MacOSx neće da boota !!? help
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacOSx neće da boota !!? help

31.08.2011 | 17:13
Evo šta se desilo...

... mac os(leopard) se nešto zamrza i ugasija san ga na botun za shut down. Prilikon ponovnog uključivanja dojde do bile pozadine sa jabukon u sredini i vrti ono sunce oko 1 minute i samo se izgasi !?

... prova san hardver test, kaže sve OK.

... ponovo san upalija računalo i drža "alt" pa priko dual boota kliknija win7 i ... radi. Evo i ovo pišen priko Win i dual boota.

... prova san priko dual boota "restart in Macosx" ... ništa, opet dojde do jabuke i ugasi se !?

... help !!!
31.08.2011 | 17:29
Kod uključivanja drži Command+V da ga digneš u verbose modu i prati što se ispisuje na ekranu. U stavri prije svega ga digni sa install DVD-a, pokreni Disk Utility, pa jedan check disk sistemskog diska. U najgorem slučaju reinstaliraj sistem preko postojećeg ako je toliko oštećen da nema pomoći.
31.08.2011 | 20:37
Hvala Riba...

evo pokrenija san disk utility i kaže:

invalid node structure
machintosh HD needs to be repaired
Error: File system verify or repair failed

...dakle pretpostavljan da se ne može popravit ? O čemu se ovdi u stvari radi, jel to do diska ili do OS X-a ? Jel ima veze sa boot campom ?

... šta radit ?

...iman na vanjskon disku backup na time mashine.Zadnji backup san napravija prije misec dana (srićon). Sad bi valjda triba to pokrenit, jel ?

... jel može ko objasnit kako to uradit!
31.08.2011 | 20:51
btw... prova san i com+V ... na ekranu kaže sljedeće:

"disk0s2 : error.
sincyng discs ... killing all processes."

...i onda mrak
01.09.2011 | 00:19
Cini se da imas veci problem na disku... nazalost restore ga nece ispraviti, ali ti moze pomoci da ga bootas. Ako imas vanjski disk ja bi digao maisnu s njega pa napravio friski backup za restore. Ako pak mislis da ti je time machine backup od prije mjesec dana dovoljan, instaliraj OS X nanovo ali prije toga obavezno formatiraj disk, i to ne quick format, tako da vidis postoje li problemi na disku. Nakon toga napravis restore sa time machine backupa (mislim da Migration Assistant to radi). Samo pomalo, nema smisla da pogubis podatke koji su jos na disku zbog brzopletosti.
01.09.2011 | 13:11
Sorry, neman baš iskustva sa ovin stvarima...

...gleda san Time Machine ima backup zadnji od August,13.2011., to mi je ok ništa puno vridno neman za izgubit u ovih zadnjih dana.

Dakle, ubacija san Macosx cd i pokrenija Installer.

Pod Utilities imam -Disk Utility- i tu mogu formatirat particiju koja je u problemu, jel da?

Isto tako pod Utilities imam - Restore System From Backup- di me on vodi do vanjskog HD-a da sa TimeMachine napravin restore.

Pitanja!!

...formatirat disk (particiju) moran?

...da li moran instalirat MacOsX da bi napravija restore from Time Machine?

...ili mogu formatirat disk (particiju) i odma posli toga Installer/utilities/Restore System From Backup?

...kad napravin restore From Time Machine, da li on vrati cili system na dan Backup-a, August.13., tako da ja ustvari i ne osjetin da se išta desilo (osim šta će mi falit fajlovi šta san npr. downloada u zadnjih 15 dana) ?
...Posli restora dakle neće bit potribe instalirat ponovo programe i sl.?

...buni me malo i taj Migration Assistant, jel mi on triba ?
01.09.2011 | 13:37
Ja bi preporučio formatiranje čisto zato da eliminiraš mogući fizički problem na disku. Mislimd a prije restora iz Time Mahcinea moraš instalirati sistem (u stvari ne moraš, ali kako bi bilo dobro napraviti format u ovom slučaju moraš). Nakon toga digneš OS X friški i pokreneš restore iz Time Machinea. Ovisi što je backupirano, to će i vratiti, ali kako ne koristim Tiem machine neka se netko drugi ubaci. Migration assistant ti vjerojatno ne treba.
Mogući problem može biti ako kod formatiranja bude grešaka (uključi i verify ako ima ta opcija) - u tom slučaju put pod noge po novi disk.
01.09.2011 | 14:20
ok hvala Riba, pričekat ću malo da vidin ima li još kogod kakvu informaciju...
  • Sank
  • Moderator
  • 221
01.09.2011 | 16:11
_RUS_ kaže:
Pitanja!!

