Apple + Adobe = Shit!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple + Adobe = Shit!

12.11.2011 | 22:44
Pozdrav svima. Preletio sam po temama na podforumima i zavirio u trazilicu no nisam pronasao da se vec pricalo o tome. Ukoliko sam nesto omanuo molim moderatora da ovo spoji s nekom temom. Naime, naletio sam na problem koji je veci nego sam mislio u pocetku. Pocelo mi se dogadjati na novom MBA (mid 2011. model) da mi ne funkcionira dobro Photoshop CS5. Naime, dogadja se da sve funkciornira osim jedne "sitnice" - rad s brushevima (!!). Konkretno, odaberem brush i ako ga smanjim ispod odredjene velicine kursor od brusha nestane i jednostavno ga nema (dok je na podrucju slike). Ukoliko u tom trenu kliknem misem, odnosno upotrijebim brush, dogodi se da on odradi posao na potpuno drugom mjestu, a ne na onom na kojem bi morao biti. Cim se maknem sa slike i prijedjem misem iznad menija ili iznad toolbara, sve se vrati u normalu. Cim se vratim na sliku, brush podivlja i postane 100% neupotrebljiv... a samim time i ovaj za mene neizostavan komad softvera.

U pocetku sam mislio da neki vrag ne valja s PS-om, pa sam mislio ponovo sve instalirati. No isao sam zaguglati za svaki slucaj. I imao sam sto vidjeti. Adobe forum je krcat ljudima poput mene. Objasnjenje je sljedece: Lionov driver serane graficke memorije koja se ugradjuje u MBA je jednostavno napisan na nacin da nije kompatibilan s Photoshopom. Iz tog razloga se to ne dogadja ni na iMacu, ni na Macu Pro, a niti na MBP-u, nego jedino na racunalu koje sam ja kupio, s gotovo jednom svrhom - radom s fotkama na terenu (!). Da stvar bude gora, kazu ljudi da ne pomaze niti downgrade na CS4.

S tim problemom su i Apple i Adobe upoznati jos od izlaska Liona, ali se prave grbavi i jedni i drugi. Koliko sam shvatio, Adobe ne zeli izdati neki patch za PS jer tvrde da je s njihovim softverom sve u najboljem redu. Apple s druge strane ne zeli mijenjati driver graficke radi third party softvera. Prosla su skoro cetiri mjeseca od komercijalnog izlaska Liona i izdana su dva updatea ako se ne varam. I jos nista. Sto reci nakon svega? Koje je rjesenje? Da prodam novi MBA i pocnem se bavim necim drugim? Ma psmtr...
12.11.2011 | 23:01
Probaj se spustiti na Snow Leopard ili probaj malo Aperture, znam da se i u njemu mogu koristiti brushevi...
12.11.2011 | 23:18
Dal se radi o legalnoj verziji PS-a il nekoj crackiranoj?
Nažalost, kolko vidim dobra vremena Adobe+Apple kombinacije su prošla, kod nas u firmi Illustrator, InDesign se jednako lako sruše, jave error kao i na PC-u. Iskreno, ni ne primjećujem razliku u performansama u radu na Macu il PC-u.
Nego, ne bavim se fotografijom full-time profesionalno pa me čisto zanima, jel ti nije MBA malko preslab za rad na terenu? Vidim da dosta profesionalaca fura MBP na teren.
12.11.2011 | 23:41
@gogh - nisam nikada koristio PS na Airu, pa nisam to susreo, ali zvuči zaista čudno i neodgovorno. Vjerujem da će netko to već zakrpati. Imaš li Adobe updatean do kraja?

@btopolnjak - koristim PS na poslu i doma, zaista se ne mogu sjetiti da mi je pao niti jedan jedini put valjda u zadnje dvije godine. Vjerojatno je neki lokalni problem s pluginom/fontom/nečim specifičnim.
12.11.2011 | 23:51
Gogh, ako se ne možeš vratiti na Snow (jer je MBA isporučen s Lionom), probaj neki drugi softver.
12.11.2011 | 23:56
PS je updatean, a sto se tice brzine i snage MBA, imam samo rijeci pohvale. Ovo racunalo je nadmasilo moja najbolja ocekivanja. Moram priznati da u normalnom radu ne osjetim nikakvu razliku u odnosu na iMac i5 2.8 s 8 GB RAM-a. Razlika je jedino kod video montaze i zahtjevnijeg rada u PS-u (Vise RAW fileova i rad s tiffovima od nekoliko desetaka MB s puno layera). MBA odradjuje posao izvrsno, a k tome mi je bitno da sam light and fast. Ionako na ledjima teglim po 15-ak kg opreme... Ocito cu morat pogledat Aperture
13.11.2011 | 23:45
Intalirao trial Aperturea 3. Program je zaista lagan za nauciti. Trebalo mi je malo vremena i ugodno me iznenadila dostupnost i lakoca cesto koristenih alata. No pazite sad ovo: Isto se dogadja i na Apertureu! Nisam jos isprobao updateat na zadnju verziju. Nadam se da ce pomoci.

No s jedne strane mi je drago jer mi filozofija s "libraryjima", dupliciranjem filevoa, verzijama, projektima i slicnim stvarima koje Apple namece vjerojatno nikad nece leci.
14.11.2011 | 00:04
a onda je bug u samom OS-u... jel imaš kakav plugin koji koristi i PS i Aperture?
Jesi možda ovo pročitao
forums.adobe.com/message/4019983?tstart=0
14.11.2011 | 01:18
Da, Lion je ocigledno glavni krivac, odnosno njegov video driver. Sto se tice plugina, nemam isti. Zapravo u Apertureu nemam niti jedan, jer sam ga tek instalirao. Ovaj topic na Adobe webu nisam procitao, no zadnji post mi je dao nadu. Btw, aktivno sam sudjelovao na jednom drugom topicu iste tematike. Vjerujem da ce se naci rjesenje ubrzo jer je ovo jako velik problem i za Apple i za Adobe. Hvala!
14.11.2011 | 02:19
Neka me neko ispravi ako grijesim ali.. navedeni model Aira posjeduje integrisanu graficku karticu i mozda je to bas problem, jer Photoshop od verzije 12 (CS5) koristi resurse grafičke kartice, znaci potrebna je graficka kartica sa vlastitom memorijom. Ja obicno kada radim sa Photoshopom napravim switch na 9600 na svom laptopu a na Win mašini u firmi prilikom rada u Photoshopu, zna mi se zalediti comp te ga moram resetovati , a nekad mi neke opcije i alati ne rade (masina ima slabiju karticu).
30.11.2011 | 15:52
Evo izgleda da se radi na otklanjanju problema. Navodno je 10.7.3 verzija Liona rijesila problem s driverom graficke. Kazu da je jos uvijek update u beta fazi, ali da radi. Drzim palceve, ovo mi je toliko bitno da sam vec bio u stanju mijenjati ne samo workflow i softversko okruzenje, nego i hardver.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Gjuroo, m@xym, Riba, Anonimci (661)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO