macova ne raste, nego stagnira. Kako, zašto? Zato što Apple zanemaruje Macove.

Evo nekoliko linkova koji pokazuju da se ponekad tvoji argumenti ne baziraju na činjenicama:

www.bug.hr/vijesti/apple-opet-rekordno/109993.aspx
9to5mac.com/2011/07/19/apple-posts-recor...es-grow-183-percent/

Dakle nije točno da prodaja Macova stagnira, ona je narasla za 14% u odnosu na prošlu godinu, naravno taj rast je puno manji u usporedbi sa iOS uređajima što pokazuje nekakav trend kad su u pitanju široke radne i neradne mase, a koji Apple sigurno neće ignorirati. No složit ćeš se da rast od 14% ipak nije zanemariv, samo se gubi u daleko većem rastu prodaje iOS igračaka kako ih ti "preteciozno" nazivaš.

Sank kaže:
da za Linux niti ne pišem jer je zbog nestardarnosti bezbrojnih distribucija zapravo već odavno promašena platforma za koju ja ne vidim svjetle budućnosti.

smayoo odgovara:
Kakve li pretenciozne izjave. Citiram s Wikipedie (a tamo imaš i točan izvor upravo ove rečenice): "Linux is a leading server operating system, and runs the 10 fastest supercomputers in the world.".
Ovo ti je otprilike kao da si rekao kako Scaniji ne predviđaš svijetlu budućnost jer nisu napravili nijedan dobar auto. Nisu. Jer rade kaminone.

Windowsi proizvode i "automobile" i "kamione" pa čak i "bicikle", Apple također ima Liona koji može biti "auto" ili "kamion", a "bicikle" im se prodaju u milijunskim količinama. Znači ti sam tvrdiš da je Linuxu ostalo još samo tržište "kamiona"?

Priznajem da je moja tvrdnja nedovoljno precizna te sam time dopustio da me proglasiš pretecioznim, pa evo dodatka:
Kad sam mislio da Linux nema svjetle budućnosti, onda sam upravo i mislio da mu je još ostalo samo serversko okružje jer se nikada nije uspio dovoljno probiti među obične korisnike, a niti u poslovni svijet gdje se više koriste windowsi kao podloga za tehničke aplikacije. Da bih izbjegao nesporazume pod tehničkim aplikacijama mislim na razne oprativne i procesne stanice u industriji kao npr. Kongsbergov DP sustav, te HMI (human-machine interface). Dopuštam da griješim, ali govorim iz mog skromnog 14 godišnjeg iskustva u naftnoj industriji.

Sank kaže:
Ja mislim da među nama ovdje ima nekih koji se jednostavno boje promjena,

smayoo odgovara:
Jako volim te "određene" rečenice. Ja sigurno nisam čovjek koji se boji promjena. Dapače, vrlo sam često jedan od onih koji ih gura i promovira. Ali ne bezuvjetno. Mijenjati samo da bi mijenjao - ne zabavlja me to. Mora postojati razlog zašto se promjena (meni) isplati.

Pa sad kad si već sebe stavio u prvi plan, jesi li dao šansu App Storeu? Sjećam se kada sam prvi puta kupio Maca prije puno godina, najviše me je zabrinjavalo što nisam znao gdje bih mogao nabaviti još softwarea, da je barem tada postojao App Store.
Za Liona pišeš negativno, a da li si ga zaista isprobao, igrao se njime? Navike se teško mijenjaju, zato većini ljudi promjene teško padaju, barem u početku. Trenutno većini korisnika OSXa Launchpad je tek bezvezni dodatak i svakako to jest u svijetu glodavaca i tipkovnica, ali polako, ne treba zbog toga odmah odbacivati takve promjene. Ako sam dobro shvatio u kojem pravcu Apple ide, a ne isključujem mogućnost da griješim, sviđa mi se ideja da se u skoroj budućnosti u potpunosti eliminira tipkovnica i glodavac i zamijene ih prepoznavanje govora i mutitouch ekrani, baš kako je to prikazano u ST Voyager serijalu.

Sank kaže:
a Apple kao takav nikada nije prezao da napravi drastične promjene koje su uvijek u početku bile prihvaćene sa negodovanjem, ali su se ipak na kraju pokazale kao pravi izbor i smjer.

smayoo odgovara:
To je paušalna izjava. Napravio je Apple i neke loše odluke u svojoj povijesti. A čak i one koje su rezultirale nekakvim (relativnim) uspjehom možda su zapravo bile loše jer bi neka drugačija odluka donijela do apsolutno velikog uspjeha. To se ne može nikad saznati.

U svakom slučaju, možemo se složiti da Apple vuče poteze u svom poslovnom interesu. I to je njihovo pravo. Moje je pravo da mi se to ne sviđa.

Ok, priznajem da je moja izjava zapravo netočna jer sugerira da im je svaka promjena bila uspješna, a znamo da nije (sjetimo se samo Newtona), ali ako malo proširiš svoje horizonte, dodaš svojem tehničkom znanju malo mašte, onda ćeš vidjeti da su i takve ideje na kraju postale uspješne. Ideja tablet računala koju je trebao pokrenuti Newton tada je propala, ali je sada uspjela sa iPadom. Možda je u nekom drugom kontekstu i drugom okviru moja izjava samo paušalno shvaćena? Iako Apple sigurno povlači poteze koji su mu prvenstveno u poslovnom interesu, ja još uvijek vjerujem da pokušavaju zadržati i nešto od svojeg stava da je korisnik na prvom mjestu. Naravno, nikad nitko nije pa ne može ni Apple zadovoljiti baš sve. A i ne tvrdim da ponekad ne rade i nelogične poteze, barem kada se promatraju u sadašnjem vremenu i subjektivnim situacijama, kao što je izbacivanje iSynca. Ali ako se pogleda malo bolje, ne možemo im zamjeriti da vuku vodu na svoj mlin, a iSync sa dolaskom iClouda zaista postaje obsolitan To što će vlasnici Nokia ili Android telefona pasti u nemilost zaista nije bitno. Pa oni su im na kraju konkurencija za iPhone. Izbacivanje Front Rowa također može djelovati nelogično i glupo, ali zaboravljate da Apple proizvodi TV kutijicu koja je već sada spojena na TV i naše Macove i iOS igračke, a najavljuje se i mogućnost da će možda toj maloj kutijici uskoro dodati i ekran, pa čemu više onda dalje razvijati Front Row? Kad se u sve to još nadoda trend ostalih proizvođača zabavne elektronike da budu kompatibilni sa Apple igračkama odjednom taj potez postaje i više nego logičan.

