12.11.2011 | 22:44
Pozdrav svima. Preletio sam po temama na podforumima i zavirio u trazilicu no nisam pronasao da se vec pricalo o tome. Ukoliko sam nesto omanuo molim moderatora da ovo spoji s nekom temom. Naime, naletio sam na problem koji je veci nego sam mislio u pocetku. Pocelo mi se dogadjati na novom MBA (mid 2011. model) da mi ne funkcionira dobro Photoshop CS5. Naime, dogadja se da sve funkciornira osim jedne "sitnice" - rad s brushevima (!!). Konkretno, odaberem brush i ako ga smanjim ispod odredjene velicine kursor od brusha nestane i jednostavno ga nema (dok je na podrucju slike). Ukoliko u tom trenu kliknem misem, odnosno upotrijebim brush, dogodi se da on odradi posao na potpuno drugom mjestu, a ne na onom na kojem bi morao biti. Cim se maknem sa slike i prijedjem misem iznad menija ili iznad toolbara, sve se vrati u normalu. Cim se vratim na sliku, brush podivlja i postane 100% neupotrebljiv... a samim time i ovaj za mene neizostavan komad softvera.
U pocetku sam mislio da neki vrag ne valja s PS-om, pa sam mislio ponovo sve instalirati. No isao sam zaguglati za svaki slucaj. I imao sam sto vidjeti. Adobe forum je krcat ljudima poput mene. Objasnjenje je sljedece: Lionov driver serane graficke memorije koja se ugradjuje u MBA je jednostavno napisan na nacin da nije kompatibilan s Photoshopom. Iz tog razloga se to ne dogadja ni na iMacu, ni na Macu Pro, a niti na MBP-u, nego jedino na racunalu koje sam ja kupio, s gotovo jednom svrhom - radom s fotkama na terenu (!). Da stvar bude gora, kazu ljudi da ne pomaze niti downgrade na CS4.
S tim problemom su i Apple i Adobe upoznati jos od izlaska Liona, ali se prave grbavi i jedni i drugi. Koliko sam shvatio, Adobe ne zeli izdati neki patch za PS jer tvrde da je s njihovim softverom sve u najboljem redu. Apple s druge strane ne zeli mijenjati driver graficke radi third party softvera. Prosla su skoro cetiri mjeseca od komercijalnog izlaska Liona i izdana su dva updatea ako se ne varam. I jos nista.
Sto reci nakon svega? Koje je rjesenje? Da prodam novi MBA i pocnem se bavim necim drugim? Ma psmtr...