28.07.2011 | 20:29
Finn kaže:
nisam siguran kužim li potpuno ovaj upgradea, pa bih volio provjeriti...
Snow Leopard koji sam kupio na dvd-u je zapravo upgrade, ne? u odnosu na Leopard koji je došao na dva dvd-a, "sistemskim" i "aplikacijskim", SL je samo "sistemski" pa se prilikom clean installa SL-a moraju s Leopardovog drugog dvd-a instalirati aplikacije, jel tako?
je li isto i s Lionom? treba li se prilikom clean installa Liona onda opet s Leoparda instalirati iLife, tj. željene aplikacije?
to bi teoretski značilo da moramo imati Leopard da bismo dobili iLife - ili sam promašio ceo fudbal...
Pa retail sistema je uvijek - to, sistem. Niti na leopardu, ako ne govorimo o RESTORE diskovima koji su stigli uz stroj, nemaš iLife. Na isti način nemaš ni iWork, niti FCE ili ne znam kaj. U sistem je uvijek uključen iTunes, ali iLife nije.
No, da još jednom potvrdim: s Lionom je moguće napraviti clean install, iako on u procesu instalacije nešto povlači i s neta. Nije potrebno imati SL na disku da bi onda samo neke dijelove 'nadomjestio' Lionom; 10.7 možeš instalirati i na eksterni HD na kojem nema baš ništa.