Sank kaže:

smayoo odgovara:
Star Trek je totalni SF trash, samo visokobudžetni, tako da izgleda glamurozno. Ideje u Star Treku dobro izgledaju vizualno, i to u jednom određenom vremenu, a već za par godina izgledaju smiješno. A u znanstvenom (nota bene! "S" od "SF" dolazi od "science", dakle "znanost" ), odnosno inženjerskom smislu su pretežno totalne besmislice. Mogao bih sad ovdje nabrajati, ali već sam jednom to učinio i ne da mi se opet. Ako želiš, potraži to ovdje: www.jabucnjak.hr/forum/ipad/46491-sto-ce...j-verziji.html#46549.

Argument kojim ti objašnjavaš zašto je ST trash jest u potpunosti subjektivan. Serijal Voyager u kojem se na veliko koriste tablet računala i touch ekrani definitivno su bili inspiracija za ovo što se danas događa sa iPadima i ostalim igračkama koje imaju multitouch ekrane. SF žanr bio bi suhoparan kad bi se striktno držao inženjerske istine i djelovali bi totalno nemaštovito. Ipak je glavna uloga SF žanra da zabavi široke mase, a ne da bude zaključan u sadašnjim naučnim spoznajama i da ih razumiju samo tehički obrazovani inženjeri koji čini se ponekad zanemare maštu i slobodu misli. Pored toga autori takvog žanra pokušavaju više ili manje uspješno predvidjeti tehnološka dostignuća u budućnosti. Ne možeš negirati koliko god se trudio da je ST u tome pogledu ništa manje uspješan od nekih drugih.
  • User
  • Posjetitelj
25.07.2011 | 15:13
smayoo kaže:
Moje je očekivanje da će u idućih nekoliko godina prodati kompletan Mac business (hardware, Mac OS i Mac software) nekom. Možda Kinezima koji to i sada proizvode (kao što je IBM prodao svoj PC business Lenovu), možda nekoj offspin ekipi koji više ne budu vidjeli u Appleu, možda nekom sasvim trećem, možda čak i Microsoftu.

Nema šanse. Ako i prodaju hardver biznis kinezima, za što su šanse minorne, teško da će im dat i source Mac OS X-a. Čak i da skroz stanu s razvojem istog, za što su šanse isto nikakve (uz iznimku da izdaju XI ili 11), source neće davat nikome jer OS X ima previše toga zajedničkog s iOS-om koji bi im u slučaju koji navodiš bio perjanica. Eventualno bi im licencirali korištenje OS X-a na tom hardveru, ali pod uvjetom da ga Apple i dalje razvija.

Prisjeti se i generalke koja je napravljena na Snow Leopardu, kada su rekli da su ispod haube napravili promjene koje će pogonit iduće generacije OS X-a. Lion je samo prva od njih u nizu

Na kraju krajeva, nećemo valjda na iOS uređajima radit development za iOS...

Što se samog Liona tiče, mislim da je ovo prvi OS X koji je već kod 10.x.0 imao puno više pozitivnih reakcija u odnosu na negativne. Koliko se sjećam, i za Panther, i za Tiger, i za Leopard i za Snow Leopard je bilo dosta pritužbi na probleme sve do negdje 10.x.3 update-a i tek su se onda ljudi odlučivali na to da kupe te verzije.

Osobno mi se Lion jako sviđa i gledam ga kao korak naprijed. Možda jedino nije toliko velik korak koliki sam očekivao, ali da opravdava cijenu - opravdava, a tek će se daljnjim radom ustanovit koliko još ima tih ugodnih sitnica koje se ne daju primijetit na prvi pogled

Što se samog FCP X-a tiče, to ne mogu komentirat jer se ne bavim time, al vjerujem da će s vremenom napredovat i radit nove male revolucije. Za sve ostalo tu će bit third-party pluginovi

Inače, kad su ugasili XServe prvo što mi je prošlo kroz glavu je rack-mountable Mac Pro kojeg su neki već spomenuli, a vrijeme će pokazat poklapa li se to razmišljanje s Apple-ovim. S druge strane, ako su ova apokaliptična predviđanja o 100%-tnom odustajanju od Pro tržišta istinite, možemo se jedino molit da se pojavi kakav novi NeXT, no debelo sumnjam da će doć do toga
  • User
  • Posjetitelj
25.07.2011 | 15:17
E da, i mene je također bilo strah prenošenja tog "iskustva" s iOS-a na Mac OS, no otkad sam vlasnik iPada uvidio sam da to i nije tako loše, bar dok ne pretjeruju.

Full-screen Terminal.app je npr. nešto na što sam čekao dugo, a ako to nije Pro onda ne znam šta je
I s time se još hvale na Lionovom sajtu, a to sigurno nije nešto što bi jednu mamu ili baku zanimalo
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.58 Seconds

Provided by iJoomla SEO