...formatirat disk (particiju) moran?

Da, sa zeroingom jednostrukim da ne potraje cijelu vječnost, a iz razloga koji ti je naveo Riba.

...da li moran instalirat MacOsX da bi napravija restore from Time Machine?

Ne moraš.

...ili mogu formatirat disk (particiju) i odma posli toga Installer/utilities/Restore System From Backup?

Tako je. nakon formata ideš odmah na Time Machine i restoraš zadnji backup.

...kad napravin restore From Time Machine, da li on vrati cili system na dan Backup-a, August.13., tako da ja ustvari i ne osjetin da se išta desilo (osim šta će mi falit fajlovi šta san npr. downloada u zadnjih 15 dana) ?

Kod restorea na prazni disk Time Machine ti i ponudi samo potpuni backup za restore, a to je obično i onaj zadnji koji si napravio.

...Posli restora dakle neće bit potribe instalirat ponovo programe i sl.?

Nakon restorea imat ćeš sve kako je bilo u vrijeme izrade backupa. Dakle, sve će se vratiti od OSa do aplikacija i dokumenata koje si imao na tom disku.

...buni me malo i taj Migration Assistant, jel mi on triba ?

Ne treba ti. Ja sam mijenjao disk u mom iMacu koji je prdnuo u rosu i nakon što sam ugradio novi, pokrenuo sam iMaca sa sistemskog DVDa i išao u Utilities. Prvo sam sa Disk Utilitijem formatirao novi disk, a onda sam sa Time machine napravio restore zadnjeg backupa sa vanjskog diska. Nakon toga restart iMaca i sve je bilo tamo isto onako kako je bilo kod tog zadnjeg backupa. Milina!
01.09.2011 | 17:31
Ok, hvala Sank, iden provat ...
03.09.2011 | 10:21
Da, ustvari je cili proces vrlo jednostavan, dva-tri klika i sistem restoran.

Samo stvar mi je radila samo 1 ipo dan. Radija san nešto u Win7 i iša na "restart in MacOsX" i opet s*anje.

Ponovo san izbrisa disk i restore sa Time Machine... za sada radi, al pari mi se da neće dugo

Ča sad? ... u servis i nabavit novi disk ?.....
  • Sank
  • Moderator
  • 221
03.09.2011 | 10:43
Čini se da ćeš trebat novi disk.
20.09.2011 | 15:45
Evo kupia san novi disk Hitachi 1TB... popodne ću rastavit imac-a i provat sve podesit drž te mi fige

... nego da li je moguće da je uzrok krepavanja diska overheating ?

Naime priko botcampa iman instalirane win7 i služi mi samo za igranje.Imam instaliranu Americas Army.I čini mi se da se iMac u Windowsama dosta ugrije!!

Da li je moguće da se zbog igrice iMac doista ugrije a win na Mac-u nema dobro rješeno hlađenje? Pa je to dovelo do krepavanja diska?

Ima li kakav programčić za podešavanje.

Ima li ko iskustva sa time?
20.09.2011 | 16:31
Evo samo prije zamjene diska jedan laički savjet;
- A da probaš formatirati disk i samo staviti friški OSX, bez restore?

Ak se i onda ne boot-a, nema druge nego je fizički kvar!
21.09.2011 | 22:06
Imac uspješno rastavija, bacija stari disk u škovace i montira novi. Vratija OSX sa Time Machine i sve radi za sada za 5

Moran priznat da san se pošteno oznoija dok san rastavlja iMac od straha da ne bi čagod zajeba al' uff sve je dobro prošlo.

Sad bi opet moga prominit HD zatvorenih očiju
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.28 Seconds

Provided by iJoomla SEO