Time Machine
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Time Machine

07.11.2011 | 15:33
Na istom TM disku imam backup starog i novog MBP. Bile su mi potrebne neke informacije sa starog backupa, ali sam to želio napraviti putem TM a ne pretraživati eksterni disk. Na netu sam našao da TM može pretraživati druge backupe pritiskom na tipku CTRL.
Screen_Shot_2011_11_07_at_14.png
07.11.2011 | 17:03
Ideš... zgodno. Meni ovo kompletno mijenja perspektivu upotrebljivosti Time Machinea. Hvala!
07.11.2011 | 17:52
@ smayoo,
kako imam TC i meni je interesantno.Našao sam ovo :www.askdavetaylor.com/how_to_access_rest...ps_mac_computer.html
08.11.2011 | 00:20
Evo da i ja podijelim nešto na temu Time Machine. Ne znam da li je to nešto što svi znaju jer me do danas Time Machine nije uopće zanimao pa nisam pratio te teme, ali zaključujem da nije baš trivijalno pa zato pišem ovdje.

Dakle, nabavio sam nedavno D-linkov DNS-320 NAS koji podržava AFP protokol i (kako piše u prospektu) TimeMachine. Definirao sam shared foldere za sebe, ženu, klince i još jedan public za filmove i glazbu. Sebi sam backup riješio ChronoSyncom, previše toga imam za TimeMachine, a danas sam krenuo ženi složiti TimeMachine.

Otvorio ja ženin account, mountao mrežni drive (cmd-K iz Findera, afp://adresaservera/imesharedfoldera, username i password ženinog accounta na NASu). Uključio TimeMachine, on meni prozor da odaberem drive za TM, a prozor prazan - nigdje mountanog mrežnog drivea...

Nakon kraćeg surfanja pronašao sam na support forumu od D-linka da treba otvoriti terminal i utipkati

defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1

Ono što tamo nije pisalo da treba također i rebootati stroj.

Elem, nakon toga, Time Machine uredno vidi mrežni drive. A moj je zaključak da taj DNS-320 baš i ne podržava TM out of the box, pogotovo zato što se pojavi tek nakon što se uključi kvačica "Show unsupported network volumes". Al ajde. Važno da radi...
08.11.2011 | 00:28
Mislim da to nije stvar NAS-a, nego Apple-ove odluke da mrezne non-HFS+ driveove izostavi iz defaultne podrske za Time Machine, posto nisu indeksirani Spotlightom pa bi samim time performanse Time Machinea vjerojatno bile upitn(ij)e. Jel ti formatiran NAS u HFS+? Javi kak se ponasa, btw. Inace, ako imas previse stvari za TM, zasto si ne excludas foldere koje ne treba backupirati?
08.11.2011 | 01:42
Sve treba backupirati.
Ne drži mi vodu ovo tvoje objašnjenje jer ni Time Capsule nije indeksirana spotlightom (ili se varam?). I mislim da spotlight na vanjskom disku ne utječe na performanse time machinea (samo spotlight na disku koji se backupira). NAS je formatiran EXT3 (Linux), ali kakve to veze ima? Pristupa mu se AFP protokolom (isto kao da je HFS+ eksterni disk prištekan na drugog Maca u mreži, što je kombinacija koju Time Machine pod normalno prihvaća). Ionako je mountani mrežni drive u stvarnosti samo shared folder na NAS-u.
08.11.2011 | 21:46
Nisam siguran za Time Capsule, ali mislim da ipak drzi vodu, jer sudeci prema linku nize mrezni backup share mora biti na Macu koji ima barem 10.5.6, dakle po mojoj nekoj logici to je zbog toga sto ga taj Mac drzi indexiranim i brzo usporedivim File System Event Databaseu. Naravno, to se dade zaobici tvojom metodom jer zapravo nema tehnickih prepreka da to radi, ali to je, po meni, ipak nekakav pokazatelj da to Apple nije omogucio po defaultu vjerojatno zato sto bi se sami backup predugo odvijao, a i dok se odvija usporedba sourca i destinationa vec se mogla dogoditi promjena na nekom.

docs.info.apple.com/article.html?path=Mac/10.6/en/15139.html

Ovdje ima daleko vise i preciznije o samom Time Machineu

web.me.com/pondini/Time_Machine/2.html

Zapravo, bas cu eksperimentirucnuti pa provjeriti - na drugom Mac-u dati share prvom za backup, pa na drugom taj disk maknuti iz Spotlight indexa. I vidjet da li se prvi buni
08.11.2011 | 23:26
Na MacOShints možeš naći opis postupka kako natjerati TM da backupira na AFP mrežni drive na puno siroviji način. Svodi se na to da mountaš obični vanjski disk na drugi Mac direktno, onda preko mreže s Maca kojeg želiš backupirati mountaš taj eksterni drive i napraviš inicijalni TM backup.

Onda isključiš TimeMachine

Onda iz Terminala rsync-aš taj eksterni drive na odabrani AFP NAS (kao da si napravio Carbon Copy Clone, osim što ne mora disk biti iste veličine).

Onda ručno tom mrežnom driveu promijeniš ime, tako da bude identično onom običnom vanjskom disku kojeg si upravo prekopirao na njega.

Onda mountaš preko mreže taj NAS i ponovno pokreneš TimeMachine i za***eš ga da misli da je to onaj isti disk od ranije. I sve radi. I nisi u plist ubacivao ono ShowUnsupportedNetworkDrives. Tako da - spotlight my ass.
09.11.2011 | 00:07
Pa to sam i rekao, tehnicki jest moguce, postoji nacin za natjerat TM da ipak backupira na nesupportane destinacije, ali samo ocu rec da ima logike zasto to Apple nije pustio po defaultu tako
09.11.2011 | 00:48
Da, ima. Da prodaju više TimeCapsula.
09.11.2011 | 01:01
Bar su indexirane Spotlightom i mogu backupirat i Mac i PC, te rade OTB (malo sam proguglao u medjuvremenu) Da se razumijemo, meni osobno je Time Capsule (i dalje) preskupa i prenepouzdana igracka...
09.11.2011 | 09:57
TimeMachine backup je niz identičnih kopija file-strukture diska koji se backupira (sami fileovi se ne kopiraju ako se nisu mijenjali, nego se hardlinkaju na zadnju snimljenu kopiju koja je već na TM). Dakle, uopće nema smisla TM backup indeksirati Spotlightom, jer taj index već imaš na osnovnom stroju, od izvornog diska. Ali dobro. Koga veseli...
09.11.2011 | 13:50
hvala na tip, ali recimo moj NAS radi out of the box i nije formatiran na HFS+. EXT4 je foramtiran i backup sa TMom radi savršeno bez ikakvih problema i "štrikanja"
10.11.2011 | 00:43
Koji OS? Ja sam na 10.6.5

Ali i ja sam prije mišljenja da je problem s Dlinkom, a ne sa svakim NAS-om.
10.11.2011 | 08:19
i na SLu i na Lionu
10.11.2011 | 09:17
Ja sam kreirao .dmg na vanjskom disku (spojen preko AirPort Extreme) i obrisao, od tada mi taj disk nudi u popisu za TM.
EDIT
Ispravak, TM je sam napravio .dmg.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (989)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.36 Seconds

Provided by iJoomla SEO